Seagate X15 36LP

Datum objave 14.02.2002 - Ozren Žagmešter

Uvod

Iako u Hrvatskoj SCSI hard diskovi nisu pretjerano popularni kod većine korisnika, odlučili smo napisati članak o Seagate Cheetah X15 36LP disku. Naime, ovaj disk predstavlja vrhunac ponude hard diskova i samim tim zaslužuje pažnju. Jasno nam je da većina korisnika nikada neće kupiti SCSI disk zbog cijene, no nadamo se da među našim čitateljima ima i onih koji su uključeni u nabavku high-end servera za svoje tvrtke jer Cheetah X15 36LP je namijenjen baš njima, pogotovo ako se radi o više komada spojenih u jedan pošteni RAID.

Seagate Cheetah X15 36LP je jedini pripadnik druge generacije SCSI diskova koji se vrte na impresivnih 15.000 okretaja, tj. nasljednik je starije Cheetah X15 serije. Novi X15 36LP donosi dodatno smanjeni seek time (s 3.9 na 3.6ms) te veći buffer (8 umjesto 4MB). Naravno, radi se o novom dizajnu, a ne o istom disku kojem je samo povećan buffer.

Seagate nije sve podredio brzini - imao je i sigurnosna poboljšanja u vidu:

  • 3D Defense System - zaštita za podatke, sam disk te napredna diagnostika
  • SeaShell - sam disk je ugrađen u "oklop" koji smanjuje mogućnost oštećenja izazvanog vanjskim udarcem ili vibracijama. Naravno, oklop nije predviđen da izdrži dobar udarac maljem, ali valjda do toga neće doći!

Uz sve to na disk dolazi garancija od 5 godina te garantirani MBTF (mean time before failure) od 120,000 sati. Disk podržava SCSI Ultra2 Wide, Ultra160 i Ultra320 standarde. Kao i kod ATA-66/100 korištenje Ultra320 kontrolera neće donijeti povećanje performansi spram Ultre160, osim ako se ne radi o RAID-u gdje bi par X15 36LP diskova ubrzo popunio bandwidth Ultre160. Naravno, ako dođe do toga, onda je i PCI bus kočnica.

Testiranje Seagate X15 36LP diska napravili smo dosta davno, no s člankom se nismo žurili jer za to nije bilo potrebe - bitnije nam je bilo pozabaviti se stvarima poput AthlonXP procesora, KT266A matičnim pločama i sl.

Test sistem i benchmarks 1/3

Test sistem:

Test Sistem
Hardware
Platforma:
ABIT KT7A-RAID (ZT BIOS)
Procesor(i):
AMD Athlon 1000 @ 1333MHz (Socket-A)
Memorija:
1 x 128MB Micron PC-133 CAS2 SDRAM
Grafička kartica:
Visiontek GeForce2 GTS (200/333MHZ) (NVIDIA Detonator 12.41 driveri)
Muzička kartica:
Diamond MX300 (Aureal Vortex Reference 4.06.2048 driveri)
Mrežna kartica:
Netgear FA310TX (4.02 driveri)
Kontroler:
ugrađeni VIA 686B ATA-100 kontroler, Adaptec 29160N Ultra160 SCSI kontroler (1.02 driveri)
Hard disk(ovi):
Western Digital 102BA ATA-66 IDE 7.200rpm 10.2GB (FAT32), Seagate X15 LP36 18.2G LVD 15.000rpm (FAT32)
CD-ROM:
Kenwood TrueX72 ATAPI
Software
OS:
Windows 98 SE
Service Pack:
VIA 4-in-1 v4.33a
DirectX verzija:
8.0A
SiSoft Sandra
Professional, 2001.0.7.10
HDSpeed 32
v1.0
3Adaptec ThreadMark
v2.0
ATTO Bench
v1.51
HDTach
v2.61 -Registered-

Test sistem je još iz vremena stare muzičke kartice, no kako smo pod istom konfiguracijom testirali i IDE diskove prije par mjeseci on je za ovaj test još referentan. Muzička kartica tako i tako nema što raditi dok se testiraju hard diskovi, pa se njeno prisustvo tako i tako može zanemariti.

Krenut ćemo sa SiSoft Sandrom:

U SiSoft Sandri je X15 LP36 dobrano naprašio sve najbrže diskove iz našeg testa IDE hard diskova od prije par mjeseci. Rezultat od 39500 je čak nešto brži od rezultata koji Sandra daje za dva 7200rpm IDE diska spojena u RAID. Nije loše za početak, no Sandra je ipak samo Sandra - zgodan test u kojeg se ne možete pouzdati. Inače, najnovija verzija Sandre od prije par tjedana daje još bolje rezultate za Seagate X15 LP36 (ako nekog zanima).

HD Speed 32 je također pokazao da je X15 LP36 zvijer. Maksimalan transfer rate nije toliko impresivan, no zato minimalni i prosječni jesu. Pogotovo oduševljava minimalna razlika između maksimalnih i prosječnih performansi. Prosječni tranfer rate od 50MB/s nije nešto što se vidi svaki dan.

