zalman_cnps20x_15 zalman_cnps20x_16

Dimenzije hladnjaka su 140 x 170 x 165 milimetara što ga čini poprilično glomaznim, a masa je visokih 1.300 grama s ventilatorima. Tijelo je tako i veće i teže od NH-D15 hladnjaka. Aluminijski su limovi povezani svijanjem, a toplovodne cijevi su lemljene za njih što poboljšava vodljivost topline.

zalman_cnps20x_17 zalman_cnps20x_18

Šest se toplovodnih cijevi sastaje u bazi koja je na dnu bakrena, a na vrhu aluminijska te poniklana. Toplovodne cijevi su odmaknute prema vrhu baze i Zalman to naziva Reverse Direct Touch Heatpipe, što po njima povećava površinu dispacije i smanjenje termalnog otpora. Niklana je baza zadovoljavajuće glatka, a sve sitne nesavršenosti će ispuniti termalna pasta.

zalman_cnps20x_19 zalman_cnps20x_20

Instalacijski proces je relativno kompliciran za početnike jer se sastoji od dosta koraka i puno je elemenata za postavljanje. Najprije je na univerzalnu donju ploču potrebno postaviti odstojnike i plastične kapice koje ih drže, te plastični odstojnih u ovisnosti o socketu. Nakon toga se na gornjem dijelu postavljaju pločice, thumb vijci (odstojnici), dvije grede, tj. dva nosača i četiri vijka za njih. Isti je postupak za AMD i Intel sockete, ali su grede drugačije. Ovdje vidimo grede i postupak instalacije na ASRockovu Z390 Phantom Gaming 9 ploču i Intelov i7-8700K procesor.

zalman_cnps20x_22

Na bazi se hladnjaka nalaze instalirani univerzalni nosači, a njih na nosač na socketu pričvršćujemo s dva vijka na oprugama. Zatezanje je dobro dozirano, a baza pravilno nasjeda na procesor, tj. otisak paste je ravnomjeran.

zalman_cnps20x_23

CNPS20X je ogroman, i svaka pa i EATX ploča će izgledati maleno kada ga montiramo. Zato što je glomazan, vanjski će ventilator uvijek stršati iznad njega, bilo da ga postavljamo iznad DIMM slotova, ili iznad VRM hladnjaka. To je jednostavno neizbježno kao i kod NH-D15 i sličnih hladnjaka. Prostora do hladnjaka ima 47 milimetara, što je dovoljno za većinu modula na tržištu, no ventilator se ovdje u normalnoj poziciji spušta na samo 33 milimetra visine i to je problem.

zalman_cnps20x_24

Podizanje ventilatora povećava potrebu za prostorom u kućištu pa će vam idealno trebati 200 milimetara širine kućišta za ovaj hladnjak. Srednji ventilator se spušta ili diže prema potrebi, a i bolje ga je držati malo niže jer onda hladi VRM hladnjak. Ventilatori su u radu zadovoljavajuće tih jer se tek pri overclockingu procesora ili dugotrajnom visokom naporu zavrte do maksimuma gdje rade na čujnih 42,7 dB(A), no još jedna stvar malo iritira. Riječ je o rezonantnom zvuku koji se stvara kod prijenosa vibracija s ventilatora na hladnjak. Naime, limovi na hladnjaku se dotiču, i rezoniraju. Taj zvuk nije prisutan stalno, samo na određenim okretajima, no kada je, vrlo je iritantan.

zalman_cnps20x_25 zalman_cnps20x_26

Grede za AMD AM4 socket su ponešto drugačije, a donja se ploča koristi identična kao i za Intel sockete. Drugi test stroj je bio baziran na ASRockovoj X570 Phantom Gaming X ploči

Osvjetljenje nije onako bajno i sjajno kako to proizvođač na svojim slikama prikazuje, i po dnevnom se svjetlu baš i ne širi cijelom dužinom plastike, te je najjači efekt zapravo u potpunom mraku. Uz to, osvjetljenje unutarnjeg ventilatora se najčešće ni ne vidi. Bilo kako bilo, komunikacija s ASRockovom Polychrome aplikacijom je brzo uspostavljena, a efekti su bili samo oni osnovni koji su vidljivi i na videu.