gskill_sv710_1 gskill_sv710_2

G.Skill je kao što znamo na ovogodišnjem Computexu predstavio svoju periferiju – MX780 RGB miš, KM780 tipkovnicu, podlošku za miša i SV710 te SR910 slušalice. Miša i tipkovnicu smo testirali početkom studenog, a sada su na jedan brzinski test iz Linksa stigle i SV710 slušalice. Njih karakterizira virtualni 7.1 surround zvuk s Dolby Pro Logic IIx certifikatom, dva 50 mm zvučnika s neodimijskim magnetima i veliki kontroler za jačinu zvuka – spreman za lanparty.

gskill_sv710_3

Slušalice dolaze pakirane u prigodno dizajniranu kutiju, sa prozirnom stranicom kako bi kupac mogao vidjeti proizvod. Na kutiji se nalaze sve relevantne informacije, a slušalice su unutar kutije smještene u plastično ležište u kojem su dobro zaštićene. Uz slušalice jop samo dolazi kratki vodič za upotrebu, dok se upravljački programi moraju skidati s interneta.

gskill_sv710_4

Odmah po vađenju iz ležišta primjećujemo kako su slušalice kvalitetne na dodir, kako je plastika obložena gumiranom bojom i kako ostavlja dobar osjećaj pod prstima. Naglavni je dio fiksan, a za na glavu nasjeda rastezljiva traka na kojoj su mekani jastučići i obloženi umjetnom kožom. Zvučničke kutije su s naglavnim dijelom povezane velikim metalnim vijcima sa G logoom. Kutije su također napravljene od plastike koja je premazana gumiranom bojom, a jastučići su veliki, ugodni i lijepo nasjedaju te poklapaju uši. Također su presvučeni umjetnom kožom, koju je iz iskustva potrebno s vremena na vrijeme premazati kremom kako ne bi došlo do pucanja i ljuštenja. Slušalice su prosječne težine, oko 380 grama, i nisu naporne za dugotrajno nošenje.

gskill_sv710_5

U zvučničkim se kutijama nalaze 50 mm zvučnici s neodimijskim magnetima. Deklarirani frekvencijski opseg je od 20 pa do 20.000 Hz, a impedancija je 32 Ohma pri 1 kHz. Zvuk koji proizvode zvučnici je vrlo snažan i u pravilu je dovoljno već minimalno pojačanje, pri čemu in-line kontroler nudi dosta grubo podešavanje glasnoće, tj. skokovi prema gore su no previsoki i za čas je sve skupa prebučno. Istovremeno je zvuk i malo prazan, što se donekle u stereo načinu rada da popraviti softverskim tweakovima, no paljenje surrounda “ubija” sav užitak. Fali dubljih tonova, kao i onih visokih, a dodatno softversko “poštelavanje” ne pomaže previše. I premda će ipak većina korisnika biti koliko toliko zadovoljna zvučnim efektima, u ovoj cjenovnoj klasi definitivno ima slušalica koje bolje zvuče.

gskill_sv710_6

Slušalice dolaze s izvlačivim mikrofonom koji je jednodirekcionalan, ima Noise Canceling funkciju, impedancije je 2 Ohma, frekvencijskog raspona od 50 do 10.000 Hz te ima osjetljivost od 36 dB (plus-minus 3 dB). Slušalice na računalo spajamo putem USB 2.0 konektora koji se nalazi na kraju tri metra dugog gumenog kabela. Na sredini kabela se nalazi i veliki kontroler za jačinu zvuka koji je osvijetljen i kojeg je teško fulati u mraku lanparty-a.

gskill_sv710_8

Softver donosi dosta opcija podešavanja i uz pomoć njega se mogu izvući solidne performanse iz slušalica, no cijelo vrijeme ostaje taj osjećaj kako fali tonova. Virtual 7.1 funkcija daje umjetan osjećaj surround sustava kojeg možemo i ručno podešavati, tj. mijenjati poziciju “zvučnika” no daleko je to od onog pravog surrounda.

gskill_sv710_7

Na kraju možemo samo zaključiti kako SV710 ne prati odličan dojam kakav su na nas ostavili miš i tipkovnica. I dok je kvaliteta materijala i izvedbe solidna, udobnost nošenja uzorna, kvaliteta zvuka je ta koja mrvicu razočarava. Cijenom od 645 kn već dosta zadiru u gornji segment tržišta gdje se ipak očekuje malo bolja izvedba.