AGON by AOC otkriva dva ultrawide gaming monitora s 144 Hz/180 Hz i HDR: CU34G2XE/BK i CU34G2XP/BK

Datum objave 01.12.2023 - AGON by AOC otkriva dva ultrawide gaming monitora s 144 Hz/180 Hz i HDR: CU34G2XE/BK i CU34G2XP/BK

AGON by AOC otkriva dva ultrawide gaming monitora s 144 Hz/180 Hz i HDR: CU34G2XE/BK i CU34G2XP/BK

AGON by AOC otkriva dva ultrawide gaming monitora s 144 Hz/180 Hz i HDR: CU34G2XE/BK i CU34G2XP/BK

CU34G2XP_BK_FTR

AGON by AOC predstavlja dva nova monitora od 34 inča (86 cm) za ljubitelje ultrawide iskustva: AOC GAMING CU34G2XE/BK i njegov brži high-spec srodni model, CU34G2XP/BK. Ovi monitori pomno su dizajnirani kako bi pomaknuli granice imerzivnog gameanja istovremeno pružajući izvanrednu vrijednost. CU34G2XE/BK i CU34G2XP/BK pristupačni su spektakli inženjeringa koji gamerima nude panoramski pogled na gaming s brojkama visokih performansi.

U samoj srži ovih monitora nalazi se zakrivljeni 1500R  VA panel koji se može pohvaliti WQHD rezolucijom (3440×1440, omjer širine i visine 21:9), pružajući visoku razinu dubine u gaming svijetu. Dok se CU34G2XE/BK ističe sa svojom stopom osvježavanja od 144 Hz i HDR10 podrškom, CU34G2XP/BK pomiče granice s vremenom odziva do 1 ms GtG i brzinom osvježavanja od 180 Hz uz podršku za DisplayHDR 400. Ove značajke osiguravaju da igra ostane živopisna, a kretanje glatko.

AOC GAMING CU34G2XE/BK s 144 Hz bit će dostupan za kupnju od sredine prosinca 2023. po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 359 €, dok će mu srodni model CU34G2XP/BK s 180 Hz biti dostupan od prosinca 2023. po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 399 €.

Više... Vaš Komentar Top
Q3/2023: korisnici u Europi zadržavaju svoje stare mobitele dulje nego ikad

Datum objave 29.11.2023

Q3/2023: korisnici u Europi zadržavaju svoje stare mobitele dulje nego ikad

Q32023 korisnici u Europi zadržavaju svoje stare mobitele dulje nego ikad

Isporuke pametnih telefona u Europi smanjile su se za 11 %, očekivanja oporavka još su daleko.

Novo izvješće tvrtke za analizu tržišta Counterpoint Research kaže da je u trećem kvartalu isporuka pametnih telefona u Europi smanjena za 11 posto u odnosu na isto razdoblje, što je najniža stopa od 2011.godine. Detaljniji uvid u statistiku pokazuje da je zapadna Europa smanjila isporuku uređaja za 8 posto, pokazujući lagani oporavak od pada od 14 posto u prethodnom tromjesečju, ali istočna Europa bilježi pad 15 posto zbog nastavka gospodarskih i geopolitičkih izazova.

Samsung je na vrhu tržišta s 32 posto tržišnog udjela, ali isporuke su se smanjile za 15 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i također su dosegle najnižu isporuku u trećem tromjesečju od 2011. Ovo je smanjenje djelomično kompenzirano zahvaljujući lansiranju novih proizvoda sa sklopivim zaslonima.

Q32023 korisnici u Europi zadržavaju svoje stare mobitele dulje nego ikad_1

Apple je zauzeo drugo mjesto s 24 posto tržišnog udjela. Ovo je najveći tržišni udio tvrtke u trećem tromjesečju, no isporuke su se smanjile za 3 posto u istom razdoblju i također su dosegle najniže isporuke u trećem tromjesečju od 2014. Očekuje se da će Apple predvoditi tržište u nadolazećem četvrtom tromjesečju zbog nagomilana potražnja za nadogradnjom serije iPhone 15. Xiaomi je zauzeo treće mjesto s 22 posto tržišnog udjela. Isporuke tvrtke pale su 13 posto u trećem tromjesečju ove godine, ali je ostalo vodeća marka u istočnoj Europi, s 35 posto tržišta. Međutim, također se suočava s negativnim reakcijama na nekim zapadnoeuropskim tržištima (kao što je Finska) zbog kontinuirane prisutnosti na ruskom tržištu.

Honor je na 5. mjestu s 3 posto tržišnog udjela i također je jedini brend u top 5 s rastom u odnosu na isto razdoblje prošle godine, približavajući se razini prije odvajanja od Huaweija. Prodaja se pokazala najbolja u zapadnoj Europi, i ima potencijal preuzeti veći tržišni udio od drugih kineskih OEM-ova (kao što je OPPO ) u budućnosti. Transsionovi podbrendovi, uključujući TECNO i Infinix, zabilježili su snažan rast, povećanje isporuka za 192 odnosno 518 posto, pri čemu je Rusija glavno tržište za oba. Nestabilnost OPPO-a u regiji jasno se odražava u njegovim isporukama koje su smanjene za 23 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Međutim, istočnoeuropska regija djelomično je kompenzirala pad stopom rasta od 27 posto. U nadolazećim kvartalima OPPO će se vjerojatno suočiti s još više problema u zapadnoj Europi.

Konačno, prema Counterpoint Research analitičarima, stopa pada usporava, ali su gospodarski uvjeti i dalje teško i korisnici zadržavaju svoje uređaje dulje nego ikad, pa se očekuje da će tržište u bliskoj budućnosti ostati prigušeno. Također će u nadolazećim kvartalima konkurencija između kineskih OEM-ova postati sve žešća u kontekstu u kojem tržištem još uvijek u velikoj mjeri dominiraju Samsung i Apple.

