silverstone_td02rgb_1 silverstone_td02rgb_2

SilverStone nam je na test poslao svoje Tundra TD02-RGB AIO vodeno hlađenje za procesore. Svi su jasno u RGB trendu pa ni SilverStone ne smije zaostajati, pa su prošle godine izbacili nekoliko novih osvijetljenih modela. TD02-RGB podržava sve aktualne desktop sockete osim TR4, a riječ je o modelu s 240-milimetarskim radijatorom. Hladnjak dolazi s dva RGB 120-milimetarska ventilatora, a RGB osvjetljenje je i na vrhu poklopca baze i pumpe i to u obliku snježne pahulje, SilverStoneovog logoa.

silverstone_td02rgb_3

Hladnjak dolazi u standardnom pakiranju, položen u ležaj od recikliranog kartona i zaštićen najlonskom vrećicom. Na kartonskoj se kutiji nalaze sve kupcu bitne informacije o proizvodu, kako tekstualne tako i ilustrirane. Ono što odmah privlači pažnju je osvjetljenje koje je jasno u RGB LED tehnici pa će svi koji vole šarenilo doći na svoje. I premda nigdje nije jasno naglašeno, osvjetljenje je kompatibilno s mnogim pločama i softverom na tržištu, a mi smo utvrdili kompatibilnost s ASRock i MSI pločama, tj. njihovom softveru za sinkronizaciju osvjetljenja.

silverstone_td02rgb_4 silverstone_td02rgb_5

TD02-RGB podržava sve aktualne sockete što s AMD strane uključuje AM2/AM3/AM4/FM1 i FM2 (Nema TR4 podrške), a s Intelove LGA775/115X/1366/2011 i 2066. SilverStone je pokušao standardizirati većinu dijelova za montažu pa obje platforme dijele nosač s donje strane ploče, nosače, odstojnike, vijke za pričvršćivanje pumpe itd. Od ostalog, tu je termovodljiva pasta, adapteri za napajanje LED-ica kada želimo samo plavo osvjetljenje, naljepnica za izolaciju donjeg nosača, tri RGB muška prilagodnika itd. Korisničke upute nisu priložene, nego ih je potrebno skinuti što se može i putem QR koda na prednjoj strani kutije.

silverstone_td02rgb_6

Ventilatori su 120-milimetarski, s promjenjivom brzinom vrtnje između 600 i 2.200 okretaja u minuti (PWM), maksimalnog protoka zraka od 83.7 CFM-a (cubic feet per minute), i maksimalnog statičkog pritiska 2.63 mm/H20. Ventilatori imaju 4-pinske konektore za napajanje i PWM kontrolu, te po dva LED konektora od kojih jedan koristimo za RGB, a drugi za Blue light. Ventilatori na obje strane imaju gumirane nosače za eliminaciju prijenosa vibracija. Na maksimalnih prikazanih 2.257 okretaja (HWInfo), smo izmjerili popriličnu buku od 58 dB, a to je najčešće i brzina na kojoj rade kada je jači procesor poput naših testnih pod punim opterećenjem. Proizvođač pak navodi vrijednost od maksimalnih 34.8 dBA.

silverstone_td02rgb_7

Pred nama je klasičan AIO hladnjak koji se sastoji od aluminijskog radijatora, gumenih cijevi i baze u kojoj se nalazi vodena pumpa i bakreni vodeni blok. Radijator je dimenzija 274 x 120 x 32 milimetra, i klasičnog je valovitog rasporeda aluminijskih listova. Cijevi su fiksno pričvršćene za njega, a na drugom kraju, tj. na bazi su na pokretnim L koljenima za bolju prilagodbu unutar kućišta. Cijevi su gumene i dužine su 310 milimetara, pa je stoga hladnjak najpogodniji za ugradnju u mid tower kućišta.

silverstone_td02rgb_8

Na vrhu i dnu radijatora se nalaze plastični prozirni poklopci koji su ujedno i nosači za ventilatore, unutar kojih se nalazi imitacija karbonskih vlakana pa to malo podiže izgled radijatora i čini ga drugačijim od konkurencije.

silverstone_td02rgb_9 silverstone_td02rgb_10

Baza, tj. sklop u kojem su pumpa i bakreni vodeni blok je dimenzija 58 x 58 x 42 milimetra. Bakreni vodeni blok na gornjoj (unutarnjoj strani) ima mikro kanale od 0.2 milimetra za efikasnije odvođenje topline na medij (rashladnu tekućinu) koji teče kroz njih. Bakrena baza koja nasjeda na IHS procesora nije savršeno polirana i vidljive su brazdice tvorničke obrade. Vodena pumpa se nalazi iznad vodenog bloka, a proizvođač navodi da se vrti na brzini od 2.500 okretaja u minuti (+/- 250 okretaja) i da “vuče” 0.28 ampera struje. Na bazi se nalazi 3-pinski konektor za napajanje pumpe i RGB LED konektor.

silverstone_td02rgb_11 silverstone_td02rgb_12

Testirali smo i na AMD i na Intel platformi. Krenuli smo s AMD-ovom prvom i odmah naletjeli na problem. Naime, naša testna Gigabyteica X470 Aorus Gaming 7 WiFi s donje strane ima aluminijsku ploču koja onemogućava instalaciju univerzalnog donjeg nosača. Silverstone je standardizacijom zeznuo stvar i upravo su produženi nosači za Intel ploče krivac za nemogućnost instalacije. Srećom, u labu imamo i MSI-evu X470 Gaming Plus ploču koja s donje strane nema ništa pa smo mogli instalirati hladnjak bez problema.

silverstone_td02rgb_13

Na bazi se tvornički nalazi nosač za Intel sockete kojeg jednostavnim povlačenjem skidamo i ugrađujemo nosač prilagođen AMD socketima.

silverstone_td02rgb_15  silverstone_td02rgb_14

Instalacija donjeg nosača je jednostavna, s plastičnim obujmicama koje drže na mjestu vijke, a i odstojnici koji dolaze s gornje strane su uži pa su vijci tako dodatno fiksirani. Na kraju samo preostaje položiti bazu na procesor i zategnuti matice s oprugama. Baza pravilno nasjeda na IHS.

silverstone_td02rgb_16 silverstone_td02rgb_17

Instalacija na Intel ploče je identična, samo je donji nosač potrebno okrenuti na Intel stranu, vijke postaviti u odgovarajuće rupe i nakon toga opet s gornje strane namjestiti i pritegnuti bazu.

silverstone_td02rgb_18

RGB LED osvjetljenje smo isprobali na obje ploče i sinkronizacija s ostatkom osvjetljenja na pločama je oba puta prošla bez problema. Na videu vidimo jedan od efekata na ASRockovoj ploči, a podržano je sve što podržava i softver.