Raijintek Orcus 240 RBW recenzija

Objavljeno prije 25 dana - Krešimir Matanović

Raijintek Orcus 240 RBW

raijintek_orcus_rbw_240_1 raijintek_orcus_rbw_240_2

Raijintek nam je poslao svoj poznati Orcus 240 AIO hladnjak u osvježenoj RBW verziji koja donosi adresabilne LED-ice i kontroler za njih. Orcus AIO hladnjak je poznat još od 2018. godine, a donio je nekoliko zanimljivosti. Prva i najprepoznatljivija je činjenica da se pumpa za tekućinu nalazi integrirana u jednu od cijevi blizu radijatora, druga je ta da se na vrhu baze nalazi prozorčić kroz koji se vidi protok tekućine preko rotacije malenog propelera, a treći je taj da postoje dva mjesta, tj. čepa za nadolijevanje tekućine.

raijintek_orcus_rbw_240_3 raijintek_orcus_rbw_240_4

Orcus dolazi u standardnoj kartonskoj kutiji, tvrdog vanjskog omota s fotografijama i tehničkim specifikacijama proizvoda. Kao i manje više svi AIO hladnjaci, unutar kutije je smješten u ležište od recikliranog kartona, te zaštićen najlonom. Radijator je zaštićen tankim kartonskom omotačem koji štiti rebra od eventualnih oštećenja. U pakiranju uz hlandjak nalazimo i dva 120-milimetarska PWM ventilatora koji imaju adresabilne LED-ice. Zasebno je pakiran i kontroler za LED-ice, tu su i brze upute, te sve nužno za instalaciju. Posebnost Raijintekovih hladnjaka je i to što kupcima daju bočicu s dodatnom rashladnom tekućinom, za naknadno nadolijevanje.

raijintek_orcus_rbw_240_5 raijintek_orcus_rbw_240_6

Orcus je sposoban za svakojake svjetlosne efekte, a za to su zaslužne njegove adresabilne RGB LED-ice, hub s 8 portova za spajanje ventilatora te daljinski upravljač. Hub i rasvjetu možemo kontrolirati putem priloženog daljinskog upravljača, ali i sinkronizirati s ostatkom sustava spajanjem na matičnu ploču, za što dolazi zaseban kabel. Na samom hubu uz pomoć prekidača određujemo način kontrole. Uz hub, nalazimo i sve potrebno za instalaciju na jedan od podržanih socketa:
  • AMD: AM4/AM3+/AM3/AM2+/AM2/FM2+/FM2
  • Intel: LGA 775/115x/1366/201x/2066
Kao što vidimo, jedino što fali je podrška za TR4, tj. Threadripper procesore, koji ionako vole malo veći cold plate. Dva su nosača za bazu potpuno univerzalna i za AMD i za Intel platforme, a donji je podložen s gumom koja služi kao izolator. Uz to dolazi i vrećica s termalnom pastom, lopatica za njeno razmazivanje, svi potrebni vijci i 24-pinski konektor za isprobavanje rada pumpe i ventilatora.

raijintek_orcus_rbw_240_7

Ventilatori su dimenzija 120 x 120 x 25 milimetara, plastične su konstrukcije s gumenim dodirnim površinama za eliminaciju prijenosa vibracija, prozirnim lopaticama te mliječnom plastikom u koju su smještene RGB LED-ice. Svaki ventilator ima po dva konektora, 4-pinski PWM za napajanje i kontrolu broja okretaja, te 4-pinski za LED rasvjetu kojeg spajamo na Hub (5V adresabilni header). Ventilatori imaju hidraulički ovjes, deklariranu brzinu vrtnje između 400 i 1.800 okretaja u minuti, sa startnim naponom od 6 V i radnim od 12 V.  Maksimalni deklarirani protok zraka koji ostvaruju je 35,8 CFM-a, maksimalni statički pritisak je 1,16 mmH2O, a maksimalna buka 28 dBA. Sam ventilator ima maksimalnu potrošnju od 1.44 W, a RGB LED osvjetljenje može maksimalno potrošiti do 8,28 W. Očekivani životni vijek ventilatora je 40.000 radnih sati.

