Raidsonic Icy Dock MB-559UEB-1S

Datum objave 10.10.2007 - Dean Narandžić

Uvod

Fancy eksterno kućište u fancy pakiranju

Nova eksterna kućišta za diskove nas ne oduševljavaju već duže vrijeme jer su pomaci u proizvodnji ovih uređaja vrlo mali - dimenzije, dizajn i performanse su podjednake kod praktički svih proizvođača. Ipak, Raidsonic nas je sa svojim novim kućištem Raidsonic Icy Dock MB-559UEB-1S uspio iznenaditi, što možda niti nije čudno obzirom da su i stariji modeli ovog proizvođača redovno predstavljali vrh ponude na tržištu. Razlika u odnosu na konkurenciju je vidljiva na prvi pogled zahvaljujući odličnom dizajnu koji u stopu prate kvaliteta izrade i performanse no, kao i uvijek, mjesta za poboljšanje još uvijek ima o čemu malo kasnije. Ključne tehnologije i karakteristike ovog kućišta se mogu sažeti u slijedećem opisu: mogućnost ugradnje SATA 3,5" diskova, te USB2.0 i IEEE1394b (FireWire 800) sučelje prema računalu (postoje i modeli sa eSATA ili IEEE1394 umjesto IEEE1394b sučeljem).

Cijeli bundle koji dolazi sa kućištem

Dizajn i ergonomija

Krenimo od dizajna - bočne stranice su od brušenog aluminija solidne debljine, uz umetke napravljene od kvalitetne plastike bijele (iMac) boje. Proizvod je iznimno kompaktan, čvrst, ali i lagan, bez oštrih bridova. Čak je i pakiranje neuobičajeno i u skladu sa ekskluzivnim izgledom proizvoda (potpuno prozirna kutija koja ističe izgled kućišta i privlači pažnju kupaca). U skladu sa dizajnom je i bijela LE dioda na prednjoj maski koja svijetli kada je kućište uključeno i treperi kada disk čita ili zapisuje podatke. Bijelo osvjetljenje je zanimljivo i efektno, no možda malo prejako, pogotovo po noći.

Elegantan dizajn u kombinaciji brušenog aluminija i sjajne bijele plastike

Ergonomija proizvoda je dotjerana do savršenstva - ugradnja diska je iznimno jednostavna jer se isti montira u ladicu, pa nema potrebe za rastavljanjem kućišta, gnjavažom sa naguravanjem kablova i slično (ovo prvenstveno možemo zahvaliti SATA standardu kod kojeg je raspored i pozicija svih konektora fiksno određena). Kućište je moguće držati u položenom i uspravnom položaju, a stabilnost u uspravnom položaju osiguravaju izvlačive nožice na mehanizmu sa oprugom kojeg aktiviramo pritiskom na tipku na zadnjoj strani kućišta! Jako efektno, ali i praktično kod transporta i ukoliko disk držimo u položenom položaju kada bi nožice samo smetale. Praktičan detalje je i Kensington lock utor pomoću kojeg kućište sajlom možemo privezati i tako ga zaštiti od krađe.

Nožice izbacuje opruga pritiskom na prekidač na stražnjoj strani kućišta

Jedina ozbiljnija zamjerka dizajnu i ergonomiji koje se možemo domisliti je klasična izvedba napajanja u obliku cigle na žici - i dalje smatramo da bi integracija napajanja u kućište bilo puno bolji izbor i značajno olakšalo prenošenje i korištenje. Ipak, napajanje je malih dimenzija, a korišten je i kabel sa tankim priključcima, pa obzirom da niti ostali proizvođači ne postupaju drugačije, to nećemo bilježiti kao minus. Kada bismo bili posebno sitničavi, proizvođača bi mogli prozvati i na račun nestandardnih dimenzija ladice za disk na različitim proizvodima u vlastitoj ponudi, no većinu korisnika to neće smetati... Prethodni model ladice za eksterne diskove ovog proizvođača koji smo testirali zaradio je kritiku na račun slabije kvalitete izrade koja se posebno vidjela na prekidačima - sa radošću vas možemo izvijestiti da je to bila tek prolazna faza, te da ovaj model odlikuje vrhunska kvaliteta svih komponenti.

Pogled na stražnju stranu kućišta (primijetite da su nožice sada uvučene i praktički nevidljive)

Kombinacija USB2.0 i IEEE1394b priključaka će zadovoljiti skoro sve korisnike i jamči dobre performanse što smo potvrdili u testovima - brzina diska spojenog USB sučeljem je nešto veća nego kod konkurencije (prosječno 31,3 MB/s za pisanje i 31,5 MB/s za čitanje), ali i starijih modela ovog proizvođača, no prava snaga leži u FireWire 800 sučelju. Naime, kada ovo eksterno kućište spojimo na odgovarajući IEEE1394b priključak na računalu, čitanje i pisanje na disk će se odvijati praktički istom brzinom kao i kada je disk spojen na računalo putem SATA ili eSATA priključka (prosječno 48,2 MB/s za čitanje i 44,8 MB/s za pisanje, no čak 60 MB/s, odnosno 55 MB/s na početku diska)! Isto vrijedi i za vrijeme pristupa koje je tek marginalno duže.

Iznimno jednostavna ugradnja diska

Neobično je što se proizvođač odlučio na korištenje USB priključka tipa A na strani kućišta - odgovarajući kabel tipa A-A je priložen, no ukoliko ga zaboravite ponijeti teško da ćete improvizirati posuđujući ga sa pisača, skenera ili nekog drugog USB uređaja jer oni redovno koriste uobičajene A-B kabele.

Performase i zaključak - ConclusionIz HD Tach grafova jasno je vidljivo da je na USB sučelju brzina limitirana sučeljem, dok IEEE1394b takvih ograničenja nema.

Zaključak

Iako nazivi pojedinih modela RaidSonic kućišta za diskove nisu originalni i lako pamtljivi, njihovi proizvodi redovno jesu, bilo da gledamo na dizajn ili performanse. Raidsonic Icy Dock MB-559UEB-1S nastavlja ovu tradiciju i zaslužuje našu bezrezervnu preporuku. To ipak ne znači da je bez mana - i dalje čekamo kućište sa integriranim napajanjem, a radije bi vidjeli standardni USB konektor tipa B. No brzina na USB2.0 i IEEE1394b sučelju, te dizajn svakako predstavljaju vrh ponude ovog tipa uređaja.

Conclusion

Although Raid Sonic external HDD case names aren't particularly original and easy to memorize, their products design and performance usually are. Raidsonic Icy Dock MB-559UEB-1S continues this tradition and easily gets our sincere recommendations. It still doesn't mean it is flawless - we still wait for external HDD case with integrated power supply and USB connector type A we found on this model is not our first choice. But the speed on both USB2.0 and IEEE1394b interface, as well as design, are the top on the market.