Usporedni test GeForce2 MX kartica

Datum objave 13.12.2000 - Ozren Žagmešter

Uvod i ASUS V7100/T

Uvod

GeForce2 MX kartice su hit. Nude izvrsne performanse za malo novaca pa ne čudi da su i jako popularne u Hrvatskoj. Da bismo pomogli ljudima da izaberu pravu karticu za sebe, odlučili smo napraviti usporedni test GeForce2 MX kartica. Usporedili smo:

 • ASUS V7100/T (ustupila: M SAN Grupa)
 • Creative 3D Blaster GeForce2 MX (ustupila: Info-Gama)
 • Gainward CARDEXpert GeForce2 MX OEM (ustupila: Info-Gama)
 • Leadtek WinFast GeForce2 MX DH Pro (ustupila: Info-Gama)

Sve natjecatelje krase sljedeće specifikacije:

 • NVIDIA GeForce 2 MX GPU
 • 256-bitni 2D i 3D grafički akcelerator
 • NVIDIA Shading Rasterizer, Digital Vibrance Control
 • Integrirani hardverski Transform and Lighting druge generacije
 • 32-bitna boja
 • 32-bitni Z/stencil buffer
 • Cube environment mapping, Motion Blur, Depth of Field
 • DirectX and S3TC kompresija tekstura
 • 350MHz RAMDAC
 • Maksimalna rezolucija: 2048x1536@75Hz
 • AGP 4X s Fast Writes
 • AMD's 3DNow! i Intel SSE podrška
 • OpenGL i DirectX podrška
 • Podržani OS-ovi: Windows 9X/ME/2000, Windows NT4.0, Linux

ASUS V7100/T

ASUS V7100/T je standardna GeForce2 MX kartica koju krasi TV-out izlaz. Hladilo je pasivno, no kako se GeForce2 MX procesor ne grije previše to nije neki veći minus. Na karticu je ugrađeno 32MB 128-bitne SDR memorije. Memorija je Hyundai od 6ns koja se u našim dosadašnjim testovima pokazala kao vrlo kvalitetna. Kartica dolazi u paketu s driver CD-om, ASUSDVD playerom, igrom Soldiers of Fortune (dobra zabava, no puno krvi) te programom 3Deep za Gamma korekturu. Uputstva koja dolaze s karticom su vrlo dobra što i nije iznaneđenje - ASUS je po tome poznat. ASUS V7100/T smo prije i zasebno testirali pa ako želite više informacija pročitajte naš zasebni članak.

Creative 3D Blaster GeForce2 MX

Creative 3D Blaster GeForce2 MX

Creative 3D Blaster GeForce2 MX je došao u lijepoj crnoj kutiji, standardnoj za 3D Blaster i Annihilator serije. Razočarali smo se kad smo vidjeli da je Creative jako štedio na svojoj GeForce2 MX kartici pa čak nije stavio ni pasivno hladilo na MX procesor. Memorija nas je isto razočarala - 7ns (143MHz). No, kad smo shvatili da je 3D Blaster DDR kartica (za razliku od svih ostalih konkurenata koji su SDR), pomislili smo da u rukama imamo pravi dragulj. Nakon prvobitnog oduševljena sjetili smo se da MX kartice mogu imati ili 128-bitnu SDR memoriju ili 64-bitnu DDR memoriju. Samim tim posumnjali smo u mudrost korištenja DDR memorije. Našu sumnju potvrdili su testovi brzine, no o tome ćemo kasnije. Inače, memorija 3D Blaster GeForce2 MX kartice dolazi na 143MHz DDR (tj. 286MHz).

Druga stvar po kome se 3D Blaster GF2 MX pokazao specijalan su driveri. Za razliku od svih ostalih GF2 MX kartica koje dolaze s NVIDIA Reference Detonator3 driverima (razlika je obično samo u imenu i sličici prisutnoj u meniju za podešavanje Gamme), 3D Blaster GF2 MX dolazi s driverima koji su optimizirani za rad uz Creative BlasterControl utility. BlasterControl nudi razne mogućnosti podešavanja (npr. overclocking) koje se inače moraju izvući podešavanjem Windows registry datoteke.

BlasterControl

Zanimljivo je to da BlasterControl ne dopušta overclocking procesora nego samo memorije. Na taj način je Creative htio eliminirati nedostatak heatsinka na samoj kartici.

