raijintek_paean_mini_1

Raijintek svoje Paean Mini kućište reklamira kao SFF, no dimenzijama je zapravo dosta veliko (26 litara zapremine), te prima visoke CPU hladnjake i dugačke grafičke kartice. Dvije strane su mu staklene, a dobro rashlađivanje unutrašnjosti će korisnik osigurati ugradnjom donjih i gornjih ventilatora. Paean Mini prima Mini-ITX ploče, napajanja pune veličine i radijator dužine do 280 milimetara.

Kućište dolazi u standardnoj smeđoj kutiji unutar koje je dobro zaštićeno. Unatoč tome, nama je došlo s jednom strganom nožicom i lagano svijene šasije. Je li riječ o nepažnji dostavljača ili grešci u tvornici, ne znamo, no eto i dobro zaštićeno kućište se očito može oštetiti.

raijintek_paean_mini_2 raijintek_paean_mini_3

Paean Mini kombinira četiri materijala – zatamnjeno kaljeno staklo, aluminij, čelik i plastiku. Prednja je strana djelomično staklena, a djelomično aluminijska i na njoj se nalaze elementi prednjeg panela. Na dnu staklene strane se nalazi natpis Raijintek kako ne bi bilo zabune čiji proizvod gledamo. S lijevog boka se na prednju staklenu stranu naslanja kompletno staklena bočna stranica koja tako nadopunjuje zanimljiv dizajn kućišta. Na desnom se pak boju nalazi fiksna čelična stranica, koja ima perforacije za hlađenje. Ukupno gledano, mali crni kvadar dobro izgleda i zaslužuje da ga pokažete, a ne skrivate pod stolom.

raijintek_paean_mini_4

Prednji panel na aluminijskoj vertikali je razdvojen u dva dijela. Pri vrhu se nalazi plavo osvijetljena Power tipka, a na dnu su samo jedan USB-A i jedan USB-C konektor. Izostaje dakle reset tipka i uobičajeni jackovi za audio uređaje. Raijintek je ovdje igrao na eleganciju i jednostavnost, a opet i praćenje modernih trendova s USB-C priključkom.

raijintek_paean_mini_5

Stražnja strana kućišta je organizirana tako da postoje tri horizontalna i tri vertikalna proreza za kartice. Za sve one koji žele pokazati ventilatore svoje grafičke kartice tu su vertikalni utori no tada limitirate visinu CPU hladnjaka. Ako kartice ubacujete na klasičan način, horizontalno, tada ostaje puno prostora za hladnjak. Oko utora su prorezi i perforacije za prolaz zraka, a lijevo je smješten veliki prorez za stražnji I/O panel matične ploče. Iznad njega je priključak za napojni kabel iz kojeg se dalje u kućište nastavlja kabel prema prostoru za napajanje.

raijintek_paean_mini_6 raijintek_paean_mini_7

I s gornje i s donje strane je kućište perforirano i spremno primiti ventilatore, pa je sustav hlađenja ovoga kućišta po principu dimnjaka, gdje se topli zrak diže u visinu. Na dno je moguće instalirati dva 120/140-milimetarska ventilatora kao i na vrh. Alternativno, na vrh kućišta stane i 280-milimetarski radijator vodenog hlađenja.

Sve su perforirane stranice filtrirane, a na vrhu je filtar metalni s magnetskim trakama koje ga drže na mjestu. Na dnu se kućišta nalaze četiri plastične nožice s gumenim jastučićima koje kućište drže odignutim od podloge radi efikasnijeg uvlačenja hladnog zraka.

raijintek_paean_mini_8

Bočna je stranica, baš kao i prednja napravljena od zatamnjenog kaljenog stakla debljine 4 milimetra. Oko stakla je okvir za montažu na bok kućišta, a stranicu drže i dva thumb vijka. Ovo je ujedno i jedina stranica kućišta koja se može ukloniti. To znači da je nosač matične ploče druga bočna stranica i da nema komore za provlačenje i organizaciju kabela. Staklo je dosta zatamnjeno i zapravo je dosta teško vidjeti kakav se hardver unutra nalazi, osim naravno ako sve zajedno nije pošteno osvijetljeno.

