Klasični su tvrdi diskovi postali najsporije komponente u modernim sistemima i proizvođači intenzivno traže rješenja za njihovo ubrzanje. Na tržištu su već oko 55 godina, a klasična je metoda povećanje gustoće zapisa na jedinicu površine, što je donijelo dobrih rezultata i današnji su diskovi velikog kapaciteta vrlo brzi. Po performansama se ne mogu mjeriti sa brzim SSD-ima koji zauzimaju sve veći udio na tržištu. No, HDD-i i dalje imaju puno nižu cijenu po GB prostora i dolaze u velikim kapacitetima (trenutno najveći broje i do 4TB), pa su i dalje u tom segmentu nedostižni za SSD-e. Ipak, proizvođači kao Seagate traže načine za ubrzanje njihova rada i rezultat istraživanja i inovacija su SSHD-i odnosno solid state hybrid diskovi, prvi puta u sadašnjem izdanju predstavljeni još 2010. godine, a kombinacija su klasičnih tvrdih diskova i određene količine brze SLC NAND flash memorije. SSHD-i brzo zauzimaju sve veći dio tržišta, a IDC predviđa kako će se do 2016. godine ugrađivati u 33% novih prijenosnih računala. Ako se predviđanja ostvare značiti će to polagano izumiranje klasičnih HDD-ova koji još uvijek zauzimaju preko 90% tržišta novih sistema.

Prva generacija Momentus XT-a predstavljena je još 2010. godine, a donijela je kapacitete od 250, 320 i 500GB potpomognute sa 4GB NAND flash memorije i Adaptive Memory tehnologijom koja je eliminirala ovisnost diska o operativnom sistemu, upravljačkim programima i softveru. Sredinom prošle godine predstavljeni su novi Momentusi XT druge generacije, kapaciteta 500 i 750GB, a veći danas i testiramo. Novi su modeli (ST500LX003 i ST750LX003), donijeli veću gustoću zapisa, duplo više NAND memorije i SATA 6Gbps sučelje. No da bi razumjeli SSHD-e, najprije moramo objasniti kako oni funkcioniraju.

Njihov se način rada, upravo zbog prisustva NAND memorije dosta razlikuje od klasičnih diskova. Tijekom normalnog rada njihove su ploče zaustavljene, motor se ne vrti a sav se zapis odvija na NAND memoriju, odnosno u taj veliki cache. Tek kada je cache gotovo popunjen se pali motor i počinje zapis na ploče. I prilikom čitanja sa diska se odvija slična stvar, podaci se zapisuju u buffer i iz njega se šalju dalje. Uz to, u NAND se zapisuju i podaci koji su potrebni prilikom podizanja operativnog sistema čime je i taj postupak ubrzan. Seagateova Adaptive Memory tehnologija u ovome ima ključnu ulogu jer prepoznaje najčešće korištene podatke i njih drži u cacheu. To istovremeno znači i kako će te do rjeđe korištenih podataka dolaziti sporije, no svakodnevni rad bi ipak trebao biti ubrzan jer će sve najčešće korištene aplikacije biti u brzom NAND-u. Po proizvođaču, Adaptive Memory tehnologija je toliko efikasna da je zapravo dovoljno samo 4 i 8GB flash memorije u disku čime se troškovi proizvodnje ne dižu značajno.

Danas testirani ST750LX003 model ima kapacitet od 750GB, tj. oko 698.6GB kada je formatiran u NTFS, te ima 32MB (32,768KB) buffer memorije. Disk ima duplo više flash memorije od prethodnika – 8GB SLC NAND-a koji je podoban za keširanje jer je pouzdaniji od MLC-a. Njegove dvije ploče (četiri glave) broje 1,465,149,168 sektora sa 1778Kbita po inču gustoćom zapisa i prostornom gustoću od 563.6 Gb po kvadratnom inču (4K emulated @ 512K po sektoru). Ploče mu se vrte na 7.200 okretaja u minuti, uz prosječnu latenciju od 4.2 ms. Interna brzina prijenosa je 1.23Gb/s, a maksimalna brzina prijenosa sučelja je 6Gb/s (SATA III). Disk je težak 115 grama, mjeri oko 10 cm u dužinu, oko 7 cm u širinu te oko 9.5 mm u visinu. Od trenutka paljenja do spremnog stanja prolazi 5 sekundi, a od standby-a do spremnog stanja oko 3.5 sekundi. Tipično track-to-track vrijeme traženja prilikom čitanja iznosi 1.5 ms, uz prosječno traženje prilikom čitanja od 11 ms i zapisa od 13 ms. Potrošnja prilikom čitanja iznosi 3.3W, a prilikom zapisa oko 3.2W. U stanju mirovanja potrošnja pada na 1.1 W, a u standby/sleep modu na oko 0.6W. Po ovome vidimo kako je potrošnja bliska klasičnim SSD-ima, no tako je sve dok se intenzivno koristi NAND memorija a ploče "spavaju". Bitan podatak su i Load/Unload ciklusi kojih je disk u stanju izdržati oko 600.000 softverski kontroliranih i oko 50.000 hard power ciklusa u tipičnim radnim uvjetima. Disk standardno podržava SMART i NCQ tehnologije, te dolazi sa tri godine jamstva.