Adobe Lightroom objavljuje izvorne aplikacije za Apple M1 i Microsoft ARM

Datum objave 11.12.2020 - Sanja Ledinek

Adobe Lightroom objavljuje izvorne aplikacije za Apple M1 i Microsoft ARM

Adobe Lightroom objavljuje izvorne aplikacije za Apple M1 i Microsoft ARM

Adobe Lightroom objavio izvorne aplikacije za Apple M1 i Microsoft ARM

Adobe je predstavio ažuriranje Camera Raw i Lightroom Classic, kao i verzije Lightrooma za Windows, Mac, Android, Chrome OS i OS i iPad OS. Uz to što ima podršku za najnovije kamere, Lightroom je aplikacija kompatibilna i s Apple M1 i Win ARM SoC-evima.

Sve su testirane, certificirane i mogu raditi na Apple Rosetta emulatoru. Adobe je u studenom također kompatibilno izdanje aplikacije Photoshop Beta za Apple M1 i Windows ARM, koja je sada dostupna u aplikaciji Creative Cloud. Fotografije snimljene u formatu Apple ProRAW mogu se izravno istražiti u Camera Raw, Lightroom Classic, iOS, Android verzijama. ProRAW je izrađen u skladu s formatom datoteke Adobe DNG.

Vrijedno je spomenuti da s novim widgetom iOS 14 Lightroom korisnici mogu brzo snimati fotografije i selfieje fotoaparatom Lightroom te istraživati ​​mogućnosti uređivanja putem opširnih tutorijala.

Više... Vaš Komentar Top
Adobe objavi posljednje ažuriranje Flash Playera i službena stranica se zatvara

Datum objave 11.12.2020

Adobe objavi posljednje ažuriranje Flash Playera i službena stranica se zatvara

Adobe objavi posljednje ažuriranje Flash Playera

Nedavno je Adobe službeno pustio posljednju nadogradnju Flash Playera i uključio napomene da je to posljednje izdanje. Nakon 31. prosinca 2020. Adobe više neće podržavati Flash Player, a od 12. siječnja 2021. aktivno će blokirati prikazivanje sadržaja u Flash Playeru.
Ujedno su se zahvalili korisnicima i programerima koji su u posljednja dva desetljeća koristili i stvorili izvrsne Flash sadržaje. Adobe je podsjetio kako je ima vitalnu ulogu u razvoju internetskih medijskih sadržaja poput animacije slike, interaktivnosti, zvuka i videa.

Osim ukidanja podrške i blokiranja upotrebe, Adobe će na kraju godine i konačno zatvoriti službenu web stranicu. Adobe istovremeno ne preporučuje korisnicima da pribavljaju neovlaštene programe za instaliranje Flash Playera ili bilo koju inačicu s drugih web lokacija nezavisnih proizvođača, kako bi spriječili napadaje zlonamjernih virusa na uređaj.

Eto, propast Adobe Flasha je postala stvarnost. Mnoge klasične Flash sadržaje spasile su specijalizirane organizacije, poput Internet arhiva i BlueMaxima Flashpoint itd. Oni su zadržali Flash igre i animacije putem web stranica i aplikacija, kao trajni spomen u povijesti umjetnosti i računarskog svijeta.

Više... Vaš Komentar Top
Apple i Amazon žele zamijeniti Intel čipove. Je li tvrtka u panici?

Datum objave 11.12.2020

Apple i Amazon žele zamijeniti Intel čipove. Je li tvrtka u panici?

Apple i Amazon vs. Inteli

U posljednjem desetljeću mnoge su tvrtke koje pružaju podršku za sustave na čipu, tj. čipsete za mobilne telefone obećale uzdrmati tržište računala. Ali u velikoj mjeri nisu postigle nikakav bitan napredak. Sve do sada, kada izgleda da se situacija mijenja.

Ovu promjenu pokrenula su dva tehnološka diva Apple i Amazon, koji smanjuju ovisnost o Intelovoj tehnologiji čipova. Dugo je vremena većina osobnih računala i većih poslužiteljskih sustava usvajala Intelovu tehnologiju čipova. Suprotno tome, nakon napuštanja Intelovih čipova, Apple i Amazon počeli su koristiti sve više čipova koje su sami razvili. Tehnologije korištene u tim čipovima odobrila je britanska tvrtka ARM za pametne telefone i druge potrošačke proizvode.

Apple je krenuo u ofenzivu u studenom, lansirajući svoje prvo Mac računalo koristeći M1 čip za koji tvrde da ima dvostruke performanse od sličnih Intelovih čipova.

