SteelSeries Aerox 3 Wireless recenzija

Objavljeno prije 17 dana - Krešimir Matanović

Aerox 3 Wireless - prvi dio

steelseries_aerox_3_wireless_1 steelseries_aerox_3_wireless_2

SteelSeries je krajem prošle godine predstavio maleni i lagani Aerox 3 miš namijenjen igračima koji imaju brzi i nagli stil igre, a zahtijevaju visoku preciznost. Aerox 3 je predstavljen u žičanoj i bežičnoj varijanti, a ova bežična koju testiramo danas je opremljena s optičkim senzorom rezolucije čak 18.500 CPI-a, ima brzinu praćenja od 400 IPS-a i maksimalno ubrzanje od 40G. Koristi Quantum 2.0 dvostruku bežičnu vezu niske latencije, a ima i IP54 certifikat otpornosti.

steelseries_aerox_3_wireless_3 steelseries_aerox_3_wireless_4

Aerox 3 Wireless dolazi u vertikalno orijentiranoj kutiji unutar koje je udobno smješten u crno plastično ležište. Na vanjskim stranicama kutije se nalaze sve bitne informacije o mišu, kao i fotografije koje mame kupce. Osim miša u kutiji nalazimo i vodič za korisnike te produžni USB-A to USB-C kabel.

steelseries_aerox_3_wireless_5

steelseries_aerox_3_wireless_6 steelseries_aerox_3_wireless_7

U kutiji se ujedno nalazi i USB-C to USB-A adapter koji ima gumenu podlošku, kao i maleni WiFi odašiljač koji radi na frekvenciji od 2,4 GHz, a može komunicirati i putem Bluetooth 5.0 protokola. SteelSeries koristi tzv. Quantum 2.0 Wireless tehnologiju niske latencije (OTA handshake algoritam potvrde), a komunikacija se vrši preko dva kanala simultano na 40 mogućih frekvencija i bez gubitka podatkovnih paketa. Za igraće miševe je to izuzetno bitno i mnogi još uvijek zaziru od bežičnih modela, pogotovo profesionalni igrači. No današnje bežične tehnologije kao što je Quantum 2.0 omogućavaju iznimno brzi rad, pa prosječan korisnik ni ne osjeti razliku. Osim u Wireless modu, Aerox 3 može raditi i u Wired, odnosno žičanom. Bluetooth 5.0 vezu koristimo za spajanje na prijenosnike i slične uređaje, kada nije potrebna velika responzivnost, a tada nam ni njegov odašiljač nije potreban.

steelseries_aerox_3_wireless_8

Za žičani rad koristimo priloženi kabel koji je dovoljno dug (1,8 metara), a u miš ga spajamo s prednje strane putem USB-C porta. Na ovaj način ujedno i punimo bateriju koja mu omogućava do 200 sati autonomije. Ako ga želimo koristiti u bežičnom načinu rada tada je kabel koristan jer primopredajnik možemo staviti vrlo blizu miša. Kabel je opleten mrežicom od najlonskog konca te ima gumene zaštite konektora. Mrežica je malo mekša i kabel se ne uvija nego ostaje ravan što je vrlo bitno kod žičanog rada.

steelseries_aerox_3_wireless_9

Aerox 3 je prvi SteelSeriesov miš koji cilja na malenu masu i usvaja dizajn perforiranog tijela. Do sada smo već testirali nekoliko ovakvih miševa i uvijek ostali iznenađeni njihovom brzinom, štoviše, svakodnevno koristimo Makalu 67 koji je malo teži i veći od Aeroxa 3. Dimenzije ovoga miša su 120,55 x 57,91 x 21,53 milimetra, a mase je samo 66 grama. Ovakva malena masa je postignuta korištenjem samo ABS plastike za tijelo miša, vrlo lagane elektronike te 13-gramske baterije. U odnosu na primjerice punu plastičnu konstrukciju s ovom perforiranom je skinuto 18 grama, a zadržana je velika čvrstoća - ovaj miš ne nigdje ne uvija.

