NH-U12S TR4-SP3

noctua_tr4_hladnjaci_9 noctua_tr4_hladnjaci_10

U12S je također već nekoliko godina poznat, a namijenjen je hlađenju moćnijih procesora, no u skučenijim kućištima. Dizajn pakiranja i pakiranje je identično kao i kod jačeg modela. To znači kako se sve bitne informacije nalaze već na vanjskoj strani kutije, te kako je sam hladnjak odlično zaštićen od vanjskih mehaničkih oštećenja.

noctua_tr4_hladnjaci_11

Pakiranje opreme koja dolazi uz hladnjak, a i sama oprema su identični kao i kod većeg modela. U zasebnoj se vrećici nalaze dodatne silikonske gumice za opcionalni ventilator kojeg možemo dodati u push-pull kombinaciju, a i nosači za njega su u paketu. Tu je i LN adapter, L odvijač, Noctua naljepnica, NT-H1 pasta te slikovno – pisane upute.

noctua_tr4_hladnjaci_12 noctua_tr4_hladnjaci_13

Tijelo hladnjaka je napravljeno na isti način kao i kod U14S i od istih materijala. To znači kako su finovi i gornji dio baze aluminijski, a baza i toplovodne cijevi bakrene. Toplovodnih je cijevi ovaj put pet. Sve skupa je niklano pa je završna obrada besprijekorna. Visina hladnjaka je 158, dubina bez ventilatora 45, a širina 125 milimetara. NF-F12 ventilator dodaje do ukupne dubine od 71 milimetar. Masa bez ventilatora je 695 grama, a s ventilatorom 870 grama, pa je i ovo poprilično masivan hladnjak.

noctua_tr4_hladnjaci_14 noctua_tr4_hladnjaci_15

Nosači su identični kao i kod većeg U14S modela, a također dolaze s podešenjem offseta kako bi se oslobodio dodatan prostor do grafičke kartice ili neke druge u najvišem PCIe slotu. Baza je poniklana i vrlo glatka, a dimenzije su joj kao i kod većeg hladnjaka – 70 x 56 milimetara, čime pokriva cijeli IHS Threadrippera ili Epyca.

Ventilator je NF-F12, promjera 120 milimetara i promjenjive brzine vrtnje od 300 do 1.500 okretaja u minuti. Uz LN adapter maksimalna brzina okretaja pada na 1.200. Maksimalni protok zraka je 93.4 metra kubna u satu ili 74.3 metra kubna uz LN adapter. Maksimalna deklarirana buka je 22.4 dB (ili 18.6 dB s LNA), a MTTF je 150.000 sati. Mi smo izmjerili maksimalnu buku od solidnih 45 dB bez, i odličnih 41 dB s LN adapterom.

noctua_tr4_hladnjaci_24

Način instalacije je također vrlo jednostavan kao i kod U14S, i sve što je potrebno je zavinuti vijke do njihovog maksimuma, tj. onoliko koliko opruga dopušta. Kao i kod većeg modela ventilator, kao što vidimo na slici točno stane ispred drugog memorijskog modula, pa je dobro da nisu popunjeni svi utori jer bi stršao. No, u ovakvoj kombinaciji je dobro znati da stane i još jedan za push-pull. I kod ovoga hladnjaka se preporučuje korištenje s procesorom maksimalnog TDP-a od 180 W.

NH-U9 TR4-SP3

noctua_tr4_hladnjaci_16 noctua_tr4_hladnjaci_17

Zadnji na redu je najmanju U9, koji hrabro ulazi u bitku s moćnim Threadripper i Epyc procesorima. Za tu je bitku opremljen s dva 90-milimetarska ventilatora u push-pull konfiguraciji. Dizajn, izvedba i način pakiranja je identičan kao i kod druga dva hladnjaka pa se nećemo ponavljati. Ostaje jedino onaj premium osjećaj otpakiravanja, kao i kod svakog Noctua proizvoda.

noctua_tr4_hladnjaci_18

Bundle je klasičan, s jednom NT-h1 pastom, jednim odvijačem, Y adapterom za ventilatore, dva LN adaptera i slikovno – pisanim uputama.

noctua_tr4_hladnjaci_19 noctua_tr4_hladnjaci_20

Hladnjak je razumljivo najmanji od trojca, a mjeri 125 milimetara u visinu, 95 u širinu i 71 u dubinu. Dodavanjem dva ventilatora dubina raste na 120 milimetara, a masa sa 660 grama na poštenih 895 grama. Materijali, način izrade i obrade (niklanje) je identično kao i kod većih modela.

noctua_tr4_hladnjaci_21

Baza je istih 70 x 56 milimetara kao i kod većih modela, a kroz nju kao i kroz U12S prolazi pet debelih toplovodnih cijevi. Za razliku od većih modela, ovaj nema offset podešavanje, a zapravo mu zbog manjih dimenzija ni ne treba. Ventilatori koji dolaze uz hladnjak su dva NF-A9 PWM koji imaju promjenjivu brzinu vrtnje od 400 pa do 2.000 okretaja ili do 1550 s LN adapterom. Maksimalni protok zraka koji svaki od njih ostvaruje je 78.9 metra kubna na sat, a s LNA se to spušta na 62.6 metra kubna u satu. Maksimalna deklarirana buka od 22.6 dB, pada na 16.3 dB s LNA. MTTF je 150.000 sati. Buka koju smo mi izmjerili je bila čujnih 49 dB pri maksimalnom broju okretaja, i 40 dB pri minimalnom.

noctua_tr4_hladnjaci_25

Način montaže je vrlo jednostavan, kao i kod dva veća hladnjaka. Ipak, zbog velike širine tijela ventilatori ne mogu sjesti ispred drugog DIMM utora, nego zadiru preko njega i ventilatore je potrebno podići iznad modula, pa oni strše dosta iznad tijela hladnjaka. Ovime se djelomično i smanjuje njihova efikasnost jer ne tjeraju zrak preko onih nižih i toplijih aluminijskih listova, šteta.