- Gainward CARDEXpert GF2 MX i Leadtek Winfast GF2 MX DH Pro

Gainward CARDEXpert Geforce2 MX

Gainward je relativno nepoznat proizvođač grafičkih kartica koji se zadnje vrijeme jako trudi ući u high-end segment tržišta. Da bi to postigao, Gainward zadnje vrijeme nudi grafičke kartice koje već dolaze overclockane. Najbolji primjer toga je njihova Ultra kartica kojoj je takt memorije tvornički na 500MHz umjesto na uobičajenih 460MHz. No, Gainward nije slično pokušao i sa svojom GeForce2 MX karticom. CARDEXpert GF2 MX je svojstvima prosječna kartica - ugrađena memorija je od 6ns, hladilo je pasivno (bez ventilatora), itd. Kartica je vrlo solidno napravljena i kvalitetom izrade nimalo ne zaostaje za ostalima iz ovog našeg usporednog testa. Zbog ipak nepoznatog imena cijena kartice je nešto niža od konkurencije - što je ustvari plus.

Leadtek WinFast GeForce2 MX DH Pro

Kada smo otvorili Leadtekovu kutiju ugodno smo se iznenadili - napokon GF2 MX kartica s aktivnim hlađenjem. Leadtek je inače poznat po kvalitetnim karticama (njihova GeForce DDR kartica je po mnogima bila najbolja u klasi), no nismo računali da će i njihova GF2 MX kartica biti tako lijepo "ukrašena". Osim dobrog hlađenja te izlaza za dva monitora (tzv. TwinView), Leadtek WinFast GF2 MX DH Pro nudi i hardverski monitoring po uzoru na ASUS SmartDoctor. Leadtek WinFox program nudi mogućnost praćenja temperature GF2 MX procesora, brzinu okretanja ventilatora te voltažu ploče i same grafičke kartice.

WinFox

Leadtek WinFast GF2 MX DH Pro krasi još jedan zgodan detalj - tri LED diode koje pokazuju status kartice. Paket u kojem dolazi WinFast je također izdašan - osim drivera, kartice i WinFoxa tu su još i WinDVD, Speed Runner, Cult3D i Colorrigic programi te Y, RCA i S-video kablovi.

Test - 3dMark 2000

No, krenimo na ono najbitnije - testove brzine:

Test Sistem
Hardver
Platforma:
ABIT BE6 (TH BIOS - 12/12/2000)
Procesor(i):
Intel Pentium III 650 (Slot 1) @ 650 ili 866MHz (Alpha P3125C hladnjak, YSTech 60mm ventilatori)
Memorija:
1 x 128MB Micron PC-133 CAS2 SDRAM
Grafička kartica:
NVIDIA Detonator 6.31 driveri
Muzička kartica:
Diamond MX300 (Aureal Vortex Reference 4.06.2048 driveri)
Mrežna kartica:
Netgear FA310TX (4.02 driveri)
Kontroler:
ugrađeni HPT366 ATA-66 (1.25 driveri)
Hard disk(ovi):
Western Digital 102BA ATA-66 IDE 7.200rpm 10.2GB (FAT32)
CD-ROM:
Kenwood TrueX72 ATAPI
Softver
OS:
Windows 98 SE
DirectX verzija:
7.0A
Quake 3 Arena
Retail v1.17 sve default (Super HQ - sve video opcije na maksimumu) demo001
Expendable
Retail v1.00 sve default (HQ - video detail = high) timedemo
3dMark 2000
Pro v1.10 sve default

3dMark 2000:

Sve testove napravili smo s Detontator3 6.31 driverima. Driveri koji su došli s karticama bili su uglavnom zastarjeli. Jedino je Creative došao s novijim 6.34 driverima, no oni se nisu pokazali ništa bolji ili lošiji od Reference 6.31 drivera. Korištenjem istih drivera omogućili smo iste uvjete za sve kartice te na taj način dobili i najmjerodavnije rezultate. ASUS je izborio prvo mjesto u 3dMarku, iako s malom razlikom s obzirom na Leadtek i Gainward. Jedino Creative 3D Blaster osjetno kaska zbog svoje spore memorije. Naši strahovi vezani za 64-bitnu 143MHz memoriju odmah su se obistinili.