steelseries_aerox_3_wireless_10

Tijelo miša je niskog profila, s proširenim odmorištem za dlan, te ergonomski uvučenim stranicama na koje naliježu prsti. S gornje strane se nalaze dvije velike tipke ispod kojih su smješteni tzv. Golden Micro IP54 prekidači koji mogu izdržati 80 milijuna prekidanja. Osim njih, i kompletna je elektronika zaštićena tako da je otporna na prašinu, prljavštinu, ulje, dlake i naravno vodu (IP54). SteelSeries ovo naziva AquaBarrier. Na vrhu miša se nalazi tipka za brzu promjenu rezolucije senzora (CPI/DPI) te gumeni koračni Scroll kotačić dobro odmjerenog otpora. steelseries_aerox_3_wireless_12 Ergonomski je ovo miš koji će idealno sjesti u manju ruku dešnjaka, no i korisnici s većom će ga moći koristiti bez problema u Claw i Fingertip načinu držanja. Razlika u najnižoj i najvišoj gornjoj točki kod Aeroxa 3 je 16,45 milimetara, a u širini između najuže i najšire točke je razlika 9,12 milimetara. Nama je osobno Makalu 67 sa svojim višim profilom nešto udobniji za svakodnevni rad i igru, no oni s nešto manjom šakom će svakako cijeniti malene dimenzije Aeroxa 3. SteelSeries je s njim stvarno postigao čudo, jer je bežičan, a mase je kao i spomenuti Makalu 67. No, raspored mase je drugačiji - Makalu 67 ima sve u "nosu" dok je kod Aeroxa 3 težište straga pa je malo nezgrapniji kod podizanja (vuče stražnjicu). steelseries_aerox_3_wireless_11 Odmorišta za prste baš i ne možemo tako nazvati jer su malena i uska, a no tekstura plastike ipak osigurava solidan otpor protiv klizanja. Na lijevoj se strani nalaze dvije tipke, pa ih je na mišu ukupno šest i sve su programabilne, kao što ćemo kasnije vidjeti u softveru. Tipke su od sjajne plastike, pružaju solidan feedback prilikom pritiska, te su solidno pozicionirane za pritiskanje palcem.

Aerox 3 Wireless - drugi dio

steelseries_aerox_3_wireless_13

I s donje je strane miš perforiran, a ovdje možemo vidjeti i mliječnu plastiku u kojoj su RGB LED-ice za osvjetljenje. Miš ima četiri okrugle PTFE nožice po kojima lagano klizi. Tik iznad ok(n)a senzora nalazi se i prekidač za prebacivanje između Bluetooth i 2,4 GHz veze, te za isključivanje miša.

steelseries_aerox_3_wireless_16

A govoreći o senzoru, on je optički i SteelSeries je za njega smislio marketinški naziv TrueMove. Riječ je o senzoru koji je nastao u suradnji s PixArtom te ima promjenjivu rezoluciju od 100 do 18.000 CPI-a, u koracima od po 100. Ima maksimalno praćenje od 400 IPS-a na SteelSeriesovim QcK podlogama, te podnosi maksimalno ubrzanje od 40G. Polling rate, odnosno frekvencija prijava pozicije je 1.000 Hz (1 milisekunda).

steelseries_aerox_3_wireless_14

Ako ga koristimo u fingertip ili claw načinu držanja tada će biti dobar i za veću šaku, a palm ga jednostavno pojede. Aeroxa 3 Wireless smo koristili neprekidno dva tjedna i dojmovi su uglavnom vrlo pozitivni. Obećano trajanje baterije do 200 sati nismo uspjeli ostvariti. Ako je osvjetljenje uključeno, tada baterija miša traje tri do četiri radna dana, a kada je isključeno i do 7. No u najboljem slučaju je to stotinjak radnih sati. WiFi veza je vrlo brza i jednom kada je u pogonu ne osjetimo nikakvo kašnjenje. Da je riječ o WiFi mišu vidimo u trenutku kada on "zaspe" te mu je potrebno jedno vrijeme i pritisak na tipku da se ponovno "probudi". Ovo je jednostavno tako zbog uštede električne energije i tu nema pomoći, no u softveru je moguće produžiti ili skratiti vrijeme u kojem je budan.

