bab_snow_samurai_1 bab_snow_samurai_2

Iz Racunala.hr shopa nam je na test stigao jedno od njihovih flagship računala – BaB Snow Samurai! Snow Samurai dolazi u DeepCoolovom bijelom CK560 kućištu opremljenom s čak četiri ventilatora, no ono što je puno zanimljivije je da ga pogoni procesor koji do sada nismo imali prilike testirati – AMD-ov Ryzen 7 5800X3D koji donosi revolucionarnu količinu priručne V-cache memorije. Uz to, ovo je i prava gamerska mašina s Asusovom TUF Radeon RX 6900 XT grafičkom karticom.

bab_snow_samurai_3 bab_snow_samurai_4

Računalo jasno dolazi u kutiji DeepCool kućišta, no puno je zanimljiviji način na koji štite unutarnje komponente kod transporta. U Racunala.hr koriste Instapak Quick RT rješenje koje tzv. on-demand rješenje. Nakon aktivacije sadržaja vreće poliuretanska pjena unutar nje se napuhuje i ispunjava prazan prostor, te se povećava do 27 puta svoje originalne veličine. Idealno za zaštititi prazan prostor u kućištu kako ne bi došlo do otkapčanja komponenata u transportu!

bab_snow_samurai_5

Racunala.hr su za Bits and Bytes (BaB) Snow Samurai računalo odabrali DeepCoolovo CK560 mid-tower kućište. CK560 je dovoljno prostrano (456 x 230 x 471 milimetar), a k tome i dobro provjetreno i odlično filtrirano kućište. Na usisu ima tri 120-milimetarska ARGB ventilatora priključena na interni kontroler s prekidačem na vrhu za promjenu efekata, a na ispuhu je još jedan obični 140-milimetarski ventilator. Kućište ima i donju odvojenu komoru za napajanje i diskove, a na vrhu ima mjesta za radijatore vodenih hlađenja. Alternativno, i na prednju stranicu stane veliki 360-milimetarski radijator. U kućištu ima dovoljno mjesta za E-ATX ploče, 175 milimetara visoke CPU hladnjake i 380 milimetara dugačke grafičke kartice.

bab_snow_samurai_6 bab_snow_samurai_9

Kućište ima 7 slotova za dodatne kartice, prostora za 160 milimetara veliko napajanje, a tu je i kavez za dva 3,5-inčna diska. Moguće je instalirati i dva 2,5-inčna diska na poleđinu nosača matične ploče. Prednji panel se zapravo nalazi na vrhu kućišta, a sastoji se od Power tipke, dva USB 3.0 Type A porta, kombinirane jack utičnice za mikrofon i zvučnike, LED tipke za promjenu efekata i jednog Type C USB 3.2 porta.

Snow Samurai je vrlo uredno složeno računalo, s minimalnim brojem kabela u glavnoj komori gdje je protok zraka optimalan za sve komponente. Sa stražnje strane su kabeli vrlo uredno složeni po vertikali, a malo manje uredno oko napajanja, no tu se ionako teže organiziraju. Sveukupno je ovo vrlo dobro složeno računalo.

bab_snow_samurai_7

Konačno dolazimo i do sastavnih dijelova. Za matičnu ploču je izabrana NZXT-ova N7 B550 u bijeloj boji koja se dobro uklapa u bijelo kućište. B550 čipset je ovdje dovoljno dobar izbor jer Ryzen 7 5800X3D procesor službeno nije veliki potrošač, a i zaključanog je množitelja pa se ne može overclockirati. Naravno, neki će reći da se može dizati osnovni takt i tako ga ubrzati, no to je stvarno nepotrebno u gamerskom računalu jer već sam po sebi izvlači izvrsne performanse iz grafičkih kartica. Matična ploča je vrlo zanimljivog dizajna, donosi mnoštvo opreme kao i Wi-Fi 6E karticu, a ima i sasvim solidnu napojnu jedinicu (16 faza (12+2+2, 50A MOSFET-i za Vcore)). Za hlađenje ovoga procesora je odabran Arcticov Liquid Freezer II 240 RGB AIO koji je adekvatan za ovaj procesor, premda kao što ćemo kasnije vidjeti i on se voli više zagrijati. Za radnu memoriju je odabran Kingston Fury 64GB (2×32) DDR4 3200MHz kit.

