sapphire_nitro_rx7800xt_oc_1 sapphire_nitro_rx7800xt_oc_2

Nastavljamo u istom tonu kao i jučer. Pred nama je nova Sapphireova Nitro+ Radeon RX 7800 XT Gaming OC grafička kartica sa 16 GB video memorije. Nitro+ je trenutno najjača Sapphireova serija, pa je ovo stoga poseban komad hardvera. Ima masivni Pantheon hladnjak s tri ventilatora i ARGB trakom na vrhu te moćnu 14-faznu napojnu jedinicu za tvornički podignute taktove.

Nitro+ kartice su sami vrh Sapphireove ponude pa je onda i pakiranje malo bogatije. Tako uz ovu karticu kupac dobiva dodatni RGB kabel za sinkronizaciju osvjetljenja s matičnom pločom, ali i nosač za karticu koja je dugačka i teška. Kartica je u kutiji odlično zaštićena u debeloj stiropjeni i antistatičkoj vrećici. Uz karticu dolazi i instalacijski vodič, vodič za instalaciju nosača, te vodič za spajanje ARGB LED kabela na ploču. Osim u Nitro+ seriji, Sapphire nudi RX 7800 XT modele i u Pure te Pulse serijama.

sapphire_nitro_rx7800xt_oc_3

Nitro+ Radeon RX 7800 XT Gaming OC je jako velika kartica. Mjeri čak 320 x 134,85 x 61,56 milimetara (D X V x Š), te će vam trebati puno prostora u kućištu. Da, dobro vidite, zauzima čak tri slota. Napravljena je iznimno kvalitetno i pedantno uz upotrebu kvalitetnih materijala. Tako je kompletan pokrov metalni, što uključuje i stražnju metalnu ploču. Integrirani u metalni pokrov su tri ventilatora koji dolaze s Quick Connect funkcijom za lako skidanje i zamjenu. Dizajn je jedan od boljih koje smo do sada vidjeli s lijepim zakrivljenim linijama i ova će kartica uljepšati svaki build.

sapphire_nitro_rx7800xt_oc_4

Pod hladnjakom se nalazi Navi 32 XT grafički procesor koji je dio sada već skoro godinu dana stare RDNA 3 obitelji. To znači kako je chiplet konstrukcije s GCD-om napravljenim u 5-nanometarskom procesu te s četiri MCD-a napravljena u 6-nanometarskom procesu. GCD je površine 200 kvadratnih milimetara, a MCD-ima 150 kvadratnih milimetara. Ukupan zbroj tranzistora je 28,1 milijardu.

Unutarnja struktura GCD-a broji 60 compute jedinica (CU), tj. 3.840 stream procesora. Tu je i po jedna Ray jedinica za svaki CU (60), te dva AI ubrzivača po CU (120). Render back-endova je 96. MCD je druge generacije i tzv. Infinity Cache memorije je 64 MB. Ukupna propusnost video i Infinity memorije je 2.708,4 GB/s. Referentni taktovi su 2.124 MHz (Game clock) i do 2.430 MHz (Boost clock), no ova Sapphireova kartica ima tvornički podignute taktove GPU-a. Tako je službeno game takt 2.254 MHz, a boost takt 2.565 MHz. Pregledom GPU-Z loga utvrdili smo kako je maksimalni boost išao sve do 2.725 MHz, što je identično referentnom modelu. No, prosjeci su bili veći pa će takve biti i performanse. VRAM GDDR6 memorije ima ukupno 16 GB, a data rate je 19,5 Gbps. GPU s memorijom komunicira putem 256-bitne sabirnice.

sapphire_nitro_rx7800xt_oc_5

Hladnjak ove kartice je masivan i sastoji se od nekoliko dijelova. Glavni je naravno hladnjak od vertikalno postavljenih aluminijskih limova kojeg vežu pet toplovodnih cijevi. Sve zajedno je poniklano, baš kao i bakrena baza koja nasjeda na grafički procesor. Na PCB- se još nalazi i metalni okvir koji učvršćuje konstrukciju, a kontakti s memorijskim čipovima i VRM dijelom su preko termalnih podložaka. Za hlađenje cijele konstrukcije su korištena tri two-ball ventilatora s tzv. Angular Velocity lopaticama koji stvaraju 44% više pritiska i 19% više protoka zraka u odnosu na klasični ventilator iz prijašnjih generacija. Nevjerojatno je kako Sapphire uspijeva zadržati i iznimno nisku radnu buku – izmjerili smo samo 34,9 dB(A). dok je ambijentalna buka bila 33 dB(A).

