Thermaltake Urban T81, Core V71 & Toughpower Gold 750W

Datum objave 06.10.2014 - Denis Arunović

Thermaltake Urban T81 – vanjski dio i specifikacije

Thermaltake Urban Core Već i prvi pogled na kutiju u kojem stiže Urban T81 dovoljan je da nam bude jasno da je riječ o zaista golemom kućištu. T81 spada u kategoriju full towera i namijenjen je vlasnicima high-end konfiguracija, s posebnim naglaskom na ljubitelje vodenog hlađenja i performansi koje nude multi-GPU sustavi. Evo i kratkih specifikacija (za detaljne bacite pogled na službeni web):
 • Dimenzije – 585 × 335 × 602 mm
 • Masa – 13,8 kg
 • Isporučeni ventilatori
o   Prednji – 2 × 200 mm o   Straga - 140 mm o   Gore – 200 mm
 • Prednji konektori – 2 × USB3.0, 4 × USB2.0, audio I/O
 • Utori za diskove – 8 × 3,5"/2,5"
 • Podržane matične ploče – mATX do E-ATX
 • Broj otvora za kartice - 8
T81 je masivno crno kućište čijom prednjom stranom dominiraju vrata prekrivena pločom od crnog brušenog aluminija. Vrata su inače plastična i otvaraju se isključivo na lijevu stranu. Ostatak maske je izrađen od plastike, dok je glavni dio kućišta izrađen od čelika. To naravno znači i da je kućište dosta teško – skoro pa 14 kg. Nakon ugradnje komponenti T81 se pretvara u čelični sarkofag kojeg je dosta teško micati. Nažalost, moderna kućišta gotovo nikad ne dolaze s opcionalnim kotačićima, a T81 nije iznimka. Valja napomenuti da usprkos uporabi čelika, T81 na nas nije ostavio dojam apsolutne čvrstine, no to je valjda za očekivati s obzirom da je za ovaj full tower potrebno izdvojiti oko 1.300 kn.

Thermaltake Urban Core Thermaltake Urban Core

Iza vrata smješteni su filter za dva tvornički isporučena 200-milimetarska ventilatora. Lako ih je skinuti i očistiti što je pohvalno. Iznad njih se nalaze tri mjesta za 5,25-inčne uređaje s tim da je jedno od njih moguće iskoristiti za ugradnju 3,5-inčnog uređaja, recimo čitača kartica.

Thermaltake Urban Core Thermaltake Urban Core

Kako je bilo i za očekivati, prednji konektori smješteni su na krovu. Ponuda je prilično solidna, premda ne bi bilo loše da su nam dostupna četiri umjesto dva USB3.0 porta. High-end ploče naime sve češće nude po dva interna USB3.0 konektora. S lijeve strane kod konektora nalaze se tipke za uključivanje i resetiranje računala, ledica koja indicira rad diska te dvije tipke za smanjivanje ili povećavanje brzine ventilatora. O kakvom je sklopu točno riječ, nešto kasnije, no recimo da je preko njega moguće upravljati s brzinom do 10 ventilatora. Iza ploče s konektorima smješten je rupičasti pokrov krovnih ventilatora. Njega lako skidamo bez uporabe alata, a to nam pak otkriva pogled na tvornički ugrađeni 200-milimetarski ventilator. Ako želite, kraj njega možete smjestiti još jedan ventilator jednakih dimenzija. Moramo naglasiti da prije ovog Thermaltekovog modela, nismo imali prilike isprobati, pa ni čuti za kućište koje u sebe prima čak četiri ovako golema ventilatora.

Thermaltake Urban Core Thermaltake Urban Core

Iako nema kotačiće, T81 ima četiri robusne nožice opremljene s gumom kako bi se izbjeglo grebanje i smanjilo prenošenje vibracija. Pod kućišta praktički je posve perforiran, a otvori su zaštićeni s jednim golemim filtrom protiv prašine. Pristup unutrašnjosti kućišta zaštićen je jednostavnim ključem. Ono što je puno zanimljivije jest koncept razdijeljenih bočnih stranica koje su na kućište vezane pomoću šarki.

