sony_xz_premium_9 sony_xz_premium_10 sony_xz_premium_11 sony_xz_premium_12

(open in new tab rezultira otvaranjem screenshota u 4K rezoluciji)

Na XZ Premiumu se vrti Android 7.1.1 operativni sistem (45.0.A.7.90) s dobro poznatim minimalističkim Sonyevim sučeljem. Lockscreen je klasičan s prečacima na kameru i Google Now. Homescreena su tri a skroz lijevi je ponovno Google. Na dnu ekrana su tipke za navigaciju, iznad su prečaci za pozive, poruke, app drawer, Chrome i kameru (dock), a još iznad je folder sa svim Googleovim aplikacijama, te je posebno izdvojen Play Store. Na drugom je homescreenu izdvojeno nekoliko aplikacija, dok je treći prazan. Cijelo sučelje radi vrlo glatko, sve se aplikacije brzo otvaraju i bzro prebacuju jedna između druge.

sony_xz_premium_13 sony_xz_premium_14 sony_xz_premium_15 sony_xz_premium_16

Traku s notifikacijama povlačimo odozgo na što smo već navikli, a homescreenovi se kao i uvijek mogu lako personalizirati dodavanjem Widgeta, Wallpapera, tema, prečaca itd. Možemo promijeniti i veličinu grida ili mreže na homecreeenu ili pak direktno pristupiti Home Settings meniju.

sony_xz_premium_17 sony_xz_premium_18 sony_xz_premium_19 sony_xz_premium_20

sony_xz_premium_21 sony_xz_premium_22 sony_xz_premium_23 sony_xz_premium_24

Prečaci, widgeti i teme su već dobro poznate i dugo su dio Sonyevog sučelja, a sve je tu radi lakše personalizacije izgleda vašeg osobnog sučelja. Home Settings nudi nekoliko zanimljivih opcija poput autorotacije homescreena, promjene veličine ikona, izgleda ikona (Default i Xperia Loops (aktivni profil), odabira želimo li ili ne da se prikazuju imena aplikacija u docku, zatim je tu opcija za automatsko slagane ikona, odabir načina tranzicije između dva ekrana, te napredne funkcije za Google Now, dodavanje ikona na ekran itd.

sony_xz_premium_25 sony_xz_premium_26 sony_xz_premium_27 sony_xz_premium_28

Korisniku je na praznom uređaju dostupno oko 49 GB prostora, a potrošnja memorije ni nakon dva tjedna intenzivnog korištenja nije prelazila 2.4 GB od raspoloživih 3.6 GB. App drawer je uobičajen s nekoliko korisnih i nekoliko manje korisnih aplikacija.

sony_xz_premium_29 sony_xz_premium_30 sony_xz_premium_31 sony_xz_premium_32

Google folder je napunjen uobičajenim aplikacijama, a trećom virtualnom tipkom kao i do sada otvaramo pregled aktivnih aplikacija te se lako prebacujemo iz jedne u drugu. Chrome radi uobičajeno dobro a na 4K ekranu svaka stranica izgleda odlično. Unatoč činjenici kako Sony reklamira podršku za Galileo mi nismo uspjeli uloviti ni jedan satelit.

sony_xz_premium_33a sony_xz_premium_34a

sony_xz_premium_35a

(fotografije iznad su smanjene, a originale pogledajte ovdje)

Sučelje kamere je klasično za Sony i tu nemamo što previše za dodati. Glavna kamera snima fotografije Veličine 19MP u 4:3 modu, te 17 MP u 16:9 modu te podržava HDR. fotografirati možemo u automatskom (Superior) modu, ručnom i uz pomoć Camera Apps dje se nalazi i 4K snimanje (moguće snimati u H.264 ili H.265). U Video modu je maksimalna rezolucija videa 1080p@60 fps (najbolji mod za snimanje), a izabrati možemo i odličan slow motion video rezolucije 720p u visokih 960 sličica u sekundi.

Fotografije koje kamera snima su odlične, pune detalja i ovo je definitivno jedan od boljih fotoaparata u pametnim telefonima. Fotografije su solidne čak i u uvjetima slabije osvijetljenosti. Prednja ili selfie kamera također radi dobre fotografije pune detalja.

1080p@60fps-a je najbolji mod za snimanje pa čak i ovakvi videi u uvjetima manje osvijetljenosti i kad snimamo vrlo blizu objekta ispadaju vrlo dobro. Snimanje vani na dnevnom svjetlu rezultira vrlo visokom kvalitetom materijala. 4K snimanje je također vrlo dobro no uređaj se dosta zagrijava pri tom i ne može dugo snimati.

Slow motion videe je moguće snimati u 720p120fps i 720p@960fps modovima rada, a za oba je potrebno dosta svjetla kako ne bi bio izražen šum. Lijevo možemo vidjeti kako izgleda video u 120fps-a, a desno u 960fps-a, s tim da je u 960fps-a snimljeno samo nekoliko trenutaka po 0.2 sekunde što je ograničenje ovog načina rada.