sapphire_nitro_rx7800xt_oc_6

Sapphire je u izradi ove kartice koristio 14-slojni 2oz PCB, kvalitetnu VRM jedinicu s 14 faza koja daje ukupno 980 A struje (digitalni VRM), kao i visoko kvalitetne polimer aluminijske kondenzatore. Kvaliteta se ogleda u tihom radu i naravno potpunom izostanku bilo kakvog cvrčanja zavojnica. Gornji i donji unutarnji dio prednje maske je napravljen od plastike, no i ona je visoke kvalitete, i ovo je jedna od bolje napravljenih kartica koje smo imali prilike testirati u zadnjih nekoliko godina.

sapphire_nitro_rx7800xt_oc_7

Sapphire je procijenio kako je TBP (Total Board Power) 288 W, no mi smo očitali i nešto višu potrošnju od 323 W. Naravno, snage je dovoljno, jer može povući do 375 W iz PCIe 4.0 slota i dva 8-pinska PCIe Power slota. Oko power slotova su svoje mjesto pronašli i pin-outi za ARGB LED osvjetljenje (spoj na ploču radi sinkronizacije) te 4 pinski konektor za vanjski ventilator kojim upravlja sama grafička kartica u ovisnosti o zagrijavanju. Na suprotnom kraju, tj. na početku se PCB-a nalazi i standardni prekidač za biranje BIOS profila između OC i Silent. Mi smo naravno testirali u OC modu. Silent ne znamo ni čemu služi kad su ventilatori ionako bešumni.

sapphire_nitro_rx7800xt_oc_8

Kartica je opremljena i s najmodernijim video izlazima – dva su Display Porta 2.1 i dva HDMI 2.1a. Display Port 2.1 donosi propusnost od 54 Gbps i podršku za maksimalnu stopu osvježenja od 900 Hz za 1440p rezoluciju, 480 Hz za 4K rezoluciju i 165 Hz za 8K rezoluciju.  Dual Media mehanizam donosi hardversko ubrzanje za AV1 kodiranje do 8K60 kvalitete. Omogućeno je i simultano kodiranje i dekodiranje streamova za AVC i HEVC do 8K60. Podržano je VP9 kodiranje do 4K210 i 8K48, H.264 kodiranje do 4K330 i dekodiranje do 4K180, zatim H.265 kodiranje do 4K210 i 8K48, te dekoriranje do 4K180 i 8K48.

sapphire_nitro_rx7800xt_oc_9

Na vrhu se kartice nalazi ARGB LED traka koja se proteže čitavom dužinom i nudi nekoliko opcija osvjetljenja preko Trixx aplikacije, ili pak sinkronizaciju s pločama preko dodatnog kabela. Na stražnjoj se pak stranici kartice nalazi osvijetljeni Sapphire logo. Osvjetljenje je dobro izvedeno, boje su kvalitetne a tranzicije brze. Tko ne želi rasvjetu ima opciju potpunog isključivanja.

sapphire_nitro_rx7800xt_oc_14 sapphire_nitro_rx7800xt_oc_17

sapphire_nitro_rx7800xt_oc_15 sapphire_nitro_rx7800xt_oc_16

Sapphire kupcima nudi i TriXX aplikaciju, no nema overclockinga, a ono što možete vidjeti su osnovne informacije, nadzirati parametre rada, ubrzati rad smanjivanjem rezolucije renderiranja i upravljati osvjetljenjem.

Novost koja dolazi s novim driverima upravo uz ovu karticu, je i Hyper-RX tehnologija koja objedinjuje Boost, Anti-lag+ i Super Resolution za automatsko ubrzanje performansi. Sve ostale tehnologije su već jako dobro poznate, što uključuje i nadolazeću FSR 3 (FidelityFX Super Resolution 2) tehnologiju koja će značajno ubrzati performanse s kombinacijom Super Resolution Upscaling + AMD Fluid Motion Frames + Anti-lag+ tehnologija za maksimalne performanse, te Native anti-aliasing mode + AMD Fluid Motion Frames + Anti-lag+ tehnologija za maksimalnu kvalitetu. Najavljeno je i dvanaest igara koje će ga podržavati, a i mnoštvo razvojnih studija je u partnerskom programu pa će igara s FSR 3 podrškom biti sve više.