Voodoo3 3000 overclocking

Datum objave 12.10.1999 - Danijel Pajur

Uvod

3dfx je nekoć bilo ime koje je garantiralo performanse izvan dosega konkurencije. Stvari su se dosta promijenile od vladavine Voodoo1 kartica. Sigurni smo da vam je poznata prošlost Voodoo kartica. Ovaj članak nije zamišljen kao još jedan opis Voodoo3 kartice, već smo htjeli prenijeti sliku onoga što možete očekivati od ove kartice u smislu overclock-anja. Prema onome što smo imali prilike čuti i pročitati kartica koju smo dobili je zapravo ispod prosjeka za overclock-anje, dakle trebali biste dobiti iste ili bolje rezultate.

Nabavili smo Voodoo3 3000 karticu sa primamljivom cijenom - 235DM u rujnu '99, samo 15DM skuplje od Voodoo3 2000 a uz viši takt nudi i TV-izlaz. Dobar razlog da se potroši dodatnih 15 DM.


Ovako izgleda kartica bez hladila

Modifikacija rashladnog sustava

Prva stvar koju smo napravili bilo je odstranjivanje hladila. Hladilo samo po sebi prilično je masivno i sigurno prilično dobro odstranjuje toplinu generiranu od strane čipa, ali se i prilično grije. Kao i ostale Voodoo3 kartice, tako ni ova nema aktivno hlađenje, dakle ne postoji ventilator na hladilu. Primjetili smo da se koristi termovodljiva ljepljiva traka kao most između čipa i hladila. Općenito je to bolja metoda nego direktno postavljanje hladila na čip, ali je i lošije rješenje od korištenja termovodljive paste. Stoga smo odstranili traku koja možda posluži u nekom narednom eksperimentu i stavili termalnu pastu, te montirali hladilo nazad na čip. Sada smo postigli nešto bolji prijenos topline sa čipa na hladilo, no i dalje ostaje problem pregrijavanja, odnosno pasivnog hlađenja prijenosom topline sa hladila na zrak u kućištu. Zato smo ugradili ventilator na hladilo. Mnogi će se složiti s nama kada kažemo da je pretjerano velik, no trenutno nismo imali drugih u zalihi. Kartica je već poprimila monstruozan izgled, ali to nas nije uopće zabrinjavalo. Nismo htjeli ventilator vezati na hladilo s ljepilom ili silikonom jer smo ga htjeli kasnije maknuti bez previše muke, pa smo stoga iskoristili široke metalne šerafe koji su jedini bili u stanju držati ventilator na mjestu - uglavnom zbog popriličnog razmaka među rebrima hladila.


Evo slike 80x80x25mm ventilatora montiranog na hladilo.
Bilo je moguće pričvrstiti samo dva šarafa pa smo iskoristili gumice kao dodatno sredstvo.

Overclocking i benchmark

Sada kada smo ugradili ventilator bili smo sigurni da ima dovoljno protoka zraka da toplinu hladila rasprši u kućište. Ostalo ovisi o drugim ventilatorima u kućištu da topli zrak ispuhnu van a hladan upuhuju (više o tome u drugom članku). Bilo je vrijeme da ovu karticu provučemo kroz testove i overclock-amo. Download-ali smo mali freeware utility za overclock-iranje Voodoo3 kartica i odlučili otkriti gornju granicu. Nakon nekoliko restart-ova i zamrznutih benchmark-a otkrili smo da najviše možemo postići 176MHz. Imali smo jedino Expendable instaliran pa smo tu igru koristili za sve benchmark-e. Evo timedemo izvještaja sa 176MHz:

Running at 1024 x 768 x 16
Total Time 210 Seconds
Gameframes 11226
Lowest FPS 35 fps
Highest FPS 74 fps
Average FPS 53.438095 fps

Korišten je računalni sustav P2/333 @ 515Mhz, Abit BX6r2, 128MB CAS2 PC100 RAM, IBM 10.1GB 7200rpm HDD, Win98 SE.