Thermaltake Urban Core Thermaltake Urban Core

Prije nego što se bacimo na unutrašnjost i specifičnost bočnih stranica, pogledajmo kako izgleda stražnja strana Urbana T81. Kućište tu prima i zapravo ima tvornički instaliran jedan 140-milimetarski ventilator. Nadalje, vidimo da je sustav za montažu kartica dosta kompleksan – potrebno je prvo odviti dva vijka i skinuti bravicu koja drži sve kartice, pa potom onda s vanjske strane odvijati i skidati pojedine poklopce. Primijetite zgodan dodatak na desnoj bočnoj stranici. Ona je za razliku od lijeve klasična, a radi lakšeg skidanja Thermaltake ju je opremio s malenom ručkicom.

Kao i mnoga druga Thermaltakeova kućišta i ovo je opremljeno s bravicama za zaštitu periferija (slika desno). Bravicu je moguće otvoriti samo ako imamo pristup unutrašnjosti kućišta, a da bi miš i tipkovnica bili zaštićeni, kroz nju treba provući njihove kabele.

Urban T81 – unutrašnjost

Thermaltake Urban Core

Ok, sad možete vidjeti po čemu je lijeva bočna stranica ovog kućišta toliko posebno – podijeljena je u dva dijela koji su na kućište pričvršćeni šarkama. Manja se ploča otvara prema prednjoj strani kućišta, a veća, u koju je ugrađen prozor od pleksiglasa, prema stražnjoj strni. Iskreno, ne znamo što da mislimo o ovoj Thermaltakeovoj odluci. Naginjemo prema tome da ponešto komplicira manipuliranje kućištem i ugradnju komponenti, no ako vam se koncept vizualno sviđa, vjerujemo da ćete to pregrmjeti.

Thermaltake Urban Core Thermaltake Urban Core

Ovo je dobar trenutak da se osvrnemo na rashladne kapacitete kućišta. Ove dvije Thermaltakeove ilustracije jasno govore što je sve moguće ugraditi u T81. Ukratko, bilo da želite svoje komponente hladiti zrakom ili pak sustavom odnosno sustavima vodenog hlađenja, T81 se čini jako dobar izbor.

Thermaltake Urban Core Thermaltake Urban Core

Evo kako unutrašnjost kućišta izgleda sa stražnje strane. Vidimo da su otvori za skrivanje kablova obloženi gumom, a da je organiziranje kabela dodatno olakšano metalnim vodilicama. Nosač za ploču ima otvor koji omogućava ugradnju hladnjaka na procesor dok je ploča već ugrađena u računalo. Instalacija ploče olakšana je činjenicom da su odstojnici tvornički ugrađeni na nosač. Zgodan dodatak je i produžni EPS kabel koji će morati iskoristiti ako imate napajanje nešto kraćih kabela. Doduše, s obzirom na gabarite kućišta, ionako je preporučljivo pažljivo odabrati napajanje. Na poleđini nosača matične ploče nalazi se i onaj famozni kontroler brzine ventilatora. Točnije, elektronika je zapravo smještena na prednjem dijelu krova kućišta dok je ovo prikazano na slici samo svojevrsna razvodna letva.

Thermaltake Urban Core Thermaltake Urban Core

Prostor za ugradnju diskova nalazi se na prednjem dijelu kućišta. Diskovi se ugrađuju preko plastičnih okvira u koji primaju 3,5-inčne i 2,5-inčne uređaje. Jedina razlika je u tome što će manje uređaje biti potrebno fiksirati odvijačem i vijcima. Okviri su dodatno raspodijeljeni u tri komore – dvije s po tri okvira i jednom s dva okvira. Sve je komore po želji moguće izvaditi iz kućišta kako bi se oslobodilo mjesto za instalaciju dodatnog hlađenja. U slučaju da ste izvadili sve tri komore, postoji opcija ugradnje dodatnog jednostavnog nosača na kojeg je moguće fiksirati samo jedan disk.

