ADATA predstavlja Ultimate SU720

Datum objave 24.05.2020 - Uredništvo

ADATA predstavlja Ultimate SU720

ADATA predstavlja Ultimate SU720

ADATA_SU720

ADATA Technology predstavila je Ultimate SU720 – SSD uređaj koji se priključuje na SATA  sučelje propusnosti 6 Gb/s. Namijenjen je korisnicima koji se žele s tvrdog diska prebaciti na SSD. SU720 nudi visoke performanse i veliku pouzdanost po povoljnoj cijeni. Opremljen 3D NAND memorijom i inteligentnim SLC cacheom, SU720 dostiže brzine čitanja odnosno zapisivanja do 520 odnosno 450 MB po sekundi. Ultimate SU720 dolazi s tri godine jamstva.

Više... Vaš Komentar Top
Nvidia je imala odličan prvi kvartal 2021.

Datum objave 24.05.2020

Nvidia je imala odličan prvi kvartal 2021.

nvidia_logo

Nvidia je povećala prihod, dobit i prodaju igraćih video kartica!

Nvidia je objavila izvješće za prvo tromjesečje fiskalne godine 2021. Prihod je iznosio 3,08 milijardi USD, što je godišnji rast za 39 postotna boda. Operativni profit porastao je za 173  postotna boda, odnosno na 976 milijuna USD, a neto dobit  za 133  postotna boda što je, za 917 milijuna USD.

Prihodi od sektora igara iznosili su 1,34 milijardi dolara, što je za 27 postotna boda više nego godinu dana ranije. Zabilježili su 80-postotni rast prodaje rješenja podatkovnih centara. Ali prodaja automobilskih rješenja je pala za 7 postotnih bodova ili na 155 milijuna dolara. Također je vrijedno napomenuti da se kupnja Mellanoxa za 7 milijardi dolara nije odrazila u izvješću, jer  zatvaranje ide u drugom financijskom tromjesečju. Sve detalje možete pročitati na njihovoj službenoj web stranici.

Više... Vaš Komentar Top
Intel kupio Rivet Networks i vratio Killer kartice

Datum objave 24.05.2020

Intel kupio Rivet Networks i vratio Killer kartice

intel_rivet

Intel je službeno najavio kupnju Rivert Networksa (ranije Bigfoot Networks), proizvođača poznatih Killer mrežnih kartica i ovim korakom se pobrinuo da više ne raste kao konkurencija. Koliko je to dobro za kupce pokazat će vrijeme, ali, to i nije tema ovog članka.

Analitičari su istakli da je Rivert Networks bio jedan od najvećih Intelovih konkurenata na području NIC-a (Network Interface Controller), a pomoću ove akvizicije Intel može iskoristiti marku Killer da ojača na tržištu osobnih računala.

Intel je najavio da će posebnu pozornost dati portfelju Kilier Networkinga, tj. ethernet kontrolera, bežičnih čipova i softvera za upravljanje hardverom. Intelektualno vlasništvo Rivet Networksa i mnogi njihovi zaposlenici postat će dio Intelove grupe za bežična rješenja. Nakon akvizicije cijela tvrtka bit će  integrirana u Intelove strukture.

Softver i tehnologija koju je Rivert Networks prethodno licencirao trećim dobavljačima i dalje se mogu koristiti prije zaključenja finalnog ugovora. Potom postaje intelektualno vlasništvo Intela koji će  koristiti tehnologiju za poboljšanje svojih proizvoda i dodavanje nekih jedinstvenih značajki Killer mrežnim karticama.

Inovacije tvrtke kombinirat će se s Intelovim naprednim rješenjima na području WI-Fi 6 tehnologije kako bi predstavili najbolji proizvod za bežičnu komunikaciju na pametnim uređajima. Zahvaljujući njemu, korisnici će moći spojiti periferne dodatke na monitore, miševe i tipkovnice bez ikakvih kabela.

Intel radi na softveru koji obećava do pet puta bolje performanse streaminga videozapisa od standardnog Wi-Fi čipa. Istraživanje tvrtke pokazuje da u kućanstvu postoji u prosjeku 11 uređaja koji su povezani na mrežu.

Očekujemo u nekoj budućnosti vidjeti Intel NIC s Killer osobinama implementiranim u gejming  prijenosno računalo, ali i druge proizvode.

Više... Vaš Komentar Top
Sabrent najavio prvi PCIe 8TB SSD

Datum objave 24.05.2020

Sabrent najavio prvi PCIe 8TB SSD

sabrent_8tb

Američka tvrtka Sabrent dodala je novi model svojoj seriji Rocket Q solid state pogona  maksimalnog kapaciteta  8 TB.

