SilverStone Redline RL06 Tempered Glass recenzija

Datum objave 27.11.2017 - Krešimir Matanović

Redline RL06 Tempered Glass - prvi dio

silverstone_rl06_1

SilverStone je početkom ove godine predstavio novo dodatak u Redline seriju - kućište RL06. Prvi su modeli imali akrilni prozor na lijevoj bočnoj stranici, a sredinom su godine napravili face lift i dodali modele s kaljenim staklom.  RL06 se može nabaviti u crnoj i bijeloj izvedbi, a mi smo na test dobili model imena SST-RL06BR-GP koji je crn i ima kompletnu lijevu stranicu od kaljenog stakla. RL06 je inače namijenjeno entuzijastima nižeg budžeta koji traže elegantno i termalno dobro riješeno kućište. Ovo kućište prima i veće komponente, a kapacitet hlađenja mu je velik s tri usisna i jednim ispušnim ventilatorom.

silverstone_rl06_2

RL06 slijedi osnovni "agresivni" dizajn Redline serije, a nama je na test stiglo crno kućište s crvenim elementima. Osim u ovoj boji, model s kaljenim staklom dolazi i u bijeloj boji s crnim elementima. U odnosu na ostatak Redline serije, lijeva je bočna strana redizajnirana kako bi mogla primiri stranicu kompletno napravljenu od kaljenog stakla, pa su četiri nosača orijentirana prema van. RL06 je standardnih mid tower dimenzija - 200 x 477 x 455 milimetara, a masa mu je 7.17 kilograma (preko 1 kilogram je teže od osnovne izvedbe zbog težine kaljenog stakla). Staklena bočna stranica "podigne" svako kućište pa je tako i ovo i moramo priznati kako u lijevom poluprofilu izgleda odlično, a i prednja se maska s velikom metalnom mrežom i crvenim okvirom vrlo dobro uklapa.

silverstone_rl06_3 silverstone_rl06_4

Prednja je stranica plastična s metalnom mrežom koja je vrlo prozračna i dopušta ulaz velike količine zraka u kućište i prema komponentama koje bi time trebale biti vrlo dobro hlađene. RL06 kućište je time više okrenuto dobrim toplinskim performansama nego suzbijanju buke i to je nešto čega kupci trebaju biti svjesni. Skidanjem prednje maske dolazimo do plastičnog filtera za prašinu koji se jednostavno skida i jednostavno čisti. Iza njega se nalaze tri usisna Honghua HA1225L 120-milimetarska ventilatora koji imaju maksimalnu brzinu od 1.200 okretaja u minuti čime stvaraju veliku zračnu struju ali i izraženiju buku. Ventilatori su opremljeni s po četiri crvene LED-ice svaki i stvaraju zgodan efekt osvijetljene prednje stranice.

silverstone_rl06_

Stražnja strana kućišta ima klasičan raspored s napajanjem na dnu, sedam mjesta za proširenje s limićima koji se mogu skinuti i vratiti nazad na mjesto, tu je i rešetka za zrak, a na vrhu je ispušni HA1225L ventilator koji nije opremljen LED-icama, te prorez za stražnji I/O panel matične ploče. Desna bočna stranica (gledano sprijeda) je za kućište pričvršćena s dva thumb vijka koji imaju plastični prihvat za prste.

silverstone_rl06_6

Prednji je panel smješten na početak metalne gornje stranice. Usamljena na desnoj strani je crveno osvijetljena Power tipka, a ostatak panela je na lijevoj strani. Prva je LED-ica za indikaciju rada tvrdog diska, zatim su tu dva USB 3.0 porta i dva USB 2.0 porta, a na kraju su dva utora za 3.5-milimetarske jackove za mikrofon i slušalice.

