Thermaltake Core P5 Tempered Glass Edition recenzija

Datum objave 30.05.2017 - Krešimir Matanović

Core P5 Tempered Glass - prvi dio

tt_core_p5_tge_0

Ako ste odlučili u potpunosti izložiti svoje računalo pogledima jer imate što za pokazati, RGB LED-ice bliješte sa svih komponenata, tada je Core P5 Tempered Glass Edition kućište idealno za vas. Komponente su otvorene pogledu sa svih strana osim stražnje, a kućište dolazi s tri staklene stijene i elementima od nehrđajućeg čelika pa sve skupa izgleda odlično. Osim u vertikalnu poziciju, P5 možemo staviti i u horizontalu ali i objesiti na zid. Grafičke kartice se uz pomoć PCIe risera mogu ugraditi vertikalno, a kućište je i posebno prilagođeno vodenim hlađenjima (LCS certifikat).

tt_core_p5_tge_1 tt_core_p5_tge_2

Kućište prati DMD ili Dismantable Modular Design pa u kutiji dolazi potpuno rastavljeno i potrebno ga je slagati. Odmah po otvaranju nas je dočekala kutija u kojoj se nalaze elementi napravljeni od nehrđajućeg čelika koji drže čitavu staklenu konstrukciju, a fale jedino šipke koje se nalaze u zasebnoj kutiji. Elementi, tj. spojnice, vijci, nožice i gumene podloške su vrlo odlično zaštićeni i vrlo efektno prikazani unutar kutije.

tt_core_p5_tge_3 tt_core_p5_tge_4

Ispod kutije s elementima su tri stranice od kaljenog stakla debljine 5 milimetara. Staklo dolazi zaštićeno u najlonu koji je nalijepljenje na obje strane, a stiro-pjena ga štiti od oštećenja. Ovdje nalazimo i popis dijelova, s njihovim dimenzijama, količinom te načinom slaganja.

tt_core_p5_tge_5 tt_core_p5_tge_6

Kaljeno staklo je odlično obrađeno i jasno vrlo je čvrsto te otporno. Veća je ploha dimenzija 570 x 570 x 5 milimetara, a manje dvije su 570 x 196 x 5 milimetara. Ispod stakla, a unutar stiropora koji čuva metalni dio kućišta su smještene plastične noge sa svojim vijcima koje se montiraju pod metalni dio kućišta ako ga želimo orijentirati vertikalno, a u kutiji su šipke od nehrđajućeg čelika koje nose staklenu konstrukciju.

tt_core_p5_tge_7 tt_core_p5_tge_8

Glavni dio kućišta na koji i u koji se montiraju komponente je napravljen od metala i dimenzija je 570 x 570 x 50 milimetara. Na unutarnjoj strani je nosač matične ploče, napajanja i vodenih hlađenja, a na vanjskoj je poklopac koji ima mrežu za ventilaciju te rupe za zidne nosače. Oko matične ploče i mjesta na koje dolazi napajanje su smješteni i gumirani prorezi za provlačenje kabela pa unutrašnjost može biti vrlo uredno složena.

tt_core_p5_tge_9 tt_core_p5_tge_10

Prednji panel se sastoji od svije statusne LED-ice (Power i HDD), aluminijske tipke za uključivanje, dva USB 3.0 porta, dva USB 2.0 porta, utičnica za slušalice i mikrofon, te Reset tipke na samom dnu. Elementi od nehrđajućeg čelika imaju odličnu završnu obradu, vrlo su elegantni i svakako podižu dizajn kućišta na višu razinu. Noge koje dolaze ispod metalnog dijela kućišta su plastične s metalnom unutarnjom konstrukcijom a za kućište ih pričvršćujemo s četiri vijka.

tt_core_p5_tge_11 tt_core_p5_tge_12

Skidanjem stražnjeg poklopca kućišta dolazimo do još dvije kutije u kojoj su različiti nosači, ali i otvara nam se pogled na relativno prostranu unutrašnjost. Vidimo kako je mjesta sasvim dovoljno za aranžiranje kabela (50 milimetara), vidimo tri plastična nosača za 3.5" diskove koji se lako mogu ukloniti i koji uz dodatak još jednog elementa mogu primiti i 2.5" diskove.

tt_core_p5_tge_13 tt_core_p5_tge_14

U kutiji koja je bila u kućištu nalazimo nosače za napajanje, nosač za 2.5" disk, nosač za grafičke kartice koje mogu biti postavljene vertikalno ili horizontalno, dodatne gumene nožice za horizontalu orijentaciju kućišta, vijke, plastične vezice, zvučnik te ostale elemente potrebne za sklapanje računala. U drugoj se kutiji nalazi još jedan nosač za 3.5/2.5" diskove kojeg je moguće montirati pored matične ploče, PCIe Riser za vertikalnu orijentaciju grafičke kartice te korisničke upute za sklapanje.

