XFX R9 280 Black OC

XFX kartice rijetko testiramo jer ih ponekad nije lako pribaviti na našem tržištu, pa je tako zadnji put HD7770 posjetila naš lab prije malo više od godinu dana kad smo ju uz pomoć AMD-a i dali na našem giveawayu. Sada, godinu dana kasnije testiramo još jednu, no ovaj put je iz više klase i to model R9 280. Dobro nam je poznato kako te kartice pokreće Tahiti Pro čip poznat iz prošlogodišnje HD7950, no sada je ovaj model u jednom tržišnom razredu niže. XFX je karticu upakirao u tower kutiju kao i obično, a na njoj je vidljivo kako je riječ o Black OC verziji koja je tvornički overclockirana.

XFX R9 280 Black OC XFX R9 280 Black OC

U pakiranju uz karticu dolaze i upute za instalaciju i korištenje, zatim brošure o ostalim XFX proizvodima, medij s upravljačkim programima a u zasebnoj kutiji su tu još i dva napojna adaptera – jedan dual Molex – to – 6-pin PCIe Power i jedan dual 6-pin PCIe Power – to – 8-pin PCIe Power. Pored njih je i Crossfire mostić koji je specijalno prilagođen XFX kartici, jer nema nosić koji smeta zbog specifičnog dizajna plastičnog pokrova kartice.

XFX R9 280 Black OC XFX R9 280 Black OC

R9 280 Black je vrlo elegantna kartica dužine skoro 28.5 cm i svakako je jedna od ljepših koje smo do sada imali prilike vidjeti. Crni monolitni izgled, sa sjajnim rubovima oko ventilatora i na krajevima crnog mat plastičnog pokrova, upotpunjen je sjajno crnim XFX logoima koji se nalaze na vrhu i na kraju kartice. Izgled upotpunjavaju sjajno crni ventilatori sa crvenim XFX naljepnicama. Ispod crnog oklopa nalazi se veliki, dvodijelni aluminijski hladnjak koji ispod prvog ventilatora sjedi na grafičkom čipu, a ispod drugog lebdi iznad VRM dijela. Oba su povezana i isprepletena sa šest toplovodnih cijevi koje izlaze iz baze pri čemu četiri završavaju u desnom a dvije u lijevom hladnjaku. Sve to opasano je drugim dijelom plastičnog pokrova koji  ide oko PCB-a a koji pokriva crni aluminijski hladnjak koji između ostalog sjedi i na memorijskim čipovima. Dva ventilatora koja se nalaze na odvojenim aluminijskim hladnjacima vrte se na minimalnoj brzini od oko 950 okretaja pa sve do maksimalnih 2.400 okretaja u automatskom radu, ili čak 3.200 okretaja u manualnom. Pri tome se izmjerena buka kretala od 42 do 52 dB u automatskom načinu rada, te bučnih 58 dB ukoliko se ručno brzina podigne na 100%.

XFX R9 280 Black OC XFX R9 280 Black OC

Karticu pokreće dobro poznati Tahiti Pro čip koji ima 1792 shadera, te na ovoj kartici konstantno radi na 1000 MHz. Memorije se na kartici nalazi 3GB a radi na 1300 MHz, tj efektivnih 5.2 Gbps. Kartica za rad zahtjeva dva dodatna konektora za napajanje i to jedan 6 i jedan 8-pinski. Tako je maksimalna snaga koju može povući čak 300W. Iz viših brojki frekvencija te maksimalne moguće snage vidljivo je kako je riječ o moćnijoj kartici od Sapphire-ove Dual-X koji smo nedavno testirali. XFX ima standardnu podršku za DX 11.2, OpenGL 4.3 i Mantle API-e, baš kao i Dolby TrueHD i DTSHD Master Audio, AMD PowerPlay (ZeroCore Power), Crossfire itd. Video izlaza su čak pet – DVI-I, DVI-DL, HDMI i dva mini Display Porta pa kartica bez problema s još jednim adapterom podržava šest monitora u Eyefinity-u.