Softverska pitanja

U svakom slučaju, o kojem god se Samsungovom mobitelu radilo, i iz kojeg god vremena, malo tko će baš jako okomiti na njegovu konstrukciju i praktičnost. To su dugo bili ― i ostali ― njihovi snažni aduti. No Samsungova slabost često je znao biti naporan softver, nasilno promijenjen od standardnog Androida. Koliko je to primjenjivo na A3?

Odgovor ovisi o tome s kojeg aspekta gledamo. Srećom, ono što ovaj mobitel izbjegava je agresivno nametanje Samsungovih proizvoda posvuda. Tu i tamo ćete naletjeti na nekakvu ponudu korištenja nečeg Samsungovog, kao što je izbor i download fontova, ali u uobičajenom korištenju toga praktički nema. Štoviše, i Samsungov launcher i nije loš, i mjesta gdje je UI promijenjen ne živciraju. Osjeća se “samsungizacija”, ali nije niti agresivna niti previše odvraća korisnika od, recimo to tako, “običnog” korištenja Androida.

S druge strane, naš stari znanac u formi predinstaliranih aplikacija koje ne možete deinstalirati, je i dalje živ i zdrav. Samsung nudi nekoliko vlastitih, među kojima je najteže opravdati egzistenciju vlastitog Samsung browsera dokle se na istom uređaju nalazi i Chrome. Isto tako su predinstalirani Microsoftovi Word, Excel, PowerPoint i Skype, i bez posezanja za teškom artiljerijom, dakle rootanjem ili nekim takvim potezima, nema komfornog načina osloboditi tih nekoliko stotina MB prostora.

Performanse

Općenito gledano A3 ima sasvim adekvatne performanse koje mu omogućuje njegov Exynos 7870 čipset.

Zaključak

Skaliranje naniže je izazovan zadatak u polju tehnologije. Mnogo proizvoda koji se rade manjima nego što je standard u njihovo vrijeme pati od nekog velikog nedostatka kao rezultat smanjenja. Kod smartfona bismo očekivali sličan ishod ― i u puno slučajeva, bili u pravu.

No za divno čudo, A3 ni po čemu nije ostao osuđen na takvu sudbinu. Nije ni najbrži niti ima najbolju kameru niti je po bilo čemu naj-smartfon, ali vjerojatno još važnije, nema nikakvu strašnu manu. Jednostavno su mu značajke dobro odmjerene, i ništa esencijalno ovdje vam neće nedostajati. Poput malih japanskih automobila ― možda jesu mali i neće fascinirati ekipu za susjednim stolom na špici, ali inače imaju sve što biste očekivali od velikih, luksuznijih automobila, barem u mjeri u kojoj je to moguće razumno izvesti.

Galaxy A3 nije za igrače ili one koji od svojih mobitela očekuju baš jako puno, baš kao što mali automobili nisu (u principu) za utrke, a isto tako nije ni za one koji inzistiraju na vanilla Androidima. Bilo bi glupo pokušati argumentirati suprotno.

Ali za ostale, barem one koji su spremni žrtvovati malo površine ekrana za bolju jednoruku “operabilnost”, ovo je zanimljiv izbor. Nije da ga inače ima mnogo: kao što je spomenuto ranije, ovakvi uređaji postaju ugrožena vrsta. A za 2.300 kuna za koliko se trenutačno u nas prodaje, još je malo bolji.