steelseries_arctis_7x_wireless_1 steelseries_arctis_7x_wireless_2

SteelSeries nam je na test poslao nadograđenu verziju svojih poznatih Arctis 7 slušalica – 7X Wireless. Riječ je o slušalicama koje dolaze taman pred izlazak nove XBox serije konzola, ali i Playstationa  5. Naime, u ovoj 7X verziji su dizajnirani tako da se uklope uz Xbox, a i 7P verziji uz Playstation. Uz ostalo poboljšana im je autonomija, imaju standardno dobru 2,4 GHz lossless wireless tehnologiju te podržavaju veliki raspon uređaja koji uključuje i PC, Android, Nintendo te naravno Playstation i Xbox.

steelseries_arctis_7x_wireless_3 steelseries_arctis_7x_wireless_4

Arctis 7X Wireless su pakirane u deblju zelenu kartonsku kutiju unutar koje se nalaze u plastičnom ležištu. Ta je pak kutija smještena u meki karton s nosačem za police, na kojem se nalaze fotografije proizvoda i svi bitni podaci. Slušalice su dobro zaštićene unutar pakiranja, a svaka je slušalica još i oblijepljena najlonom.

steelseries_arctis_7x_wireless_5

Uz slušalice kupac dobiva tri kabela – audio kabel (USB na 3,5-milimetarski jack), kabel za punjenje baterije (Micro USB to USB-A) i USB-C (ženski) na USB-A (muški) produžni kabel za wireless adapter. Wireless adapter ima muški USB-C konektor i možemo ga direktno spajati na kompatibilne uređaje – za sve ostale tu je produžni kabel/adapter na USB-A. Tu su i dvije malene knjižice s uputstvima za instalaciju i rad.

steelseries_arctis_7x_wireless_6

Arctis 7 su već 3 godine prisutne na tržištu, s dva updatea – 2019 Edition i sada ove Arctis 7X/P. Dizajn je poznat i nije se previše mijenjao. Konstrukcija slušalica je pretežno plastična, a to uključuje svaku pojedinu slušalicu, njihove nosače, i zglobove. Između zglobova u luk je postavljena aluminijska traka s gumenim dijelom na unutarnjoj strani, a iznad i ispod je poznati Ski google dizajn elastičnih traka koje se rastežu i odgovaraju različitim veličinama glave. Trake su u ovom slučaju crne, prošarane zelenim linijama što odgovara filozofiji dizajna Xboxa. 7P verzija za Playstation je u bijelo plavoj kombinaciji boja. Plastični poklopci  su u oba slučaja soft touch, a bokovi su od tvrđe plastike kao i nosači.

steelseries_arctis_7x_wireless_7

Zglobovi dozvoljavaju rotaciju svake pojedine slušalice za 90°, tako da se prilagode profilu glave i budu jednostavnije za transport. Ovo su “over ear” slušalice koje nasjedaju preko cijelog uha. Imaju velike i komforne jastučiće, koji su prekriveni tkaninom koja ne zagrijava kožu, i dozvoljava njeno disanje. No, to ujedno znači i da prigušenje vanjske buke nije sjajno. Zbog robusne konstrukcije i baterije za bežični rad slušalice su malo teže (348 grama), no nisu i preteške. Zglobovi i spojevi su kvalitetni, kao i materijali i vjerujemo da će i trajnost biti vrlo dobra.

steelseries_arctis_7x_wireless_8

Ergonomija nošenja je solidna, s rastezljivom “ski google” naglavnom konstrukcijom i mekim jastučićima. Unutar svake od slušalica se nalazi se S1 40-milimetarski zvučnik s neodimijskim magnetom, koji tvornički ima frekventni raspon od 20 Hz do 20 kHz, i tu nije ništa mijenjano o odnosu na prethodnu generaciju. Osjetljivost je 98 dB, a impedancija je 32 Ohma. Proizvođač navodi i da je ukupna harmonička distorzija manja od 3%.

7X slušalice su kompatibilne s Xbox X i S te One X i One S modelima, ali i s PC, PS4, PS5, Nintendo Switch te Android uređajima. 7P verzija je napravljena za Playstation 4 i 5, ali će raditi i s PC-em i Android uređajima. Ujedno će podržavati i Tempest 3D audio dok 7X podržava DTS Headphone:X v2.0.

steelseries_arctis_7x_wireless_9

Unutar slušalica se nalazi baterija koja omogućava do 24 sata bežičnog rada preko 2,4 GHz bežične veze niske latencije. Uz slušalice dolazi USB-C dongle s kojim su tvornički uparene i sve funkcionira po plug`n`play principu. Prijenos zvuka je lossless, što znači da ne bi smjelo biti gubitaka u kvaliteti, a bežična veza radi do 12 metara udaljenosti, što se i u praksi pokazalo istinitim. Baterija je većeg kapaciteta nego kod prethodnog modela, pa se i autonomija povećala s 20 na 24 sata, konstantnog rada što se pokazalo točnim i tijekom stvarnog korištenja, tj. testiranja. S desne se strane nalazi i čičak koji drži elastičnu traku i uz pomoć kojeg se ona može opustiti ili nategnuti za podešavanje prema veličini glave – jednostavno i učinkovito.

