Test PC monitoring uređaja

Datum objave 11.02.2004 - Vladimir Grgić

Uvod

PC monitoring uređaja u zadnje vrijeme ima sve se više i više na tržištu. Jedan od razloga je sve veća potrebama kupaca za boljim hlađenjem svojih sistema. Ako cijeli sistem emitira veliku količinu topline, njegov stabilan rad ovisit će o nadziranju i kontroliranju temperaturnih uvjeta. Nažalost, klasičan način hlađenja sistema koji se bazira na sve većem i većem broju ventilatora znači i više buke koja rad na računalu stvara veoma neugodnim. PC monitoring uređaji u velikoj mjeri mogu nadzirati i kontrolirati temperaturne uvjete, ali i smanjiti buku smanjujući broj okretaja ventilatora. Uz to će vam uštediti i koju kunu na računu za električnu energiju. Njihova praktična upotreba je zato smislena dok njihov dizajn govori o približavanju kompjuterske tehnologije sve većem broju ljudi.

Zbog toga smo preko tvrtke Kvark na test uzeli dva PC monitoring uređaja poznatog nam Cooler Mastera. Modeli su zvučnih imena Musketeer i Aerogate 2 i ovaj članak posvećen je njima.

Musketeer

Musketeer u punom sjaju

Prvo smo isprobali "gospona Mušketira" srebrnog sjaja. Nije nam slučajno na prvom mjestu - našu pažnju zarobili su analogni pokazivači koji u kompjutorskoj tehnologiji nisu čest primjer, a izgledaju jako moćno. Zapakiran u poveću kutiju izvanredne kvalitete odmah je zaplijenio naše poglede.

Muskeeter kada je ugašen

Kutija

Dok smo Polagano otvarali kutiju primjetili smo da Musketeer dolazi s pregršt dodatne opreme. Kutija osim samog Mušketira sadrzi - temperaturnu sondu, sound hub (ili ti zvučni razvodnik sa pripadajućim kabelom za spajanje sa mušketirom), kabel za spajanje sa zvučnom karticom, 2 kabela za spajanje ventilatora i set vijaka za ugradnju u kućište. Višejezična uputsva su kratka i jasna i veoma jednostavno opisuju instalaciju uređaja. Jedino što nedostaje je koliku snagu priključenih ventilatora može uređaj podnijeti.

Natrpana kutija

Instalacija i spajanje

Sve spremno za instalaciju

Nakon što smo uređaj učvrstili u 5.25" slot na prednjoj strani kompjutera krenuli smo spajati sve dodatke. Krenuli smo sa sound hubom koji je obliku PCI pločice i fiksira na jedan od otvora na stražnjoj strani računala dok na njegovoj unutrašnjoj strani postoji audio kabel koji se spaja s Mušketirom. S vanjske strane postoji jedan ulaz i jedan izlaz za zvuk. Prvi se s audio kabelom spaja iz izlaza zvučne kartice dok se na drugi spajaju zvučnici koji su prije bili spojeni na izlaz iz zvučne kartice. Što se tiče spajanja ventilatora, priključci su izvedeni kao molex ili kao tri-pinski konektor dužine oko 80cm. Drugim riječima, s dužinom nema problema. Jedan od kabela ima i tri-pinski konektor, ali samo s jednom žicom i to onom koja omogućuje impulsno brojanje okretaja ventilatora. Taj konektor se spaja na matičnu ploču pa možete brzinu ventilatora pratiti i u BIOS-u računala. Temperaturna donda se spaja po vašoj želji - mi smo je spojili da mjeri unutrašnju temperaturu računala. Cijela instalacija je bila laka dok nije došlo na red spajanje s napajanjem kompjutera. Tu su stvari prošle doista loše.

Pozadina

Zli molex konektor

Molex konetkor na uređaju je napravljen od plastike koja je jako mekana. Zbog neadekvatnog učvršćivaja, molex konetkor pomiče se unatrag i kod spajanja s konektorom iz napajanja iskoči sa PCB-a uređaja. Spajanje može proći samo na tome da molex konektor iskoči ali može biti i popračeno kidanjem lemnih glava na suprotnoj strani pločice i prekidom struje na cijeloj elektronici. Taj problem se može jedino riješiti lemljenjem pokidanih lemnih vodova i učršćivanjem molex konektora vrućim plastićnim ljepilom! Stvarno sramota! Cooler Master je tvrtka koja je bila na glasu kao proizvođač stvarno kvalitetnih stvari, no nakon ovog iskustva, te onoga što smo doživjeli s ventilatorima na Cooler Master hladnjacima natjeralo nas je na veliko razmišljanje. Da ne mislite da paničarimo - kroz naše ruke prošla su tri Mušketira i sva tri su patila od istog problema.