U lipnju ove godine Amazonovo poslovanje s računalstvom u oblaku također je počelo promovirati nove računalne usluge koje također koriste Amazonove vlastite čipove temeljene na Armu. Amazon je rekao kupcima da je usluga brža od proizvoda temeljenih na Intelovim čipovima i cijena je za petinu jeftinija od ove druge.

Amazon je također podijelio blagodati korisnicima nakon pokretanja novih usluga u lipnju, poput Snapchata. Navodno i Twitter planira početi koristiti njihovu tehnologiju kao dio proširenog partnerstva dviju tvrtki.

Očito su Apple i Amazon pokrenuli lančanu reakciju u industriji poluvodiča vrijednoj 400 milijardi dolara, ukazujući da će se ključna snaga industrije čipova u odlučivanju sve više preusmjeriti s dugoročnih dobavljača silicija na korisnike čipova koji imaju resurse za izradu vlastitih. Na polju prijenosnih računala, Gartner predviđa da će do 2024. Appleova novo predstavljena Mac računala i mjere odgovora konkurenata povećati tržišni udio osobnih računala temeljenih na ARM arhitekturi sa 1,1% ove godine na 13,5%.

Intel nije previše zabrinut jer su najpopularniji programi dizajnirani za sustave utemeljene na Intelu. Smatraju da mnogi ne žele prepisivati ​​softver koji radi na x86 čipovima. Ali, dugoročno gledajući, trebali bi biti zabrinuti. Razlog je najava
Amazona da šire upotrebu Intelovih čipova u svom podatkovnom centru, ali kako bi pomogli programerima u razvoju softvera za Apple sustave bez korištenja Appleovog hardvera.

Također, Ampere, tvrtka sa sjedištem u Santa Clari u Kaliforniji, razvila je 80-jezgreni ARM poslužiteljski čip i očekuje se da će sljedeću godinu objaviti verziju sa 128 jezgri. Kupac je softverski div koji planira pokrenuti usluge računalstva u oblaku temeljene na Ampere čipovima. Konačno, proizvođači čipova poput Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. i Samsung Electronics, sada mogu upakirati više funkcija na svaki komad silicija, što znači da dizajneri Arm čipova mogu dobiti na brzini.

Apple i Microsoft trenutno se oslanjaju na tehnologiju koja se naziva emulacija za pokretanje postojećih programa na sustavima temeljenim na ARM-u, a Adobe počinje podržavati Mac računala sa sustavom ARM i Windows prijenosna računala.

Na kraju podsjetimo, 90-tih je Intel postao dominantna sila u računalnoj industriji i najveći dobavljač procesora za osobna računala. Kasnije je iskoristio svoje prednosti u masovnoj proizvodnji za proizvodnju nižih čipova za poslužitelje. Međutim, nikada nisu proizveli čipove za pametne telefone što je očito bila grešaka u poslovnim koracima.

Više... Vaš Komentar Top
AOC lansirao ultrawide 32:9 AGON gaming monitor

Datum objave 09.12.2020

AOC lansirao ultrawide 32:9 AGON gaming monitor

AOC AG493UCX (1)

AOC lansirao je 49-inčni (124 cm) AGON AG493UCX s omjerom slike formata 32:9.

U osnovi kombinirajući dva 27 inčna QHD monitora u jednom dizajnerskom spoju monitora, AG493UCX s trostranim dizajnom skoro bez okvira omogućuje odlično, uranjajuće iskustvo korištenja za ambiciozne gamere.

Kao član AGON obitelji, AG493UCX ima sve bitne gaming specifikacije: brzinu osvježavanja od 120 Hz, MPRT od 1 ms, DisplayHDR 400 i FreeSync Premium Pro. S rezolucijom od  5120×1440 piksela, Picture by Picture načinom rada, KVM prekidačem za više ulaznih izvora i USB-C povezivanjem, ovaj monitor je ujedno sredstvo za povećanje produktivnosti za kreatore sadržaja, YouTubere i live streamere.

AOC AGON AG493UCX bit će dostupan u Europi od prosinca 2020. Po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 8.239,00 kuna (bez PDV-a).

Više... Vaš Komentar Top
Google samostalno razvio 5-nm ARM procesor

Datum objave 09.12.2020

Google samostalno razvio 5-nm ARM procesor

Google samostalno razvio 5-nm ARM procesor

Čini se da je Apple s M1 samorazvijenim čipom probudio neke tehnološke divove među kojima je Google. Oni također poput Applea pokušavaju probiti barijere između računala, tableta i mobilnih telefona, i stvoriti još snažnije ekološko iskustvo.

Najnovije izvješće Axiosa, tvrdi da Google razvija SoC kodnog imena Whitechapel za Pixel telefone. Planira ga koristiti i za Chromebook.

