Uvod

sonos_ace_1 sonos_ace_2

Po očekivanju, Sonos je ovaj tjedan na tržište izbacio over-ear slušalice. Dugo su to fanovi od njih tražili, i evo, konačno su dočekali. Ace su bežične over-ear Bluetooth slušalice koje dolaze u crnoj i bijeloj izvedbi. Lake su no čvrste konstrukcije, a donose tehnologiju aktivnog poništavanja buke koja radi izvrsno, Aware mode, Lossless audio, Dolby Atmos i još neke zanimljive tehnologije. Proizvođač navodi i autonomiju od 30 sati, te funkciju brzog punjenja.

Otpakiranje

U videu otpakiranja koji ste mogli vidjeti prije nekoliko dana na našem Youtube kanalu vidljivo je da je pakiranje standardno za Sonos proizvode. Kutija je od recikliranog kartona, s grafikama proizvoda i osnovnim informacijama. Zalijepljena je trakama na vrhu i dnu koje je potrebno povući i nakon toga skidamo gornji poklopac. U kutiji se nalazi torbica za prenošenje koja je obložena mekom zaštitnom tkaninom. Ispod nje se nalazi manja kartonska kutija koja sadržava knjižicu s uputstvima za rad, knjižicu s informacijama o proizvodu, kao i dva kabela – jedan je USB-C na USB-C za punjenje baterije u slušalicama (baterija se može istovremeno puniti i slušalice se mogu koristiti), te USB-C na 3,5-milimetarski jack za spajanje na kompatibilne uređaje.

sonos_ace_3 sonos_ace_3b

Kutija za čuvanje i prenošenje slušalica je kao što smo napisali zaštićena mekom tkaninom, a zatvorena je patentnim zatvaračem. Čitava kutija i mehanizam djeluju malo jeftino za proizvod koji košta 500 €, no što je tu je, barem ostaje utjeha da je pri njenoj izradi korišteno 75% recikliranih plastičnih boca. U kutiji se nalazi i manje spremište koje je magnetom vezano a u koje smještamo kabele. Osim crne varijante slušalica kakva je nama došla na test, Sonos u ponudi ima i bijelu koju zove Soft White. Bijela je boja iznimno popularna i vjerujemo kako će većina korisnika upravo nju i birati.

sonos_ace_4

Ace slušalice dolaze na već solidno zasićeno tržište over-ear bežičnih slušalica i konkuriraju modelima kao što su Apple AirPod Max, Bose QC Ultra, Technics EAH-A800, Sony WH-1000MX5 i slične. Sve navedene osim Appleovih su dosta jeftinije od njih, te će biti zanimljivo vidjeti što Ace imaju za ponuditi a da je iznad konkurencije. AirPod Max su slične cijene no njih kupuju korisnici koji žele imati kompletan Appleov ekosistem, dok Sonos također cilja na svoje kupce koji slušalice žele uklopiti uz postojeće Sonos zvučnike. Za sada je s njima kompatibilan samo Arc soundbar u smislu da možete prebaciti zvuk s njega na slušalice dok gledate TV i ne želite smetati ukućanima. U sljedećoj bi polovici godine to trebalo biti omogućeno i za neke druge Sonos zvučnike.

Opis

sonos_ace_5

Sonos Ace su klasičnog oblika za jedne over-ear slušalice. Relativno su malene i lake zahvaljujući plastičnoj konstrukciji. Dimenzija su 191 x 160 x 85 milimetara i mase samo 312 grama. Plastika je iznimno kvalitetna, boja je matirana a materijal ugodan na dodir. Na desnoj se slušalici nalazi i utisnuti sjajni Sonos logo. Nema previše brandinga, no sasvim dovoljno da se primijeti što nosite. Slušalice su iznimno čvrste, nema škripanja i nema uvijanja na čvršći dodir. Naglavni dio je fleksibilan i rastezljiv, a slušalice će odgovarati većini korisnika. Jastučići i naglavni dio su napravljeni od umjetne kože koja pokriva meku memorijsku pjenu. Slušalice su iznimno udobne za nošenje i ni nakon dugotrajne upotrebe nećete osjetiti nelagodu. S druge strane, zatvorene kožne površine zagrijavaju kožu i potiču znojenje, pogotovo u ljetnim mjesecima, no na to svi koji vole ovaj tip slušalica moraju računati.

