nokia_3-5_18 nokia_3-5_19

Ono što je najljepši dio Nokije je stock ili vanilla Android koji nije ni malo “zagađen” launcherima, teškim skinovima ili bloatwareom. Iz tog razloga i na uređajima manjih hardverskih performansi radi vrlo glatko. Obje Nokije su nam došle s istom verzijom Androida i obje su se nadogradile – trica na 7.1.1. a petica na 7.1.2 s laganim Nokia Blue skinom. Razlike su kozmetičke pa ćemo samo proći kroz OS na petici. Lock screen je poprilično standardan sa satom, launcherima za kameru i čitač otiska prsta (kod trice nema čitača). Ono što hvalimo je kako je uređaj moguće otključati i ući u homescreen samo s čitanjem otiska prsta, bez pritiskanja ikakvih tipaka. Homescreen je ono po čemu Nokiju možemo razlikovati od ostalih. Ima klasičan launcher na dnu s prečacima na pozive, poruke, imenik, kameru i preglednik (Chrome), a iznad njega je strelica povlačenjem koje ulazimo direktno u App Drawer. Inače, homescreena su dva, jedan je još desno, a potezanjem prema lijevo otvaramo Google Now.

nokia_3-5_20 nokia_3-5_22

Povlačenjem prema dolje otvaramo klasični Notification meni kojeg možemo preurediti po željama. Dužim pritiskom na homescreen otvaramo meni za prilagodbu izgleda u kojima imamo Wallpapere, Widgete i pristup podešenjima.

nokia_3-5_23 nokia_3-5_24

App Drawer je pun standardnih Google aplikacija i nema ničeg nepotrebnog. Na vrhu se nalazi tražilica aplikacija, odmah ispod nje je traka s onim najčešće korištenim, a ispod su sve ostale koje scrollamo do dna. Naravno, za svaku možemo dodati prečac na homescreen, a one koje se daju deinstalirati dužim pritiskom te ulaženjem u App Information.

nokia_3-5_25 nokia_3-5_26

Kao što vidimo najnovija verzija Androida za ovaj uređaj je 7.1.2. sa sigurnosnom zakrpom od 6.11.2017. Najavljeno je kako će doći i Oreo (Android 8.0), a točan datum se još uvijek ne zna.

nokia_3-5_27 nokia_3-5_28

nokia_3-5_29 nokia_3-5_30

Settings meni nudi klasične opcije za pregled i prilagodbu, a popularne su potrošnja radne memorije, kao i skladišne memorije, te baterije. Uređaj ima i neke zanimljive mogućnosti kao što su funkcije koje pozivamo pokretom, ili pak gestama.

nokia_3-5_32 nokia_3-5_33

nokia_3-5_34 nokia_3-5_35

Sučelje kamere je vrlo jednostavno. Na dnu je shutter u sredini (iznad njega su opcije za Panorama i Beauty snimanje), lijevo prebacujemo na video snimanje, a desno je prečac na galeriju. Na vrhu su je prečac za opcije lijevo, a desno od njega su prečaci za izmjenu kamera, timer, HDR i Flash. Opcije koje možemo odabrati su razne, a uključuju on screen kompas s tagiranjem, visinomjer s tagiranjem, nivelator, grid (mrežu), te razne druge kontrole.

Kvaliteta fotografija je kod oba uređaja samo prosječna za njihove klase i senzore i tu nemamo što puno za komentirati. Osim možda pokuditi činjenicu kako trica ne snima video u FullHD-u.