SilentiumPC Armis AR5X TG RGB recenzija

Datum objave 02.05.2019 - Krešimir Matanović

Armis AR5X TG RGB - prvi dio

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_1 SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_2

Poljski nam je SilentiumPC na test poslao novo kućište u svojoj ponudi - Armis AR5X TG RGB. Riječ je o tower kućištu srednjeg razreda s prednjom i bočnom stranicom od kaljenog stakla i s četiri tvornička 120-milimetarska Sigma HP Corona ventilatora s RGB LED rasvjetom. U kućištu se nalazi i kontroler za rasvjetu uz pomoć kojeg odabiremo nekoliko tvornički preddefiniranih modova rada, ali i hub za šest ventilatora. Ovo je top model u Armis seriji kućišta i osim navedenog donosi dovoljno prostora za komponente, šarolike opcije za aranžiranje kabela, pokrov za napajanje i filtere za prašinu. Kućište dolazi u standardnom kartonskom pakiranju unutar kojeg je adekvatno zaštićeno u najlonu i debelom stiroporu. Opreznije rukovanje s kutijom nije na odmet, jer ipak treba malo pripaziti na dvije staklene stranice.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_3

Kućište ulazi u mid-tower kategoriju s dimenzijama 471 x 221 x 440 milimetara. Napravljeno je od čelika, plastike i kaljenog stakla i teži 6,82 kilograma. Kvaliteta materijala je solidna, metal je mrvicu tanji nego kod skupljih kućišta, no sve u svemu smo zadovoljni i kvalitetom i završnom obradom. Dizajn je monolitski, cijelo je kućište potpuno crno s izuzetkom stakala koja su također zatamnjena ali i dalje prozirna. Prednja je stranica plastična s umetnutim kaljenim staklom, a na vrhu je izrez za prednji panel. Na dnu je pak simetrična plastična površina onoj gornjoj, unutar koje se samo nalazi utisnut logo proizvođača.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_5

Prednji se panel lijepo uklopio u cjelinu kućišta, a s lijeva na desno nudi - osvijetljena tipka za kontrolu modova osvjetljenja, signalna LED-ica, sitna reset tipka, dva utora za 3,5-milimetarske jackove (slušalice i zvučnici), dva USB 3.0 Gen1 konektora i osvijetljena Power tipka. Obje osvjetljenje tipke svijetle bijelom bojom.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_6

Kućište s boka krasi velika površina od zatamnjenog kaljenog stakla (tempered glass), koje je potpuno zacrnjeno po rubovima. Ovo u kombinaciji s velikim prostorom unutra otvara pogled na glavni dio komponenata, a samo su napajanje i diskovi skriveni ispod donjeg poklopca. Kućište je orijentirano prema RGB LED osvjetljenju ne samo zbog četiri takva ventilatora, nego i zbog te prozirne stranice koja otvara pogled prema drugim komponentama. Ujedno, proizvođač tvrdi kako je protok zračne struje u rangu s otvorenijim tipom kućišta zbog dovoljno velikih mrežnih dijelova za uvlačenje zraka sa strane, te naravno zahvaljujući trima usisnim ventilatorima.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_7 SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_8

Gornja je površina perforirana i prekrivena montažnim mjestima za ventilatore ili pak 120/240-milimetarske radijatore vodenih hlađenja. Prekrivena je metalnom mrežicom s magnetima koja služi kao filtar prašine, a jednostavna je za održavanje i čišćenje. Još se jedan metalni filtar zraka nalazi na dnu, točno ispod mjesta na koje dolazi usisni ventilator napajanja. S donje se strane kućišta nalaze i četiri nožice s gumenim površinama, ali i otvori za montažu diskova s unutarnje strane kućišta (1x 2,5/3,5-inči).

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_9

Stražnja je stranica klasičnog rasporeda s napajanjem na dnu. Iznad je čak osam mjesta za proširenja, tj. dodatne kartice, te otvor za stražnji I/O ploče i mreža iza koje je ispušni 120-milimetarski ventilator. Svako mjesto za proširenje ima svoju mrežicu koju drži vijak, a povrh toga se nalazi i jedna metalna "greda" za sva mjesta za proširenja, koja dodatno učvršćuje poziciju kartica. Ovdje vidimo i da je puna, desna bočna stranica (gledano sprijeda), pričvršćena s dva thumb vijka.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_10

