Sapphire R 290X 8GB Sapphire R 290X 8GB

AMD i partneri su nedavno objavili kako će na tržište izbaciti R9 290X kartice sa 8GB radne memorije, što je odgovor na Nvidijino izbacivanje GTX980 i 970 modela. Sapphire tako danas diže veo sa svoje Vapor-X 8GB kartice a mi smo ju imali prilike testirati i prije službenog lansiranja. Riječ je o kartici potpuno identičnoj vanjskim izgledom starom 4GB modelu, koji nam se također zatekao u labu i to u OC verziji. Stoga smo kartice usporedili međusobno ali ih i spojili u CrossFire polje kako bi vidjeli koliko dobro skaliraju performanse i koliko dobro se može igrati s ovakve dvije kartice na 2560 x 1440 rezoluciji. Kutije oba modela su identične, pa onaj stariji 4GB nećemo ni pokazivati. Ujedno, drugu karticu nismo niti slikali jer nema potrebe pokazivati dvije potpuno iste kartice. Uz to, samo ćemo spomenuti i razlike u taktovima između modela.

Sapphire R 290X 8GB Sapphire R 290X 8GB

Kartica po običaju dolazi odlično zaštićena u debeloj pjeni, debeloj antistatičkoj vrećici i kartonskoj kutiji. Uz nju dolazi bundle u obliku registracijskog listića za Sapphireov Gold klub, uputa za korištenje, medija s upravljačkim programima i aplikacijom za overclocking, zatim podloška za miš, dva Molex (2x) to PCIe Power (8-pin) adapter i jedan HDMI kabel.

Sapphire R 290X 8GB Sapphire R 290X 8GB

Kartica je velika i robusna (305 x 114 x 47 mm), sa masivnim hladnjakom koji je kombinacija Tri-X i Vapor-X hladnjaka. I 4GB i 8GB modeli imaju identične hladnjake. Pokrov je aluminijski u crno-tirkiznoj kombinaciji, a ispod njega se nalaze dva velika aluminijska hladnjaka kroz koje prolaze bakrene toplovodljive cijevi uz dodatak velike Vapor-X komore koja naliježe na grafički procesor. Za brzo odvođenje topline se brinu tri ventilatora koji mogu biti u potpunosti zaustavljeni kada je kartica u stanju mirovanja. U 90% slučajeva pri lakšim zadaćama se vrti samo jedan, centralni ventilator a kada zatreba, tj. kada temperatura naraste iznad 60°C pale se i bočna dva.

Ovaj sistem rada je nazvan Intelligent Fan Control, a isključiti ga je moguće uz pomoć prekidača na stražnjoj strani kartice. Ukoliko ga isključimo sva će tri ventilatora raditi na jednakom broju okretaja, no i količine buke će biti u prosjeku nešto viša. Količina opterećenja kartice je popraćena i vizualnim signalima. Na vrhu kartice se nalazi Sapphire logo koji mijenja boje ovisno o zagrijanosti kartice od plave (0 do 60°C, preko narančaste (60 – 80°C), pa sve do crvene kada je kartica najopterećenija i najtoplija (preko 80°C). Sa stražnje strane PCB-a se nalaze i zelene LE diode koje nam signaliziraju opterećenost 10-faznog VRM-a. Na vrhu se kartice nalazi i S tipka ua UEFI BIOS podršku.

Sapphire R 290X 8GB Sapphire R 290X 8GB

Grafički procesor koji se nalazi na kartici je poznati Hawaii XT sa 2816 Stream procesora. Na ovom 8GB modelu radi na 1030 MHz, dok je na 4GB modelu overclockiran na 1080 MHz. 8GB model kao što mu i ime govori ima čak 8192 MB GDDR5 memorije koja radi na 1375 MHz odnosno 5.5 Gbps efektivno. 4GB model ima 4096 MB GDDR5 memorije, a na OC modelu ona radi na 1410 MHz odnosno 5.64 Gbps. Video izlazi su identični – dva DVI-D, jedan HDMI te jedan Display Port, a obje kartice imaju dva 8 pinska PCIe Power konektora, što znači kako je maksimalna količina energije koju mogu potrošiti 375W. kartice standardno podržavaju DX12, OpenGL 4.3 i Mantle, zatim HD3D i Avivo HD tehnologije, a overclocking je omogućen uz pomoć Sapphire TriXX aplikacije. Drugim riječima, identične su svim ostalim R9 290X modelima.