Više... Vaš Komentar Top
Ako se ChatGPT ponovno sruši, imate Claude

Datum objave 29.11.2023

Ako se ChatGPT ponovno sruši, imate Claude

Ako se ChatGPT ponovno sruši, imate Claude

ChatGPT je trenutno najmoćniji i najpoznatiji AI asistent. Znate li koja je njegova najpouzdanija alternativa? To je Claude, iza kojeg je Anthropic, najvruća startup zvijezda uz OpenAI.

Osnovali su ga brat i sestra Dario Amodei i Daniela Amodei, bivši OpenAI znanstvenici. Prije dvije godine posvađali su se s glavnim direktorom OpenAI-ja Altmanom oko toga kako sigurno razviti umjetnu inteligenciju i napustili OpenAI kako bi pokrenuli vlastiti posao, a Google im je postao većinski dioničar. OpenAI se također u vrijeme egzistencijalne krize pokušao spojiti sa svojim suparnikom Anthropicom, ali kao rezultat toga, ne samo da su odbili prihvatiti ovaj vrući krumpir, nego su čak iskoristili situaciju lansiranjem velikog modela Claude 2 koji se natječe s GPT-4.

Ako se ChatGPT ponovno sruši, imate Claude_accuracy_resized

Claude AI chatbot, kontekst s kojim je mogao rukovati u svojoj početnoj inačici iznosio je samo 100.000 tokena (token je najmanja jedinica u obradi teksta, poput riječi ili izraza). Sada verzija Claude 2.1 može obraditi do 200K konteksta. Prema Anthropicu, kontekst od 200K ekvivalentan je otprilike 150 000 riječi ili 500 stranica teksta, što znači da možete učitati biblioteke kodova, financijska izvješća ili dugačka književna djela kako bi ih Claude sažeo, postavio pitanja i odgovore, predvidio trendove te usporedio više dokumenata.

Vrijedno je spomenuti da prije nego što je GPT-4 vratio funkciju umrežavanja u stvarnom vremenu, besplatni Claude mogao pristupiti web poveznicama i sažimati web sadržaj u stvarnom vremenu. Čak i sada, to je prednost koju GPT-3.5 nema.

Ako se ChatGPT ponovno sruši, imate Claude_errors

Također Anthropic tvrdi da je Claude 2.1 smanjio lažne ili halucinatorne izjave za dva puta, ali nije dao jasne podatke. Testiranja su pokazala da kada naiđe na slijepe točke u znanju, Claude 2.1 preferira nesigurne izraze umjesto da obmanjuje korisnike stvaranjem lažnih odgovora. Iskreno će reći “Nisam siguran …..”.

Pretplata na Claude Pro košta oko 20 USD i može se koristiti pet puta češće nego besplatna verzija, a broj poruka koje prosječan korisnik može poslati varirat će ovisno o duljini poruke. Claude će poslati podsjetnik kada ostane 10 poruka. Pod pretpostavkom da je duljina vašeg razgovora oko 200 engleskih rečenica od po 15-20 riječi, možete poslati najmanje 100 poruka svakih 8 sati. Ako prenesete dokument veličine Velikog Gatsbyja, možda ćete moći poslati samo 20 poruka u sljedećih 8 sati.

Claude 2.1 također je lansirao beta verziju pod nazivom “Tool Usage” temeljenu na potrebama programera, omogućujući im da integriraju Claude u postojeće procese, proizvode i API-je korisnika. Drugim riječima, Claude 2.1 može pozivati programske funkcije definirane od strane programera ili koristiti API sučelja koja pružaju usluge trećih strana, tražiti informacije iz tražilica da odgovori na pitanja, povezati se s privatnim bazama podataka i dohvaćati informacije iz baze podataka.

Osim toga, Claude 2.1 također uvodi funkciju “System Prompt“, koja je način pružanja konteksta i uputa Claudeu, dopuštajući Claudeu da stabilnije zadrži svoju osobnost tijekom igranja uloga, dok zadržava osobnost i kreativnost u dijalogu. Naravno, za razliku od jednostavnih Prompt aplikacija, ova je funkcija uglavnom dizajnirana za programere i napredne korisnike, a koristi se u API sučelju, a ne na web stranici.

Za sada, Claude je možda jedan od najjačih velikih modela u besplatnoj verziji. Ako radite s tekstom, kada se ChatGPT sruši, Claude, koji je usporediv s GPT-3.8, može riješiti vaše hitne potrebe ili čak raditi bolje.

Hoće li postati zamjena za ChatGPT ? Dug je put pred njima, jer personalizirani GPT-ovi, DALL·E3 za jednostavno generiranje slika, glasovna komunikacija i druge funkcije ostaju do daljnjega prednosti ChatGPT-a.

Claude poveznica za korištenje

Više... Vaš Komentar Top
Tko predvodi u Wi-Fi 7 tehnologiji?

Datum objave 29.11.2023

Tko predvodi u Wi-Fi 7 tehnologiji?

Tko predvodi u Wi-Fi 7 tehnologiji

Kako je sve više uređaja koji koriste Wi-Fi 7 tehnologiju, Wi-Fi 7 era se ubrzava i Qualcomm je preuzeo vodstvo u lansiranju bogatog end-to-end rješenja i dodao značajke kao što su visokofrekventni istovremeni multi-connection (HBS) i druge jedinstvene tehnologije koje pomažu transformirati iskustvo povezivanja.