sonos_ace_11

Između svake pojedine slušalice i naglavnog dijela se nalazi metalni nosač koji je podesiv po dužini te tako osigurava ergonomiju za sve tipove glava. Metalni nosač je sjajne crne boje, mehanizam je vrlo robustan, a jako su nam se svidjeli i metalni prsteni na slušalicama gdje nosači ulaze. Ace i zbog ovog detalja odišu elegancijom i kvalitetom i svakako su u tom dijelu opravdale cijenu. Svaki od jastučića se može i skinuti, te eventualno zamijeniti novim, a drže ga magneti.

sonos_ace_7

Svaku pojedinu slušalicu možemo rotirati za 90°, za spremanje u kutiju ili odlaganje na stol, a dozvoljavaju i par stupnjeva promjene nagiba kako bi se prilagodile glavi. Nagib je ograničen s veličinom rupe u koju ulaze metalni nosači, što možete vidjeti na slikama. Na obje se slušalice pri vrhu, ali i na dnu nalaze metalne mrežice iza kojih su mikrofoni (ima ih ukupno 8), koji vrše različite funkcije – bilo da su za ANC ili za razgovor. Na desnoj se slušalici nalazi zanimljivi metalni rocker koji kada ga povučemo prema gore ili dolje pojačava ili stišava glasnoću, dok jednim pritiskom na njega ili odgovaramo na poziv ili imamo Play/Pause funkciju. Kada smo u modu slušanja glazbe, dva uzastopna pritiska nas odvode na novu pjesmu, a tri na prethodnu. Kada razgovaramo, jedan je pritisak za odgovaranje ili prekidanje poziva, duži pritisak je za odbijanje poziva, a dugotrajno držanje za TV Audio Swap opciju koju trenutno samo podržava Arc. Ta funkcija je potpomognuta Spatial audiom s Dolby Atmos podrškom (True Cinema).

sonos_ace_6

Ispod njega je tipka za prebacivanje između Aware i Active Noise Cancellation moda, a dužim pritiskom aktiviramo i glasovnog asistenta telefona. Aware mod malo pojačava zvukove okoline preko mikrofona, dok ih ANC u potpunosti eliminira. ANC na ovim slušalicama je jedan od boljih koji smo imali prilike probati. Prigušuje dosta glasno lupanje po stolu, tipkanje po mehaničkoj tipkovnici, glasni cvrkut ptica, promet i još dosta toga. Ako se želite isključiti iz vanjskog svijeta i slušati glazbu, gejmati ili razgovarati ovaj ANC morate probati. Aware mod vam ostavlja sve zvukove iz vana koje prenosi preko mikrofona, a dojma smo da ih malo i pojačava.

Na desnoj se slušalici nalazi tipka za uključivanje i isključivanje slušalica, koju koristimo i za uparivanje pritiskom dužim od 7 sekunda, a do nje je i LED-ica koja signalizira rad. S druge strane te tipke se nalazi USB-C port za punjenje i povezivanje.

sonos_ace_8 sonos_ace_9

U slušalicama se nalaze posebno dizajnirani 40-milimetarski dinamički driveri (zvučnici) iza kojih se nalazi dovoljno velika zvučna komora. U slušalicama se nalazi i šest mikrofona za ANC funkciju, te dva beam forming mikrofona za razgovore. Baterija koja se nalazi u slušalicama je prema proizvođaču dovoljna za 30 sati rada s uključenim ANC-om, a nama je izdržala oko 26 sati. Punjenje je brzo i proizvođač tvrdi kako je tri minute punjenja dovoljno za tri sata slušanja. Baterija je kapaciteta 1.060 mAh, a da punjenje iz praznog stanja traje oko 2 sata. Za uštedu energije, slušalice imaju i Wear detection pa prestaju s reprodukcijom glazbe kada ih skinemo, i pokreću kada ih opet stavimo.

sonos_ace_10

Slušalice se povezuju putem Bluetooth 5.4 veze, a podržavaju aptX Adaptive i aptX Lossless audio prijenos. S obzirom na to da ne podržavaju WiFi, nema ni integracije u Sonos multi-room ekosistem, a kao što smo naveli jedino je za sada moguće prenijeti zvuk s Arca na njih, dok će u budućnosti biti moguće i s više uređaja. Za neke korisnike će nedostatak WiFi-a možda predstavljati nedostatak, i propuštenu priliku za Sonos, no vjerujemo da su to primarno napravili zbog povećane potrošnje energije koju bi WiFi donio. Ace su jednostavno zamišljene kao Bluetooth slušalice.