Temelji se na Samsungovom 5-nm LPE procesu, 8-jezgrenoj ARM arhitekturi, uz CPU , GPU itd. Također integrira Googleovu jedinicu za ubrzanje neuronske mreže TPU. Općenito govoreći, potrebno je oko godinu dana da čip prijeđe s probne trake u komercijalnu upotrebu. Dakle, proizvodi s novim  čipom mogli bi se pojaviti na tržištu najranije  u jesenskim mjesecima nadolazeće godine.

Naravno, kako vrijeme bude prolazilo, sve će više informacija o ovom čipu izlaziti na vidjelo.

Više... Vaš Komentar Top
Google najavio kupnju tvrtke Actifio koja će se spojiti u Cloud

Datum objave 09.12.2020

Google najavio kupnju tvrtke Actifio koja će se spojiti u Cloud

Google_Actifio

Prema pisanju TechCruncha, Google je najavio da će kupiti Actifio, tvrtku koja pruža za poslovne korisnike virtualne kopije podataka kojima se može upravljati i ažurirati ih za pohranu, testiranje itd. Obuhvaća podatke u mnogim okruženjima, uključujući SAP HANA, Oracle, Microsoft SQL Server PostgreSQL, MySQL, VMware, VM u Hyper-V-u, fizičkim poslužiteljima i naravno Google Compute Engine.

Nakon završetka akvizicije Actifio će se integrirati u Google Cloud što će  velikom “G”  omogućiti da igraju moćnu ulogu u suradnji s hibridnim tvrtkama s više oblaka.  Uvjeti transakcije nisu objavljeni.

Više... Vaš Komentar Top
Qualcomm izgubljen od MediaTeka: Snapdragon 888 ne podržava AV1 video

Datum objave 09.12.2020

Qualcomm izgubljen od MediaTeka: Snapdragon 888 ne podržava AV1 video

Snapdragon 888 ne podržava AV1 video

Qualcomm je nedavno predstavio svoj novi Snapdragon 888 SoC, nažalost, neće podržavati hardversko dekodiranje video zapisa u najnovijem AV1 formatu koji su razvili Google, Netflix i drugi tehnološki giganti. Odnosno, zbog nedostataka AV1 formata, pametni telefoni sljedeće generacije neće moći iskoristiti učinkovitiji streaming videa ili poboljšanu kvalitetu.

Qualcommov potpredsjednik za upravljanje proizvodima, Judd Heape, rekao je da tvrtka nije mogla ugraditi AV1 tehnologiju u novi čip zbog želje da se proizvod što prije plasira na tržište i zbog troškova. Međutim, najavljuje da će Qualcommovi čipovi podržavati AV1, ali nije rekao rekla kada.

Nedostatak AV1 u Snapdragonu 888 primjetan je ograničavajući faktor u širenju nove tehnologije. Pogonit će milijune pametnih telefona proizvođača poput Samsunga, LG-ja, Motorola, OnePlusa, Oppa i Xiaomi. Zanimljivo je da je tajvanski MediaTek svom čipu Dimensity 1000 dodao hardversku podršku za AV1 , a prisutna je i u najnovijim Appleovim čipovima.

Podsjetimo, AV1 tehnologija dizajnirana je za poboljšanje učinkovitosti kompresije podataka, posebno u visokoj razlučivosti. YouTube, Facebook i Netflix podržavaju AV1 za internetski video. Promovira ga savez koji kao osnivače uključuje i Microsoft, Amazon, Mozilla, Intel, ARM, AMD, NVIDIA i Cisco. Prednost AV1, za razliku od HEVC-a, je u tome što nema potrebe za plaćanjem licenci.

Više... Vaš Komentar Top
Sk Hynix razvija 176-slojni NAND za brže i jeftinije SSD-ove

Datum objave 09.12.2020

Sk Hynix razvija 176-slojni NAND za brže i jeftinije SSD-ove

Sk Hynix razvija 176-slojni nand

Sk Hynix izvještava da je razvio 512 Gbitnu NAND memoriju temeljenu na 176 slojeva. Prema korejskoj kompaniji, čip dovodi do nižih troškova za NAND memoriju i omogućava veće propusne brzine.

To je treća generacija i memorije koje proizvodi SK Hynix pod nazivom ‘4D’. Proizvođač je započeo s ovom vrstom memorije još 2018.godine, zatim sa 96 slojeva kako je došao do 512 Gbita, a prošle godine uslijedio je 128-slojni NAND. U usporedbi s tom generacijom, nasljednik sa 176 slojeva će postizati 20 posto veću brzinu prilikom čitanja iz memorijskih ćelija. Propusnost novih memorija povećala se za 33 posto u odnosu na prethodnu generaciju, na ukupno 1,6 Gbit/s. SK Hynix želi započeti proizvodnju memorija za pametne telefone i druge mobilne proizvode sredinom sljedeće godine.