steelseries_aerox_3_wireless_15

Na performanse senzora nemamo nikakvih zamjerki. Brz je, precizan i osjetljiv. Isprobali smo ga u nekoliko brzih igara i nije iznevjerio, ni u bežičnom ni u žičanom radu. No, moramo napomenuti da nismo profesionalni igrači. Puno smo vremena proveli i u 3DAimTraineru i nekih većih razlika između Makalu 67 i Aerox 3 Wireles miša nismo osjetili, ni u najbržoj akciji. Razlika je bilo u smislu ergonomije, gdje nam je Makalu ipak malo bolje sjeo u veću šaku.

steelseries_aerox_3_wireless_software_1 steelseries_aerox_3_wireless_software_2

SteelSeries je odradio i odličan posao po pitanju softvera. Mnoštvo se opcija može promijeniti, a svih je šest tipaka programabilno (šesta je na scroll kotačiću - pritisak prema dolje). Osnovnih pet CPI podešenja je dovoljno za većinu korisnika, dok će oni koji vole brzu akciju najveći profil možda prebaciti u 6.000 CPI-a, iznad toga stvarno nema potrebe. Imamo i dvije opcije za uštedu baterije - Sleep Timer i Illumination Dim Timer, a podešavati možemo i ubrzanje te usporenje, Polling Rate (250, 500, 750 i 1.000 Hz). Gamerima će biti zanimljiva i Angle Snapping opcija, a prigovorit će što nema Lift off distance opcije. Lift off je inače dosta visok na ovom mišu, malo viši od 1 milimetra.

U softveru se nalazi i dio u kojem možemo mijenjati osvjetljenje u tri preddefinirane zone zasebno ili u jednoj cjelini. Efekata nema previše (Steady, Color Shift, Multi Color Breathe i Disable), a i softver je dosta spor u komunikaciji s mišem. Tu svakako ima mjesta za napredak, i šteta je što efekata nema više jer je osvjetljenje vrlo kvalitetno izvedeno i na velikom području. RGB LED-ice naravno ili volite ili ne, sredine nema.

steelseries_aerox_3_wireless_9

Aerox 3 Wireless je odličan maleni i super lagani miš koji će se svidjeti mnogima. Osim za gaming, dobro može poslužiti i za svakodnevni rad, bilo na računalu ili laptopu preko Bluetooth veze. Naravno kada igrate želite onu bržu 2,4 GHz ili pak žičanu, a ovaj miš i to omogućava. 2,4 GHz veza je odlična, ali mišu treba malo duže vremena da se probudi, jednom kada zaspe. No, u radu je vrlo responzivan i nismo osjetili potrebu za žicom ni kod brže akcije. Senzor je brz i precizan na različitim podlogama. Naravno, ono što vam se primarno mora svidjeti kod Aeroxa 3 je njegova veličina. Vrlo je malen. I dok smo se s vremenom navikli na Makalu 67 kojem smo pod minus stavili njegove manje dimenzije, moramo znati da je Aerox 3 još manji i s još plićim scroll kotačićem. To je jednostavno nešto što morate htjeti. Naravno, pomoći će ako imate manju šaku. Aerox 3 Wireless donosi mnogo toga - kvalitetno je napravljen, iznimno je lagan, ima iznimno brz i precizan senzor,  bežičnu i žičanu vezu, solidnu autonomiju kada su LED-ice isključene te na kraju to bogato RGB LED osvjetljenje. No, to sve dolazi i uz određenu cijenu koja je na njemačkom tržištu 92 €. U Hrvatskoj ga još nema, no kada dođe koštat će minimalno 800 kuna, što je ozbiljan novac. Svestran je i dobar te svakako i vrijedi taj iznos. Najbliži protivnik mu je Logitech G Pro Wireless koji je desetak eura skuplji, ali i 14 grama teži.