Podaci pokazuju da je od lipnja ove godine Qualcomm na prvom mjestu u svijetu po isporuci Wi-Fi proizvoda do je u proteklih deset godina globalno isporučio više od 7,5 milijardi Wi-Fi čipova koji se koriste u mobilnim telefonima , računalima, usmjerivačima , IoT uređajima i povezanim automobilima.

Godine 2022. Qualcomm je preuzeo vodstvo u izdavanju tri komercijalna end-to-end Wi-Fi 7 rješenja. Među njima je treća generacija profesionalne mrežne platforme. Kombinacija je komercijalne Wi-Fi 7 mrežne infrastrukturne platforme s najvišim performansama na svijetu, koja omogućuje prijenos podataka 10 Gbps za pristupne točke na razini tvrtke.

Drugo rješenje je imerzivnu platforma kućnog umrežavanja. Usvaja modularnu arhitekturu čipa, posebno izgrađenu kako bi zadovoljila iznimno jake mrežne potrebe današnjih domova. Posljednje Qualcomm rješenje uključuje sustav mobilne veze Fast Connect 7800, prvo i najbrže rješenje Wi-Fi 7.

Može koristiti dvije Wi-Fi radio frekvencije za postizanje četverokanalnih podataka na 5 GHz i/ili 6 GHz frekvencijskim pojasevima, kako bi korisnici mogli iskusite najnižu latenciju. Drugim riječima, korisnici mogu koristiti kanal od 320 MHz u sve popularnijem pojasu od 6 GHz (u dostupnim regijama od 6 GHz) ili kanal od 240 MHz u pojasu od 5 GHz koji je dostupan globalno.

Osim toga, Qualcommova multi-connection mesh mrežna tehnologija posebno izgrađena za tri-band Wi-Fi 7 platformu također je novi model dinamičkog upravljanja. U usporedbi s prethodnom generacijom Wi-Fi 6 mesh mreže 160 MHz propusne širine, za Wi-Fi 7 kapacitet mreža s više povezivanja povećan je za 3,5 puta.

Više... Vaš Komentar Top
Vrijeme pokretanja računala od 10 sekundi ne znači nužno njegove dobre performanse

Datum objave 29.11.2023

Vrijeme pokretanja računala od 10 sekundi ne znači nužno njegove dobre performanse

Vrijeme pokretanja računala od 10 sekundi ne znači nužno njegove dobre performanse (2)

Mnogi obraćaju pažnju na brzinu pokretanja računala, vjerujući da što su moćnije komponente, to će se brže pokrenuti. Ali ovo gledište je netočno.

Sve je krenulo u ranim danima popularnosti SSD-a. U to su vrijeme samo vrhunska računala koristila SSD, dok su jeftinija mehaničke tvrde diskove. Budući da SSD-ovi čitaju upravljačke programe i sustave brže od mehaničkih tvrdih diskova, vrhunska računala u to vrijeme mogla su se pokrenuti za manje od 10 sekundi. Trgovci također koriste ovu priliku za promicanje svojih proizvoda koji imaju visoku učinkovitost i brzo pokretanje.

Danas je priča drugačija. Nakon pritiska na tipku za napajanje, BIOS matične ploče (UEFI) inicijalizira CPU i memoriju i izvodi niz samotestiranja. Ako pažljivo promatrate žaruljice detekcije na matičnoj ploči, vidjet ćete da će hardverski uređaji kao što su CPU, memorija, grafička kartica i BIOS svijetliti jedan za drugim. Nakon završetka ovih samotestiranja, računalo počinje učitavati upravljački program i ulaziti u sučelje sustava.

Stoga ono što određuje brzinu pokretanja je BIOS (UEFI) matične ploče i vrijeme samotestiranja hardvera. Što je više hardvera, to će inicijalizacija BIOS-a biti sporija. Osim CPU-a, memorije i grafičke kartice, potrebno je i neko vrijeme za učitavanje upravljačkih programa. Računala visoke konfiguracije obično su opremljena s više hardverskih uređaja, kao što su solid-state diskovi, memorija velikog kapaciteta i čak do četiri mrežne kartice. To rezultira duljim s vremenom samotestiranja, što u nekim slučajevima može dovesti do sporijeg vremena pokretanja sustava.

Eto, sada znate da brzina pokretanja nije izravno povezana s performansama računala i da se neka računala sa snažnim performansama i višom konfiguracijom zapravo pokreću sporije. Stoga pri odabiru proizvoda ili nadogradnji hardvera ne obraćajte previše pažnje na vrijeme pokretanja sustava i ne vjerujte sloganima trgovaca.

Više... Vaš Komentar Top
AOC i Philips Monitors postaju prestižni šampioni EPEAT Climate+T-a

Datum objave 28.11.2023

AOC i Philips Monitors postaju prestižni šampioni EPEAT Climate+T-a

aoc_mmd

U značajnom koraku prema ekološkoj odgovornosti i inovacijama u elektroničkoj industriji MMD i AOC, s ponosom objavljuju svoje nedavno postignuće – EPEAT Climate+ certifikat. Njihovi logotipi sada su istaknuti na EPEAT  web stranici, označavajući njihovu važnu ulogu i priznanje u području ekološki osviještene tehnologije. Ovaj certifikat naglašava njihovu predanost razvoju proizvoda visokih performansi koji se pridržavaju strogih ekoloških standarda.

Suočeni s eskalirajućom klimatskom situacijom, postoji hitna potreba za inovativnim rješenjima u svim sektorima, posebice u sektoru informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT). Ovaj gorući ekološki izazov zahtijeva hitnu akciju i proizvođača i potrošača unutar industrije.