176MHz dobro zvuči ali nadali smo se i boljem. Ne samo zato što volimo brzinu, nego što smo čuli priče kako se ove kartice daju dobro overclock-ati. Pretpostavljamo da nisu sve baš tako dobre, ili te priče nisu baš istinite. U svakom slučaju, odlučili smo poduzeti nešto u vezi toga. Vjerojatno već znate koliko je bitno imati dvije što ravnije plohe za što bolji prijenos topline. Kada bi bile savršeno ravne nebi uopće trebalo stavljati termalu pastu između da popuni sve sitne neravnine između ta dva predmeta. Nabavili smo brus-papir, malo vode, i krenuli brusiti. Prvo smo izbrusili hladilo, koristeći tri vrste brus-papira. Za početak smo koristili 240, a za finiš 600 (to je bio najslabiji koji smo uspjeli naći, ako nađete slabiji naša preporuka je da koristite njega za finiš). Pri kraju smo površinu namočili vodom - za to postoji vrlo dobar razlog - naime uvijek će se naći malene čestice prašine i smeća koje će pri brušenju ostaviti trag na površini, a korištenjem vode to se izbjegava. Stoga za blistavu i ravnu plohu na kraju namočite površinu. Izravnali smo hladilo i čip najbolje što smo mogli, te ovaj put stavili i malo termalne paste.

Nakon toga pokrenuli smo računalo i prebacili na veći takt. 178MHz prošlo je bez problema. Evo Expendable timedemo izvještaja:

Running at 1024 x 768 x 16
Total Time 209 Seconds
Gameframes 11226
Lowest FPS 36 fps
Highest FPS 80 fps
Average FPS 53.602871 fps

Zatim smo prešli na 181MHz. Sve je radilo odlično:

Running at 1024 x 768 x 16
Total Time 208 Seconds
Gameframes 11226
Lowest FPS 34 fps
Highest FPS 76 fps
Average FPS 53.735577 fps

Pokušali smo i 183MHz (brzina Voodoo3 3500). Mogli se igrati nekoliko minuta no tada bi se stroj zarznuo. Imamo osjećaj da se može postići i 183mhz stabilno ali smo vjerojatno došli do stupnja kada 6ns (166MHz) memorija kartice igra ulogu. Tu smo stali - 181MHz savršeno stabilno. Uzevši u obzir da je cijena Voodoo3 3500 gotovo duplo veća od Voodoo3 3000 mislim da smo odlično prošli. Čak i da smo ostali na tvorničkoj frekvenciji kartice.

Iz puke znatiželje kupili smo 40x40x20mm ventilator u zamjenu za stari i pokrenuli karticu na 181MHz. Sve je radilo bez ikakvih problema. Nema potrebe za pretjerivanjem, čak je i mali (relativno) ventilator dovoljan za stabilan rad kartice. Postavili smo termistor na Voodoo3 čip da točno izmjerimo temperaturu, i koliku korist imamo od ventilatora na kartici, te da li je moguće karticu koristiti i bez ventilatora.


Evo slike sa karticom u sistemu i 40x40x20mm ventilatorom.

Rezultati su bili zapanjujući. Temperatura sistema tokom testova bila je 26C. Temperatura čipa u Windowsima bila je 39C, a nakon 30 minuta igranja Expendable-a narasla je na 41C. Dakle prilično konstantna. Zatim smo maknuli ventilator i nastavili mjeriti temperaturu. Odmah je počela rasti ali je zadržala stabilnost u Windowsima. Pokrenuli smo Expendable, i nakon 3 minute igra se zamrzla, pri temperaturi kartice od 55C! Naprosto je nevjerojatno da je dodavanje ventilatora dovoljno za 14C razlike u temperaturi. Brzo smo vratili ventilator i temperatura se u roku jedne minute spustila na 42C.

Stavljanje ventilatora uistinu puno pomaže i omogućava Vam da svoju karticu tjerate do krajnjih granica. Ali pritom treba razmisliti da li je to uistinu vrijedno truda. Kao što možete vidjeti razlika između 166MHz i 181MHz je u prosjeku 4.75 FPS-a. Možemo vas uvjeriti da nećete vidjeti razliku, osim u vrlo kompleksnim scenama gdje možete primjetiti kako 166 zastajkuje, a na 181 će Vam sve proći glatko. Naš prijedlog je da stanete kada Vam paše. Ako mislite da je pretjerano brusiti hladilo i čip onda nemojte. Samo priključivanje ventilatora donijet će Vam dovoljno megahertz-a iz vaše Voodoo kartice.