sapphire_rx5500xt_4gb_1 sapphire_rx5500xt_4gb_2

Sapphire je pripremio svoje Pulse modele, i to u izvedbama s 4 i 8 GB video memorije. Nama je na test stigla u verziji s manje memorije. I ova je kartica u kompaktnijoj izvedbi, pa je kutija relativno mala. Sapphire je pripremio svoje poznato pakiranje – meki vanjski omot na kojem su detalji o proizvodu, unutar kojeg je tvrda kartonska kutija.

sapphire_rx5500xt_4gb_3

Ta tvrda kartonska kutija skriva karticu koja je još smještena i u antistatičkoj vrećici s mjehurićima zraka, pa je odlično zaštićena. Uz nju će te dobiti samo brzi instalacijski vodič i pamflet s informacijama o proizvođaču. Kao i kod PowerColora, AMD se pobrinuo za game bundle – Monster Hunter World: Iceborne Master Edition i tromjesečni XBOX Game Pass za Gears 5.

sapphire_rx5500xt_4gb_4

Kartica je vrlo sličnih dimenzija kao i PowerColorova, te broji 232 x 136 x 40 milimetara u dužinu, visinu i širinu. Čak je i PCB iste dužine i vrlo sličnog rasporeda elemenata na njemu – očito su se oba proizvođača držala preporuka AMD-ovog referentnog dizajna. Također ima plastični pokrov hladnjaka no nije elegantno jednostavan, nego ima elemente koji ga ukrašavaju, a i grublje je teksture. Pokrov je ujedno i nosač za dva 92-milimetarska ventilatora koji usisavaju zrak i tjeraju ga preko jedinstvenog rebrastog aluminijskog hladnjaka kroz kojeg prolaze tri toplovodne cijevi. Sapphire je dakle primijenio malo drugačiji pristup od PowerColora, no u konačnici su im hladnjaci jednako učinkoviti, uz tek malo tiši rad Sapphireovog (35 dB). Sapphire kartica također zaustavlja svoje ventilatore u trenutku kada nema opterećenja.

sapphire_rx5500xt_4gb_5

Sapphireova kartica ima i BIOS prekidač za odabir drugog BIOS-a koji malo snižava taktove pa time i performanse, potrošnju i buku. No, kartica uopće nije bučna pa za tim i nema neke potrebe. Na stražnjoj se strani i ovdje PCB-a nalazi velika metalna ploča koja služi kao pasivni hladnjak, te naravno za učvršćivanje cijele konstrukcije koja je duža od PCB-a. Kartica je vrlo kvalitetno sklopljena i s kvalitetnim komponentama, a kod Pulsice nema cvrčanja zavojnica kao kod RedDevila – potpuno je tiha.

sapphire_rx5500xt_4gb_6

Grafički procesor je naravno identičan kao i na RedDevil modelu opisanom na prošloj stranici pa tu nećemo previše duljiti. 1.408 je shadera, 32 ROP-a i 88 TMU-a smješteno na površini od 158 kvadratnih milimetara. Taktovi su 1.607 MHz osnovni i 1.845 MHz maksimalni boost. Mi smo pregledom GPUZ loga utvrdili da se takt u igrama kreće između 1.820 i 1.857 MHz pa je zapravo povremeno i iznad maksimalnog boost takta. To će značiti i da će Pulsica biti nešto brža od RedDevila u svim naslovima u kojima 4 GB video memorije neće biti premalo.

sapphire_rx5500xt_4gb_7

Kao što smo spomenuli, video memorije je 4 GB, GDDR6 je tipa i radi s propusnošću od 14 Gbps, tj. na frekvenciji od 1.750 MHz – baš kao i na RedDevilu. Komunikacija se s GPU-om odvija preko iste 128-bitne sabirnice i maksimalna je teoretska propusnost 224 GB/s. Kartica ima jedan 8-pinski konektor i Total Board Power od 130 W, premda maksimalno može povući do 225 W.

sapphire_rx5500xt_4gb_8

Sapphire je svoju karticu opremio modernijim i bogatijim setom video izlaza pa tu nalazimo čak tri Display Porta 1.4 i jedan HDMI 2.0b port. Tehnologije koje podržava su identične ostatku Navi serije pa se tu nećemo previše ponavljati – detalji su na prethodnoj stranici.