Stalni napori AOC-a i Philips Monitora da smanje svoj ugljični otisak i potaknu održive prakse unutar elektroničke industrije u srži su njihova korporativnog etosa. “Željeli bismo zahvaliti Globalnom vijeću za elektroniku na pokretanju nove EPEAT Climate+ certifikacije proizvoda, koja će dodatno osnažiti proizvođače poput nas da na tržište uvedu održivije proizvode“,
poručuje Kevin Yang, voditelj tehničkih proizvoda za EU i globalni voditelj proizvoda u tvrtki Philips / AOC Monitors & IT. “U AOC-u i MMD-u vjerujemo da je održivost ključ našeg uspjeha i nudi nam priliku da upotrijebimo svoje vještine, stručnost i odnose kako bismo stvorili bolju budućnost za pojedince, društvo u cjelini i okoliš u kojem svi živimo.

Više... Vaš Komentar Top
Zašto trebate držač za mobilni telefon u automobilu i kako odabrati onaj pravi za sebe

Datum objave 28.11.2023

Zašto trebate držač za mobilni telefon u automobilu i kako odabrati onaj pravi za sebe

Zašto trebate držač za mobilni telefon

Više nikoga ne iznenađuje vidjeti da netko razgovara na mobitel dok upravlja motornim vozilom ili sve češće  čita i tipka poruke. Sve to odvraća pažnju od uvjeta na cesti i čini procjene udaljenosti između vozila manje preciznim, a vrijeme reakcije, uključujući kočenje, znatno kraćim.  Prepoznajete se u navedenom?  Ako je odgovor  DA, držač za mobitel u automobilu vam je neophodan.

Ovaj praktični dodatak omogućuju korištenje pametnog telefona za odgovaranje na hitne poruke, pristup brzom biranju,  vidjeti tko  vas zove ili pristigle notifikacije u potpunoj sigurnosti.  Ako je automobil stariji, vjerojatno neće biti zaslona ili putnog računala i morat ćete pribjeći pametnom telefonu za  korištenje GPS-a.  I ovdje je opet držač mobitela neophodni dodatak.

Na tržištu postoji mnogo različitih držača za mobitele u automobilu, ali nisu svi prikladni za sve vrste i tipove automobila. Donosimo  razlike, prednosti i mane različitih modela te savjete za odabir najprikladnijeg držača za vaš pametni telefon i metalnog ljubimca.

Ključne točke pri kupnji držača mobitela za automobil

Kompatibilnost s telefonom i fleksibilnost podešavanje

Prilikom odabira držača za mobilni telefon morate uključiti duljinu, širinu i debljinu kućišta,  plus dimenzije zaštitne futrole pod uvijetom da ju koristite.  Čak i da je razlika u dimenzijama samo milimetar, mobilni telefon možda neće stati u držač.  Ako u specifikacijama proizvoda nije navedena primjenjiva veličina, izvadite svoj mobitel i testirajte u trgovini može li se sigurno pričvrstiti na držač. Također držač mobitela mora imati podesiv kut i položaj (visina) za potrebe prilagodbe prema vozaču. Time se ujedno rješavaju uobičajeni problemi s refleksijom.

Sustavi pričvršćivanja držača u automobilu

Držanje nosača na mjestu unutar automobila  ključno je za sigurnost. Ne želite da vam telefon zaklanja pogled, niti želite skidati pogled s ceste.  Posebnu  pažnju treba obratiti na to da na volan ne stavljate držače za mobitel.  U slučaju prometne nesreće i trenutku kada eksplodira zračni jastuk, mobitel će vas pogoditi  direktno u  lice.  Jednostavno rečeno, držač treba postaviti u središtu prednjeg dijela kabine i na dohvat vozača.  Montaža i uklanjanje trebaju biti jednostavni, dok držač treba pružiti stabilnost kako bi se izbjeglo potresanje ili pad tijekom vožnje samog nosača i  sa njime pametnog telefona.  U osnovi postoje četiri  tipa.

Vakuum

Držač za mobitel s vakuumskim pričvršćivanjem koristi princip atmosferskog tlaka kako bi se zalijepio na staklo ili armaturnu ploču. Čvrsto prianja uz ravnu, glatku površinu. Nije prikladan za aerodinamične površine koje svojom zakrivljenošću onemogućavaju postizanje ravnomjernog stupnja jačine djelovanja vakuuma. Također, visoke ili niske temperature okoline, prašina i prljavština mogu narušiti učinak vakuuma između površina.

Lijepljenje

Ova vrsta fiksacije n ije ograničena prostorom, lokacijom i osjetljiva na padove zbog promjena u vanjskom okruženju. Koristi prozirno ljepilo za izravno pričvršćivanje. Neka ljepila mogu ostaviti trag nakon uklanjanja držača.

Kopče

Držači za mobilne telefone koji imaju neku vrstu kopče ili štipaljke najčešći su tipovi. Obično se pričvršćuju na središnju konzolu, na ventilacijske otvore, kako ne bi blokirali vidno polje. Ovaj tip držača prikladan je za modele s vodoravnim izlaznim lopatica zraka. Treba imati na umu da zimi topli zrak može prilično zagrijati mobitel. Ponekad do temperatura koje će ga automatski isključiti. Međutim, ako se izlaz zraka podesi da puše prema staklu, neće zagrijati telefon. S druge strane, ljeti će ga fino hladiti.

Protuklizne podloge

Zašto trebate držač za mobilni telefon_slika_2_protuklizne podloge

Silikonske protuklizne podloge su jednostavne za postavljanje i ne zahtijevaju ljepilo. Međutim, njihova fiksacija oslanja se samo na trenje između mekog materijala i površine središnje konzole. To znači da vibracije automobila mogu uzrokovati pad telefona. Stoga ne preporučujemo ovo rješenje.