raijintek_orcus_rbw_240_8

Svoj neobičan izgled, ovaj AIO hladnjak, može zahvaliti povećoj pumpi koja je izdvojena iz baze hladnjaka i nalazi se pri kraju cijevi, u blizini radijatora. Proizvođač tvrdi kako je ovakav smještaj pogodniji, zbog smanjenja vibracija koje pumpa prenosi na procesor, socket i u konačnici na matičnu ploču. Radijator je aluminijski, sa standardnim oblikom rebara, pobojan je u crnu boju i dimenzija je 272 x 120 x 27 milimetara. Pogodan je za smještaj dva 120-milimetarska ventilatora koji dolaze u kitu, a moguće je dokupiti i ugraditi još dva.

raijintek_orcus_rbw_240_9 raijintek_orcus_rbw_240_10

Orcus AIO hladnjaci su posebni i po tome što nisu tvornički zatvoreni za izmjenu rashladne tekućine. Ona s vremenom ispari i izgubi svojstva pa ju je dobro promijeniti ili nadopunoti. Raijintek je to omogućio svojim kupcima putem dvije točke - jedna je na samoj bazi hladnjaka, a druga na radijatoru, kao što se vidi s prve fotografije. Uz to, kupcima su dali i bočicu zapremine 100 mililitara s tekućinom koja je mješavina vode i propilen glikola (alkohol), otpornu na temperature do -5 °C. Ukupna zapremina sistema je 150 mililitara. Cijevi su gumene, obložene, tj. pojačane teflonom i opletene najlonskim koncem. Unutarnji promjer im je 5, a vanjski 10 milimetara. Dužina je oko 400 milimetara, na radijator su sppojene fiksno, a na bazu koljenastim okretnim spojnicama. Na oko 5 centimetara od radijatora se nalazi i protočna pumpa za tekućinu koja je dimenzija 69,5 x 40 x 33 milimetra. Pumpa ima keramičku osovinu, a rotira na maksimalnih 4.500 okretaja u minuti pri naponu od 12 V. Maksimalni protok vode je 86 litara u satu, a deklarirana buka je 25 dBA. Potrošnja električne energije iznosi 1,8 W, a očekivani životni vijek je 50.000 radnih sati.

raijintek_orcus_rbw_240_11 raijintek_orcus_rbw_240_12

Baza, odnosno kućište u kojem je rezervoar i bakrena hladna ploča je plastično, s prozorčićem na vrhu koji otvara pogled na propeler kojim pratimo protok vode kroz bazu. Na bazi se nalazi i metalni vijak (čep) uz pomoć kojeg možemo promijeniti ili samo nadoliti rashladnu tekućinu i koji dobro brtvi kada je potpuno zatvoren. Sastavni dio baze su i fiksni nosači kojom ju pričvršćujemo za nosač na socketu. Cold plate, ili "hladna ploča" je bakrena, glatka s donje strane s kojom dotiče IHS procesora, a s unutarnje se nalaze mikro kanali širine 0.1 milimetar koji efikasnije prenose temperaturu s bakra na vodu.

raijintek_orcus_rbw_240_13 raijintek_orcus_rbw_240_14

raijintek_orcus_rbw_240_15

Instalacija na bilo koji od podržanih socketa je identična, a u gornjem primjeru vidimo kako to izgleda na AM4 ploči. S donje strane ploče postavljamo univerzalni nosač s gumom i četiri vijka, a s gornje strane postavljamo četiri thumb matice s plastičnim podloškama. Na njih tada postavljamo gornji nosač i još četiri vijka. Dobro je koristiti dva križna odvijača pri čemu zatežemo i donji i gornji vijak za optimalnu čvrstoću. Na gornji nosač tada u bilo koji od četiri smjera uz pomoć dva vijka pričvršćujemo bazu - jednostavno.

raijintek_orcus_rbw_240_16

Sve što tada trebamo napraviti je spojiti ventilatore i kontroler za osvjetljenje. Ventilatore,. tj. njihovo napajanje i PWM kontrolu spajamo na matičnu ploču, a konektore za ARGB na kontroler (hub). Na ploču je potrebno spojiti i pumpu pa tako zauzimamo čak tri 4-pinska konektora na ploči - moglo se to i objediniti. Na kontroler je potrebno spojiti i jedan Molex konektor za napajanje (osvjetljenje svakog ventilatora troši gotovo 8.3 W), a ako želimo sve kontrolirati putem matične ploče, onda je još potrebno spojiti i komunikacijski kabel. U suprotnom, osvjetljenje kontroliramo putem daljinskog upravljača. Šuma kabela je poveća, no sve se može uredno aranžirati jednom kada je u kućištu.

raijintek_orcus_rbw_240_17 raijintek_orcus_rbw_240_18

Osvjetljenje je vrlo dobro, i skoro u rangu najboljih koje smo imali prilike vidjeti (Corsair). Boje (pogotovo u mraku) su intenzivne, dovoljno vjerne i s brzom izmjenom. Svaki od ventilatora ima obruč mliječne plastike u kojem su smještene ARGB LED-ice, a iste takve su i unutar baze. Prozorčić s R logoom i propelerom u tekućini, te LED-ice stvaraju vrlo zanimljiv efekt. Ovo će te hlađenje svakako htjeti pokazivati kroz prozirnu bočnu stranicu kućišta.