silverstone_rl06_7 silverstone_rl06_8

Lijeva je bočna stranica kao što smo rekli napravljena od kaljenog stakla, a tvornički dolazi s prozirnim zaštitnim naljepnicama i na jednoj i na drugoj strani. Za kućište je pričvršćena s četiri metalna thumb vijka, a svaka je rupa zaštićena gumenom brtvom i s jedne i s druge strane koje štite staklo od oštećenja. Na vrhu se kućišta nalazi magnetna metalna mreža koja služi kao filter za prašinu. Zbog magnetnog svojstva se lako skida radi čišćenja. Ispod nje se nalaze dva mjesta za montažu 120 ili 140-milimetarskih ventilatora.

silverstone_rl06_9

Na dnu se kućišta nalaze plastične nogice s gumenim površinama koje sprječavaju klizanje kućišta po stolu, pločicama ili gdje se već nalazi. I napajanje ima svoj metalni filter za prašinu koji se lako uklanja kako bi ga mogli očistiti. Čišćenje će i biti jedna od češćih i nužnih aktivnosti, jer je ovo kućište okrenuto visokom protoku zraka, a samim time i visokom uvlačenju prašine.

Redline RL06 Tempered Glass - drugi dio

silverstone_rl06_10

Osim prednje stranice i plastičnih nožica, kućište je kompletno napravljeno od čelika i obojano u crnu boju. Premda je čelik nešto tanji, kvaliteta izrade je vrlo dobra i zapravo sasvim očekivana za ovu klasu kućišta. Unutrašnjost je trendovski podijeljena na dva dijela, tj. napajanje i kavez s diskovima su pokriveni metalnim oklopom. To je malo nesretno rješenje jer je sve više lijepo dizajniranih napajanja, čak i onih koji svijetle (kao naše SuperFlower Leadex Platinum), a na ovaj način je to skriveno od pogleda, pa donja četvrtina stranice kaljenog stakla zapravo neam smisla. Gornji je dio kućišta spreman za prihvat standardnih ATX i Micro-ATX ploča, grafičkih kartica dužine do 348 milimetara i visine do 152 milimetra. Ograničenje za CPU hladnjake je 158 milimetara.

silverstone_rl06_11 silverstone_rl06_12

Desno od matične ploče je pregradni lim uvučen prema naprijed, što je ostavilo dovoljno mjesta sa stražnje strane za dva mjesta za SSD-e. Umjesto tri usisna ventilatora možemo ugraditi i radijator vodenog hlađenja dužine do 240 milimetara, a jedan takav je moguće smjestiti i na vrh kućišta pod uvjetom da nije deblji od 30 milimetara. Kabeli prednjeg panela su dovoljno dugački za sve tipove ploča, a i pokrov napajanja ima dva proreza za njihovo provlačenje.

silverstone_rl06_13

Na stražnjoj je strani pregrade smještena pločica koja služi kao zajedničko napajanje za do deset 3-pinskih ventilatora, koji struju dobivaju iz jednog 12V MOLEX konektora. Ovdje vidimo i dovoljan broj ušica za plastične vezice s kojima aranžiramo kabele, koje provlačimo kroz veće proreze smještene oko matične ploče. Lijevo se nalaze i dva nosača za SSD-e koji se jednostavno montiraju i demontiraju uz pomoć thumb vijka. Na dnu se nalazi nosač s tri ladice za 3.5" diskove, do kojeg je prostor za napajanja. I premda proizvođač tvrdi kako stanu napajanja do 200 milimetara dužine to nije istina. Naše 200-milimetarsko doduše napajanje stane, ali bez ijednog konektora. Tako su za ovo kućište primjerenija manja napajanja do maksimalno 180 milimetara. Uz kućište dolaze i kratke upute za instalaciju te svi potrebni vijci i odstojnici.