Načini učvršćivanja mobilnog telefona

Magneti

Zašto trebate držač za mobilni telefon_slika3_magneti

Modeli s magnetskom fiksacijom obično su kompaktniji i diskretniji, osim što omogućuju fiksiranje telefona vodoravno i okomito, kao i rotiranje. Automatski privlače mobilni uređaj u postolje. Da bi se to postiglo, na stražnju stranu mobitela lijepi se magnetska pločica ili metalni prsten, što kvari estetiku pametnog telefona.

Najčešću pogrešku s magnetskim nosačima čine oni koji imaju mobilni telefon s funkcijom bežičnog punjenja.  Prisutnost magneta mogla bi spriječiti punjenje. Dobra strana je snažna otpornost na udarce i jednostavno odvajanje mobilnog telefona jednom rukom.

Stezaljke

Zašto trebate držač za mobilni telefon_slika_4_stezaljke_i_punjenje_telefona

Držači za mobilne telefone s stezaljkama koriste ugrađene opruge za pričvršćivanje mobilnih telefona, a njegova masa će potaknuti lijevu i desnu da se stegnu prema unutra kako bi se postigao učinak fiksiranja.  Neki modeli imaju čak podesivu dubinu stezaljke.  Za skidanje mobitela potreban je samo jedan pritisak na gumb. Prilikom kupnje svakako provjerite do koje mjere se stezaljka može proširiti. Ako kupite neodgovarajuću veličinu, može doći do problema s otpuštanjem stezaljke. Provjerite postoji li guma ili jastučić za izbjegavanje grebanja telefona, ako ga nemate u futroli.

Postoje i držači mobilnih telefona s funkcijama bežičnog punjenja i koji koriste automatske senzorske kopče. Jedina stvar na koju trebate obratiti posebnu pažnju pri kupnji je otvaranje i brzina. Neki imaju sporo automatsko otvaranje i relativno su neučinkoviti.

MeanIT AUTO COMBO NOSAČ koji ne košta puno

Preporučamo prilagodljiv praktičan držač mobitela AUTO COMBO NOSAČ poznatog nam MeanIT brenda. Ističe se svojom svestranošću i jednostavnom upotrebom, stabilan je  i ne košta puno. Tako da može biti dobra alternativa ako tražite nešto jeftinije.

Zašto trebate držač za mobilni telefon_slika 5

Karakterizira ga vakuumska baza u kombinaciji s ljepilom, koja ga učinkovito pričvršćuje na armaturu ili prednje staklo automobila. Samo treba obratiti pažnju da ne zaklanja dio vidnog polja.

Zašto trebate držač za mobilni telefon_slika_6 Zašto trebate držač za mobilni telefon_slika_7

U nastavku ove baze je fleksibilni teleskopski element za okomito podizanje ili spuštanje, kako bi se cijeli držač prilagodio visini vozača dok je u sjedalu.

Zašto trebate držač za mobilni telefon_slika_8

Drugi način fiksacije MeanIT AUTO COMBO NOSAČA je sustav s kopčom. Nažalost, neće biti kompatibilan sa svim ventilacijskim otvorima, ali bi trebao biti s većinom automobila. Bez obzira koji način fiksacije odaberete, oba imaju kuglasti zglob koji se okreće kako bi se mogao podesiti raspon kutova gledanja, za udobniju i sigurniju vožnju. I ništa manje bitno, jednom fiksiran, držač ostaje stabilan i bez primjetnih vibracija na neravnim cestama.

Zašto trebate držač za mobilni telefon_slika_9

Sam držač (ležište) telefona je klasične strukture. Dolazi u crnoj boji prilično čvrste plastike s matiranim i sjajnim elementima kako bi estetski bio ugodniji oku. S unutarnje strane nalazi se protuklizni jastučić koji štiti telefon od ogrebotina i ujedno poboljšava otpornost na trešnje. Bočne stezaljke (plus potporna na donjem bridu) za fiksiranje mobilnog telefona također imaju zaštitnu oblogu. Nude čvrst prihvat telefona kako bi se spriječili padovi ili smetnje tijekom vožnje.

Zašto trebate držač za mobilni telefon_slika_10

Dovoljno se razvlače po širini, pa je time popis kompatibilnih telefona poduži. Za umetanje mobitela dovoljan je pritisak uz ležište da se aktivira i zaključa oprugom. Prilikom vađenja mobitela, rukom se obuhvaća uređaj i obje stezaljke, kako bi se mehanizam automatski otvorio.

Zašto trebate držač za mobilni telefon_Slika_11

MeanIT AUTO COMBO NOSAČ  dostupan je u njihovom web shopu ili  partnerskim trgovinama po cijeni od 14,99 eura ( 112,94 kune).

Prednosti:

  • ne oštećuje mobitel
  • funkcija podešavanja kuta
  • dvostruka opcija fiksacije

Nedostaci:

  • ne podržava vodoravne zaslone
  • materijal kvačice mogao bi bit metalni, kako bi se osigurao duži vijek trajanja proizvoda
  • priložena kopča nije kompatibilna s nekim ventilacijskim otvorima

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Uz zvučnik promjera 13 mm meanIT TWS slušalice omogućuju izvrstan zvuk

Datum objave 27.11.2023

Uz zvučnik promjera 13 mm meanIT TWS slušalice omogućuju izvrstan zvuk

meanIT TWS B80 (1)

Namijenjene za slušanje glazbe, telefonske razgovore, igranje igara i video konferencije bežične stereo slušalice TWS meanIT TWS B80 omogućuju višesatno korištenje, a koliko je preostalo baterije u kutiji za punjenje može se provjeriti na ekranu za kontrolu napunjenosti. Stalak kao i slušalice dolazi u dvije boje – crnoj i crvenoj, a punjenje prati i ambijentalno svjetlo.

