Test SCSI CD-ROM jedinica

Datum objave 18.10.2000 - Ozren Žagmešter

Uvod i TEAC CD532S

Nedavno smo testirali tri IDE CD-ROM jedinice - TEAC CD540E, ASUS CD-S400 i ASUS CD-S500. Sada smo se odlučili pozabaviti dvjema SCSI CD-ROM jedinicama koje su prisutne na hrvatskom tržištu - TEAC-om CD-532S (koju smo dobili smo od strane MSan Grupe) i Plextorom UltraPlex 40max koji je u našem vlasništvu (također se može nabaviti u MSan Grupi). SCSI CD-ROM i CD-RW jedinice popularne su kod onih koji se bave čestim prženjem CD-a, bilo muzičkih bilo onih s programima. No, pređimo na stvar:

TEAC CD532S

CD532S je stigao u tzv. OEM pakovanju, tj. u vrećici. Osim same jedinice, vrećica sadrži i kablove potrebne da se CD532S spoji na muzičku karticu i SCSI kontroler. Uz CD532S nisu stigla nikakva uputstva i to nam baš nije bilo drago. Bez uputstva je nemoguće znati kako promijeniti SCSI ID same jedinice. Na sreću, CD532S je došao s niskim ID-om, tj. s ID-om niskog prioriteta te tako nije bilo konflikta s ostalim SCSI periferijama s kojim smo ga testirali. No, netko drugi možda neće biti takve sreće. Sama instalacija je naravno bila jednostavna i brza i tu se nema što više reći.

TEAC CD532S

Dizajn CD532S-a je jednostavan, no kod CD-ROM jedinica ni nema naročito prostora za domišljatost. Jedina zamjerka je nedostatak posebne tipke za prebacivanje na sljedeću pjesmu.

Tvorničke specifikacije:

  • Interface: SCSI-2
  • Buffer: 512K
  • Prosječna brzina pristupa: 85ms
  • Brzina prijenosa: 13,8x do 32x (prosjek 24,6x)
  • MTBF: 100.000 sati

Plextor UltraPlex 40max

Plextor UltraPlex 40max

Plextor je poznati proizvođač CD-ROM i CD-RW jedinica. U Hrvatskoj je isto vrlo popularan, pogotovo u (nažalost) piratskim krugovima. UltraPlex 40max zajedno s UltraPlex 40wide CD-ROM jedinicom čine vrh Plextorove ponude. Postoje dvije verzije 40max-a - interna (šifra proizvoda je PX-40TSi) i eksterna (PX-40TSe). Mi smo testirali internu verziju, tj. PX-40TSi. 40max odlikuje izvrsna kvaliteta izrade te solidan dizajn.

Plextor UltraPlex 40max

Na našoj slici se vidi 40max smješten u kućištu kraj svog "partnera" koji se brine o backupu, Yamahi 6416S. 40max inače dolazi isključivo u tzv. Retail pakiranju, sa svim potrebnim stvarima - uputstvima, kablovima, driverima, itd. Ono što još krasi 40max je mogućnost digitalnog Audio Extractiona, i to velikom brzinom s "bit by bit" točnošću.

Tvorničke specifikacije:

  • Interface: Ultra SCSI
  • Buffer: 512K
  • Prosječna brzina pristupa: 85ms
  • Brzina prijenosa: 17x do 40x
  • MTBF: preko 100.000 sati

Kao što vidimo, osim deklarirane brzine, nema neke razlike između naša dva SCSI natjecatelja. No, tvorničke specifikacije često ne znače ništa.

Test brzine - Data CD

Pogledajmo što su pokazali naši testovi:

Test sistem: AMD Athlon 700 ocd 900, ABIT KA7-100 matična ploča, 256M PC-133 CAS2 memorija, ASUS V6600 Pure grafička kartica (Detonator2 5.22 driveri), Aureal SQ2500 muzička kartica, Adaptec 29160N SCSI kontroler, Quantum Atlas 10k 18.2G HD, Yamaha 6416S CD-RW, Netgear FA310TX 10/100 mrežna kartica, Windows 98SE

SiSoft Sandra je pokazala značajnu razliku u brzini između dvije jedinice. Očekivali smo dobar rezultat 40max-a, ali ne i tako slab rezultat TEAC-a. S druge strane, Sandra Drive Test i nije tako bitan ni pouzdan test pa ga ne treba uzeti previše ozbiljno.