Core V71 – vanjski dio i specifikacije

Thermaltake Urban Core

Core V71 uži je i manje dubok u odnosu na T81, ali istovremeno i mnogo atraktivniji. Usprkos manji dimenzijama, kapacitet kućišta u pogledu ugradnje komponenti je posve jednak. Da je zaista riječ o ljepšem kućištu govori i značkica s Thermaltakeovog weba. V71 finalist je International Design Excellence Awards natjecanja u 2014. godini.

U pogledu kvalitete konstrukcije, niti ovo kućište ne briljira. Materijali su jednostavno nešto niže kvalitete, debljine i završne obrade u odnosu na recimo Corsairova kućišta visoke klase.

Evo i kratkih specifikacija (za detaljne bacite pogled na službeni web):
 • Dimenzije – 583 × 230 × 560 mm
 • Masa – 13,2 kg
 • Isporučeni ventilatori
o   Prednji – 2 × 200 mm s plavim osvijetljenjem o   Straga - 140 mm o   Gore – 200 mm s plavim osvijetljenjem
 • Prednji konektori – 2 × USB3.0, 2 × USB2.0, audio I/O
 • Utori za diskove – 8 × 3,5"/2,5"
 • Podržane matične ploče – mATX do E-ATX
 • Broj otvora za kartice - 8

Thermaltake Urban Core Thermaltake Urban Core Thermaltake Urban Core

Prednja strana i krov kućišta prekriveni su rupičastim limom. Ispod lima smještena je spužva koja igra ulogu filtra za prašinu. Kako je prednji dio otkriven, ispod porozne maske nalaze se dva 200-milimetarska ventilator opremljena plavim ledicama. Iznad ventilatora smještena su dva utora za 5,25-inčne pogone, a oni su također prekriveni poklopcima od rupičastog lima. Kao što vidimo na trećoj fotki, pod kućišta zaštićen je filtrom koji se izvlačio preko prednje strane. To je doduše samo jedan od filtera. Drugi se izvlači preko stražnje strane kućišta.

Thermaltake Urban Core Thermaltake Urban Core

Krov kućišta također je izveden ljepše u odnosu na T81. U traku s lijeve strane su postavljene tipke za resetiranje, regulaciju brzine ventilatora i kontrolu led osvjetljenja. S desne strane pak nalazimo vanjske konektore (po dva USB2.0 i 3.0 te audio). U sredini se pak nalazi veća, kromirana tipka za uključivanje računala. Valja napomenuti Kada maknemo rupičasti pokrov, vidimo da je i ovdje na krov kućišta moguće ugraditi do dva 200-milimetarska ventilatora s tim da je jedan, svijetleći, tvornički instaliran. Treba reći da spomenuti kontroler brzine ventilatora nije tako moćan odnosno koristan kao na Urbanu T81. Naime, na njega su spojeni isključivo tvornički ugrađeni 200-milimetarski ventilatori i nema mjesta za druge ventilatore (niti se prema specifikacijama smiju spajati).

Thermaltake Urban Core Thermaltake Urban Core

Krov kućišta od ulaska prašine zaštićen je na jednak način kao i dno – filtrom kojeg je lako izvaditi i oprati odnosno usisati. Kao i T81, V71 raspolaže s bravicama za zaštitu periferija od krađe.

Core V71 – unutrašnjost

Thermaltake Urban Core

Kao što ste već mogli skužiti, V71 nema dvodijelna vrata umjesto bočne stranice. Thermatakeovi dizajneri igrali su na sigurno i kućište opremili klasičnim bočnim stranicama s tim da je lijeva gotovo u potpunosti prekrivena prozirnim pleksiglasom koji otkriva unutrašnjost kućišta.

Crni nosač matične ploče izveden je na posve jednak način kao na modelu T81. Ima tvornički ugrađene odstojnike na koje montiramo matičnu ploču, a može se pohvaliti i s rupom za ugradnju hladnjaka za procesor te gumom obloženim rupama za provođenje i skrivanje kablova.