meanIT TWS B80 (2)

Primijetit ćete i prozirni, transparentni dizajn kutijice i slušalica tak da možete vidjeti vaše slušalice u svakom trenutku dok se postotak napunjenosti slušalica provjerava u postavkama Bluetootha u telefonu na koji su spojene.

meanIT TWS B80 (3)

Kapacitet stalka je 200 mAh, svaka slušalica ima bateriju od 30 mAh tako da možete očekivati više sati korištenja – postavimo li glasnoću zvuka na prihvatljivu jakost koja neće smetati nakon dva sata slušanja potrošit će se jedna trećina kapaciteta baterije u slušalicama. Uspjeli smo tek nakon 5 sati i 40 minuta isprazniti bateriju. U praksi, nakon sat ili dva izvadit ćemo i vratiti slušalice u kutijicu na punjenje tako da je u praksi vrlo teško isprazniti slušalice.

meanIT TWS B100 (1) meanIT TWS B100 (2)

Zahvaljujući TWS tehnologiji i Bluetoothu v5.3 nema kašnjenja zvuka, što će cijeniti gameri kojima je svaka milisekunda bitna dok igraju omiljenu igru.

Uz dobru bateriju na bežičnim slušalicama TWS meanIT TWS B80 ističe se i kvaliteta zvuka kojoj doprinose ugrađeni zvučnici velikog promjera od 13 mm. Izvrsnom zvuku odgovara i dobra ergonomija slušalica koje su vrlo lagane i ugodne za nošenje.

Praktično je i upravljanje pritiskom na površinu slušalice kako bi se podesila glasnoća zvuka, javilo na dolazni telefonski poziv, pokrenulo glasovno upravljanje ili se prebacili na sljedeću pjesmu. Ili sljedeći video na YouTubeu.

meanIT TWS B100 (3)

Nešto drugačiji oblik imaju crne slušalice u crnoj boji kućišta. Model meanIT TWS B100 također ima ekran na kojem se prikazuje postotak napunjenosti baterije u kutijici u kojoj se slušalice nose i pune. Ponovo do izražaja dolazi izvrstan zvuk sposoban reproducirati široku zvučnu sliku, bilo da se gledaju filmovi na ekranu telefona, igra igra na računalu ili vode dugi telefonski razgovori.

meanIT TWS B200 (1) meanIT TWS B200 (2)

Po mnogim karakteristika s prethodnim modelima slični su i drugi modeli bežičnih slušalica meanIT, brenda koji je na hrvatskom tržištu prisutan duže od 10 godina. Slušalice meanIT TWS B200 dostupne u pink i crnoj boji imaju 50 posto veći kapacitet baterije u kućištu izduženog dizajna, a prati ih također dobar omjer uloženo – dobiveno. Zvučnik promjera 10 mm omogućuje odličnu kvalitetu zvuka, dugotrajan rad slušalica te dobar ergonomski dizajn.

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.75]

Datum objave 27.11.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.75]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Prošle tjedne vijesti iz IT svijeta uglavnom su se fokusirale na OpenAI egzistencijalnu krizu, ali bilo je ipak zanimljivih novosti. Slijede u nastavku teksta.

Google otključava nove značajke za AI chatbota Bard

Kako bi uhvatio korak s OpenAI ChatGPT-om i Microsoftovim Bing Chatom, Google nastavlja širiti značajke chatbota Bard. Prošlog je tjedna dodao korak po korak rješavanje matematičkih jednadžbi uz objašnjenja, a sada širi podršku za bolje razumijevanje YouTube videa i uvid u odgovarajuće videozapise. To znači da korisnici ako dodaju u chat YouTube poveznice, AI će analizirati sadržaj i proizvesti ključne sažetke. Također, ako korisnik postavi dodatna pitanja o detaljima spomenutim u videu, jer mu se nije dalo odgledali do kraja, Bard nudi odgovore.

Zarađuje li ASUS prodajom mobilnih telefona?

Zarađuje li ASUS prodajom mobilnih telefona

Unatoč oštroj konkurenciji, Asus i dalje ulaže u tržište mobilnih telefona i ima dobre kritike na međunarodnoj razini. Ali je li poslovanje s mobilnim telefonima isplativo za Asus?

Prema posljednjem javnom financijskom izvješću Asusa za treći kvartal 2023., u strukturi prihoda od proizvoda, osobna računala činila su najveći udio, dosegnuvši 67 posto, a slijede proizvodi s komponentama, koji čine 32 posto. Nasuprot tome, mobilni telefoni (uključujući Zenfone i ROG Phone) čine samo 1 posto, u usporedbi s 2 posto u istom razdoblju 2022. Prethodno je kružila glasina da Asus namjerava prekinuti liniju proizvoda Zenfone, ali to je bila samo glasina. Kompanija planira lansirati nove telefone 2024. godine linije Zenfone i ROG Phone. Ono što je sigurno je da će sljedeća generacija novih telefona koristiti Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 procesor.

Arm predstavio dizajn Cortex-M52 jezgre

Arm predstavio dizajn Cortex-M52 jezgre_1

Kao odgovor na potrebe IoT uređaja, Arm je najavio dizajn Cortex-M52 procesorske jezgre. Ova jezgra također se može koristiti u automatskom upravljanju vozilima i industriji, kao i za prediktivno održavanje i integraciju senzorskih elemenata nosivih uređaja.