Bočnu stranicu od zatamnjenog kaljenog stakla drže četiri thumb vijka koji na sebi imaju i gumene obujmice za zaštitu stakla. Iz tvornice, staklo dolazi zaštićeno i s obje stran oblijepljeno s najlonom.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_11

Prednja je staklena površina također u tvornici zaštićena najlonom koji skidamo pri puštanju složenog računala u upotrebu. Ono što je posebno karakteristično za ovo kućište su četiri Sigma HP Corona RGB 120 ventilatora koji na sebi imaju prstenove mliječne plastike ispod kojih se nalazi 18 RGB LED-ica. Efekt osvjetljenja koji stvaraju je vrlo ugodan i preciznog su prikaza boja, te su nas podsjetili na Corsairove RGB ventilatore koji to imaju najbolje riješeno. Sigma HP Corona RGB 120 ventilatori imaju hidrauličko ovješenje, maksimalnu brzinu vrtnje od 1.600 rpm, te stvaraju maksimalni protok zraka od 35 CFM-a. Buku im nismo pojedinačno mjerili no mjerili smo buku koju proizvodi sklopljeno računalo pod opterećenjem s udaljenosti od 30 centimetara i ona nije prelazila 39 dB (Meterk MK09).

Armis AR5X TG RGB - drugi dio

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_12

Unutrašnjost ovoga kućišta je zadovoljavajuće prostrana. Ima dovoljno mjesta za E-ATX i manje ploče (ATX, Micro-ATX, Mini ITX), za različite kombinacije radijatora s maksimalnih 360 milimetara na prednjoj strani ili čak do osam ventilatora. Maksimalna dužina grafičke kartice može biti 350 milimetara, a maksimalna visina hladnjaka za procesor do 162 milimetra.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_13

Tri su izreza za provlačenje kabela širine između 27 i 29 milimetara smješteni desno od matične ploče, a u njima su gumene obloge. Dva su još na vrhu, i dva su na pokrovu napajanja. Dovoljno je to proreza za uredno provlačenje i aranžiranje svih kabela, koji će se onda sa stražnje strane više ili manje uredno slagati. Odmah pored niža dva gumirana proreza nalaze se i mjesta za dva 2,5" diska koje instaliramo vodoravno.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_14

Stražnja strana, kako dolazi iz tvornice, vrlo je neuredna. Aurora Sync Pro kontroler prima do šest RGB LED ventilatora, od čega su četiri naravno već spojena. Zasebno su spojeni njihovi 4-pinski PWM konektori, te 4-pinski RGB konektori (+12V/R/G/B). Kontroler putem 4-pinskog PWM konektora kojeg spajamo na ploču određuje brzinu vrtnje ventilatora (1000 - 1.500 rpm prema očitanju iz HWInfo64 aplikacije), a ima i 4-pinski RGB LED konektor za spajanje na matičnu ploču. Tako osim s tipkom na prednjem panelu, osvjetljenje možemo kontrolirati, tj. sinkronizirati i s aplikacijama ASRock Polychrome Sync, Asus Aura, Evga, Gigabyte RGB (Fusion nije podržan) i MSI Mystic light. Desno od kontrolera se nalaze dva mjesta za 2,5/3,5-inčne diskove, za koje je ostavljeno dovoljno prostora. Na dnu, unutar kaveza s lijeve strane možemo instalirati još jedan 2,5/3,5-inčni disk. Desno od diska (ako gledamo s boka), nalazi se prostor za napajanje dužine 175 milimetara.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_15

Uz kućište u najlonskoj vrećici dolaze i svi potrebni vijci, plastične vezice, maleni tweeter, odstojnici, vrlo korisna matica za odstojnike za matičnu ploču, dugački vijci za ventilatore te gumene podloge za tvrde diskove i SSD-e. Tu je i jedan A4 deblji komad papira s obostranim ispisom kao kratke upute za instalaciju i s opisom mogućnosti ovoga kućišta - sve što graditelju PC-a treba.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_16

Kućište smo rasklopili i pripremili za montažu i sklapanje funkcionalnog računala kako bi donijeli sud o lakoći sklapanja, ali i termalnim performansama. U kućište smo najprije ugradili Seasonicovo Prime Titanium 850 W napajanje, provukli EPS konektore za ploču i zatim ugradili ASRockovu Z390 Phantom Gaming 9 ploču, na kojoj je bio i7 8700K procesor, Noctuin NH-U12A hladnjak i 16 GB G.Skillove DDR4 memorije brzine 3.200 MHz. Ploča je normalno sjela u kućište, s rubom tik do tri proreza za provlačenje kabela. I premda kućište službeno podržava E-ATX ploče ugradnju iste ne bi preporučili jer će prekriti proreze za kabele.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_17