silverstone_rl06_14

Za gradnju smo računala iskoristili Asusovu Crosshair VI Hero ploču, na kojoj se nalazio Ryzen 7 1800X procesor, G.Skillova DDR4 memorija i veliki Noctuin D15 hladnjak. vanjski smo ventilator morali skloniti jer je zbog visoke plastike na ploči previše stršao i bočna se stranica ne bi mogla zatvoriti. Kod kupovine ovoga kućišta tako treba dobro planirati kakvu ploču uzimamo i kakav CPU hladnjak. Oko ove ATX ploče su odmah smješteni i prorezi za provlačenje kabela pa je aranžiranje relativno jednostavno. Konkurencija (Define C), i u ovoj klasi nudi gumirane proreze za kabele, pa bi to voljeli vidjeti i kod SolverStonea.

silverstone_rl06_15

Za kraj smo slaganja u kućište ubacili i veliku ASUS STRIX Vega 64 karticu čiju će te recenziju moći čitati uskoro, a kabel smo provukli tik iznad kartice kako bi čim manje opstruirao protok zraka. Ovim smo dokazali kako RL06 prima i masivnije komponente, a zbog visokog se protoka zraka veća količina topline lako izbacuje na stražnju stranu izvan kućišta i komponente se adekvatno hlade.

silverstone_rl06_16 silverstone_rl06_17

jednom u pogonu, računalo sklopljeno u RL06 je nešto bučnije nego što bi to bilo u zatvorenijem kućištu i opremljenim s materijalima za upijanje buke. Zvuk jednostavno bježi van kućišta na sve strane i na to moramo biti spremni. No, zato je protok zraka odličan i komponente su pod kontrolom čak i kada overclockiramo. Ventilatori s crvenim LED-icama kroz metalnu mrežu stvaraju zanimljiv efekt i osim prednje strane, rasvjetljavaju i unutrašnjost računala. Kome se ne sviđa, rasvjeta se ne može ugasiti i jedino što možete napraviti je zamijeniti ventilatore.

silverstone_rl06_19 silverstone_rl06_20

I nakon dugotrajnog opterećenja svih komponenata računala, temperature su ostale u granicama normale. Nakon testiranja grafičke kartice što radimo klasično, na stolu, znat ćemo i koja je razlika u temperaturama u i izvan kućišta, tj. koliko i da li kućište doprinosi nižoj temperaturi.

silverstone_rl06_18

SilverStone Redline RL06 je s kaljenim staklom, crvenim detaljima i crvenim LED osvjetljenjem vrlo atraktivno kućište. Prozirna stranica od kaljenog stakla znatno diže ukupan dojam i pridonosi eleganciji, pa će te ovo kućište svakako htjeti držati na vidljivom mjestu. Boljem ukupnom dojmu bi pridonijelo i uklanjanje pokrova napajanja i kaveza za diskove. no što je tu je. Izrađeno je zadovoljavajuće kvalitetno za ovu klasu kućišta. Prostora je dovoljno i za veće komponente, a one će biti i adekvatno hlađene zbog orijentacije kućišta prema boljim termalnim mogućnostima - tri usisna ventilatora, prozračna prednja stranica itd. Ovo ujedno znači i kako buka više izlazi iz kućišta i širi se u okolinu, no to je kompromis na koji moramo biti spremni. Hvalimo činjenicu kako SilverStone uz kućište daje čak četiri ventilatora, ali moramo znati i kako su nešto bučniji na maksimumu pa bi dobro došao kontroler brzine okretaja, uz postojeće zajedničko napajanje. Model sa stranicom od kaljenog stakla je u Njemačkim dućanima u prosjeku za desetak eura skuplji od modela s akrilnom bočnom stranicom (90 vs. 80 €), pa će to sigurno podići cijenu sa sadašnjih 700-tinjak (koliko se traži za PRO model) na možda 780 - 800 kuna kada stigne na domaće tržište. Konkurencije ima i jeftinije (Sharkoon, Pahnteks, NZXT), ali i skuplje (Fractal Design), ali je riječ o zatvorenijim kućištima koja imaju manji ukupni protok zraka. Stoga odabir ovisi o tome želimo li manji protok zraka i nižu buku, ili obrnuto.