SilentiumPC Astrum AT6V EVO TG ARGB recenzija

Datum objave 14.08.2020 - Krešimir Matanović

Astrum AT6V EVO TG ARGB - prvi dio

silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_1

Iza ovoga podužeg imena krije se mid tower kućište visoke propusnosti zraka sa zanimljivo dizajniranom prednjom stranicom i bočnom od kaljenog stakla. Ujedno, opremljeno je s četiri ARGB ventilatora i kontrolerom pa stvara i dojmljive vizualne efekte. Osim toga, donosi i druge kvalitete koje uključuju USB-C priključak na prednjem panelu, kompletno filtriranu unutrašnjost i dovoljno prostora za sve komponente. Kućište dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji na kojoj su sve informacije o proizvodu, a kućište je unutar nje odlično zaštićeno. S gornje i donje strane debelim stiroporom, s umotano u najlon, a s bočne staklene stranice još je postavljena i stiro-pjena za dodatnu zaštitu.

silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_2

Astrum AT6V EVO TG ARGB je vrlo moderno dizajnirano, što je već vidljivo po prednjoj stranici. Ona je izvedena u tzv. diamond cut stilu kojeg su prije nekoliko godina popularizirali proizvođači automobila na prednjim maskama (Mercedes Benz, Fiat itd.). Riječ je o mreži plastičnih elemenata koji su na vrhu kromirani te daju daj efekt dijamantnog reza u crnoj boji. Proizvođač masku naziva Astrum (zvijezda), a uz vrlo efektan izgled, zadržana je visoka propusnost zraka. Moderan se izgled nastavlja sa staklenom bočnom stranicom, a sve je još dodatno upotpunjeno s četiri ARGB ventilatora koja standardno dolaze uz kućište. Tri su na usisu, i stvaraju zanimljive svjetlosne efekte iza ove vrlo efektne prednje maske, ali i na boku na prednjem rubu stakla. Naravno, neće se ovo svima svidjeti, no za takve SilentiumPC ima mnoštvo drugih kućišta u ponudi.

silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_3

Bočno je kaljeno staklo debelo 4 milimetra, dodatno je zaštićeno najlonom, a skida se uklanjanjem četiri thumb vijka koji su postavljeni bočno. Na mjestu gdje staklo naliježe na šasiju zalijepljen je meki materijal kako ne bi došlo do oštećenja. Kućište je dimenzija 470 x 221 x 443 milimetra (V x Š x D), a mase je 6,2 kilograma. Napravljeno je od čelika, stakla i plastike. Čelik i plastika su potpuno pobojani u crno.

silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_4

Sa stražnje je strane raspored klasičan - na dnu je prostor za napajanje, iznad je sedam proreza za PCIe kartice, a iznad toga je s lijeva (gledano straga), prorez za stražnje I/O portove, a s desna rešetka s ispušno orijentiranim ventilatorom.

silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_5 silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_6

Prednji je panel smješten na vrhu kućišta, a rupe za portove i tipke su urezane direktno u lim. S lijeva prvi je moderan USB-C konektor, do njega je LED tipka za promjenu osvjetljenja putem ugrađenog kontrolera, zatim malena Reset tipka, pa dvije indikacijske LED-ice, velika Power tipka, dva audio porta i dva USB 3.0 (3.2 gen 1) porta. Iza njih je metalna mrežica s magnetskim držačima koja služi kao filtar prašine. Ispod nje je perforacija i prostor u koji je moguće s unutarnje strane ugraditi ventilatore ili pak radijatore vodenih hlađenja.

silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_8 silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_9

Uz kućište dolaze i detaljne slikovne upute koje korisnika vode kroz ugradnju hardvera u kućište. Na dnu se nalazi još jedna velika metalna mrežica s magnetnim držačima koja služi kao filtar prašine, a cijela je donja stranica perforirana i spremna za ugradnju ventilatora ili pak radijatora, rezervoara i sličnog. Kućište stoji na četiri nožice koje su smještene u kutevima šasije.

silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_10

Prednju je masku moguće skinuti i ona se sastoji od dva dijela. Vanjskog okvira od pune plastike i unutarnjeg dijela koji je ujedno i filtar za prašinu. Filtar je lako periv, baš kao i ostala dva koja su na kućištu. Na ovaj način nije spriječen ulaz onih najmanjih čestica pa će kućište biti potrebno očistiti iznutra s vremena na vrijeme, ali one krupnije će svakako biti blokirane. Iza maske, na šasiji, montirana su tri  Stella HP ARGB CF 120-milimetarska ventilatora, a takav je jedan i na ispuhu. Ventilatori imaju rotor od mliječne plastike, a 9 je ARGB LED-ica smješteno oko motora. Osvjetljenje je kompatibilno s ASRock, MSI, ASUS i Gigabyte (3-pin) pločama odnosno softverima. Ovjes ventilatora je hidraulički (HBS), a brzina vrtnje im varira između 800 i 2.300 okretaja u minuti pri čemu nisu bučni, već samo čujni - u punom je pogonu računalo na pola metra udaljenosti generiralo buku od 39 dB. Ventilatori stvaraju protok zraka od 66,3 CFM-a.

silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_7

Unutrašnjost kućišta je podijeljena u dvije komore, a bazirana je na poznatoj Natissis arhitekturi koju SilentiumPC koristi i za druge modele. Gornja je dovoljno prostrana za E-ATX ploče i manje, za grafičke kartice dužine do 360 milimetara i procesorske hladnjake visine do 162 milimetra. Unatoč podršci za veće ploče idealno će ipak biti ako ugradimo ATX i manju, jer će velika pokriti gumirane proreze za kabele na desnoj strani. Gumiranih proreza ima desno od ploče tri, iznad ploče su još tri i jedan je dolje na vrhu donje komore. Kućište je dizajnirano da bude prozračno, pa ima mnoštvo proreza i za kabele i za zrak, a i na ploči se nalazi saćasta struktura na mjestu gdje sa stražnje strane instaliravamo SSD-e.

silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_11

Stražnja je strana zapunjena kabelima, što od prednjeg panela, što od ventilatora i Aurora ARGB kontrolera koji je montiran točno ispod proreza za stražnju pločicu CPU hladnjaka. Na Aurora kontroler je moguće spojiti šest ventilatora na PWM izlaze, kao i šest ARGB elemenata. Tri su velcro trakice smještene po vertikali za organizaciju kabela, pe ćemo ovim postojećim tu još dodati i kabel s 24-pinskim konektorom i PCIe Power kabel. No, da se i iskusan proizvođač može poskliznuti pokazuje način na koji su odlučili smjestiti SSD-e, a to je na vertikalu u položaj takav da su konektori okrenuti prema kabelima. Korisnik ima velikih problema prilikom spajanja podatkovnih i napojnih SATA kabela jer su u vertikali poprilično debeli kabeli naslonjeni na SSD. Prostora od stražnje ploče do poklopca (stranice) ima dovoljno - do 29 milimetara, pa je organizacija jednostavna, no provlačenje SSD kabela ispod vertikalno smještenih debelih kabela je vrlo komplicirano. Srećom, postoji još jedno mjesto na dnu za SSD-e, a i većina korisnika danas uzima barem jedan M.2 uređaj.

Astrum AT6V EVO TG ARGB - drugi dio

silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_12

Uz kućište dolaze svi potrebni vijci, odstojnici, a i kapica za montažu odstojnika što uvijek cijenimo. Svi kabeli prednjeg panela, kao i oni za ventilatore su dovoljno dugački da dosegnu sve moguće pozicije na matičnim pločama, pa zato i je malo veća šuma kabela i treba se dodatno potruditi da ih se dobro aranžira. SilentiumPC daje i nekoliko plastičnih vezica, a i ušice na metalnoj ploči tome pomažu. U ovaj donji dio kućišta stanu i još dva 2,5 ili 3,5-inčna diska lijevo - jedan pričvršćujemo za donju stranicu, a drugi za gornju stranicu komore. Desno smještamo napajanje i to idealno dužine do 175 milimetara.

silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_13 silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_14

Unutrašnjost je kao što smo napisali namijenjena ugradnju i E-ATX ploča, no najbolje da ne idete preko standardne ATX veličine zbog organizacije kabela. Odstojnici nisu tvornički postavljeni, no to se lako radi s priloženim alatom za to (kapica s križnim uzorkom). Oz obje se fotografije vidi koliko je kućište prozračno i koliko je perforacija na njemu, a dobrom će protoku svakako doprinijeti četiri tvornički ugrađena ventilatora. Prostora za CPU hladnjake je 162 milimetra u visinu, a za grafičke kartice 360 milimetara u dužinu. U kućište je moguće ugraditi i radijatore vodenih hlađenja - do 360 mm sprijeda, do 280 mm na vrhu i 120 mm straga.

silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_15

U Astrum AT6V TG smo odlučili ugraditi našu AMD platformu koja se sastoji od ASRockove X570 Phantom Gaming X ploče, Ryzen 9 3900X procesora, G.Skillove Trident Z Royal memorije i Gigabyteove Radeon RX 5700 XT kartice. To je standardna konfiguracija koju koristimo kod testova kućišta u zadnje vrijeme i dobra je referenca za testiranje rashladnih mogućnosti kućišta. Procesor smo hladili Noctuom D15, ali samo s jednim ventilatorom jer je kućište preplitko za drugi koji strši zbog visokih memorijskih modula i VRM hladnjaka.

 silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_17 silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_18

Slaganje je komponenata u kućište jednostavno i lako, prostora je dovoljno, a da nije bilo problema sa SSD-ima sve bi proteklo u najboljem redu. No, postoji još jedan problem na koji smo naletjeli a riječ je o nekompatibilnosti ARGB kontrolera s različitim SATA konektorima. Naime, proizvođači kao što je Fractal Design koriste kraće i deblje SATA Power konektore koji ne ostvaruju dobar kontakt jer je konektor unutar kućišta ARGB kontrolera malo uvučen, a otvor je uzak. Kod starijeg tipa SATA konektora koji su duži i tanji (kakvi su na našem SuperFlower Leadex Platinum 1200W napajanju), tih problema nema. Međutim, iz SilentiumPC-a nas uvjeravaju da je to bio problem na prvim serijama, da je uočen i ispravljen za nove serije kućišta koje su na tržištu. Kao i uvijek, nismo se pretjerano potrudili sa slaganjem kabela, jer smo računalo rastavljali nakon testa, no njih je stvarno moguće uredno složiti jer je opcija dovoljno.

silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_19

Jednom sve složeno i pušteno u pogon izgleda vrlo efektno, naravno onima koji vole ovaj tip blještavila. Za one suprotnog mišljenja, sve se može i isključiti, jer su na ARGB kontroleru zasebni konektori za osvjetljenje, a zasebni za funkciju ventilatora. Kvaliteta osvjetljenja je solidna, nije na razini Corsairove, ali nije ni jako daleko, pogotovo u brzini tranzicije. Na punoći boja i kvaliteti prikaza još malo moraju raditi.

silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_20

Ono što je posebno zanimljivo, a ne može se prenijeti lako fotografijom, je edge lit staklo, tj. efekt osvjetljenja ruba stakla koji je također zgodan i dobar dodatak ostatku "ugođaja". To je postignuto ugradnjom ARGB LED trake koja se nalazi u plastičnoj konstrukciji ispod prednje maske i koja osvjetljava staklo s bočne strane pri čemu se svjetlost kreće kroz rubove stakla.

Na vrhu se kućišta nalazi tipka za promjenu načina osvjetljenja, a modovi su kao što vidimo u videu razni. Naravno, sve je kompatibilno i s ARGB softverima četiri proizvođača matičnih ploča - ASRock, ASUS, Gigabyte i MSI.

silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_21 silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_22 silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_23 silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_24

Performanse hlađenja kućišta su vrlo dobre. Frekvencija procesora je konstantno bila iznad 4 GHz, iako je na D15 bio samo jedan ventilator, a maksimalna temperatura se popela do 83,5°C na jednoj jezgri.Grafički se procesor zagrijao do 71°C, što je vrlo dobar rezultat. Dokaz je to da je AT6V dobro provjetreno kućište, a u uz to nije ni pretjerano bučno s izmjerenih 39 dB(A) na oko pola metra udaljenosti.

silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_25

Astrum AT6V EVO TG ARGB je zanimljivo dizajnirano i dobro izvedeno kućište s tek jednom ozbiljnijom manom. Ako ne uzimamo grešku na ARGB kontroleru i SATA konektoru koja je ispravljena, jedina mana je orijentacija SSD-a čime je otežana njihova ugradnja, tj. spajanje kabela na njih. Sve ostalo je izvedeno dobro, od diamond cut (Astrum) dizajna prednje maske, preko ARGB osvjetljenja i modova, do dovoljno prostora za sve komponente, provjetrenosti, filtra za prašinu i na kraju kvalitetne izvedbe. Ovo zadovoljstvo na kraju krajeva ni ne košta previše jer se u domaćim trgovinama prodaje za malo ispod 700 kuna. Ako to zvuči malo puno, sjetite se samo da su uključena četiri ARGB ventilatora i kontroler - samo to zna koštati preko 300 kuna. U svakom slučaju, SilentiumPC je i ovim kućištem pokazao da su se etablirali kao ozbiljan konkurent na tržištu i puno razvikanijim imenima.