Core P5 Tempered Glass - drugi dio

tt_core_p5_tge_15

Jednom kada smo sve rastavili i izvadili iz kutije možemo pristupiti slaganju računala. Najprije montiramo napajanje, matičnu ploču i hladnjak. Mi smo se odlučili za Gigabyteovu Z270X-Gaming 8 ploču, Intelov i7 6700K procesor i NZXT-ovo novo Celsius S24 vodeno hlađenje čiju će te recenziju čitati uskoro. Vodeno hlađenje smo instalirali malo na "knap" zbog kraćih kabela a i sam Thermaltake u svojim promo materijalima pokazuje custom (DIY) setup vodenog hlađenja s posebno prilagođenim i na mjeru rezanim plastičnim cijevima. S24 nema kratke cijevi - 400 milimetara su duge - no dosta je velik razmak do nosača vodenog i custom rješenje je najbolje. Inače, kućište prima vodena hlađenja od 120 pa sve do 480 milimetara dužine radijatora zbog vrlo dugačke vodilice na desnoj strani. Matične ploče mogu biti Mini ITX, Micro ATX i ATX dimenzija. Ograničenje visine standardnog zračnog hladnjaka je visokih 180 milimetara. Na slici iznad vidimo rešetku za proširenja postavljenu za horizontalnu orijentaciju grafičkih i inih kartica, a na slikama ispod onu efektniju izgledom - vertikalnu.

tt_core_p5_tge_16 tt_core_p5_tge_17

Za vertikalnu je orijentaciju grafičkih kartica potrebno instalirati dodatni nosač, PCIe Riser i dodatnu vodilicu, tj. nosač za PCIe Riser i grafičku karticu. Na ovaj je način moguće instalirati dvije grafičke kartice, no za drugu je potrebno kupiti još jedan PCIe Riser, dok je drugi nosač uključen s kućištem. Ograničenja za grafičke kartice su 280 milimetara ako ugrađujemo Thermaltakeov valjkasti rezervoar za vodu ili pak 570 milimetara bez rezervoara. Naša je STRIX GTX 1080 stala bez ikakvih problema i ostalo je dovoljno mjesta do radijatora vodenog hlađenja. Ograničenje za napajanje je 200 milimetara, a mi smo baš takvo i ugradili - SuperFlower Leadex Platinum 1.200 W.

tt_core_p5_tge_18 tt_core_p5_tge_19

S velikim napajanjem je ostalo taman dovoljno mjesta kako bi kabeli ušli u prorez, a bez problema smo ih razvukli po kućištu i dosegli su i najudaljenije kutke kao što je EPS konektor na vrhu ploče. Jedan je 3.5" kavez bilo potrebno skinuti kako bi kabel s 24-pinskim ATX konektorom proveli do najvišeg proreza za maksimalnu urednost, dok smo kabel s EPS konektorom provukli između dva nosača. Nikakve diskove u ovom buildu nismo koristili no mjesta za njih ima sasvim dovoljno u ovom tipu kućišta. Mi smo koristili M.2 SSD, a ostalo nam je još dva mjesta straga i jedno sprijeda za ostatak diskova koje bi korisnik htio ugraditi.

tt_core_p5_tge_20 tt_core_p5_tge_21

Na kraju nam je preostalo samo montirati nosače za staklene panele i računalo smo mogli uključiti. Složeno kućište je dimenzija 608 x 333 x 570 milimetara i poprilične mase od 18.45 kilograma. Sve skupa u pogonu izgleda vrlo efektno, a jedina zamjerka može ići na slabije hlađenje elemenata na ploči zbog nemogućnosti instalacije ventilatora u taj položaj. Nekakva bi zračna struja odlično došla kada overclockiramo za hlađenje čipseta te naravno VRM elemenata.

tt_core_p5_tge_22

Stakleni elementi su ovdje kako bi zaštitili komponente i kako bi sve skupa izgledalo čim efektnije, a prorezi između stakla će lako propuštati prašinu koja će se brzo nakupljati na unutrašnjosti. Stoga je potrebno češće čišćenje kako bi "mašina" ostala u savršenom stanju i kako bi uvijek mamila (ljubomorne) poglede.

tt_core_p5_tge_23

Core P5 Tempered Glass Edition je iznimno zanimljivo i lijepo kućište koje može jednako dobro poslužiti kao showcase na kakvom sajmu ili u nekom poslovnom prostoru ali i za kućno računalo koje želite svima pokazivati - bilo u ovakvom vertikalnom, bilo u horizontalnom položaju ili čak obješeno na zid. Thermaltake proizvodi Core P5 u nekoliko verzija. Najjeftinije dolazi s jednom površinom od običnog stakla i košta oko 900 kuna, dok je ovaj Tempered Glass Edition s tri staklene površine od kaljenog stakla oko 1.700 kuna (postoje još i Snow te Green Edition verzije). Za sve koji već imaju osnovni Core P5 mogu nabaviti i TG Edition upgrade kit koji je oko 1.000 kuna. Cijene nisu niske, no ovo je jedno od najljepših kućišta koje smo imali prilike testirati i svakako vrijedi toga novca. Nije bez nedostataka, ali za estetiku se ipak treba malo žrtvovati. Uz Core P5 Thermaltake proizvodi i manji Core P3, te još veći Core P7 pa svatko može naći pravo kućište za sebe.