sony_xa1_ultra_9 sony_xa1_ultra_10 sony_xa1_ultra_11 sony_xa1_ultra_12

O Androidu 7.0 na Sonyevim uređajima smo već pisali, a kod XA1 Ultre operativni sistem dolazi i s par trikova više. Sučelje je klasično, fluidno, intuitivno i ničega tu nema što bi bila velika nepoznanica. S 4 GB radne memorije sve glatko radi i kada je otvoreno mnoštvo aplikacija. Novo je sučelje donijelo novi dizajn ikona, koje su sada modernije nego kod starije verzije Androida a i sam OS je “pametniji” i bolje organiziran.

sony_xa1_ultra_13 sony_xa1_ultra_14 sony_xa1_ultra_15 sony_xa1_ultra_16

Sve se aplikacije nalaze na homescreenovima kojih je tri, a skroz lijevi je Google. Uređivanje i prilagodba sučelja se vrši uz duži pritisak prstom na prazan dio pri čemu nam se otvaraju Widgeti, Wallpaperi, teme i Home settings meni.

sony_xa1_ultra_17 sony_xa1_ultra_18 sony_xa1_ultra_19 sony_xa1_ultra_20

Home settings je zanimljiv jer nudi različite opcije kao što je auto rotacija homescreena, veličina samih ikona, izgled ikona, prikaz imena aplikacije u docku (ili onemogućavanje prikaza), automatsko slaganje ikona, izbor pane efekta, zatim upravljanje preporukama aplikacija iz Google Play-a, omogućavanje ili onemogućavanje Google Now-a, uključivanje “double tap to sleep” opcije itd.

sony_xa1_ultra_21 sony_xa1_ultra_22 sony_xa1_ultra_23 sony_xa1_ultra_24

Ono što je zanimljivo korisnicima s manjim šakama i kraćim prstima a koji i dalje žele imati veliki multimedijski phablet je tzv. one handed operations meni. Ovdje možemo prilagoditi veličinu ekrana prema svojim željama, te isti onda prilagođavati za korištenje s lijevom ili desnom rukom, te na dnu ili vrhu ekrana. Zanimljivo. Ostatak OS-a je klasični Android 7.0 koji na ovom uređaju radi jako dobro.

sony_xa1_ultra_25 sony_xa1_ultra_26

Fotografije su smanjene a originale pogledajte ovdje.

Sučelje kamere je isto kao i na drugim Sonyima s Androidom 7.0, što znači kako je intuitivno i jednostavno za korištenje- Između različitih modova rada (manual, superior auto, video i camera apps) se jednostavno prelazi, povlačenjem prsta preko ekrana. Fotografije koje producira glavna kamera su solidne i kao kod drugih Sonya s 23 MP senzorima, a preporučljivo je koristiti HDR jer su boje ipak malo življe kao što se na gornjim fotografijama može vidjeti. Fotografije iznad su snimljene u 4:3 formatu (5520 x 4144 piksela), a kamera naravno može snimati i u 16:9 formatu (5984 x 3376 piksela). Selfie kamera radi odlične fotografije koje zbog optičke stabilizacije slike ispadaju dobro u svim uvjetima. LED flash pomalo “spali” lice ako uređaj držimo preblizu, no dobro će poslužiti onima koji su opsjednuti svojim likom pa se i po mraku moraju fotografirati. Snimljeni FHD video materijal je na obje kamere vrlo dobar ako je sniman u uvjetima dobrog osvjetljenja.