Kontrola putem daljinskog upravljača je jednostavna, a modova rada je ukupno 19 uključujući i onaj kada je sve isključeno. Putem daljinskog upravljača je moguće mijenjati i brzinu efekata, snagu (jačinu osvjetljenja), odabrati automatski način rada, ili pak uključiti četiri statičke boje - bijelu, crvenu, plavu ili zelenu.

Test sistem i način testiranja

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča ASRock X570 Phantom Gaming X, ASRock Z390 Phantom Gaming 9
Procesor AMD Ryzen 9 3900X, AMD Ryzen 3 3300X, Intel Core i7-8700K
Memorija G.Skill Sniper X 3.400 MHz 2x 8GB, G.Skill Trident Z 3.200 MHz 2x 8 GB
Grafičke kartice Gigabyte Radeon RX 5700 XT Gaming OC 8G
Zvučna kartica On board
Napajanje Superflower Leadex Platinum 1200W
SSD ADATA SX8200 480GB M.2, Patriot Hellfire 240 GB M.2, Corsair Neutron XT 480 GB 2.5"
Monitor Dell UltraSharp U2713HM
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 10
DirectX verzija 12
OCCT v, 4.5.1
HWInfo64 v.5.86-3480

Način testiranja

raijintek_orcus_rbw_240_19

Testove smo kao napravili na dvije različite platforme i na tri procesora. Različite smo platforme koristili kako bi dobili najbolji mogući uvid u performanse hladnjaka. Prva test platforma uključuje ASRockovu X570 Phantom Gaming X ploču i AMD-ov Ryzen 9 3900X s 12 jezgara, a u miks smo ubacili i novi Ryzen 3 3300X samo da vidimo ima li smisla koristiti AIO za njega. Uz ovaj AMD-ov smo sistem koristili i treći, i to Intelov s ASRockovom Z390 Phantom Gaming 9 pločom i i7 8700K procesorom koji je radio na frekvenciji od 4.7 GHz (core enhancement). AMD procesore smo isprobali i na tvorničkim i na overclockiranim taktovima. Usporedba će biti s nekim ranije testiranim hladnjacima, što vodenim što zračnim, uključujući i nedavno testirani Gigabyte Aorus LC 280. Koristili smo klasičan set softvera, tj. HWInfo za nadzor parametara rada i ono najvažnije, temperatura. Za opterećenje nam je poslužio OCCT-ov CPU test (Large Data Set, 64 bits, Infinite, maksimalni broj threadova). Nakon sat vremena opterećenja smo napravili screenshot HWInfa i te maksimalne temperature iskazali u grafovima.

