U protekloj kolumni obrecnuo sam se na neke iritantne greške od kojih pati manje-više sav komercijalni softver, i obećao kako neću ostati samo na tome, već ću ostatak elaborirati u sljedećoj – koja je sada pred vama. Podsjećam, ovo nisu možda najubojitiji ili najvažniji nedostaci za mir u svemiru, već samo oni koji su prilično iritantni i zapanjujuće je koliko dugo ih softverska industrija, iz nekog razloga, odbija riješiti.

6. Atlas svijeta? – Zašto programi koji služe, recimo, generiranju slučajnih brojeva i nemaju veze s Internetom, prilikom instalacije traže državu u kojoj živim? I u combo-boxu ih onda ponude toliko da me uvijek začudi kakva nova imena nalazim u tim popisima, mada u životu nisam markirao niti jedan sat geografije. To me još ne bi smetalo da ima doista i nekog efekta, ali sam se jednom prilikom odlučio pozabaviti time i instalirati nekoliko programa prijavivši im da sam na Madagaskaru i – pogađate – razlika u funkcioniranju je bilo točno nula.

Kad smo već kod toga, ništa manje me ne sekiraju programi za čiju registraciju moram upisati deset stranica podataka koji su nerijetko privatne prirode. Nedavno sam pri instalaciji jednog (profesionalnog!) programa za backup morao dati informacija kao da kupujem uran-235…

7. Miš, miš i samo miš – Mogao bih nabrajati cijeli dan i noć programe koji su preoskudni tipkovničkim kraticama ili ih – još gore – uopće nemaju. Svjestan sam kako mnogi korisnici uživaju u komforu korištenja miša za praktički sve, ali ako spadate među takve, zapanjili bi se kolike vojske old-schoolera preferiraju sve raditi tipkovnicom, a miš uhvatiti tek kad je vrijeme malo odigrati Terror from the Deep. Ovdje možemo dodati i programe čije su kratice nelogične i prekomplicirane – npr. dok Ctrl+Shift+Alt+Tab+F12 aktivira neku opskurnu komandu, obični Shift+F2 izazvat će samo Windowsov zbunjeni “ding”. A i što se miša tiče, razočaran sam koliki programi uopće ne koriste njegove dodatne tipke, koje danas više nisu rijetkost.

Program je dobar onoliko koliko mu je dobar UI; ako ne vjerujete, pitajte Sony i iRiver kakve su im reakcije na njihove softvere za upload glazbe na MP3 svirače, ili kupite TV-karticu.

8. Samo da nema standarda – Vjerovali ili ne, ali još uvijek se nalazi popriličan broj softvera koji se potpuno zbunjuje hrvatskim slovima (ili, preciznije rečeno, bilo kakvim setom karaktera koji nije hard-core ASCII koji smo imali još na 8086-ici). Kockice umjesto slova Ć, raznorazni angstromi i hijeroglifi koji marljivo niodakle iskaču, web-stranice koje su jedva čitljive i slični cirkusi su još uvijek frustrirajuća stvarnost.

Mada nismo neka svjetska velesila koja žari i pali globalnom ekonomijom (štogod inače naši političari tvrdili), ipak se ne trebamo na to podsjećati svaki put kad pritisnemo Alt+Shift.

9. Malo enigmatike – Drag the option icon from the tool palette and drop it into the object selection sliding bar. Ovakva uputa, koja zvuči kao da je stigla iz neke komplicirane avanture, zapravo nam je svima poznata iz knjižica i softverskih helpova koji nerijetko podsjećaju na enigmatske časopise. Ne radi se samo o rječniku koji barata opće nerazumljivim i neprecizno zadanim terminima (npr. kakva je razlika između status bara i status viewera???), nego i rečeničnim konstrukcijama nad kojima bi se i George Bernard Shaw preznojio.

Ako softverske kuće već potroše mala bogatstva na odrede programera, neka još potroše mrvicu više na dobrog i strpljivog autora koji rečenice u manualu neće pisati u pluskvamperfektu s neizrečenim subjektom.

10. Doza zabave – I za kraj, umjesto kritike, jedan prijedlog. Mnogi su današnji programi napravljeni izuzetno klinički i korporativno, čak i kada im ciljna publika nisu advokati za razvode. Zašto ih katkad ne začiniti blagom dozom humora, kojeg programeri obično imaju (i to u jednoj dobroj, blago crnoj varijanti)?

Možda mi to ne bi nedostajalo da prije desetak godina, još dok smo se divili Windowsu 95, nisam koristio jedan program za glazbenu notaciju koji je, kad ste pokušali otvoriti nepostojeću datoteku, umjesto očekivanog File not found, uvijek uspio nasmijati ovom porukom (ispričavam se ukoliko nije precizna – pišem je iz glave i prevodim):

“Zadana datoteka nije pronađena. Ako ste sigurni da ona ipak postoji na zadanom mjestu, udostojite se zatvoriti program u kojem je trenutačno editirate. Ako niti to ne pomogne, datoteka je prisutna tijelom ali ne duhom, i poželjno je resetirati računalo kako bi je izvukli iz transcendencije. Hvala.”