philips_tat8505_1

Iz Philipsa nam na test stižu njihove najbolje bežične slušalice – TAT8505. Iza manje zvučnog i neatraktivnog imena kriju se Bluetooth in-ear slušalice s funkcijom za aktivno poništavanje buke, 13-milimetarskim driverima i bogatim zvukom smještene u malenu crnu kutijicu koja služi kao punjač. Slušalice imaju IR senzor, rade u tzv. Awareness modu, imaju dva mikrofona, integrirani Google Assistant, zasebnu aplikaciju za kontrolu te IPX4 zaštitu.

philips_tat8505_2 philips_tat8505_3

Philips proizvodi trinaestak različitih modela tzv. true wireless modela in-ear slušalica. TA8505 koje danas imamo pred sobom su njihov najjači model. Dakle u njima je najbolja tehnologija i sve što Philips inženjerski može pružiti u ovom trenutku. Dolaze pakirane u kartonskoj kutijici na kojoj se nalaze fotografije i informacije o proizvodu. Povlačenjem male vezice izvlačimo kutiju van iz vanjskog omota i ispod poklopca možemo vidjeti slušalice, kutiju, tj. punjač za njih i četiri zamjenska gumena čepića za uši.

philips_tat8505_4

Ispod kutijice se još nalaze i upute za korisnike te USB Type A na USB Type C kabel kojeg spajamo na kutijicu koja onda puni slušalice. Tri para gumenih čepića će nekome biti sasvim dovoljno, no drugi će pak žaliti što ni jedne nisu pjenaste, pogotovo jer one teže ispadaju iz uha. Ove slušalice će kada ih jednom dobro namjestite teško kliznuti iz uha, no nije nemoguće izbaciti ih.

philips_tat8505_5

Philipsove TAT8505 slušalice su osvojile Reddot nagradu za dizajn 2020. godine i to zapravo već sasvim dovoljno govori o tome koliko je dizajnerski tim TPV Technologya uložio truda u njih. Vrlo su zanimljivo dizajnirane, a i malo su većih dimenzija jer sadrže veći 13-milimetarski driver, kao i litij-ionsku bateriju, uz svu ostalu elektroniku. Masa im je 12,6 grama, a kutija je teška 60,5 grama.

Slušalice su i ergonomski dizajnirane tako da lijepo ulaze u uho, dobro nasjedaju, ne klize van lagano, a opet nisu neudobne. Ipak, nakon neke fizičke aktivnosti i puno kretanja mogu malo kliznuti van, pa bi idealno bilo da tvornički postoje pjenasti čepići koji bo teže klizili. Materijal izrade slušalica je plastika, vrlo su kvalitetno izvedene i lijepo završno obrađene. S vanjske strane se nalazi po jedna signalizacijska LED-ica na svakoj, rupica za mikrofon na svakoj, po jedan IR senzor na svakoj te kontakti za punjenje. Na strani koja viri iz uha je pločica osjetljiva na dodir s Philips logoom, a uz pomoć nje kontroliramo pozive, muziku i glasnoću. Slušalice imaju IPX4 zaštitu od prskanja pa im malo vode ili znoja ne smeta.

philips_tat8505_6

Unutar svake od slušalica se nalazi 13-milimetarski driver s PET dijafragmom i NdFeB magnetom (neodimijski trajni magnet). Deklarirani frekvencijski opseg je 20 do 20.000 Hz, osjetljivost je 108 dB, impedancija je 16 Ohma a maksimalna ulazna snaga je 5 mW. Svaka od slušalica ima IR senzor koji služi za pokretanje ili zaustavljanje reprodukcije muzike prilikom umetanja ili vađenja slušalice iz uha. Uz to, tu je i menadžment poziva – javljanje/prekidanje poziva, poziv na čekanju, isključivanje mikrofona, odbijanje poziva i prebacivanje između dva poziva. Sve vršimo dodirom na desnu slušalicu. Play i Pause su dodir od 0,8 sekundi, Forward je trostruki tap na slušalicu, a jedino glasnoću podešavamo putem aplikacije na mobilnom telefonu. Google assistanta ili Siri uključujemo držanjem od 2 sekunde na lijevoj slušalici a zaustavljamo jednim kratkim dodirom. Na poziv se javljamo dvostrukim brzim dodirom, a razgovor prekidamo dugim držanjem prsta.

philips_tat8505_7

Slušalice posjeduju i hibridno aktivno poništenje okolne buke (ANC) koje dobro funkcionira. Interni i eksterni mikrofon kombiniraju rad za filtriranje buke, a Awareness Mode vraća buku okolnog svijeta kada nam je potrebna. ANC ON je dvostruki dodir na desnu slušalicu, Awareness mode još jedan dvostruki dodir, a ANC OFF je ponovni dvostruki dodir. Uz to, tu je i Attention mod koji uključujemo držanjem od 0,8 sekundi do zvučnog signala i držimo još pola sekunde (slušanje glazbe bez prekida pozivima).

