Sučelje kamere i fotografije

sony_xperia_xz_x_compact_45 sony_xperia_xz_x_compact_46

sony_xperia_xz_x_compact_47 sony_xperia_xz_x_compact_48

sony_xperia_xz_x_compact_49

Sučelje kamere je identično i kod Marshmallow-a i kod Nougat-a, pa smo screenove iskoristili s X Compacta u kojem je jedina stvar koja nedostaje 4K snimanje koje je izbačeno zbog slabijeg SoC-a. Prisjetimo se kod Z5 Compacta je 4K snimanje bilo omogućeno. Na XZ-u smo uspjeli snimiti čak 10 minuta 4K videa, pri čemu smo nakon pete minute dobili upozorenje o pregrijavanju, no nakon toga je još pet minuta snimao prije prekida. Sučelje je klasično i svatko tko je imao prilike držati bilo koji noviji Sonyev telefon u ruci će se brzo snaći.

sony_xperia_xz_x_compact_50 sony_xperia_xz_x_compact_51

sony_xperia_xz_x_compact_52 sony_xperia_xz_x_compact_53

Fotografije uslikane XZ-om smo napravili u 4:3 formatu i rezoluciji 8MP (gornje), a s X Compactom u 4:3 formatu i rezoluciji 23MP, a originale možete pogledati ovdje. Oba uređaja rade vrlo kvalitetne fotografije kada ima dovoljno svjetlosti. Razliku između XZ-ovog 5-osnog EIS-a i Compactovog 3-osnog smo primijetili tek u uvjetima slabije osvijetljenosti. Inače, Shutter tipka je odlična za brzo pokretanje kamere, no i dalje volimo fotografiju usnimiti tapom po ekranu nego fizičkom tipkom jer druga radnja malo destabilizira uređaj. Sve u svemu oba uređaja rade vrlo dobre fotografije, izraženih detalja, a i video materijal koji proizvode je odličan u dobrim uvjetima osvjetljenja.

Rezultati testova

PCMark nije dao veliku prednost XZ-u u odnosu na X Compact, što samo znači kako je Compact fino izbalansiran uređaj.

U grafičkom testu je Adreno 530 pokazao veliku nadmoć nad 510-om, a vidimo i kako je Adreno 430 grafički dosta jači. I dok se Adreno 530 mora biriti s FHD rezolucijom, Adreno 430 i 510 moraju svladati HD rezoluciju i to im u igrama jako dobro i ide. Kod X Compacta se ne osjeti previše nedostatak snage i sve igre koje smo probali rade glatko – čak je i Epic-ov benchmark na UHQ postavkama radio na 60 fps-a. Adreno 510 se može boriti i s višom rezolucijom iod FHD pa i on na XZ-u sve igre tjera vrlo glatko.

Solidna rezultat za XZ, no kao što vidimo Huaweievi SoC-evi su brži, zajedno s novim Snapdragonom 821.  X Compact je pokazao nešto malo niže performanse od Z5 Compacta (Snapdragon 650 vs. 810).

I u Geekbenchu vidimo kako Snapdragon 820 malo zaostaje za modernijim SoC-evima, dok mu je šest jezgreni Snapdragon 650 za vratom u multi core testu. Ipak, Render script pokazuje nadmoć 820 u odnosu na 650, od kojeg je i 810 nešto brži.

I dok je XZ malo i podbacio u odnosu na svoje prethodnike, X Compact je pokazao izvrstan rezultat u testu autonomije. To se precrtalo i u svakodnevno korištenje, gdje je pri malo intenzivnijoj upotrebi XZ trebalo puniti svake noći a X Compact bi to produžio na dan i pol, pa čak i svaku drugu noć – odlično.