Zvuk

sonos_ace_12 sonos_ace_13

Sonos navodi kako je slušalice dizajnirao da pružaju duboke basove i veliku širinu tonova, te kako su potrošili 1.000 sati na testiranje i uštimavanje zvuka od strane audio inženjera. Znamo kako sigurno nisu ništa prepustili slučaju, jer i ostali njihovi proizvodi zvuče jako dobro. Nakon tjedan dana testiranja, slušanja svih tipova glazbe, igranja i telefonskih razgovora možemo zaključiti kako je zvuk izvrstan! U cijelom je rasponu vrlo živ, dinamičan, prostoran te svakako dovoljno glasan. Upravo ta čistoća reprodukcije kao i prostornost izvrsno dolaze do izražaja s uključenim ANC-om kada vanjski svijet nestaje a vi uranjate u sadržaj. Glas je jako čist, kako u pjesmama tako i u razgovorima, instrumenti odvojeni i prepoznatljivi, kao što je recimo čujan udah i izdisaj pjevača ili takvi sitni suptilni zvukovi. Sonos je baš pogodio s kvalitetom zvuka, i svakako su ove među najkvalitetnijim over-ear Bluetooth slušalicama koje smo čuli.

Softver

sonos_ace_14 sonos_ace_15 sonos_ace_16 sonos_ace_17

sonos_ace_18 sonos_ace_19 sonos_ace_20 sonos_ace_21

Sonos je podigao dosta prašine s novom verzijom aplikacije koja je izgubila mnoge prijašnje značajke. Obećali su to popraviti s novim revizijama, pa ćemo im vjerovati na riječ. Ovakva kakva je je solidna, poboljšan je dizajn i korisničko sučelje, no eto, fali dosta prijašnjih funkcija. Uparivanje Android telefona je jednostavno i brzo, a odmah po uparivanju se i nadogradi softver. Meni vezan za slušalice nudi neke od opcija koje možemo obaviti i pritiskom na fizičke tipke na njima, ali i neke koje ne kao što je recimo Equalizer kojim podešavamo Bass i Treble, kao i balans zvuka između lijeve i desne slušalice. Tu je i uključivanje Head Trackinga za automatsko podešavanje zvuka u odnosu na pokrete glave, kao i Multipoint opcija koja dozvoljava istovremeno spajanje slušalica na dva uređaja i prebacivanje između njih.

Zaključak

sonos_ace_22

Da bi ova recenzija bila potpuna još Ace slušalice moramo isprobati s Arc soundbarom koji će nam uskoro stići na test, no i bez toga možemo zaključiti kako je Sonos odradio odličan posao. Mnogi su vjerojatno očekivali WiFi i potpunu integraciju sa Sonos multi-room sustavom, no to je izostalo. Vjerojatno bi donijelo više problema, nego koristi. Odlučili su da su Ace slušalice isključivo Bluetooth, s mogućnošću prebacivanja zvuka između Arca i njih, a u budućnosti i još nekih zvučnika. Nedostatak te funkcije nažalost znači da su u kategoriji sa svim ostalim sličnim slušalicama, mnoge od kojih su i jeftinije. Ipak, TV Audio Swap funkcija donosi razliku, pa kad se osim Arca toj podršci pridruže i drugi soundbarovi poput Beama 2 vrijednost ovih slušalica će biti veća.

Ace su lijepo dizajnirane i dobro napravljene slušalice koje zvuče odlično i imaju sasvim solidnu autonomiju. Zvuk smo već dovoljno nahvalili, a ono što nas je najviše oduševilo je izvrsna funkcija aktivnog prigušivanja vanjske buke (ANC). Ona vas u potpunosti izolira od okolnog svijeta i ostavlja da uživate u izvrsnoj reprodukciji zvuka. S cijenom od oko 500 € skuplje su od konkurencije, no ne vjerujemo da će to previše smetati ljubiteljima Sonosa.