To je prvi potrošački PCIe M.2 2280 SSD ovog kapaciteta, koji koristi NVMe 1.3 protokol. Rocket Q koristi 96-slojnu QLC (četiri bita po ćeliji) 3D NAND memoriju. Ima RKT 303 kontroler, što je vrlo vjerojatno Sabrentovo ime za Phison E12S SSD kontroler. Postiže sekvencijalne brzine čitanja/pisanja od 3,4/3,0 GB/s. Jedna od značajki kontrolera je mogućnost rada sa samo pola kapaciteta DRAM-a, što omogućuje Sabrentu da koristi 256 MB DRAM-a za svakih 1TB prostora za pohranu.

Osnovne značajke uključuju:

 • sukladnost za PCIe 3.1 / NVMe 1.3
 • podrška za upravljanje napajanjem za APST / ASPM / L1.2
 • podrška SMART i TRIM naredbi i ONFi 2.3, 3.0, 3.2 i 4.0 sučelja

Svi SSD-i dolaze sa Sabrent Acronis True Image softverom za lako kloniranje. Ako ste se zagrijali za ovaj proizvod, imajte na umu da ova serija nije jeftina, jer model 4 TB košta 700 eura.  Ovaj najnoviji od 8TB mogao bi koštati oko 1.500 eura. Kupcima se nudi jamstveno razdoblje od pet godina ako se registriraju u roku od 90 dana.

Više... Vaš Komentar Top
NVIDIA je službeno izdala CUDA 11 Toolkit optimiziran za Ampere arhitekturu

Datum objave 22.05.2020

NVIDIA je službeno izdala CUDA 11 Toolkit optimiziran za Ampere arhitekturu

cuda_11_toolkit

Kao najmoćnija platforma za razvoj softvera u području ubrzavanja GPU-ove aplikacije, NVIDIA je nedavno izdala novi alatni program verzije CUDA 11, koji je posebno optimizirao  za novo predstavljenu Ampere arhitekturu.

CUDA 11 u potpunosti podržava nove Ampere proizvode, uključujući A100 GPU, DGX A100, HGX A100 i druge sustave temeljene na njoj, a podržava Tensorske jezgre treće generacije, što može ubrzati izračun matrica preciznosti za različite vrste podataka, poput tf32, bfloat16.

CUDA 11 donosi:

 • Višesmjernu GPU virtualizaciju i GPU particioniranje za poboljšanje korištenja GPU-a
 • Optimiziraniju biblioteku performansi, uključujući linearnu algebru, brzu Fourierovu transformaciju (FFT), umnožavanje matrice, JPEG dekodiranje itd.
 • Poboljšan graf zadatka, asinkroni prijenos podataka, finu sinkronizaciju, upravljanje rezidentnim predmemorijom itd.
 • Poboljšani skup alata za razvoj  i analizu praćenja, sastavljanja, uklanjanja pogrešaka
 • Punu podrška za razne glavne CPU arhitekture, uključujući x86, arm64, power
 • CUDA C ++ poboljšava performanse i stabilnost prevoditelja, podržava nove glavne prevoditelje i jezične standarde (uključujući C ++ 17) i podržava paralelni C ++ STL
 • Ažuriranje podrške za operativni sustav
Više... Vaš Komentar Top
AMD & NVIDIA grafičke kartice nove generacije dolaze u rujnu!

Datum objave 22.05.2020

AMD & NVIDIA grafičke kartice nove generacije dolaze u rujnu!

amd_gfx_render_2020

Nvidijina je 7-nm Ampere arhitektura napokon na pozornici, ali je trenutno okrenuta ka tržištu podatkovnih centara. Što je s gaming karticama?

Prema posljednjim vijestima, i AMD i NVIDIA objavit će nove gaming kartice sljedeće generacije u rujnu ove godine, dok će do tada oba proizvođača i njihovi AiB partneri postupno smanjivati ​​cijene i očistiti zalihe postojećih proizvoda u trećem tromjesečju kako bi potaknuli potražnju na tržištu. U normalnim okolnostima, uvijek je lipanj bio najbolji mjesec za otkrivanje sljedeće generacije proizvoda, ali  COVID-19 epidemija je poremetila tempo puštanja novih proizvoda te kao što znamo odgodila i Computex sajam na kojem se to i dešava. Osim toga ranije je objavljeno da će NVIDIA svakog kvartala izdavati novu karticu s ampere strukturom, počevši od trećeg tromjesečja, a svi bi trebali biti high-end modeli. Ako nije neistinita vijest, nove ćemo RTX 3080 Ti, RTX 3080 i RTX 3070 kartice na tržištu vidjeti slijedno.