steelseries_arctis_7x_wireless_10

Na svakoj se od slušalica nalaze različite komande, pa tako na desnoj nalazimo ChatMix kotačič za balansiranje između zvuka iz igre i chata, tako da igrač ne mora napuštati igru kako bi mijenjao omjer jačine. Do njega je osvijetljena Power tipka koju je potrebno držati tri sekunde za uključivanje ili isključivanje slušalica. Ako na Windowse instalirate SteelSeries Engine 3 softver, tada Power tipku možete koristiti i za javljanje na poziv (single press), Play ili Pause (single press), Next track (double press) ili Previous Track (triple press) – korisno.

Bateriju punimo preko Micro-USB porta na lijevoj slušalici, a stanje napunjenosti pokazuje Power tipka – 100 – 50% zeleno, 49 – 20% žuto, 19 – 10% crveno i 9 – 1% bljeskajuće crveno. Na lijevoj su slušalici još i 3,5-milimetarski share port, jack za kabel s 3,5-milimetarskim jackom (za telefone), kotačić za podešavanje glasnoće i prekidač za uključivanje ili isključivanje mikrofona.

steelseries_arctis_7x_wireless_11

Mikrofon je bidirekcionalan, ima frekvencijski raspon od 100 do 6.500 Hz, osjetljivost od -38 dBV/Pa, i impedanciju do 2.2 kOhma. Potpuno je skriven u slušalici, a može ga se izvući otprilike desetak centimetara na savitljivoj žici. Na sebi ima crvenu indikacijsku LED-icu. U radu je dobar, dobro hvata glas, a ne i pozadinsku buku. Dobar je za team talk, ali i za telekonferencije.

steelseries_arctis_7x_wireless_12

Steel Series Engine 3 je softver koji objedinjuje sav SteelSeries hardver. Slušalice je automatski prepoznao, a nudi opiju Equalizera s preddefiniranim profilima – Flat, Performance, Immersion, Entertainment, Music, Voice i Custom. Svaki od modova nudi jasnu razliku. Uz to možemo mijenjati i kompresiju dinamičkog opsega između niske, srednje i visoke, kao i potpuno isključene. Tu je i “slajder” za glasnoću mikrofona, Mic Sidetone – zvuk vlastitog glasa je moguće isključiti ili staviti na nisku, srednju ili visoku vrijednost. Zadnja opcija je izbor vremena za isključivanje tijekom neaktivnosti, s preddefiniranom vrijednošću od 30 minuta.

steelseries_arctis_7x_wireless_13

Slušalice smo svakodnevno testirali gotovo dva tjedna u različitim situacijama, od igara, preko muzike, videa pa do Skype razgovora. Koristili smo ih i na PC-u i na Android uređajima. Moramo naglasiti kako su na dva Samsung telefona uredno radile s bežičnim dongleom, a na jednom OnePlus uređaju nisu bile prepoznate. Testirali smo ih i preko bežične veze i preko 3,5-milimetarskog jacka – razlike u kvaliteti zvuka nije bilo. Bežična veza je radila besprijekorno, i s velikim dometom praktički u cijelom prostoru od 80 kvadratnih metara, čak i iza zidova, te izvan prostora dok kod smo bili unutar 10 – 12 metara. U svakoj su se situaciji iskazale odlično. Jedne su od najboljih gamerskih slušalica za slušanje muzike koje smo imali prilike čuti, a dobre su i za gaming te team chat. Za testiranje smo koristili i WhatHiFi i Audiocheck, pri čemu smo dobili dojam o ukupnim performansama i kvaliteti zvuka. Zvuk je u cijelom rasponu odličan – dovoljno duboki i izraženi niski tonovi, odlični srednji i tek mrvicu prigušeni visoki. Zvuk ima visoku detaljnost, prostornost i dinamički raspon. U igrama je zvuk odličan, i čuju se svi potrebni detalji. Snaga zvuka je visoka, i sasvim dovoljna za jedne slušalice.

steelseries_arctis_7x_wireless_0

Arctis 7X/P nastavljaju tamo gdje je prethodni model stao. Donose dobru kvalitetu izrade i materijala, visoku kompatibilnost s različitim uređajima i platformama, te neke zanimljive mogućnosti poput ChatMix kotačića. Ergonomija im je solidna, nisu prilagodljive kao klasične slušalice s izvlačivim slušalicama, no zadovoljavajuće su udobne i unatoč većoj masi. Zvuk nije trebalo poboljšavati jer je on odličan za jedan gamerski proizvod i približava se nekim skupljim proizvodima kao što su Sonyeve WH1000XM3 slušalice. Autonomija od preko 20 sati bežičnog rada je odlična, a baterija se i brzo puni preko USB sučelja. S cijenom od oko 180 € i za 7X i za 7P modele, riječ je o nešto skupljim bežičnim slušalicama, no kvaliteta izrade, značajke, a pogotovo audio kvaliteta to svakako opravdava.