msg_gamer_extreme_x299_1

Iz MSana nam je stiglo MSGW računalo koje s punim pravom nosi naziv Extreme. Riječ je naime o računalu koje pokreće i9-7900X procesor na Asusovoj STRIX X299-E Gaming ploči, a opremljeno je i s 32 GB radne memorije, 512 GB NVMe SSD-om, 2 TB HDD-om, Asus STRIX GTX1080Ti grafičkom karticom i Seasonicovim PRIME Gold 850 W napajanjem. Sve je upakirano u SAMA Vulture kućište, a procesor je hlađen s Thermaltake Water 3.0 Ultimate vodenim hlađenjem.

msg_gamer_extreme_x299_2 msg_gamer_extreme_x299_3

Računalo je upakirano u vrlo dobro SAMA VULTURE kućište koje ima aluminijsku prednju i gornju stranicu, te LED osvjetljenje u sedam boja na istima koje je moguće po želji uključiti. VULTURE je vrlo prostrano full tower kućište s prostorom i za najveće komponente, te s velikim kavezima u koje je moguće ugraditi mnoštvo diskova. Na prednjoj stranici ima i dva mjesta za 5.25″ uređaje, pa je MSan ovdje odlučio ugraditi Asusov Blue-Ray snimač, koji vizualno malo odskače od ostatka crnog aluminija prednje stranice, no to je s ODD uređajima gotovo uvijek tako. Na vrhu je kućišta prednji/gornji panel, koji sadrži dva prekidača kontrolera za ventilatore, četiri USB utora (2x USB 2.0 i 2x USB 3.0), zatim dva audio jacka, osvijetljenu tipku za uključivanje, tipku za reset, statusnu HDD LED-icu, te tipku za uključivanje i isključivanje LED osvjetljenja kućišta.

msg_gamer_extreme_x299_4

I po stražnjoj se strani vidi kako je kućište full tower jer ima čak deset mjesta za proširenja. Layout je klasičan, s napajanjem na dnu, a ne vrhu se nalazi i 120-milimetarski ispušni ventilator. Kućište inače ima i usisne ventilatore (maksimalno tri), pa je moguće stvoriti solidan protok zraka. Za ovako moćne komponente bi bilo idealno da je prednja stranica cijela perforirana, kao i gornja. Vulture je kućište inače vrlo kvalitetno i s velikim mogućnostima prilagodbe, no kao što će se kasnije pokazati ipak malo prezatvoreno za ovako moćne komponente. No, nećemo brzati, pogledajmo najprije od čega se sastoji ovo MSGW računalo:

 • MBO: Asus STRIX X299-E GAMING
 • CPU: Intel Core i9-7900X
 • Hladnjak: Thermaltake Water 3.0 Ultimate
 • Memorija: 4 x ADATA XPG GAMMIX D10 DDR4 8GB 3000 MHz
 • Grafička kartica: Asus STRIX-GTX1080Ti-11G-GAMING
 • SSD: ADATA XPG GAMMIX S10 512GB PCIe Gen3x4 M.2
 • HDD: Western Digital 2TB, WD Black, WD2003FZEX
 • ODD: Asus BW-16D1HT/BLK/B/AS
 • Kućište: SAMA VULTURE ATX-III kućište
 • Napajanje: Seasonic PRIME 850, 80+ Gold
 • OS: FreeDOS
 • Preporučena MPC: 30.949,00 kn

msg_gamer_extreme_x299_5 msg_gamer_extreme_x299_6

MSan je ovdje odabrao hardver iz vrha njihove ponude. Najprije STRIX X299-E Gaming ploča, koja je srce sustava i koja je adekvatan izbor za ovakvo računalo. Nije u vrhu Asusove ponude, no donosi dobar kompromis opreme, mogućnosti i cijene. STRIX proizvodi spadaju u zlatnu sredinu Asusove ponude, između PRIME i ROG. Mogućnosti su okrenute prema igračima, pa tako ploča dolazi s kvalitetnom audio jedinicom (SupremeFX S1220A, 120 dB SNR playback, 113 dB SNR record), Wi-Fi 802.11ac bežičnom mrežom i Bluetoothom 4.2, zatim Intelovim gigabitnim LAN kontrolerom s ROG GameFirst IV softverom, podrškom za dva M.2 socketa i do 3-way CrossFire i SLI poljima grafičkih kartica. Ploča ima i zanimljivo ROG Aura osvjetljenje, moćnu napojnu jedinicu za overclocking, odličan UEFI i opsežnu softversku podršku.

msg_gamer_extreme_x299_6 msg_gamer_extreme_x299_7

Na ploči se nalazi Intelov i9-7900X desetjezgreni procesor kojeg baš i ne možemo okvalificirati kao “gamerskog”, no dobro će naravno poslužiti i za izvlačenje maksimuma iz grafičke kartice. Uz to, ima i odlične workstation performanse zbog 10C/20T konfiguracije i visokih radnih taktova pa će ovo računalo odlično poslužiti i profesionalcima. Zapravo možemo reći kako bi ga trebali u prvom redu kupovati profesionalci koji žive od svog rada, a koji su uz to i žestoki gameri. i9-7900X još nismo imali na testu, pa ćemo se u benchmarcima najviše i koncentirati na njegove performanse.