Nismo se pretjerano trudili aranžirati kabele sa stražnje strane jer smo ionako računalo rastavljali nakon testa, no kabele je moguće koliko toliko uredno složiti, a da ostane i mjesta za diskove desno od kontrolera. Ipak, ako niste vični aranžiranju ništa zato, jer tu straga nije bitan airflow pa može biti i neuredno - bitno da s unutarnje strane nema neuredno smještenih kabela.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_18

Za kraj smo u kućište ugradili MSI-evu GTX 1660 Gaming X karticu koju smo nedavno testirali i još malo dodatno složili kabele. Dugački kabel prednjeg panela s internim USB 3.0 konektorom smo ostavili s unutarnje strane jer nije smetao, a i bolje je ne svijati ga previše blizu konektoru. Unutrašnjost kućišta je na ovaj način ostala relativno uredna i bez opstrukcija koje bi smetale dobrom protoku zraka. Alternativno je moguće do matične ploče instalirati i dva 2.5" SSD-a, koja ponovno, neće previše smetati zbog svog niskog profila.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_19

Jednom kada je sve složeno, zatvorili smo bočnu stranicu i pripremili računalo za test. Komponente koje smo u njega ugradili baza su vrlo moćnog računala, a jedino što se može smatrati slabijim je GTX 1660 kartica. Međutim, u kućište bez problema stane i puno veća i moćnija grafička kartica, a bojazni za hlađenje nema zbog tri usisna ventilatora.

Armis AR5X TG RGB - treći dio

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_20 SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_21

Kućište izgleda monolitno i vrlo tamno dok je sve isključeno, a kada radi zabljesnu dvije bijele LED-ice na vrhu, te tri vrlo efektna RGB LED ventilatora iza zatamnjenog kaljenog stakla.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_22

I s boka je kućište vrlo zanimljivo i jedno je od onih koja moraju biti izložena pogledima, a nikako skrivena ispod stola. Cjelokupni efekt rasvjete ovisi i o rasvjeti pojedinih komponenata, a u našem buildu je tome doprinijela i MSI grafička kartica, te ASRock matična ploča.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_22a SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_22b

Nakon gotovo sat vremena opterećenja OCCT-om smo napravili ove screenshote i zabilježili maksimalnu temperaturu jedne jezgre na procesoru od 73°C. Prosjek maksimuma svih jezgara je bio 71.16°C. Ako to usporedimo s rezultatima dobivenim na testu Noctuinog NH-U12A hladnjaka vidimo da porast nije velik. Tamo su temperature iznosile 70°C za jezgru, odnosno 69°C kao prosjek na svima. I ostatak je temperatura bio u potpuno normalnim granicama pa možemo zaključiti da je kućište AR5X TG RGB solidno riješeno po pitanju protoka zraka i hlađenja.

Video pokazuje načine osvjetljenja koje je moguće dobiti samo uz pomoć kontrolera u kućištu, dok je putem podržanih aplikacija to moguće sinkronizirati s ostatkom hardvera i dobiti još različitih efekata. SilentiumPC nudi i Nano RGB, te Aurora II RGB-302 kontrolere koje je moguće zasebno nabaviti.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_23

S cijenom od oko 620 kuna na domaćem tržištu kućište Armis AR5X TG RGB je konkurentno i svakako vrlo poželjno. Dobre je kvalitete izrade, dobrih materijala i uzorne završne obrade. Zatamnjeno mu kaljeno staklo daje poseban štih i dojam skupljeg kućišta, a jednom kada je sve uključeno taj se dojam samo povećava. SilentiumPC je uspio u stvaranju osjećaja da smo dobili više no što smo platili, a to je uvijek poželjno. U kućištu je dovoljno mjesta za komponente standardnih dimenzija, a primit će i veliki 360-milimetarski radijator ili grafičku karticu do 350 milimetara. Ne preporučujemo ugradnju E-ATX ploče - pametnije je ostati u ATX okvirima zbog provlačenja kabela. Opcije za provlačenje i aranžiranje kabela su vrlo dobre, a i mjesta za diskove ima sasvim dovoljno. Iz svih navedenih razloga AR5X TG RGB dobiva toplu preporuku.