Više... Vaš Komentar Top
Jonsbo CR-1000 Plus

Datum objave 22.05.2020

Jonsbo CR-1000 Plus

Jonsbo CR-1000_1

Možda s Jonsbo  brandom i niste pretjerano upoznati jer oni uglavnom imaju tendenciju puštanja svojih proizvoda na azijsko tržište iako se mogu naći u ponudi u Europi. No to nije razlog da s vama ne podijelimo zanimljive informacije o njihovom novom hladnjaku CR-1000 Plus, dizajniranom za rad s dva ventilatora.

Namijenjen je Intelovim procesorima u socketa LGA775, 1150, 1151, 1155, 1156 i AMD procesora socketa AM2, AM2 +, AM3, AM3 +, AM4, FM1, FM2 i FM2 +.

Sastoji se od aluminijskog hladnjaka sa 44 rebra (svaki debljine 0,4 mm) ima moderan crni poklopac na kojem je RGB  osvjetljenje upravljivo softverom.

Jonsbo CR-1000_2

Četiri toplinske cijevi od 6 mm u izravnom su kontaktu s IHS-om procesora kako bi se osigurale poboljšane performanse hlađenja. Zahvaljujući dizajnu s dvostrukim ventilatorom,učinak hlađenja dodatno se poboljšava u push-pull konfiguraciji.

Brzina ventilatora pomoću PWM-a podesiva je u rasponu od 700-1500 o/min. U ovom slučaju protok zraka varira između 44,4 i 97,5  metara kubnih u satu, a razina buke je unutar 20,55 i 31,2 dBA. Hladnjak je dimenzija 128 x 101 x 158 mm i teži 745 g. Cijena nije navedena, ali očekujemo da će biti vrlo konkurentna kao i kod drugih sličnih kineskih brendova.

Više... Vaš Komentar Top
BIOSTAR matične ploče AMD B550 uključuju RACING B550 GTA i GTQ

Datum objave 22.05.2020

BIOSTAR matične ploče AMD B550 uključuju RACING B550 GTA i GTQ

BIOSTAR-B550GTA3

Biostar je lasnirao RACING B550 GTA i RACING B550 GTQ ploče namijenjene Ryzen procesorima. Prva je ATX formata pogodna za potrošače koji žele izgraditi potpuno opremljeni uređaj za igranje koji mogu iskoristiti dodatne utore za proširenje i povezivanje koje dolazi s ATX arhitekturom.  Druga je mATX formata za one kojima je potrebna ista razina tehnologije i snage kao i ATX , ali uzimaju manja kućišta računala.

Obje imaju po dva PCIe 4.0 utora, a istovremeno zadržavaju i kompatibilnost sa starijim standardom. Osim toga opremljene su  PCIe M.2 4.0 koji ima niže latencije s propusnošću od 64Gb/s i 2 puta je brži od PCIe M.2 3.0.

BIOSTAR-B550GTQ2

Što se tiče stražnjeg I/O-a, ima do osam USB-a (Type-A x7 + Type-C x1), priključak za miša s PS/2 konektorom i  DVI-D. Dostupni su i HDMI i DP. B550GTQ podržava AMD treće generacije Ryzen (Matisse) procesore AMD B550 single chip arhitekture,  HDMI 4K rezoluciju i 4-DIMM DDR4-1866 / 2133/2400/2667/2933/3200 (OC) do 128 GB maksimalnog kapaciteta.

RACING B550 GTA bit će opremljena s LAN-om od 2,5 Gb od Realteka. Napokon, ako želite koristiti Intelovo rješenje, zbog problema kolokacije čipseta, morate koristiti i225-LM s većim troškovima i ne možete koristiti uobičajeni i225-V. BIOSTAR također najavljuje da registracijom bilo koje kupnje nove matične ploče putem BIOSTAR VIP CARE portala, potrošači mogu dobiti brojne dodatne pogodnosti poput produženih jamstvenih rokova na svim novim BIOSTAR matičnim pločama.

Više... Vaš Komentar Top
Google odgađa lansiranje Pixel 4A do srpnja?

Datum objave 22.05.2020

Google odgađa lansiranje Pixel 4A do srpnja?

pixel_4a

Dok iPhone SE osvaja tržište, Google još jednom odgađa lansiranje Pixela 4a. Prvo su kružile glasine da će Google Pixel 4a debitirati krajem svibnja i nakon toga početkom lipnja. Međutim, Jon Prosser, poznati insajder, upravo je rekao da bi 4A mogao biti odgođen još mjesec dana do 13. srpnja.

Što se tiče izvora novih informacija, John Prosseron više je puta svima nama pružio pouzdane informacije. S čim je povezano novo lansiranje još nije jasno. Radi li se o pandemiji COVID-19 ili nekim tržišnim razlozima ili se čeka Android 11? Zapravo insajder primjećuje da se odgoda vjerojatno temelji na tržišnoj analizi, budući da je Google spreman započeti s isporukom.

