wiko_sony_1 wiko_sony_2

Istovremeno su nam se u labu našla dva uređaja vrlo sličnih karakteristika i cijene. Oba su već dobro poznata na svjetskom tržištu, a pogoni ih isti Mediatekov MT6735 SoC. Oba imaju 5″ ekrane rezolucije 720 x 1280 piksela, oba imaju Android Marshmallow operativni sustav, sličnih su dimenzija i mase, te su oba vrlo sličnih cijena.

 sony_xperia_e5_1

Prošlo je sada već skoro godinu dana od predstavljanja E5-ice, no i dalje je to uređaj koji plijeni pažnju svih onih koji žele pametan telefon s 5″ ekranom, a na niskom su budžetu. U odnosu na prethodnika, E4, donio je znatna poboljšanja u rezoluciji ekrana i kamere, jači čipset, više radne memorije te dvostruko više skladišne. Rekli bi kako je u ovaj cjenovni rang, donio dosta zanimljivih karakteristika zbo čega je vrlo poželjan.

 sony_xperia_e5_2 sony_xperia_e5_3

Dizajn je unaprijeđen u odnosu na E4, uređaj je sada za 2 milimetra tanji, što ga čini znatno elegantnijim i u skladu s novijim Sonyevim trendovima u kreiranju pametnih telefona. E5 dobro leži u ruci, nije prevelik za 5″ uređaj te nije pretežak. Ergonomiju poboljšava i plastično tijelo koje pruža dovoljno dobar grip. Plastika je solidne kvalitete, uređaj je potpuno zatvoren a karakteristika toga je i da nema uvijanja – sve je vrlo čvrsto.

sony_xperia_e5_4

E5 ima dosta velike površine iznad i ispod ekrana, dok su lijevi i desni rubovi zadovoljavajuće uski. Ispod ekrana nema ničega (tipke za navigaciju su na ekranu), a iznad se nalazi Sonyev logo, prednja kamera te senzor blizine.

Ekran je IPS tipa, no s ispodprosječnom kvalitetom slike. Sve su boje isprane, pozadinsko je osvjetljenje nedovoljno jako, a bijela boja zapravo nije bijela nego ima crvenkastu nijansu. Podešavanje boja uz White Balance opciju donekle pomaže no nikada do kraja. Touch funkcija je dobra, reakcija je brza a i sučelje je dovoljno fluidno.

Osnovne specifikacije

 • Model: Xperia E5
 • Boja: Grafitno crna (postoji još i bijela)
 • Dimenzije i masa: 144 x 69 x 8.2 mm; 147 grama
 • Ekran: Kapacitivni IPS ekran osjetljiv na dodir, dijagonale 5″, rezolucije 720×1280 piksela (oko 295 ppi), zaštitno staklo otporno na grebanje
 • Čipset: Mediatek MT6735, Quad-core, četiri Cortex-A53 jezgre @ 1.3GHz, Mali-T720MP2 GPU
 • Memorija: 1.5GB RAM; 16GB storage, microSD do 256GB
 • Operativni sistem: Android 6.0.1 (Marshmallow)
 • Baterija: 2300 mAh Li-Po
 • Kamere: Stražnja: 13 MP, LED flash, autofocus, face detection, HDR, panorama, 1080p@30fps; Prednja: 5 MP, f/2.4, 1080p@30fps
 • Data: GPRS, EDGE, HSDPA, HSUPA, LTE Cat 4.
 • Oprema: Wi-Fi 802.11 n (Wi-Fi Direct, hotspot), Bluetooth v4.1 (A2DP,aptX), micro USB v2.0, GPS (A-GPS), FM Radio, NFC, senzori blizine i ubrzanja, kompas, itd.

 sony_xperia_e5_5 sony_xperia_e5_6

S hardverske je strane ovo solidno “potkovan” uređaj – jasno u svojoj cjenovnoj klasi. Manjka jedinom može biti radne memorije (1.5 GB), no to je dugoročno – na kratke staze i kroz naše višetjedno testiranje to nismo primijetili. Grafika je dovoljna za igranje svih novih naslova u nezahtjevnoj 720p rezoluciji. Skladišne je memorije oko 10 GB dostupno korisniku, što je sasvim dovoljno ako ne snimate puno video materijala ili imate instalirano puno igara odjednom. Onaj tko to popuni uvijek može proširiti “skladište” microSD karticom do 256 GB.

sony_xperia_e5_7

Uređaj je ergonomski dobro pogođen s tipkama u vrhu desnog boka, pa je zaključavanje/otključavanje i manipulaciju jačinom zvuka lako odraditi palcem. Na dnu se smjestio glavni zvučnik koji će poslužiti za multimediju, a na sredini je i microUSB port. Na lijevom se boku nalaze poklopcem skriveni microSD i SIM utori, a na vrhu je 3.5 mm utičnica. Ugrađena baterija je kapaciteta 2300 mAh i ne može se ukloniti. Ostatak karakteristika je moguće vidjeti u popisu specifikacija, a reći ćemo samo kako uređaj ima sve nužne tehnologije uključujući i NFC, GPS, FM Radio, WiFi, Bluetooth itd.

 sony_xperia_e5_8 sony_xperia_e5_9 sony_xperia_e5_10 sony_xperia_e5_11

sony_xperia_e5_12 sony_xperia_e5_13 sony_xperia_e5_14 sony_xperia_e5_15

Marshmallow operativni sistem i Sonyevo UI sučelje su nam jako dobro poznati i tu nemamo što previše duljiti. Zbog slabijeg prikaza slike doživljaj sučelja nije onakav kao kod malo skupljih modela, no na funkcionalnost i fluidnost sučelja nemamo primjedbi.

 sony_xperia_e5_16

Rezolucija stražnje (glavne) kamere je 13 MP i fotografije koje proizvodi su sasvim solidne u uvjetima dobre osvijetljenosti. Fotografiranje prirode po sunčanom danu rezultira fotografijama punim detalja i dobrih boja s uključenom HDR opcijom. Kvaliteta video materijala snimljenog glavnom kamerom uvelike ovisi o osvjetljenju. Selfie kamera je rezolucije 5 MP i stvara prosječne fotografije.