Thermaltake Urban Core Thermaltake Urban Core

Poput prije opisanog modela, V71 je vrlo prilagodljivo kućište ako vas zanima ugradnja dodatnih ventilatora ili još bolje sustava vodenog hlađenja. Glavna razlika u odnosu na T81 jest to što ugradnja 140-milimetarskih ventilatora nije podržana na dnu kućišta, a to diktira i ograničenja u pogledu ugradnje radijatora na istu lokaciju. Imajte na umu da je riječ o sitnicama. Oba kućišta briljiraju kad je riječ o ugradnji hlađenja.

Thermaltake Urban Core Thermaltake Urban Core

Kada govorimo o mogućnostima ugradnje diskova, V71 je pametnije riješen u odnosu na T81. Također podržava ugradnju do osam mehaničkih diskova ili SSD-ova i to preko plastičnih ladica koje su ovom slučaju kričavo plave boje. Ladice su raspoređene u tri komore u formi 3/3/2, a te komore je po želji moguće izvaditi iz kućišta. E sad, štos je u tome da V71 ima ladice koje se mogu fiksirati okomito odnosu na originalnu poziciju, pa i nakon vađenja svih komora i oslobađanja prostora za ugradnju hlađenja ili jednostavno protok zraka, na raspolaganju imamo dva diska.  

Thermaltake Toughpower 750W Gold

Thermaltake Urban Core

Toughpower Gold serija modularnih napajanja lansirana je na tržište početkom ove godine. Sastoji se do tri modela različite snage – 550, 650 i 750 W. Najjači je stigao do naše redakcije. Kao što nam i samo ime govori, riječ je o modularnim napajanjima visoke efikasnosti koja zadovoljavaju 80 PLUS Gold standard odnosno imaju efikasnost od 87 do 92 posto uz opterećenje od 20 do 100 posto. Napajanja ovako visoke efikasnosti danas nisu nikakva novost i u ponudi ih ima praktički svaki ozbiljniji proizvođač. Za razliku od dosadašnjih Thermaltakeovih napajanja s 80 PLUS Gold značkom, ova nova iz serije Toughpower značajno su jeftinija. Tako najmoćniji primjerak na njemačkom Amazonu košta oko 110 € dok je recimo za Toughpower DPS jednake snage potrebno izdvojiti oko 150 €, a za Toughpower Grand oko 165 €.

Thermaltake Urban Core Thermaltake Urban Core

Kako je riječ o napajanju s modularnim odnosno odvojivim kablovima, u sklopu dodatne opreme isporučuje se torbica za spremanje neiskorištenih kablova. Tu su također jednokratne plastične vezice, četiri vijka za fiksiranje napajanja u kućište te kabel za spajanje na gradsku mrežu. Osim ATX i EPS/P4 kabela koji su fiksirani na napajanje, u opremi se isporučuju sljedeći kablovi:
 • 2 × PCIe kabla – s crvenim konektorima, svaki ima po dva 6+2-pinska konektora
 • 3 × SATA kabla – svaki s po četiri konektora
 • 1 × molex kabel – s četiri molex konektora i jednim floppy konektorom
Svi kablovi na ovom napajanju su plosnati što je štos kojeg je, ako nas sjećanje dobro služi, prvi počeo koristiti Corsair. Plosnati kablovi su cool jer ih je lako sprovesti iza nosača za matične ploče odnosno općenito se njima lakše manipulira nego klasičnim kablovima opletenim u mrežicu. Konektori za spajanje kablova na samom napajanju također su označeni bojom – crni konektori za SATA i molex, a crveni za PCIe.

Thermaltake Urban Core Thermaltake Urban Core

Specifikacije napajanja su prilično impresivne – 62 ampera na 12-voltnom vodu uz maksimalnu izlaznu snagu od 744 W. Thermaltake također navodi i takozvanu "vršnu" odnosno "peak" snagu, a ona iznosi 900 W. Vjerojatno je riječ o najvećem mogućem kratkotrajnom opterećenju koje napajanje može izdržati bez da se isključi radi zaštite sklopova. TT-ov novi modularni Toughpower hlađen je 140-milimetarskim ventilatorom što obećava nisku razinu buke.