bab_snow_samurai_8

Diskovni podsustav čine Samsung 980 Evo 1TB NVMe M.2 i Toshiba P300 3TB 7.200rpm SATA III što je dobra kombinacija za ovakvo računalo. Brzi SSD za sistem, aplikacije i poneku igru, te tvrdi disk većeg kapaciteta za pohranu ostalih podataka. Napajanje je Thermaltakeov Toughpower 850W s 80 PLUS Gold certifikatom i RGB rasvjetom – solidan izbor. Za kraj dolazimo do onoga što je bitno za dobar gaming – grafičke kartice. Tu je odabrana moćna kartica ASUS TUF Radeon RX 6900 XT 16 GB koju nismo imali prilike testirati do sada, no prema onome što smo vidjeli, nešto je malo moćnija od referentne RX 6900 XT koju svakodnevno koristimo u labu. Uz to, tiha je i ne zagrijava se previše, a jedina mana joj je malo jače “cvrčanje” zavojnica. Općenito je Snow Samurai vrlo tiho računalo i to nas je jako iznenadilo. Pod dugotrajnim opterećenjem se ni jedan ventilator ne čuje previše, te smo izmjerili maksimalnu buku od ugodnih 40,5 dB(A) Meterk MK09 mjernim uređajem s oko 50 centimetara udaljenosti.

bab_snow_samurai_10

Najbitniji dio ovoga računala je svakako Ryzen 7 5800X3D procesor koji je najznačajniji dodatak u AMD-ovu liniju procesora u zadnje vrijeme. Gore na slici je postavljen na X570S ploču na kojoj smo napravili grafičke testove za kasniju usporedbu s ostalim procesorima. 5800X3D dolazi kao nasljednik 5800X modela i od njega se razlikuje po dodanoj ogromnoj količini V-cache priručne memorije. Prethodnik ima 32 MB L3 memorije, a ovaj ima trostruko – 96 MB. Velika je to količina priručne memorije koja značajno povećava performanse u igrama – prema proizvođaču i do 15%. Naravno, u različitim recenzijama koje su se pojavile sredinom travnja ove godine vidjeli smo kako je ovo novi kralj gaminga i kako je s lakoćom svrgnuo dosadašnjeg – Core i9-12900KS.

 • 1x CCD s 8 aktivnih jezgri s podrškom za 16 threadova (niti)
 • 3,4  GHz osnovni takt
 • 4,5 GHz deklarirani 2 core boost takt
 • 105 W TDP
 • 24 PCIe 4.0 stazice
 • 96 MB L3 memorije (3D V-cache)
 • 8x 512KB (4 MB) L2 memorije (8-way)
 • 8x 32 KB L1 instrukcijske memorije (8-way)
 • 8x 32 KB L1 podatkovne memorije (8-way)
 • SSE4A, x86-64, AMD-V, AES, AVX2, FMA3,SHA
 • Broj tranzistora: oko 4.15 milijarde po CCD-u, i 2.09 milijardi u I/O-u (IoD-u)
 • Površina jezgri: 80.7 kvadratnih milimetara za CCD, 125 kvadratnih milimetara za CoD
 • Litografija: 7nm za CCD (površina 74 mm kvadratnih), 12nm za IOD (površina 125 mm kvadratnih)
 • Preporučena cijena: 449 USD

3D Vertical cache tehnologija je prvi put primijenjena upravo u ovom procesoru, a podrazumijeva 64 MB L3 memorije koja je postavljena na sredinu CPU jezgre i pridodana originalnih 32 MB L3 memorije koliko ima Ryzen 7 5800X. S obzirom na to da memorija ne pokriva cijelu površinu procesora, s lijeve i desne strane joj je pridodan strukturalni silicij kako bi površina bila izravnata. S obzirom na to da je na CPU jezgri sada “strano” tijelo, procesor se teže hladi i nerijetke su temperature i do 90°C čak i pod moćnijim AIO hladnjacima. No, to je cijena velike količine priručne memorije i ubrzanja koje ona donosi u igrama.

bab_snow_samurai_11

BaB Snow Samurai ima sve predispozicije za odlične gaming performanse, koje ćemo provjeriti u testovima. Brz i moćan gamerski procesor (slovi kao trenutno najbrži gaming procesor na svijetu) uparen s moćnom grafikom i brzim SSD-om osigurat će svom vlasniku godine bezbrižnog igranja. U radu je računalo tiho i što je najbitnije ne zagrijava se previše. RGB rasvjeta tri prednja ventilatora se može kontrolirati uz pomoć integriranog kontrolera preko tipke na vrhu, ili pak spajanjem direktno na ploču kada se sinkronizira s Arcticovim ventilatorima. Svakako moramo napomenuti da uz računalo dolazi i originalna licenca Windowsa 10 Pro (nadogradivo na Win 11).