Cortex-M52 dizajnirana je da pruži napredne računalne mogućnosti umjetne inteligencije i intenzivno strojno učenje na strani uređaja, bez potrebe za posebnim dizajnom NPU komponenti. Time omogućuje izvođenje umjetne inteligencije uz nižu potrošnju energije, smanjuje oslanjanje na računalstvo u oblaku, dok se osigurava privatnost podataka i pouzdanost računalstva. Prema Arm-u, u usporedbi s prethodnim generacijama Cortex-M serije, može povećati računalne performanse strojnog učenja za 5,6 puta, a digitalne obrade signala za 2,7 puta. Također pruža profesionalne DSP funkcije ( opet bez potrebe za neovisnom jedinicom), čime se štedi prostor i troškovi u dizajnu procesora.

Arm predstavio dizajn Cortex-M52 jezgre

Što se tiče sigurnosti, Cortex-M52 ima najnovije značajke u Arm v8.1-M skupu instrukcija, uključujući PACBTI dizajn koji za pronalaženje i uklanjanje programskih pogrešaka korištenih za pokretanje napada, i sigurnosnu tehnologiju Arm Trust Zone. Uz sve to Cortex-M52 ubrzava razvoj PSA certificiranih čipova razine 2 i osigurava sigurnosne performanse kada se koriste u aplikacijama za kontrolu vozila i industriji. Tvrtka predviđa da će prve čipove opremljene Cortex-M52 jezgrama na tržište iznijeti partneri 2024. godine.

Usporedba godišnje prodaje PS5, Xboxa i Switcha

Usporedba godišnje prodaje PS5, Xboxa i Switcha_1

Prema statistici globalne prodaje koju je objavio VGChartz, rezultati pokazuju da će Sony biti najveći dobitnik ove godine i dodatno povećati jaz za Nintendom i Microsoftom. Iako je već treća godina od pojave PlayStationa 5, prodaja je porasla za čak 70 posto u odnosu na prošlu godinu

Od siječnja do listopada ove godine, Sony PS5 prodao je ukupno oko 14,36 milijuna jedinica diljem svijeta, nadmašivši svoju cjelogodišnju prodaju iz 2022., i svrstavši se na vrh ljestvice.

Usporedba godišnje prodaje PS5, Xboxa i Switcha

Nintendo Switch je prodan u 10,98 milijuna jedinica, dok Xbox Series X|S zaostaje s 4,61 milijun jedinica. Budući da je Nintendo Switch očito došao do kraja svog životnog ciklusa, igrači se okreću konzoli sljedeće generacije za koju se priča da će biti objavljena tijekom 2024.godine.

Što se tiče Microsoftovog Xboxa, Iako igrači jako vole pretplatničku uslugu Game Pass, a ekskluzivno remek-djelo “Starry Sky” objavljeno ove godine je dobilo mnoga pozitivna priznanja, 2- platformski poslovni model PC-a i Xboxa izgleda da je spriječio daljnji rast prodaje Xbox konzola.

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.74]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.73]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.72]

Globalne isporuke pametnih telefona suprotstavit će se trendu

Globalne isporuke pametnih telefona suprotstavit će se trendu_1

Nakon više od dvije godine usporenosti, globalna prodaja pametnih telefona otvara nove prilike za rast. Isporuke mobilnih telefona mogle bi lagano pokazuju znakove oporavka i pozitivan trend se nastavlja od 2024. godine.

Prema istraživačkoj agenciji Canalys, ključni čimbenik poticaja zamah rasta globalnih isporuka mobilnih telefona u 2024. leži u azijsko-pacifičkoj regiji, Bliskom istoku i Africi, gdje se makroekonomski uvjeti poboljšavaju.

Globalne isporuke pametnih telefona suprotstavit će se trendu

Ali, Canalys utvrđuje da potražnja za flagship pametnim telefonima na tržištu u Sjevernoj Americi i zapadnoeuropskim zemljama ostaje slaba, što će uzrokovati stabilizaciju i stagnaciju rasta isporuka. Osim toga, analitičari naglašavaju da je prosječna jedinična cijena mobilnih telefona dosegla 440 američkih dolara, dok za referencu, prosječna cijena mobilnih telefona koje su potrošači kupili u 2017. bila je 332 USD.

Nvidia odgodila izdavanje novih čipova za Kinu

NVIDIA planira lansirati procesor na razini računala Arm arhitekture

Nvidia je odgodila lansiranje svog novog čipa umjetne inteligencije za Kinu, H20, do prvog kvartala sljedeće godine. Podrazumijeva se da je Nvidia razvila tri čipa za kinesko tržište, naime H20, L20 i L2, koji su modificirani u odnosu na osnovnu verziju H100 i sadrže većinu najnovijih značajki koje Nvidia koristi za rad s umjetnom inteligencijom.

Trenutno Nvidia dominira tržištem AI čipova, ima oko 80 posto tržišta AI procesora, a njeni vrhunski procesori već se koriste za obuku i pokretanje raznih chatbota. Investitori favoriziraju tu kompaniju kao ključnog pružatelja potreba za AI računalnom snagom, s Googleovim Bardom i OpenAI-jevim ChatGPT-om koji rade na Nvidia GPU-ima.

Više... Vaš Komentar Top
Red Magic 9 Pro i Red Magic 9 Pro + prvi apsolutno ravni gaming telefoni

Datum objave 27.11.2023

Red Magic 9 Pro i Red Magic 9 Pro + prvi apsolutno ravni gaming telefoni

RED_MaGIC_9_PRO (1)

Friško predstavljeni Red Magic 9 Pro i Red Magic 9 Pro + izgledom su identični, ali se razlikuju po kapacitetu memorije, bateriji i snazi punjenja.

Najveća prodajna točka serije Red Magic 9 Pro ovaj je put dizajn potpuno ravne stražnje strane bez ikakvih izbočina, što ga čini jedinim flagshipom s ovim rješenjem u industriji. Debljina ostaje 8,9 milimetara, kao i okidači za igre koji su već tradicionalni, smješteni na gornjim krajevima aluminijskog okvira.