Slušalice komunikaciju ostvaruju putem Bluetootha 5.0, a maksimalni domet bez prepreka je do 10 metara. U praksi, s preprekama već na 5 metara se počinje gubiti signal. Preko Bluetootha je moguće koristiti sljedeće profile – AVRCP, A2DP, HSP i AAC (streaming format je SBC). Slušalice imaju integriran i Google Assistant, a tu je i Philipsova aplikacija za kontrolu o kojoj ćemo detaljnije nešto niže u tekstu.

philips_tat8505_8

Slušalice uključujemo vađenjem iz kutije, a isključujemo vraćanjem u kutiju. Baterija koja se nalazi u svakoj od slušalica je litij ionska, a jedna takva se nalazi i u kutiji za punjenje. Proizvođač navodi vrijeme razgovora od 6 sati, a reprodukciju muzike od 6 + 18 sati. Šest sati autonomije + 18 sati ako je baterija u kutiji potpuno puna pa ih dopunjavamo. Ipak, mi smo utvrdili da za svakih pola sata reprodukcije muzike baterija padne za 10%, što nas dovodi do oko 5 sati autonomije.

philips_tat8505_9

Unutar kutijice baterije slušalica se napune za oko sat i pol, a bateriji u samoj kutiji je ipak potrebno duže sa standardnih 2 A ulaza. Na kutiji se nalaze i signalizacijske LED-ice za stanje napunjenosti, a Type C konektor i tipka za Bluetooth uparivanje su sa stražnje strane. Zanimljivo za spomenuti je i kako samu kutijicu, tj. njenu bateriju možemo napuniti i putem indukcijskog punjača, dakle bežično.

philips_tat8505_10 philips_tat8505_11

Uparivanje slušalica s mobilnim telefonom (Android) je jednostavno, a pretpostavljamo da je tako i s iOS uređajima. Na kutijici je potrebno pritisnuti tipku, a kod za uparivanje su četiri nule. Audio veza na Androidu je ACC, a veza je najčešće vrlo dobra. Povremeno se zna desiti da jedna ili obje slušalice prestanu svirati, a vađenje iz uha i ponovno umetanje rješava taj problem. Ovo je rijetko, ali živcira kada se dogodi.

philips_tat8505_12  philips_tat8505_14 philips_tat8505_15 philips_tat8505_16

Philipsova aplikacija je jednostavnog grafičkog sučelja i nakon nadogradnje firmwarea, spremni smo za korištenje. U osnovnom meniju vidimo stanje napunjenosti svake od slušalica i kutije, a možemo mijenjati i između ANC, Awareness i Adaptive modova rada, te povećati Voice kvalitetu. Tu je i jednostavni Equalizer koji nudi preddefinirane i ručne postavke, a preko aplikacije možemo i puštati muziku.

Kvaliteta zvuka ovih malenih slušalica nas je vrlo ugodno iznenadila. Niski tonovi su duboki i izraženi, srednji izvrsni za razgovor, a i visoki su dobri sve dok ne pretjerujemo s glasnoćom. Razgovori su odlični, zvuk jako dobar a mikrofoni vrlo dobro hvataju čak i šapat. Slušanje muzike ili gledanje filmova je poseban užitak jer je zvuk odličan, a glasnoća i više nego dovoljna. ANC radi vrlo dobro i najčešće filtrira dosta zvukova iz okoline.

philips_tat8505_17

Philips TAT8505 slušalice su njihov top model i kao takve cijena im nije povoljna. U domaćim dućanima informatičke opreme se kreće od oko 1.100 kuna pa na više. U tom je cjenovnom rangu konkurencija vrlo oštra i neki nude i mrvicu više od Philipsa. Ipak , TAT8505 svakako zaslužuju svoje mjesto u tom rangu i vašu pažnju jer su odlično napravljene, jednostavne za korištenje a nude vrlo visoku kvalitetu zvuka. Autonomija je solidna, pogotovo ako vam je potpuno napunjena kutija pri ruci. Zna živcirati povremeno izbacivanje jedne ili obje slušalice, no to je rijetko. Pripisujemo to IR senzoru koji je možda malo nesiguran je li slušalica još u uhu ili nije, što se svakako može riješiti putem nadogradnje firmwarea. Sve u svemu, TAT8505 su vrlo dobar proizvod kojeg svakako možemo preporučiti.