Rezultati testova

AMD Ryzen 9 3900X @ Stock [ichart headers="ID,Load (°C)" title="Temperature (Tdie)" htitle="Load (°C, manje je bolje)"  labels="Gigabyte Aorus LC 280,Raijintek Orcus 240 RBW,Noctua D15" values="67.8,75.3,78.8" colors="blue,orange,blue" height="300" min="0"] Gigabyteov je hladnjak uvijek radio na maksimalnom broju okretaja i pri tom bio vrlo bučan s čak 45 dB, nasuprot 41,5 dB koliko proizvodi Raijintekov hladnjak. Mjerili smo kao i do sada Meterk MK09 uređajem, na udaljenosti od oko 30 centimetara od test setupa koji je bio na stolu. Zbog ovoga (ali jasno i veličine 280 vs. 240) su i rezultati nešto drugačiji, pa je Gigabyteov hladnjak puno uspješniji i od Raijintekovog i Noctuinog koji buči oko 42 dB. Samo za usporedbu, nakon 35 minuta testa u DaVinci Resolve softveru (Puget Systems benchmark), procesor se zagrijao na maksimalnih 70,6°C pa je vidljivo koliko je zapravo realno zagrijavanje u dobrom workloadu niže nego kod ovakvih aplikacija za opterećenje procesora. AMD Ryzen 9 3900X @ 4.3 GHz (1.35 V) [ichart headers="ID,Load (°C)" title="Temperature (Tdie)" htitle="Load (°C, manje je bolje)"  labels="Gigabyte Aorus LC 280,Raijintek Orcus 240 RBW,Noctua D15" values="80.9,87.3,91.1" colors="blue,red,blue" height="300" min="0"] Orcus 240 RBW je postigao nešto bolji rezultat od D15, a pri tom procesor držao na nižoj temperaturi. Aorus je ovdje zbog većeg rashladnog kapaciteta i bržih ventilatora ipak nadmoćniji. AMD Ryzen 3 3300X @ Stock [ichart headers="ID,Load (°C)" title="Temperature (Tdie)" htitle="Load (°C, manje je bolje)"  labels="Noctua D15,Raijintek Orcus 240 RBW" values="74.9,75.5" colors="blue,orange" height="200" min="0"] AMD Ryzen 3 3300X  @ 4.5 GHz (1.375 V) [ichart headers="ID,Load (°C)" title="Temperature (Tdie)" htitle="Load (°C, manje je bolje)"  labels="Raijintek Orcus 240 RBW,Noctua D15" values="90.1,93.3" colors="red,blue" height="200" min="0"] Na stock brzini je Orcus 240 RBW čak nešto slabiji od Noctue, no kod overclockinga se ipak pokazuje boljim, uz to što je nešto tiši. Dakle, ako planirate izvlačiti maksimum iz manjih, četverojezgrenih procesora, kao što je 3300X, ovakav AIO hladnjak je bolje rješenje. Intel i7-8700K @ Core Enhancement (4.7 GHz) [ichart headers="ID,Load (°C)" title="Temperature (Tdie)" htitle="Load (°C, manje je boilje)"  labels="Asus ROG Ryujin 240,Asus ROG Ryuo 240,Asus ROG Ryujin 360,Gigabyte Aorus LC 280,Raijintek Orcus 240 RBW,CoolerMaster ML360R RGB,Noctua D15,Arctic LF 240,Be Quiet! Dark Rock Pro 4,Be Quiet! Dark Rock 4,Cryorig H7,Arctic Freezer 12" values="80,80,81,81,81,82,83,88,90,92,92,95" colors="blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="700" min="0"] Kada je u pitanju hlađenje Intel procesora, tu je Orcus 240 RBW pokazao solidne rezultate. I premda je vršna temperatura na jednoj jezgri bila ista kao i na Gigabyteovim Aorus hladnjaku, ukupne performanse nisu iste. Kod Aorusa je prosječna temperatura iznosila 72,16°C, a kod Orcusa je bila viših 76,16°C pa se tu vidi razlika. Noctua D15 se također dobro drži s maksimalnih 83°C i prosječnih 81°C. Buka [ichart headers="ID,Load (°C)" title="Buka (dBa)" htitle="Buka (dBA, manje je bolje)"  labels="Raijintek Orcus 240 RBW,Noctua D15,Gigabyte Aorus LC 280" values="41.5,42,45" colors="red,blue,blue" height="300" min="0"] Ventilatori su čujni, no nisu bučni. Pri maksimalnom broju okretaja su nešto tiši od Noctuinih, i dosta tiši od Gigabytevih. Uzevši u obzir to i performanse, Orcus 240 RBW je dobro izbalansiran hladnjak.

Zaključak

raijintek_orcus_rbw_240_20

Raijintek Orcus 240 je proizvod koji je donio zanimljive inovacije prije dvije godine, i koji je za ovu godinu osvježen ARGB LED elementima koji donose ljepše efekte i kvalitetnije boje. Zadržao je dobar balans performansi i buke koju proizvodi. Ima AIO hladnjaka koji donose veće performanse, ali su pri tom i bučni. Orcus 240 je u tom svom balansu i tiši i ima bolje performanse od kralja zračnih hladnjaka, Noctue D15. I upravo zbog toga zaslužuje preporuku za kupovinu.Dodatni razlozi proizlaze iz činjenice da je kvalitetno napravljen, da donosi mogućnost izmjene rashladne tekućine, i da je jednostavan za montažu. Jedini minus bi bio što nema podršku za Threadripper procesore, ali i što zauzima čak četiri 4-pinska konektora na ploči. Uz sve nabrojane dobre karakteristike dolazi i prihvatljiva cijena koja je u njemačkim webshopovima oko 100 €. U hrvatskoj ga još uvijek nema, no nadamo se da će te ga i tu moći kupiti uskoro jer ima što za ponuditi pored brojne konkurencije.