raijintek_paean_mini_9

S obzirom na to da je sve crno i unutrašnjost je poprilično tamna, i svjetlost pomalo prodire tek kroz perforacije i metalne filtre koji su postavljeni. Unatoč tome, kućište je zbog malo većih dimenzija nego što je to uobičajeno za SFF (206 × 353 × 357 milimetara; 26 litara) dosta prostrano. Tako prima grafičke kartice dužine do 330 milimetara, CPU hladnjake visine do 170 milimetara i ATX napajanja. Masa kućišta je solidnih 4,07 kilograma.

raijintek_paean_mini_10

Raijintek se lijepo potrudio i uz kućište kupcu dao i plastičnu kutijicu u kojoj se nalaze vijci i plastične vezice, a tu su i dva dodatna metalna nosača za rezervoar i pumpu vodenog hlađenja koju je moguće ugraditi u ovo kućište.

raijintek_paean_mini_11 raijintek_paean_mini_12

S obzirom na to da je prednji I/O panel podijeljen na dva dijela tako imamo i dva kabela koja su smještena s donje i gornje strane kaveza za ATX napajanje. Donji je za USB 3.0 interni konektor koji omogućava korištenje vanjskih USB-A i USB-C portova, a gornji je za Power tipku i LED osvjetljenje.

raijintek_paean_mini_13 raijintek_paean_mini_14

Kućište dolazi s predinstaliranim vertikalnim nosačem za grafičke kartice i kavezom za ATX napajanje. Nosač za grafičke kartice možete zadržati ili ga na jednostavan način ukloniti ako ne planirate tako orijentirati grafičku karticu. Kavez za ATX napajanja prima jasno i manja SFX napajanja, a na njega je moguće montirati jedan 3,5-inčni, te jedan 2,5-inčni disk. S obzirom na to da većina ploča danas nudi i M.2 utore, smatramo kako je to dovoljno prostora za diskove. Kavez za napajanje se jasno može ukloniti radi instalacije i napajanja i diskova.

raijintek_paean_mini_15 raijintek_paean_mini_16

U kućište je moguće ugraditi Mini-ITX matične ploče, a stanu naravno i Mini-DTX kao što je naša testna Asus ROG Crosshair VIII Impact. Na njoj se nalazio Ryzen 3 3100 procesor pod pasivnim hladnjakom koji ga u punom opterećenju drži na oko 90°C kada nema zračne struje, te na oko 75°C s dobrom zračnom strujom. Ugradili smo i Seasonicovo SFX napajanje snage 650 W, te Gigabyteovu Radeon RX 6500 XT grafičku karticu. Dodatno smo ugradili na dno i vrh tihe Noctuine ventilatore te osigurali dobru zračnu struju. Tako smo napravili solidno maleno gaming računalo koje nije pretjerano bučno, a osigurava vrlo dobre performanse.

raijintek_paean_mini_17

Paean Mini je maleno šminkersko kućište koje kroz dvije zatamnjene staklene stranice pruža djelomičan uvid prema unutrašnjosti i ugrađenom hardveru. Ako su komponente jače osvijetljene i k tome imate još i koju LED traku, tada možete osigurati i zanimljive igre svjetla i zadiviti prijatelje koji svrate. Solidno je provjetreno, prostrano a i dobro filtrirano. Najveća mana kućišta je organizacija kabela koja je nepostojeća. Možete većinu kabela provući oko kaveza za napajanje i tamo ih privezati, no i dalje će oni biti smetnja još boljem protoku zraka.

Zanimljivo je i zbog mogućnosti vertikalnog postavljanja grafičkih kartica, no tada je dosta ograničen prostor za CPU hladnjak. To ne bi trebao biti problem ako koristite AIO hladnjak, a na vrhu ima mjesta za 280-milimetarski radijator. Osim toga, u kućište stane i rezervoar za vodu s pumpom za open loop vodena hlađenja što dodatno diže interes za Paeanom Mini.

Za kraj cijena. U hrvatskim ga dućanima još nema, a na njemačkom se tržištu prodaje od 135 € na više. Nije malo novca, no dizajn i premium materijali digli su cijenu.