tt_engine_27_1 tt_engine_27_2

Iz MSana nam je na test došao jedan zanimljivi hladnjak za procesore visine samo 1U. Engine 27 uz to ima vrlo zanimljiv dizajn koji podsjeća na nekadašnje njihove (ne)slavne Orb-ove. Ipak, ovaj je hladnjak već na prvi pogled iznimno kvalitetno napravljen pa smo bili sigurni kako će naš testni procesor “preživjeti”. No, šalu na stranu. Ovaj hladnjak stvarno je kvalitetan što se i primijeti prvim dodirima prstiju. Tt ga je namijenio primjeni u kućištima ograničenim prostorom, kao što su  1U serveri, HTPC-i, AIO/PIO PC-i, POS terminali i Mini PC-i.

tt_engine_27_3 tt_engine_27_4

Hladnjak dolazi u kartonskoj kutiji, unutar koje je smješten u plastično ležište i zaštićen komadom stiropjene. Vijci na oprugama su već tvornički montirani, i jednostavno se montiraju na plastični donji nosač. Uz hladnjak dolazi i termalna pasta. Podrška za sockete je samo za Intelove LGA 1156/1155/1150/1151.

tt_engine_27_5

Svoje Engine 27 ime hladnjak je zaslužio zbog svoje visine od 27 mm. Ostale dimenzije su mu 91.5 mm u širinu i 91.5 mm u dubinu (nosači vijaka). Napravljen je od aluminija i bakra, te je kompletan poniklan. Gornji je dio sastavljen od 119 aluminijskih limova. Čak je i ventilator (rotor) napravljen od metalne legure a broji 40 lopatica. Ovaj kompletno metalni dizajn pospješuje disipaciju topline, hladnjak ima TDP od 70W a masa je 310 grama.

Ventilator se vrti između 1.500 i 2.500 okretaja u minuti, stvara pritisak zraka od 3.1 mm-H2O i zračnu struju od 9.2 CFM. Startni napon je 9V, radni 12V, struja je 0.9A, a ulazna snaga 1.1 W. Proizvođač navodi vrijednost buke između 13 i 25 dBA. Radni vijek je 50.000 sati.

Očitanja u AIDA64 softveru su bila malo drugačija od onoga što proizvođač tvrdi – ventilator se vrtio između 3.300 i 5.000 okretaja, a buku smo izmjerili (mobitelom) od 42 do 47 dB. Ventilator tako nije neugodno bučan, ali je konstantno prisutan visoki, piskutavi zvuk.

tt_engine_27_6

Donja je ploča hladnjaka aluminijska a nasjedna baza je bakrena. Naravno sve je poniklano pa se to ne vidi, moramo proizvođaču vjerovati na riječ. Baza je ravna i dovoljno glatka, te ravnomjerno nasjeda na IHS procesora. Montaža hladnjaka je iznimno laka pri čemu je sve vijke potrebno samo do kraja zavinuti. Općenito nam se jako svidjela kvaliteta izrade hladnjaka i pažnja na detalje kao što je metalni poklopac za kabel napajanja ventilatora. Kabel je također kvalitetan – upleten i s četiri pinskim konektorom na vrhu.

tt_engine_27_8

Zasebnu tablicu sistema nećemo navoditi, nego ćemo samo spomenuti kako smo testiranja proveli na Gigabyte Z270X-Gaming 8 ploči, s i7 6700K procesorom. S obzirom na to da je riječ o procesoru koji debelo nadmašuje TDP hladnjaka posao smo mu malo olakšali. U prvom smo scenariju ugasili dvije jezgre te ostavili frekvenciju na 4.2 GHz i viši napon koji je forsirala ploča, a u drugom smo ugasili i Hyper Threading. Rezultate zagrijavanja pogledajte na drugoj stranici.