xfx_rx5700xt_thicc_II_1 xfx_rx5700xt_thicc_II_2

Nakon referentne kartice ljetos i u rujnu testirane Gigabyteove Radeon RX 5700 XT Gaming OC 8G, na red nam dolazi još jedna nereferentna 5700 XT kartica i to u XFX-ovoj režiji. Radeon RX 5700 XT THICC II je njihova debeljuškasta kartica s velikim hladnjakom i dva ventilatora promjera 100 milimetara. Zauzima više prostora od Gigabyteove konkurentice, a hvale se učinkovitim hlađenjem, visokim taktovima i dobrim performansama. XFX u ponudi ima čak devet RX 5700 XT kartica, što u THICC II, što u RAW II, što u referentnim izvedbama. Upravo je model kojeg danas testiramo pokupio loše kritike vezane za hlađenje koje se tiču rada ventilatora i lima koji pokriva memorijske čipove, pa smo s nestrpljenjem čekali isprobati ga.

Kartica dolazi u tvrdoj kartonskoj kutiji s omotom od mekog kartona i u bundleu donosi tek dva adaptera za napajanje, te kratke upute za korištenje kao što se u unboxing videu objavljenom prije nekoliko dana na našem Youtube kanalu može vidjeti. Sama je kartica smještena u antistatičku najlonsku vrećicu i u kartonsko ležište, te je adekvatno zaštićena od vanjskih utjecaja. AMD još uvijek uz kupljene RX 5700 XT kartice ima akciju u kojoj daje neku od igara, pa to svakako provjerite prije eventualne kupovine.

xfx_rx5700xt_thicc_II_3

Kartica THICC II RX 5700 XT je već doživjela razno razne šale na svoj račun po pitanju imena, pa se mi tu nećemo nadovezivati. Velikih je dimenzija i stvarno je debeljuškasta, a za to je zaslužan glomazan aluminijski hladnjak koji se nalazi ispod plastičnog oklopa, te dva 100-milimetarska ventilatora na njemu. Debljina joj nadilazi dva slota (2.7 slota), a i visina je debelo iznad završetka PCB-a i stražnjeg nosača. Dimenzije kartice su 293 x 130 x 55 milimetara, i trebate ih uzeti u obzir prilikom izbora kućišta.

xfx_rx5700xt_thicc_II_4

Unatoč dimenzijama, moramo reći kako je ovo ipak jedna od najljepših RX 5700 XT kartica jer je potpuno nenaglašena, nema RGB LED osvjetljenja, a kombinacija sjajno crnih ventilatora s mat crnom plastikom i sjajnih rubova je jednostavno odlična. Čak i stražnja maska ili grill koji podsjeća na maske starih automobila izgleda odlično, a u to se uklapa i perforirana stražnja aluminijska ploča koja upotpunjuje dizajn, ali i služi kao hladnjak te element koji učvršćuje cijelu konstrukciju. Kartica na vrhu ima prorez za ispuh toplog zraka, jedan takav je na dnu, ali i s prednje te stražnje strane.

xfx_rx5700xt_thicc_II_5

Ispod haube se nalazi dobro poznati Navi XT grafički procesor kojeg proizvodi TSMC u 7 nanometarskom LLP proizvodnom procesu. Ima površinu od 251 milimetar kvadratni, a sastoji se od 10.3 milijardi tranzistora. Oni tvore četrdeset compute jedinica, s ukupno 2.560 shadera, 64 ROP-ova i 256 teksturnih jedinica. Grafički čip radi na osnovnom taktu 1.605 MHz, game taktu od 1.755 MHz i boost taktu do 1.950 MHz. Game takt je onaj na kojem će se najčešće zadržavati pod opterećenjem, a u ovisnosti o opterećenju i TDP-u se može dići do 1.905 ili čak malo više MHz. Provjerom GPU-Z loga i unošenjem podataka u Excel tablicu smo izračunali da u šest testiranih naslova prosječan takt GPU-a iznosi solidnih 1.880 MHz.

Memorije je 8 GB, GDDR6 je tipa (Samsung), komunicira putem 256-bitne sabirnice,a ima propusnost od 14 Gbps. Prilikom testova je maksimalno zauzeće memorije bilo na oko 7.5 GB.

xfx_rx5700xt_thicc_II_6

Hladnjak je kao što smo rekli vrlo masivan, a takav treba i biti jer se Navi XT poprilično zagrijava, a izračunati maksimalni power draw je po GPU-Z-u iznosio 204 W. Hladnjak je sastavljen od dva dijela koji su sastavljeni od tankih aluminijskih limova, a kroz koje se isprepliću četiri debele toplovodne cijevi. Kao što smo vidjeli iz drugih testova u kojima su karticu rastavljali hladnjak nije bez mana, a one uzrokuju nešto više zagrijavanje memorije. Logika ventilatora također ima svojih manjkavosti, i neke smo probleme s njima i sami uspjeli replicirati kao i drugi recenzenti. No, to sve skupa nije tako “kriminalno” loše kao što se navodi i sve što XFX treba je malo izmijeniti te algoritme, te ponuditi novu nadogradnju BIOS-a. Mi smo na testu kao što se iz fotografija vidjeli imali v2.0 kartice.

Iz već spomenutog GPU-Z loga smo tako izvukli maksimalne temperature od 65°C za GPU, 81°C za GPU Hot Spot i 80°C za memoriju. VRM senzor je pri tom pokazivao maksimalnih 70°C. Ventilatori su se na maksimumu vrtjeli na oko 1.850 rpm, te proizvodili izmjerenu buku od 40.4 dBA što je dosta čujno, no ne i jako bučno. Ventilatori su dakle malo bučniji nego oni na Gigabyteovoj RX 5700 XT kartici gdje smo izmjerili maksimalnih 38.8 dBA (Meterk MK09).

xfx_rx5700xt_thicc_II_7

Kartica ima jedan šest i jedan osam pinski konektor za dodatno napajanje, pa ukupno može “povući” do 300 W energije, premda je TDP dosta niži. Četiri su video izlaza na prednjoj strani i to tri Display Porta 1.4, te jedan HDMI 2.0b. Novi display engine donosi podršku za Freesync 2 HDR, HDMI 2.0b i DisplayPort 1.4 HDR, a podržava i Display Stream Compression 1.2a tehnologiju, te podržava 4K 240 Hz, 4K 120 Hz i 8K HDR 60 Hz izlaze i to preko jednog kabela. Novi multimedijski mehanizam podržava H.264 4K150/8K30 dekodiranje i 4K90 kodiranje (twitch), zatim H.265 4K60 dekodiranje i 4K90 kodiranje, te VP9 4K60 (Youtube) dekodiranje. Podrška za CrossFire je izostala zbog statistički malog broja korisnika koji su ju zapravo i upotrebljavali. No, kartica kao što znamo podržava druge “divote” kao što su Radeon Anti-lag, FidelityFX, i Image Sharpening koji podižu iskustvo igranja na novu razinu.