Više... Vaš Komentar Top
Apple priprema za Mac procesor s 32 jezgre

Datum objave 08.12.2020

Apple priprema za Mac procesor s 32 jezgre

Apple M1

Prema Bloombergu, Apple ima velike planove za 2021. i širenje M1 linije procesora. Navodno rade na ARM-baziranim procesorima s čak 32 brze jezgre. Također imaju još jednu konfiguraciju na testiranju sa 16 brzih CPU jezgri u kombinaciji s četiri energetski učinkovite. U svim tim slučajevima radi se o velikim jezgrama u big.LITTLE rasporedu.

Pokažu li se ove informacije točne to znači samo jedno – Apple je odlučio postići potpunu samostalnost s procesorima koji pružaju dobre grafičke performanse. Podsjetimo, trenutna verzija M1 ima 8 jezgri. Ali to je dovoljno da obrišete nos Mac modelima s Intelom “iznutra”.

Bloomberg je također uvjeren da će se Apple do 2022. godine u potpunosti riješiti Intelovih čipova u svojim uređajima.

Više... Vaš Komentar Top
Xiaomi Mi 11 gotovo blizanac iPhone 12

Datum objave 08.12.2020

Xiaomi Mi 11 gotovo blizanac iPhone 12

Xiaomi Mi 11

Xiaomi se priprema za skoro lansiranje flagship Mi 11 modela. Trebao bi biti prvi pametni telefon koji pogoni vodeća Snapdragon 888 mobilna platforma.

Međutim, gotovo je brat blizanac iPhonea 12 (i iPhonea 11, također, usput). Barem prema objavljenoj fotografiji proizvođača zaštitnih kućišta. Istodobno, kamera nije dvostruka, već trostruka, a treći senzor je vrlo malen. Također je insajder na Digital Chat Station izvijestio je da će se Mi 11 pohvaliti dvoćelijskom baterijom. Svaka ćelija će imati kapacitet od 2.390 mAh. Ukupni kapacitet bit će 4.780 mAh. Zašto tako složen dizajn? Za brže punjenje. Od 0 do 100%, Xiaomi Mi baterije mogu se napuniti za samo 35 minuta (pod pretpostavkom da se koristi adapter od 55 W). Kada očekivati ​​novi vrhunski Xiaomi? Ne prije siječnja 2021.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Mozilla Firefox

Objavljeno prije 20 minuta

Matične ploče, metode popravka, najčešći kvarovi.

Objavljeno prije 26 minuta

Nvidia GeForce RTX 30X0 series (Ampere)

Objavljeno prije 38 minuta

Revolut

Objavljeno prije 45 minuta

Koju stolicu kupiti?

Novosti

Nabavite Windowse 10 za samo 7,35 € u jesenskoj rasprodaji na Godeal24.com

Microsoft je najavio da će Windows 11 službeno biti objavljen 5. listopada, a nadogradnja s Windows 10 na Windows 11 bit će besplatna. Stoga će za nadogradnju biti bitno imati 100% originalnu i izvornu licencu za Windows 10. Svjesni smo da... Pročitaj više

U Hrvatskoj otvorene rezervacije za iPhone 13 seriju. Poznate i cijene!

Jeste li odabrali model iPhone 13 koji želite kupiti? Ako se odmah predbilježite, primit će te ga u ruke već sljedećeg petka (24. rujna), kada stiže prva pošiljka. Ovogodišnja iPhone 13 serija, dolazi u nekoliko boja kućišta, ali plava bi m... Pročitaj više

RIP Sir Clive Sinclair

Karizmatični izumitelj Sir Clive Sinclair, najpoznatiji kao vlasnik engleske tvrtke Sinclair Research LTD, koja je razvila ZX 80 računalo, i dvije godine kasnije megapopularan ZX Spectrum, umro je u 81 godini nakon duge bolesti. Sir Clive S... Pročitaj više

Apple predstavio iPad 9. generacije

Apple je izdao iPad 9. generacije s istim dizajnom kao kod prethodnika. Ima 10,2-inčni zaslon rezolucije 2.160 × 1.620 piksela (264 ppi, maksimalne svjetline 500 nita), tipkom Touch ID Home i 8 MP stražnjom kamerom (F/2.4 , automatsko izošt... Pročitaj više

Apple Watch S7 - veći zakrivljen zaslon, brže punjenje i pet boja na izbor

Najavljeni Apple Watch Series 7 nema bombastičnu stopu ažuriranja,  koristi isti "t830" čip iz prethodne serije 6, ali poboljšanja ipak  ima. Apple Watch Series 7 zadržava tradicionalni oblik, ali više zaobljeniji i dimenzijama povećanim za... Pročitaj više

Sve novosti