Benchmarks 2/3

Nastavljamo s benchovima:

X15 LP36 je jednostavno rasturio ThreadMark. Rezultat od 30,76MB/s je skoro duplo viši nego što daje najbolji IDE disk (može se računati da bi najnoviji IDE diskovi nabavljivi u Hrvatskoj bili brži za oko 5-6% spram diskova iz našeg testa od prije par mjeseci iz kojeg su i izvučeni brojevi). Naravno, uz takav visok rezultat ide i nešto više opterećenje procesora, no ne i onoliko koliko je povećanje u performansama.

ATTO Bench read test nije bio baš toliko impresioniran Seagate X15 LP36 diskom, no svejedno je potvrdio da je ovaj disk stvarno brz. Minimalni read je na nivou jeftinijih diskova, no svi ostali rezultati su puno viši.

Rezultati ATTO Bench write testa bili su očekivano slabiji, no to ne znači i slabi. Ono što opet najviše impresionira jest prosječna (avg) brzina koja je osjetno viša nego kod drugih diskova. Kako je razlika u prosječnoj brzini spram drugih diskova veća nego što je kod maksimalne jasno je da Seagate X15 LP36 pokazuje dobre rezultate na cijelom svom kapacitetu.

Benchmarks 3/3

Za kraj tu je HDTach:

WOW! Performanse prilikom čitanja stvarno su izvrsne i to neovisno o tome da li se radi o minimalnoj, maksimalnoj ili prosječnoj vrijednosti. Ono što opet ostavlja jak dojam jest prosječni rezultat koji je po HDTachu čak iznad 57MB/s.

Test pisanja (write test) isto je pokazao snagu Seagate X15 LP36 diska. Performanse su više nego izvrsne i lijepo se vidi korist od 15,000 okretaja i velikog buffera od 8MB.

Predzadnji test jest seek test, tj. test vremena pristupa. Očekivano, Seagate X15 LP36 tu nadmoćno pobjeđuje. Isto je tako očekivano da je rezultat od 5ms nešto lošiji nego brzina kojom se prsi sam proizvođač (3.6ms) jer je rezultat prosječna brojka dobivena testiranjem seeka na cijelom disku, a ne samo na idealnom području (na početku).

Za kraj je tu test burst brzine koji nije posebno bitan, no kad smo već testirali zašto ga ne bi i stavili.

Zaključak

Zaključak

Seagate X15 LP36 od 18.2GB košta oko $325 u SAD. Kod nas ga (ukoliko smo dobro informirani) nije ni moguće nabaviti jer vjerojatno za njim ne postoji potreba. Autor ovog članka nabavio je X15 LP36 putem prijatelja iz SAD-a jer već posjeduje SCSI-only sistem, a više nije bio zadovoljan performansama starog Quantum Atlas10k diska (koji sad vrši ulogu diska za swap file (čime su dodatno poboljšane performanse) i za storage). SCSI diskovi jesu jako skupi (pogotovo što je uz njih potreban i odgavarajući kontroler), pogotovo ako se pogleda cijena spram kapaciteta. Samim tim nisu zanimljivi prosječnom korisniku. S druge strane, kvaliteta diska poput Seagate X15 LP36 je nepobitna i on Vas sigurno neće iznevjeriti kvarom kao što to masovno čine IBM 60 i 75GXP diskovi. Garancija je na lijepih 5 godina, no sigurni smo da ovakav disk doživi i puno više od toga (bez kvara). Budimo iskreni - najgori kvar na računalu jest otkazivanje hard diska jer on osim dodatne zezancije znači i gubitak podataka - svi znamo da će hard umrijeti taman dan-dva prije nego što korisnik odluči napraviti back-up - Murphy je tu nepogrešiv. Ako crkne grafička ili nešto slično, dovoljno je izvesti zamjenu. Kod diska to nije dovoljno (neki put se da nešto i spasiti, no nažalost često to nije slučaj). Što se pak performansi tiče, Seagate X15 LP36 svakako nije iznevjerio. Šteta što ga nismo mogli usporediti i s nekim drugim SCSI diskom, no iako se takvi mogu naći po cjenicima naših tvrtki to ne znači da ih stvarno ima i na lageru (tj. tvrtke ih naručuju ako i kad nađu kupca). Mnogi će reći da je, što se performansi tiče, isplativije napraviti RAID s dva IDE diska. Nema dvojbe da je to jeftinije rješenje koje nudi skoro jednake performanse, no s druge strane gubitak jednog diska u RAID-u znači gubitak podataka kao da su umrla oba diska (pogotovo je to problem za vlasnike IBM IDE diskova koji su se pokazali kao jako podložni kvarovima). Da bi korisnik ATA RAID-a mogao mirno spavati, defakto mu treba i treći disk. Ono što je dodatni trošak za vlasnike jednog SCSI diska poput X15 LP36 jest potreba za hladnjakom za njega, iako moramo napomenuti da se X15 LP36 grije puno puno manje nego što je to slučaj sa SCSI diskovima ranijih generacija. Po nama, hladnjak dobro dođe i za IDE diskove, no većina korisnika na to ne obraća pažnju. Bučnost kod Seagate X15 LP36 diska isto nije problem - tiši je od velike većine diskova koji su prošli kroz naše ruke.

Što reći za kraj? Seagate X15 je zvijer, no ovaj članak nije napisam zato da Vas natjera da ga kupite nego da vidite kakve su performanse jednog high-end diska. Tko voli nek' izvoli!