silentiumpc_navis_evo_argb_280_1 silentiumpc_navis_evo_argb_280_2

Poljski nam je SilentiumPC na test poslao Navis EVO ARGB 280 AIO vodeni hladnjak za procesore. SilentiumPC je ove godine u svoj portfolio proizvoda dodao i AIO hladnjake, te odmah predstavio 120, 240, 280 i 360-milimetarske verzije u Adressable RGB i klasičnoj RGB izvedbi. Mi testiramo ARGB verziju 280-milimetarskog hladnjaka koji dolazi s dva 140-milimetarska ventilatora. Osim standardnih desktop socketa, ovi hladnjaci podržavaju i TR4 pa smo mu performanse isprobali s moćnim Threadripperom 2920X.

silentiumpc_navis_evo_argb_280_3 silentiumpc_navis_evo_argb_280_4

Navis EVO ARGB 280 dolazi u pakiranju kakvo je uobičajeno za sve AIO hladnjake. Unutar tvrde kartonske kutije s poklopcem se nalazi ležište od recikliranog kartona u koje je položen složeni hladnjak, tj. radijator i baza spojeni s opletenim elastičnim cijevima. Dva su ventilatora u sredini, a sve je dodatno zaštićeno najlonskim vrećicama. U zasebnoj je vrećici i kit za instalaciju, upute, Pactum-PT2 termalna pasta (5W/m.K), Nano-reset ARGB kontroler i upute za instalaciju. Kit za instalaciju, osim već spomenutog TR4 za Threadrippere s AMD-ove strane podržava i AM4,AM3(+), AM2(+),FM2(+) i FM1 sockete. S Intel strane podržani su LGA115x/2011/2011-3 i 2066 socketi.

silentiumpc_navis_evo_argb_280_5

Hladnjak je klasične konstrukcije, na veliki se aluminijski radijator fiksnom vezom spajaju dvije gumene opletene cijevi dužine 380 milimetara, koje su na drugom kraju spojene pomičnim zglobovima na bazu koja je sastavljena od bakrenog nasjednog dijela, rezervoara, pumpe i ARGB elemenata.

silentiumpc_navis_evo_argb_280_6

Radijator je dimenzija 310 x 140 x 28 milimetra (s ventilatorima debljina raste na 54 milimetra), aluminijski je, s aluminijskim valovitim kanalima za vodu i kompletno je pobojan u crnu boju. Radijator ima četiri mjesta za montažu ventilatora promjera 140 milimetara, a u pakiranju s njim jasno dolaze dva. Kao što smo spomenuli, cijevi su duge 380 milimetara, gumene su i opletene koncem. Dovoljno su fleksibilne za aranžiranje unutar kućišta, čemu pomažu i zglobovi u bazi, koji dozvoljavaju i smještaj radijatora na različite pozicije unutar kućišta.

silentiumpc_navis_evo_argb_280_7

Baza ima plastično kućište, koje oko sebe ima mliječnu plastiku ispod kojih su ARGB LED-ice, a na vrhu ima slovo S te nekoliko traka koje su također osvijetljene ARGB LED-icama. U bazi se nalazi pumpa s keramičkim ovjesom koja se napaja putem SATA Power konektora, a vrti se na konstantnih 2.500 okretaja u minuti. Na dnu se nalazi bakreni blok dimenzija 52,5 x 58 milimetara koji je s donje (vanjske) strane gladak, a s unutarnje ima tanke mikro listiće, tj. kanale za bolju disipaciju topline, odnosno njen prijenos na rashladnu tekućinu. Ujedno, iz baze izlazi i jedan ARGB konektor za osvjetljenje.

silentiumpc_navis_evo_argb_280_8

Ventilatori su Stella HP ARGB promjera 140 milimetara s mliječno bijelim rotorom kako bi ARGB efekt bio što izraženiji. Oblik lopatica osigurava visoki statički pritisak potreban za primjenu na radijatorima i hladnjacima. Ventilatori imaju hidraulički ovjes (HBS), a putem PWM-a promjenjivu brzinu vrtnje između 800 i 1.800 okretaja u minuti. Na maksimalnom smo broju okretaja izmjerili buku od 42.7 dB(A) što je čujno no ne i pretjerano bučno.

silentiumpc_navis_evo_argb_280_9

Na okviru se ventilatora nalaze i gumene podloge za smanjenje prijenosa vibracija, a ventilatori imaju i 4-pinske konektore, uz ARGB konektore. Montaža ventilatora na radijator je jednostavna, a ako poželite možete s druge strane dodati još dva u push-pull konfiguraciju.

silentiumpc_navis_evo_argb_280_10 silentiumpc_navis_evo_argb_280_11

Instalacija na TR4 socket i Threadripper procesor nije komplicirana zbog činjenice da na mehanizmu postoje nosači za četiri dvostrana thumb vijka. Na bazu se montira nosač koji je prilagodljiv, tj. može ju se postaviti u dva smjera, sa zglobovima i cijevima orijentiranim prema jednom ili drugom setu memorijskih modula. Baza pravilno nasjeda na gotovo cijelu površinu velikog Threadripper procesora i transfer topline je dobar, samo je potrebno staviti nešto više paste nego na procesore manje površine. Ni instalacija na ostale podržane sockete nije pretjerano komplicirana, i uz dobre slikovne upute svatko će ju lako savladati.

silentiumpc_navis_evo_argb_280_12 silentiumpc_navis_evo_argb_280_13

ARGB LED osvjetljenje se ostvaruje putem spajanja baze i tri ventilatora na Nano-reset ARGB kontroler koji tada određuje efekt osvjetljenja. Osim kontrolera, 3-pinski ARGB konektor je moguće spojiti i direktno na matične ploče koje imaju ARGB headere, pa je sve zajedno moguće sinkronizirati i kontrolirati putem softvera. Podržane su Asus Aura Sync, ASRock Polychrome Sync, Gigabyte RGB Fusion i MSI Mystic Light aplikacije i kao što smo rekli sve ploče navedenih proizvođača s 3-pinskim ARGB headerima.

silentiumpc_navis_evo_argb_280_14

Efekt osvjetljenja nije tako dojmljiv kao na Corsairovim ARGB ventilatorima koji su najbolji, ali je dobar i dovoljno intenzivan. U ovisnosti o načinu kontrole efekti mogu biti razni, a Adressable RGB je poseban po tome što je moguće kontrolirati svaku pojedinu LED-icu.