Opis mušketira

Nakon opisa opreme i instalacije je da kažemo i nešto lijepo o našem Mušketiru.

Mnogo zgodan momak!

Specifikacije :

 Musketeer
Oznake napona
(lijevi pokazivač)
DC 0 to 12V
Oznake VU metra
( srednji pokazivać)
-20 to +3dB
Oznake temperature
( desni pokazivać)
10-90 Celsius / 50-180 Fahrenheit
Napon kontroliranja
(IC kontroliran )
DC 6 to 11V

Zvučni tlak(ovisi o zvučnoj kartici )

-20 to +3dB

Solidno napravljeno i kvalitetno kučište uređaja sa metalik-srebrnom bojom daje mu određenu osobnost, a da bi osobnost bila potpuna tri analogna pokazivača krase njegovu prednju stranu. Svakom od njih dana je određena uloga pa idemo redom.

Prvi mjeri napon na ventilatoru i to u granicama od 6V do 11V. Granice su kontrolirane od strane chipa, a pokraj pokazivača smješten je i potenciometar s kojim se vrtnja ventilatora može usporiti ili ubrzati (isto tako u granicama od 6V do 11V):

Dragi moj ventilatoru, radit ćeš kako ti ja kažem!

 

A sad za sekundu se vratimo u prošlost i podsjetimo se svih onih pojačala s Vu metrima! Drugi pokazivač mjeri zvučni tlak izražen u decibelima (db) u granici od -20 db do 3db. Pokazivač veoma lijepo pleše kada ga se priključi na PC. Naravno i pokraj njega postoji potencijometar koji određuje osjetljivost Vu metra, pa ako je izlazni zvučni signal prejak uvijek možete smanjiti osjetljivost pokazivača:

Pleši medo, pleši!

 

Treći pokazivać je ključan jer je i temperatura ključni faktor za životni vijek svakog kompjutera. Mjerenjem smo utvrdili da je sonda precizna, bilo kod stalne ili promjenljive temperature. Kad smo već kod temperature moramo naglasiti i jednu negativnu činjenicu - sam Musketeer se dosta grije - u rangu jedne pržilice! Još jedna stvar koja nas je zasmetala je skala koja je podijeljena u gradaciji od po 10 stupnjeva što zahtjeva da sami procjenjujete kolika je točno temperatura. Osim po temperaturi skala je podijeljena i po temperaturnim ljestvicama. Tako ćete s gornje strane naći Fahrenheit ljestvicu, a s donje Celzijus ljestvicu:

Eh, da je ovakva temperatura u mom stroju! (OC)

Još malo o Musketeeru pa prelazak na Aerogate II

Musketeer stvarno dobro izgleda

Analogni pokazivači su prava novost u svijetu PC monitoring opreme jer kad mislimo o današnjim kompjuterima onda očekujemo da je sve digitalno, no eto iznaneđenja! Svidjela nam se ovakva originalna ideja za uređaj, tu se nema što reći. Musketeer je dobar pokazatelj da stare tehnologije ne valja odbacivati nego usavršavati. Posebnu pozornost bi dali pozadinskom svijetlu izrazito plave boje od koje doista zastaje dah. Ovo svijetlo se vidi i po danu i po noći s time da u noćnim satima vaš kompjuter postaje centar divljenja. Treba reći da je Musketeer nabavljiv i u crnoj varijanti, tako da s bojom nema problema.

Da nije loše kvalitete izrade PCB-a, Musketeer bi nahvalili kao nikad. Cooler Master je još jednom pretjerao u svojoj namjeri da smanji cijenu proizvodnje i još jednom sebi okaljao ugled. Na sreću, tu je Aerogate II.

 

Aerogate II

Krenut ćemo sa slikama, jer izgled je kod stvari poput Musketeera i Aerogatea II ipak jedna od najbitnijih stvari.

Aerogate II u punom sjaju!

Od naprijed

Odostraga

Po veličini Aerogate II je dosta manji od Mušketira, ali ništa manje vrijedan. Ustvari sasvim suprotno jer se pokazalo da veličina ne znači manje funkcija. U kutiji se uz Aerogate II nalaze 4 temperaturne sonde, kabel za spajanje s napajanjem, nekoliko kabela za spajanje s ventilatorima u različitim izvedbama dužine 80cm (pa neće biti problema sa spajanjem i sva 4 ventilatora) te višejezična uputstva koja su malo opširnija od uputstva koja dolaze uz Musketeer. Sve u svemu dobro.

"Bundle" na okupu

Instalacija i spajanje

Pa počnimo. Učvršćivanje u 5.25" utor u kučištu i spajanja kabela za napajanje prošlo je bez ikakvih komplikacija.

Da se zna!