Izvor dodaje da će pametni telefon biti dostupan u dvije boje kućišta od plastičnog materijala:  crnoj i plavoj. Pixel 4a XL nije na vidiku.

Podsjetimo, Google Pixel 4a ima isti OLED 5,81-inčni zaslon rezolucije 2.340 x 1.080 piksela i brzinu osvježavanja slike 60 Hz kao i njegov prethodnik, ali omjer prikaza povećan je na 19,5: 9. Glavna kamera postavljena je u gornjem lijevom kutu i koristi pravokutni modul kamere. Čitača otiska prsta je na stražnjoj strani s  12 MP modulom kamere  i setom ToF leća, dvostrukom bljeskalicom.  USB-C priključkom   i 3,5 mm priključnica za slušalice su na dnu.

Prema posljednjim informacijama Google Pixel 4a  koristi Qualcomm Snapdragon 730, dobit će 6 GB RAM-a,  128 GB flash memorije i koštat će 350 dolara.

Više... Vaš Komentar Top
Samsung u Pyeongtaeku uspostavlja liniju za proizvodnju 5 nm EUV

Datum objave 22.05.2020

Samsung u Pyeongtaeku uspostavlja liniju za proizvodnju 5 nm EUV

samsung_pyeongtaek

Samsung očekuje da će globalno tržište poluvodiča rasti u središtu ultrafinih procesa zbog širenja novih aplikacija poput 5G, HPC, AI i mreže.

Kako bi  zadržao svoju vodeću poziciju na tržištu najavili su  izgradnju nove tvornice za proizvodnju procesora pomoću tehnologije 5-nanometra. Ovdje govorimo o 5 nm EUV tehnologiji – naprednijoj u usporedbi s onom koja se koristi u TSMC postrojenjima.

Tvrtka će biti smještena u kampusu Pyeongtaek u provinciji Gyeonggi-do. Nalazi se 70 km južno od Seula. Građevinski radovi su već započeli, puštanje u pogon planirano je u drugoj polovici 2021. godine. Ulaganja se procjenjuju na 8,1 milijardu američkih dolara. Međutim, puštanje procesora koji koriste 5 nm tehnologiju u kapacitetima tvrtke Samsung počinje već u drugoj polovici ove godine u tvornici nazvanoj Mars.  Ranije je nadograđen.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Tavanski sale - aukcija svega pronađenog (1980-2020)

Objavljeno prije 9 minuta

Aukcija: Combo Xeon L5420+MBO+4 GB RAM, Terratec Phase 22

Objavljeno prije 12 minuta

Nadolazeći AMD socketi, ploče i procesori

Objavljeno prije 14 minuta

Aukcija: 2TB eksterni hard disk

Objavljeno prije 21 minuta

Žderonje

Novosti

Transcend lansirao nove SSD-e

Transcend je lansirao nove SSD-e s najnovijom generacijom 96-slojne 3D NAND memorije. Lansirali su SSD diskove u NVMe PCIe Gen3 x4, SATA III M.2 i mSATA faktorima, sa velikim rasponom kapaciteta od 64 GB do 2TB. Osim što imaju visoku izdržl... Pročitaj više

Hrvatski studenti osvojili treće mjesto na međunarodnom natjecanju Atos IT Challenge 2020

Poznati su pobjednici devetog izdanja međunarodnog natjecanja za studente Atos IT Challenge 2020. Lucija Blažević i Leon Imširović sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku osvojili su treće mjesto u konkurenciji od 100 studentskih... Pročitaj više

Održan sastanak s Udrugom slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak na temu digitalne pristupačnosti

Digitalna pristupačnost bila je tema predstavnika Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak,  Instituta za integrirano-inkluzivne komunikacije jugoistočne Europe i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva. Zakon o pr... Pročitaj više

H.266 / VCC standard prepolovljuje veličinu video datoteke bez gubitka kvalitete

Njemačka tvrtka Fraunhofer HHI, najavila je novi standard H.266/svestrani video kodek (VVC),  koji  komprimira gotovo 50% bita video datoteka bez gubitka kvalitete. Tako će s novim kodekom 90-minutni  UHD video zauzeti samo 5 GB prostora za... Pročitaj više

Schneider Electric proglašen HPE Momentum Edge partnerom godine

Kompanija Schneider Electric proglašena je HPE-ovim Momentum Edge partnerom godine za 2020. Schneider Electric prva je tvrtka kojoj je Hewlett Packard Enterprise (HPE) odao priznanje u novoj kategoriji. Na HPE-ovom Partner Growth Summit Vir... Pročitaj više

Sve novosti