sonos_beam_2_1

Nakon malenog Sonosovog outdoor zvučnika Roam, na test nam je došao i Beam u svojoj drugoj generaciji. Beam je zvučnik u obliku soundbara namijenjen za srednje velike prostorije koji donosi Dolby Atmos podršku, 5 zvučnih kanala, WiFi podršku, optičku i HDMI vezu te podršku za Amazon Alexa i Google Assistant glasovne asistente.

sonos_beam_2_2

2018. je godine Sonos tržištu ponudio prvu generaciju Beama, koji je bio jedan od prvih soundbarova koji je nudio podršku za Amazonovu Alexu. Uz to, pružao je i kvalitetan zvuk kao i povezivost u multi-room ekosustav svih ostalih Sonosovih proizvoda, što je uostalom i njihova glavna značajka. Roam je bio njihov prvi uređaj kojeg smo testirali i uvjerili se u kvalitete i tehnologije koje se vežu uz Sonos brand.

sonos_beam_2_3 sonos_beam_2_4

Beam 2 dolazi u duguljastoj svijetlo smeđoj kutiji koja na vrhu ima ručku za prenošenje. Unutar kutije, uređaj je odlično zaštićen u ležištu od kartona, s posebnom izbočinom na poklopcu koja učvršćuje njegov položaj u kutiji. Dodatno je smješten i u zaštitnu tkaninu. U zasebnom se pretincu nalazi i popratna oprema koja se sastoji od strujnog ili napojnog kabela, jednog HDMI kabela, HDMI to Optical adaptera, te uputa za rad i informacija o jamstvu.

sonos_beam_2_5

Beam 2 dolazi u dvije boje – crnoj kao na testu i bijelo, pa se tako može uklopiti u različite interijere i uz različite uređaje. U oba slučaja je u mat finišu, materijal izrade je kvalitetna crna plastika (polikarbonat). Na vrhu je konkavna površina, tj. poklopac koji na sebi sadrži touch kontrole uređaja kao i signalizacijske LED-ice. Beam 2 je dugačak 651 milimetar, dubok 100 milimetara, a visok 69 milimetara. Mase je 2,8 kilograma. Uređaj je vrlo kvalitetno i precizno sklopljen, te je vrlo robustan. Za razliku od Roama nema IP certifikaciju, već je isključivo namijenjen unutarnjoj upotrebi.

sonos_beam_2_6

Visina od ispod 7 centimetara je adekvatna za smještaj ispod televizora pri čemu najčešće neće upadati u vidno polje. Sonos uz Beam 2 kao dodatnu opremu nudi i zidni nosač za televizor koji je ujedno i nosač za soundbar. S prednje strane se na perforiranoj površini nalazi teže primjetan Sonos logo. Beam 2 će se lijepo uklopiti uz moderne televizore i dnevne boravke jer je i sam vrlo uspješnog dizajna sa zaobljenim rubovima koji skrivaju bočne zvučnike. Istovremeno je dizajn i minimalistički te se neće previše isticati pred TV-om.

sonos_beam_2_6a

Oko cijele prednje i većeg dijela stražnje strane uređaja nalazi se spomenuta polikarbonatna mrežica iza koje je smješteno pet zvučnika – tri na prednjoj strani i dva na bokovima. Uređaj se naime klasificira kao 5.0 kanalni. U odnosu na prethodnika koji je imao tri zvučnika ovo je solidno povećanje. Četiri su zvučnika klasificirani kao midwooferi, a centralno je smješten jedan tweeter ili visokotonac. Svaki od pet zvučnika ima i svoje Class-D pojačalo, a tu su i tri pasivna radijatora koji pojačavaju niže frekvencije. Uz to, u uređaju se nalazi i mreža far-field mikrofona koja koristi napredno formiranje usmjerenja i multikanalno prigušenje eha za preciznije hvatanje glasa.

sonos_beam_2_7

S donje se strane uređaja nalaze dvije dugačke gumene nožice u slovu U koje osiguravaju prianjanje na različite podloge, te smanjenje prijenosa vibracija na iste. Ujedno, na dnu se nalaze i dvije rupe s navojima širine 12,7 milimetara koje služe za montažu na nosač. Na prednjoj strani pri dnu se nalazi i IR prijemnik za daljinski upravljač (nije priložen uz uređaj, ali se može koristiti TV-ov).

sonos_beam_2_8

Na vrhu se uređaja u sredini nalaze touch kontrole – Play/Pause i kontrole za glasnoću. Lijeve četiri točkice su za snižavanje, a desne za pojačavanje zvuka. Iznad Play/Pause tipke se nalazi i signalizacijska LED-ica koja svijetli kada je uređaj uključen, tj. spojen na strujnu mrežu. Iznad toga je i signalizacijska LED-ica mikrofona. Svaki dodir kontrola prati i zvuk, a kada smo na maksimumu dobit ćemo i posebno upozorenje. Ujedno, povlačenjem prsta preko svih touch tipaka možemo preskočiti pjesmu ili se vratiti na prethodnu.