Thermaltake Luna 12

Thermaltake Urban Core

Naposljetku eto nas i do najjeftinijeg i ujedno najmanjeg komada Thermaltakeovog hardvera kojeg ćemo obraditi u ovom tekstu. Riječ je o paru ventilatora tipa Luna 12. Kao što vidimo na fotki, riječ je o tipu ventilatorima koji su najmiliji autoru ovih redaka – ventilatorima koji su opremljeni ledicama. Dostupni su u dvije boje – crvenoj i plavoj.

Thermaltake Urban Core Thermaltake Urban Core

Ventilatori se isporučuju u kutiji zajedno s četiri vijka koji će poslužiti za ugradnju u kućište, te molex adapterom koji se rabi ako vam na ploči nije raspoloživ 3-pinski konektor. Zanimljivo je da na tijelu ventilatora ne postoji niti jedna oznaka prema kojoj bi mogli razlikovati između plavog i crvenog modela.

Thermaltake Urban Core Thermaltake Urban Core

Maksimalna brzina ventilatora je 1.200 rpm i na njoj generiraju buku od 20,7 dBa. U prijevodu, nisu baš posve nečujni, ali ako se baš ne skoncentrirate na to da ih čujete, nećete ih primjećivati. Zgodan dodatak na ovim ventilatorima su gumeni odstojnici koji će anulirati možebitno prenošenje vibracija na kućište.

Thermaltake Urban Core

Evo kako Luna ventilatori izgledaju u praksi. Fora je što su ledice nisu postavljene u rotor već se nalaze u okviru i svijetle na lopatice. Iako postoje i kvalitetniji ventilatori od ovih Thermaltakeovih, s obzirom na cijenu od oko 60 kn u domaćim trgovinama, nameću se kao vrlo solidno rješenje, pogotovo ako volite da vaše računalo svijetli.

Zaključak

S obzirom da smo u članku obradili više komponenti, tako ćemo strukturirati i zaključak. Urban T81 (cijena oko 1.300 kn, jamstvo 3 godine) dosta je zanimljivo golemo kućište koje se nameće kao izvrstan izbor za korisnike koji za prihvatljiv novac žele veliki kapacitet, odlično tvorničko hlađenje i fleksibilnost u pogledu konfiguracije kaveza za diskove te ugradnje vodenog hlađenja. Dvije su boljke ovog kućišta – dosta je neatraktivno (barem ako se nas pita), a i kvaliteta konstrukcije bi mogla biti bolja. Core V71 (cijena oko 1.300 kn, jamstvo 3 godine) manji je od modela T81, vizualno je znatno atraktivniji i može se pohvaliti s posve jednako moćnom konfiguracijom zračnog hlađenja te fleksibilnosti u pogledu rasporeda diskova i ugradnje dodatnih ventilatora odnosno vodenog hlađenja. Dodatni plus V71 je to što je njegova prednja strana porozna i samim time par 200-milimetarskih usisnih ventilatora može lakše usisati svježi zrak i ubaciti ga u kućište. Ukratko, da biramo između modela T81 i V71, s obzirom da koštaju jednako, odabrali bi V71. O Toughpower Modular Gold 750W (cijena u Njemačkoj oko 110 €, 5 godina jamstva) napajanju nema se što puno reći. Zlatnu 80 PLUS efikasnost nije moguće postići s lošim komponentama, pa je upravo ta zlatna značkica jako dobar simbol kvalitete napajanja. Ponuda kabela odnosno konektora, 140-milimetarski ventilator i prihvatljiva cijena čine ovaj Thermaltakeov pulen dobrim izborom za većinu (budućih) vlasnika snažnijih konfiguracija. Ako namjeravate koristiti LGA-1150 procesor i do dvije grafičke kartice, testirano napajanje zadovoljit će sve vaše potrebe. Ni na Luna 12 (cijena oko 60 kn, 2 godine jamstva) ventilatore nema smisla trošiti puno riječi. Riječ je o povoljnim, no ne osobito tihim ventilatorima atraktivnog izgleda. Većini korisnika njihova buka na maksimalnoj brzini neće smetati, no ako ste osjetljiviji, i buci je moguće doskočiti reguliranjem brzine putem matične ploče ili recimo nekakvog dodatnog kontrolera koji se ugrađuje u 5,25-inčni utor.