CD Speed32 je pak pokazao strahovitu razliku! 40max je tu jednostavno zastrašujuće nadmoćan. Ni jedna druga CD-ROM jedinica koju smo testirali se nije približila rezultatima koje nam je dao Plextor 40max. TEAC je pokazao dobru brzinu, no u usporedbi s Plextorom nema što tražiti. Loša sreća za TEAC!

CDSpeed 0.75 Data test je pokazao da oba proizvođača drže do svog imena i da ne varaju pri deklariranju brzine. TEAC je pokazao dobre rezultate, no zbog svoje manje brzine (32x) nije mogao konkurirati 40max-u koji se pokazao čak i bržim nego što to tvrdi Plextor! 40max je i po ovom testu najbrži CD-ROM koji smo do sad testirali.

Seek test je pokazao da su oba diska nešto sporija nego što bi trebali biti, no to je i inače osobina svih SCSI CD-ROM jedinica. Zbog načina komunikacije SCSI kontrolera sa svojim periferijama, SCSI CD-ROM jedinice imaju uvijek nešto sporiji pristup u usporedbi s IDE/ATAPI jedinicama.

Za razliku od brzine pristupa, gdje su sporiji od IDE/ATAPI braće, SCSI CD-ROM-ovi su u prednosti pri testu opterećenja procesora. To je pokazao i CDSpeed CPU Usage Test. Plextor 40max je tu opet izvrstan, no ne tako izrazito kao što su pokazali neki prijašnji testovi.

Test brzine - Audio CD

Pređimo sada na Audio CD testove koji su bitni onima koji se bave audio ekstrakcijom i ripanjem. SCSI CD-ROM jedinice su tu posebno zanimljive jer se kod IDE/ATAPI jedinica često pojavljuje problem pucketanja kod "skinutih" pjesama.

Kao što vidimo Plextor 40max opet pokazuje svoju snagu dok se TEAC CD532S pokazao anemičnim. Brzina od 4.22x je nedostatna onima koji puno i često ripaju. Plextor 40max se tu pak pokazao vrlo jakim - tvornička specifikacija za Audio CD-e jest 17x dok 40max juri i do 24.3x! Stvarno impresivan rezultat. Kao i kod svih ostalih testova brzine, izvrtili smo test par puta da bi se uvjereli da su date performanse stvarno takve.

Test brzine pristupa je opet pokazao da je Plextor brži. Iako je 40max pokazao dobru brzinu, ona nije ništa super, pogotovo kada se usporedi s IDE/ATAPI CD-ROM jedinicama.

Što se pak opterećenja procesora tiče, pri Audio CD testu on je opet pokazao prednost SCSI jedinica. Rezultat od 100% za TEAC 532S pri 8x treba ignorirati jer je on odraz nemogućnosti te CD-ROM jedinice da čita Audio CD-e brzinom većom od 4.22x (pogledajte CDSpeed Audio Test). U usporedbi s IDE/ATAPI jedinicama, opterećenje procesora je upola manje što je vrlo korisno, pogotovo pri kopiranju Audio CD-a "on the fly".

Zaključak

Uz sve testove brzine testirali smo i kvalitetu ripanja. I jedan i drugi CD-ROM su se pokazali dobri te nije bilo nijedne greške na tri pjesme na kojima smo izvršili pokus. Što se pak tiče"otpornosti" na oštećene CD-e, tu moramo reći da TEAC nismo bili u stanju tako dobro istestirati kao što smo to učinili s Plextorom, jer Plextor koristimo već oko 10 mjeseci dok smo TEAC CD532S imali na korištenju samo tjedan dana. Ono što jesmo primijetili je to da TEAC ni približno dobro ne podnosi oštećene CD-e u usporedbi s 40max-om. Ocijenili bismo tu performanse nešto malo višom od prosjeka. Plextor UltraPlex 40max je pak nevjerovatan po pitanju čitanja svakojakih CD-a. Što god smo mu bacili u "usta", on je to i "progutao". Naravno, nemojte očekivati da će 40max pročitati CD po kojem ste lupali sjekirom, no nije daleko od toga. Plextorovi firmwares stvarno poboljšavaju stvari te tu i tamo treba posjetiti njihovu stranicu.

Iskreno preporučamo Plextor UltraPlex 40max. Toliko smo zadovoljni njime da mu dodijeljujemo nagradu "Izbor PC Eksperta"!