Osim ovih rudimentarnih kontrola imamo i Sonos aplikaciju uz pomoć koje kontroliramo sve ostale napredne funkcije preko podržanih uređaja (Android, iOS). Ujedno, moguće je i programirati daljinski uređaj TV-a za kontrolu Beama 2. Uređaj podržava Dolby Atmos standard koji mapira zvukove u prostoru i kreira 3D efekt za realističnije zvukove oko slušatelja.

sonos_beam_2_9

Beam 2 straga ima HDMI (eARC/ARC) port, LAN port (RJ45), tipku za resetiranje postavaka, te priključnicu za napojni kabel. Uređaj podržava 802.11ac dual band (2,4 i 5 GHz) povezivost, ali kao što vidimo i ethernet konekciju do 100 Mbps. Za rad se svih naprednih funkcija brine jedan četverojezgreni procesor koji radi na 1,4 GHz (ARM A-53), kojem je pridodano 1 GB radne i 4 GB skladišne memorije. Voice kontrola je moguća i kao što smo rekli podržana je Amazonova Alexa i Googleov Assistant. Ujedno, podržan je i Appleov AirPlay 2. Uparivanje s mobitelom, odnosno Sonos S2 aplikacijom moguće je i preko NFC veze, i sve skupa relativno jednostavno funkcionira.

sonos_beam_2_10 sonos_beam_2_11

sonos_beam_2_12 sonos_beam_2_13

Mi smo uređaj isprobali na dva načina rada – preko pametnog telefona i Android aplikacije, te spajanjem preko HDMI-a na TV. Android aplikaciju smo dobro upoznali već kod testa Roama, a s ovim uređajem dolaze neke dodatne funkcionalnosti kao što je povezivanje s televizorom, korištenje njegovog daljinskog upravljača za promjenu jačine zvuka itd. Aplikacija nudi i rudimentarni Equalizer, zatim odabir noćnog moda rada (spušta intenzitet glasnijih zvukova i povećava nivo tiših), a tu je i opcija za pojačanje govora. Podržan je i Trueplay za mjerenje akustike sobe i prilagodbe za što je potreban iOS uređaj. Ono što Sonosove zvučnije izdvaja je svakako multiroom sustav u koji je moguće upariti sve njihove dostupne uređaje (zvučnike) i kontrolirati ih ili pojedinačno ili sve zajedno.

sonos_beam_2_14

Beam 2 je preko HDMI-a moguće spojiti na TV, a podržani Home Theater audio formati su sljedeći – Stereo PCM, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos (Dolby Digital Plus), Dolby Atmos*, Dolby TrueHD*, Dolby Atmos (True HD)*, Multichannel PCM*, Dolby Multichannel PCM* (* samo preko HDMI eARC veze, tj. kompatibilnih televizora). Putem Sonos S2 aplikacije i njenog Now Playing ekrana moguće je pratiti koji audio signal se trenutačno dekodira. Ako ste soundbar koristili za slušanje radio stanica i uključite TV, on se automatski prebacuje na eARC vezu i pušta zvuk s TV-a. U Dolby Atmos zvuku nije moguće u potpunosti uživati jer Beam 2 nema zvučnike okrenute prema gore za dobivanje pune prostornosti, i za to će biti potrebno nabaviti ARC zvučnik koji je veći i moćniji.

U našem dvotjednom druženju s Beam 2 soundbarom smo isprobali različite tipove upotrebe, od slušanja internetskih radio stanica, pa do gledanja filmova preko TV-a. Zvuk je vrlo dobar u cijelom rasponu, dovoljno jak i čist, a jedino što malo fali su basevi. Sonos nudi zasebnu kupovinu subwoofera pa je tako moguće ostvariti potpuni užitak, no to je dosta skup sport. Zvuk je dovoljno moćan da ispuni prostoriju (dnevni boravak) srednje veličine i naravno rijetko kada je potrebno koristiti 100% glasnoće. Sam Beam 2 će vas koštati oko 500 €, a ako ga želite proširiti na 5.1 sustav i puno više. Cijena zvučnika je nešto viša, no riječ je o moćnom i kvalitetnom proizvodu koji će svakako podići zvuk vašeg kućnog kina na viši nivo.