Za hlađenje moćnog procesora se brine Thermaltakeovo zatvoreno vodeno hlađenje Water 3.0 Ultimate, s 360-milimetarskim radijatorom i tri 120-milimetarska ventilatora. Ventilatori su pod visokim opterećenjima procesora dosta čujni pa se radna buka podiže i do 49 dB, što smo izmjerili na pola metra od računala.

Radna memorija je ADATA-ina XPG GAMMIX D10 DDR4, s četiri modula kapaciteta 8GB (32 GB ukupno) i brzine 3000 MHz.

Za dobre se gaming performanse i na monitorima 4K rezolucije brine moćna Asusova STRIX GTX1080 Ti 11Gbps kartica koju smo testirali još u svibnju ove godine. I dalje je riječ o najjačoj single GPU grafičkoj kartici za gaming pa tu nemamo što previše dodati. Odličan izbor za gaming.

msg_gamer_extreme_x299_8 msg_gamer_extreme_x299_9

Za skladišni se prostor brinu dva diska. Prvi je ADATA-in XPG GAMMIX S10 512GB PCIe Gen3x4 M.2 SSD koji je postavljen vertikalno radi boljeg hlađenja. On je namijenjen za operativni sustav i aplikacije koje najčešće koristimo. Kao što ćemo vidjeti u testovima, brz je i ne zagrijava se previše zahvaljujući vertikalnoj orijentaciji i izloženosti zračnoj struji. Za spremanje podataka služi Western Digitalov Black HDD kapaciteta 2TB koji je također aktivno hlađen usisnim ventilatorima.

Računalo strujom napaja odlično Seasonicovo PRIME 80Plus Gold napajanje snage 850 W. Znamo kako je Seasonicova PRIME serija u vrhu njihove ponude napajanja, kako je kvalitetno izvedena i kako ima odlične električne karakteristike. 850 W je sasvim dovoljno za ovakav tip računala, čak i kada krenemo s overclockingom.

Sve skupa je vrlo dobro složeno, s iznimno urednim menadžmentom kabela u glavnoj komori gdje nema većih opstrukcija za protok zraka. Kabeli su povezani sa stražnje strane nosača matične ploče, a Vulture kućište ovdje ima dovoljno prostora i za deblje kabele.

msg_gamer_extreme_x299_11 msg_gamer_extreme_x299_12

Glavni razlog ovoga testa je procesor i9-7900X kojega još nismo imali prilike testirati, pa će i većina testova biti okrenuta k njemu i usporedbi s konkurencijom, te s njegovim prethodnikom i7-6950X od kojeg je po preporučenoj “launch” cijeni jeftiniji za punih 750 USD. 7900X je konfiguracije 10C/2oT (deset fizičkih i dvadeset logičkih jezgri), osnovni takt mu je 3.3 GHz, a maksimalni Turbo takt na jednoj jezgri varira od 4.3 do 4.5 GHz u ovisnosti o hlađenju i TDP-u (140 W). MultiCore Enhancement na pločama u pravilu forsira 4.0 GHz na svim jezgrama. Procesor podržava 128 GB DDR4-2666 radne memorije raspoređene u četiri kanala, te ima 44 PCIe stazice. Arhitektura priručne memorije je ista kao i kod ostatka Skylake-X obitelji, a to znači kako ima ukupno 1.25 MB L1 memorije (10x 32KB L1D & 10x 32KB L1I), 10MB L2 memorije (10x 1024 KB), i dijeljene 13.75 MB L3 memorije.

msg_gamer_extreme_x299_14 msg_gamer_extreme_x299_15 msg_gamer_extreme_x299_16

Računalo smo podvrgnuli različitim testovima, različitog intenziteta opterećenja na pojedine komponente. Temperature koje vidimo iznad su dobivene nakon opterećenja procesora PRIME95 aplikacijom (SmallFFTs, maximum heat). Za 7900X znamo kako je veliki potrošač i veliko grijaće tijelo pa ove temperature ne trebaju čuditi. Teško ga je ohladiti i najboljim zatvorenim sistemima vodenih hlađenja, pa se tako i ovaj Tt-ov Water 3.0 “muči” s njim. Ovo je naravno dobiveno s uključenim MultiCore Enhancementom u UEFI-u, a za 24/7 rad preporučujemo svima da to isključe jer temperature padnu drastično. Ista stvar je i kod overclockinga, procesoru treba jednaka količina napona i za 4.3 GHz na svim jezgrama, a temperature su samo za koji stupanj više. Stoga ne preporučujemo ni igranje s overclockingom ako nemate još moćnije hlađenje i još bolji “propuh” kroz kućište. Tu dolazimo i do ranije spomenute zatvorenosti Vulture kućišta, i naš bi izbor svakako bilo otvorenije kućište s rešetkama na usisu i na vrhu kako bi tri ventilatora na vodenom hlađenju mogla bolje ispuhivati vrući zrak izvan sustava.