Pred mjesec dana kupili smo novu Asusovu CUSL2 ploču preko maloprodaje King-računala. Trebala je poslužiti kao sekundarno računalo u našoj radionici. Jedno ATX kućište smo imali od prije, disk također, a ostale komponente osim procesora i mrežne kartice, skupljene su od rezervnih dijelova. S obzirom da i815 chipset ima integrirani Intelov i752 video koprocesor, niti jedna druga kartica osim mrežne nije nam bila potrebna. Za procesor smo izabrali Celemine 533A (Coppermine Celeron) procesor sa najmanjim multiplierom, a za mrežu 3com 3c905-TX-M. Kao što će se vidjeti, ne obraćanje pažnje na gluposti kao slova M u nazivu i kućišta se pokazalo vrlo blesavim.

Sve je počelo lijepo. Vani lijepa sunčana subota, u radionici lijepo zamračeno. Zašto nismo vani, to je druga priča. U kućište ide ploča, pa memorija i procesor. Hladnjak za procesor je kućne radinosti. Aluminijsko Global Win FCPGA (Flip Chip Pin Grid Array) hladilo, YSTech 26cfm (Cubic Feet per Minute) ventilator i temperaturni senzor nalijepljen blizu centra hladila. Malo srebrne termalne paste, pa hladnjak na procesor. Mreža u četvrti PCI utor, disk i floppy u kućište. Pospajati napajanje, disk, floppy, pa mini konektore za indikatore i tipkala na prednjoj strani kućišta. Još jedna provjera pa idemo. Pritisnuti prekidač na napajanju, pa prednji. I… ništa. Ništa?

Hm, idemo ponovo. Sve provjereno, sve dobro. Ploča ima sva podešavanja preko BIOS-a, jumperi su u redu. LED indikator na ploči – znak da je ploča u stand-by modu – svijetli. I… opet ništa. E sad, to je već malko veći problem.

Polako odspajamo jedan po jedan kabel, pa svaki put palimo računalo. Prvo skidamo sve utikače za prednju masku računala. Ostaje samo reset prekidač spojen na PWRSW (Power Switch jumper). I dalje nema znakova života. Dolje idu onda kablovi za diskove, floppy, ventilatori, procesor, memorija. Ništa. Zatim PS/2 tipkovnica i miš… radi! Radi?

Za koju sekundu gasimo računalo. Probamo upaliti samo s tipkovnicom, ali ipak ne radi. Upalimo računalo bez tipkovnice pa je zatim spojimo, ali se ono odmah ugasi. Aha, prokužili smo ga.
Spajamo nazad većinu kablova, zajedno s utikačima za prednju masku. Probamo upaliti ponovo bez tipkovnice i miša, samo da provjerimo je li sve po starom. Naravno, opet NE radi. E sad bi bilo dosta… Kratka provjera Dejanews-a ništa nije iskopala. Ovo zahtijeva duboko razmišljanje.

Par minuta kasnije, vraćamo se natrag računalu s čekićem, ne, oprostite, s novom nadom. Nešto smo zaboravili – mrežnu karticu. Ide ona van, i za divno čudo, sve radi. Sada stvari postaju jasnije. Mašina NE radi ako je PS/2 miš, tipkovnica i mrežna s slovom M unutra. A naše ATX Macase (kao neko brand name!?) kućište zajedno s svojim napajanjem je iz 1998. A jedan mali jumper na ploči, KBPWR je na aktivirano. A ako se on stavi na deaktivirano, i mrežna s ugrađenim M(anagement) i WOL-om (Wake On Lan) ne ušteka, sve radi kao novo. A novo i je.

Naše, očito prastaro u današnje vrijeme, ATX Macase napajanje koje je izvanredno radilo s drugim ASUSovim pločama, nije doraslo CUSL2. Točnije, nije doraslo posljednjoj ATX specifikaciji po kojoj mora imati dovoljno snage za oko 0.8A struje na +5Vsb liniji. Naravno, u uputstvu lijepo piše da se računalo neće upaliti ako je KBPWR jumper aktiviran, a napajanje nije po specifikaciji. To što mi nismo niti palili, niti htjeli paliti računalo preko tipkovnice nije bitno.
Nakon pregleda nekoliko novih kućišta, možemo primijetiti da, iako sva daju dovoljno struje za standby tipkovnice, dosta ih ne može dati dovoljno struje za WOL funkciju. Ne samo to, nego se uopće neće upaliti s takvom mrežnom karticom.

Sada sve radi, iako bez mreže, i u miru instalira Windoze. A tih par sati vremena i živaca što smo izgubili jer nismo čitali uputstva i provjeravali napajanja, baš je bilo blesavo.