Sonde se priključuju postavljanjem konektora vertikalno i to u redosljedu kao na slici. Po redu prva sonda označava i prvi kanal na uređaju. Zanimljivo je da mi nismo to pronašli u priručniku - velik propust! Ventilatore kao i sonde spajate prema vašim potrebama, pa nek spajanje počne!!! Sonde su i više nego sposobne mjeriti stabilnu temperaturu kao i temperaturu podložnu promjenama.

Aerogate II

Evo i vrijeme dođe da opišemo uređaj svemirskog imena Aerogate 2. U cijelosti je izrađen profesionalno i vizualno je prava novost u polju takvih uređaja. Specifikacije i dimenzije ovog ljepotana su :

 Aerogate 2
Dimenzije 150 x 43 x 62 mm (L x W x H)
Težina 122 g / 0.296 lb
Dimenzije ventilatora 40 x 40 x 20 mm
Temperaturni rang 0° C - 90° C ±3% (32° F - 194° F ±3%)

Fan input

Fan output

12V / 1A ± 5%; 5V / 0.5A ± 5%

7-12V / 1A

 

Pod kutem

Elektronika Aerogate II je zalemljena na visoko kvalitetnu pločicu i raspored elemenata napravljen je tako da se uređaj što manje zagrijava. Uz to, Aerogate II dolazi i s ventilatorom. Sve je veoma čvrsto napravljeno i nije podložno "micanju". Što se kvalitete izrade tiče, kao da Musketeer i Aerogate II nisu proizvodi iste firme! Možemo se reći kako je Aerogate II pravi uređaj posvećen kontroliranju temperature i vrtnje ventilatora . Piezo element koji je ugrađen u njega zvučnim signalima dosta velike jakosti dodatno signalizira postojeće opasnosti koje se mogu dogoditi dok recimo čitate neke čudne kuharice o drevnim meksičkim jelima i ne obraćate pažnju na vaše računalo koje u tom trenu vanzemaljci s planete Press'skot "obrađuju" termalnim oružjem.

Slatki LCD

LCD displej s plavim pozadinskim svijetlom prikazuje stanje odabranog kanala. Prikaz se sastoji od temperature, broja okretaja, imena kanala koji je odabran te dviju animacija implementiranih u displej. Prikaz temperature se može mjenjati ovisno o tome da li ju želite prikazivati u Celzijus ljestvici ili u Fahrenheit ljestvici. Pozadinsko svijetlo LCD je lijepe plave boje koja kao i kod Mušketira plijeni vaše poglede kao i poglede komada koji se slučajno zateknu s vašim PC-jem sami u sobi (teški SF).

Tu se sve radi

Odabir i kontrola se odvija preko intuitivno dizajnirane piramide slične onima iz skupljih auto sustava za muziku. Piramida također ima i vlastito osvijetljenje u ni manje ni više nego 7 raznih boja koje se mogu programirati s obzirom o kojem se ventilatoru radi. Postoji i modus rada i kojem se sve boje pojavljuju jedne iza druge. U sredini piramide nalazi se okrugli potenciometar koji je zadužen za smanjivanje ili povećavanje brzine odabranog ventilatora.

Sve je plavo

A sada više nije

Sve to govori o paklenski dobrom dizajnu ovog uređaja koji se toga i ne srami nego pokazuje što više može svoje atribute. Aerogate II kontrolira brzinu okretaja do 4 dodatna ventilatora i isto tako mjeri temperaturu na 4 različita mjesta i to sve simultano. Može podnijeti snagu ventilatora do čak 18 W po kanalu. Naravno, za njegov nesmetan rad ne trebanju biti priključeni svi ventilatori ili sve temperaturne sonde, nego samo neke. Kao pravi profesionalac Aerogate II sadrži i memoriju za pamćenje vaših postavki pa ga možete isprogramirati na koji način da hladi vaše računalo.

Bez ventilatora ništa!

Ventilator će jako dobro doći kod hlađenja gornjeg dijela kućišta gdje se nalaze CD-ROM, pržilica ili DVD. Ventilator je tih, skoro bešuman. Sve u svemu, čista petica za Aerogate II - stvar je stvarno odlična!

 

Zaključak

Evo i rezultata našeg velikog testa. Rezultati su više nego jasni. Aerogate 2 je nadmoćno pobijedio Mušketira i to u svim područjima - radi se o proizvodu osjetno bolje kvalitete s većim mogućnostima. Uz to, cijena je skoro ista (razlika je svega 20kn). Jednu stvar ne možemo ocijeniti - koji urežaj je ljepši, jer kako se kaže - o ukusima se ne raspravlja. Pobornici analognih stvarčica više će voljeti Mušketira dok će pobornici digitalija više voljeti Aerogate II. Do slušanja!