Bez obzira radi li se o Red Magic 9 Pro i Red Magic 9 Pro +, kućišta su dostupna u crnoj neprozirnoj, kao i u bijeloj prozirnoj i crnoj prozirnoj verziji stražnjeg stakla i RGB pozadinskim osvjetljenjem. Posebnost je da se ovo staklo kućišta koristi za integrirani dizajn leće kamere, objektiva i unutarnjih komponenti. To se postiže s 15 procesa obrade, dok u isto vrijeme, osigurava ultimativni polarizacijski učinak prijenosa svjetlosti otporan na habanje i ogrebotine.

Glavne kamere je opremljena Samsung ISOCELL GN5 senzorom od 50 megapiksela (1/1.57″ ,OIS), ultraširokokutnom također 50 megapikselnim Samsung ISOCELL JN1 senzorom i makro od 2 megapiksela.

Zaslon

RED_MaGIC_9_PRO (2)

Zaslon je 6,8-inčni AMOLED s razlučivošću od 2.480 × 1.116 piksela. Njegovu proizvodnju potpisuje BOE. Podržava brzinu osvježavanja 120 Hz, stopu uzorkovanja dodirom s više prstiju 960 Hz, trenutno uzorkovanje dodirom 2000 Hz, DC zatamnjenje i 2.160 Hz PWM zatamnjenje. Maksimalna svjetlina je do 1600 cd/m². Na vrhu ispod zaslona nalazi se prednja kamera od 16 megapiksela, a pri dnu ultrazvučni skener otiska prsta s funkcijom mjerenja otkucaja srca.

Visoke hardverske specifikacije ispod poklopca

RED_MaGIC_9_PRO (3)

Što se tiče mobilne platforme, Red Magic 9 Pro pogoni Qualcommova treća generacije Snapdragona 8, s do 16/ 24 GB LPDDR5X RAM-a i do 1 TB UFS 4.0 interne podatkovne memorije. Za hlađenje je zadužen ICE 13 sustav s ukupnom površinom komore za isparavanje od 10.182 kvadratna milimetra i aktivni ventilator maksimalne brzine 22.000 okretaja u minuti. Ispod ekrana je dodatno još sloj grafena, kao i povećani kanal za snažniji protok zraka. Vrijedno je spomenuti Red Core R2 Pro čip poboljšanja učinkovitosti izvođenja igre, odziva na dodir, izvedbu zvučnih i svjetlosnih efekata.

Nubia Red Magic 8 Pro međunarodna verzija gaming mobitela dostupna u EU

Nubia Red Magic 8S Pro serija – službeno

Ostalo

Kapacitet Li-Po baterije je 6.500 mAh odnosno 5.500 mAh i podrškom brzog punjenja snage 80 W i 165 W. Osim toga, Red Magic 9 Pro serija podržava 5G dual-band Wi-Fi, dizajn s nizom od 9 antena i opremljena je 3,5 mm priključkom za slušalice, 3 mikrofona, dvostrukim stereo zvukom vrhunske razine, NFC, linearni motor X-osi i infracrveni daljinski upravljač. Operativni sustav je REDMAGIC OS verzija 9.0. temeljena na Androidu 14.

Cijena i dostupnost

Cijena Red Magic 9 Pro kreće se od oko 620 dolara za osnovnu verziju s 8/256 GB memorije pa sve do 761 dolar za verziju s 12/512 GB memorije. Red Magic 9 Pro+ počinje od 775 dolara za verziju sa 16/256 GB memorije pa sve do 987 dolara. Naravno, ovo su cijene za Kinu. A 18. prosinca, jedan od novih proizvoda izlazi na globalno tržište.

Više... Vaš Komentar Top

Novosti

Huawei tuži MediaTek zbog kršenja patenata

Huawei je nedavno podnio tužbu protiv MediaTeka na kineskom okružnom sudu zbog kršenja patenata na 3G, 4G i 5G tehnologije povezivanja, što je privuklo pažnju industrije. Navodi se da je MediaTek u proizvodnji svojih modema za čipove pametn... Pročitaj više

Microsoft i Apple napustili su upravni odbor OpenAI-ja: strah od regulatora

Microsoft je poslao pismo upravi OpenAI-ja u kojem je odbio daljnje sudjelovanje u upravnom odboru kao promatrač, piše Financial Times. Apple, koji je na konferenciji WWDC 2024 u lipnju najavio implementaciju chatbota ChatGPT u svoje uređaj... Pročitaj više

Mali mode GPT-4o mini službeno lansiran

Tvrtke s velikim jezičnim modelima ne samo da bi trebale nastaviti promicati inteligentno poboljšanje velikih modela u skladu sa Zakonom o skaliranju, već i ovladati sposobnošću smanjenja modela kako bi obuhvatili više korisnika i scenarija... Pročitaj više

Skyline: Dizajn inspiriran legendarnom Nokijom N9

HMD je predstavio pametni telefon Skyline s dizajnom inspiriranim legendarnom Nokijom N9 i operativnim sustavom MeeGo. Pametni telefon HMD Skyline ima 6,55-inčni pOLED zaslon rezolucije 2400 × 1080 piksela u omjeru 20:9, frekvencije osvježa... Pročitaj više

Windows, macOS ili Linux? Koji je najbolji OS za tebe?

Odabir računala neizbježno donosi i dilemu o odabiru operativnog sustava (OS) pa ćemo probati proći kroz prednosti i mane najpopularnijih operativnih sustava. Široko korišteni Windows Windows, operativni sustav tvrtke Microsoft, nudi široku... Pročitaj više

Sve novosti