Na 133MHz FSB, tj. na AGP taktu od 89MHz htjele su raditi samo dvije grafičke kartice: Gainward i Creative 3D Blaster. Na 866MHz, 3D Blaster još više kaska za normalnim SDR GF2 MX karticama (kao što je i Gainward CARDEXpert GF2 MX), nego što je bio slučaj na 650MHz.

Test - Expendable i Quake 3 Arena

Expendable:

Slično kao i u 3dMarku najbrži je ASUS nakon kojeg slijedi Gainward. 3D Blaster se u ovom testu dobro drži, no na višim rezolucijama opasno pada. Razlog tome je nedovoljni memorijski bandwidth uzrokovan, opet, sporom memorijom.

Na 866MHz priča je opet poznata - Gainward je brži i to pogotovo na višim rezolucijama.

Quake 3 Arena

U Quake 3 Areni rezultati su opet blizu. ASUS i Gainward su najbrži, Leadtek malo kasni (1-2 fps-a), a Creative pada na zadnje mjesto kada se koristi 32-bitna paleta ili visoka rezolucija.

Quake 3 Arena na 866MHz dala je očekivane rezultate - Gainward je osjetno brži nego Creative. Creative je stvarno zabrljao s korištenjem jeftine 64-bitne DDR memorije. Ova ušteda se direktno prenaša na korisnike u vidu slabih performansi. Nekorištenje hladila se još dalo oprostiti - ovo ne.

Overclocking

Overclocking

Kao i uvijek, pokušali smo iz opreme koju testiramo izvući što se više može. Najveće brzine na kojima su grafičke kartice radile bez problema (zamrzavljanja ili degradacije kvalitete slike) bile su:

 
ASUS V7100/T
Leadtek WinFast GF2 MX DH Pro
Gainward CARDEXpert GF2 MX
Creative 3D Blaster GF2 MX
procesor:
220MHz
208MHz
207MHz
201MHz
memorija:
210MHz
210MHz
198MHz
180MHz DDR

Kao što se vidi ASUS je najbolji overclocker , no ne i najbolji za generalni overclocking. Zašto? Pa zato što ASUS (kao i Leadtek) nije htio raditi na FSB-u od 133MHz, tj. na taktu AGP sabirnice od 89MHz (standardno je 66MHz). Overclocking smo izveli uz pomoć Coolbits registry hacka koji možete skinuti i s naše stranice.

Osim pojedinačnih GF2 MX chipova te hladila na njima, najbitniji faktor za overclocking jest memorija.

ASUS je koristio Hyundai memoriju od 6ns

Creative je pak koristio Hyundai memoriju od 7ns

Gainward je izabrao Samsung memoriju od 6ns

Leadtek je pak slijedio ASUS - Hyundai 6ns

Overclocking i zaključak

Performanse overclockanih kartica bile su sljedeće:

Iako se ASUS bolje overclockao, razlika se jedino vidi pri rezoluciji 800x600x32. U svakom slučaju, dobitak od overclockinga pri višim rezolucijama i pri 32-bitnoj boji je znatan. Ako želite igrati Quake 3 Arenu, a i da dobro izgleda, ne zaboravite nabrijati svoju grafičku karticu!

Creative je opet najsporiji. Gainward je pak dobro iskoristio overclocking - preko 100 fps-a na 800x600x32 je lijep rezultat.

Zaključak

Nakon što smo proveli par dana uz naša četiri natjecatelja, bio bi red da izaberemo pobjednika. Nažalost, nijedna kartica se nije posebno iskazala, osim možda 3D Blastera koja je to učinila po zlu. Najbrža kartica je u prosjeku ASUS V7100/T, no ona nam pak nije htjela raditi na 133MHz. Za vlasnike BX ploča je to veliki minus dok za one s Athlon ili Duron platformama to nije nikakav faktor. Kad u obzir uzmemo sve faktore (performanse, cijenu, overclocking), nekako nam se na kraju Gainward CARDEXpert čini najboljim izborom. S druge strane, za one s AMD procesorima najbolji izbor je ASUS V7100. Leadtek WinFast nam se svidio zbog inovacija koje je donio, no osim toga se nije pokazao dovoljno dobar. Izbor najgore kartice je pak jednostavan - to je bez ikakve konkurencije Creative 3D Blaster GeForce2 MX.