AIDA64 v6.30

Datum objave 27.10.2020 - Uredništvo

AIDA64 v6.30

AIDA64 v6.30

aida64logo

FinalWire je objavio dostupnost nove verzije svog AIDA64 softvera u sve četiri dostupne verzije, sa Extreme i Business edicijama. Novosti uključuju:

 • AVX-512 accelerated benchmarks for Intel Tiger Lake and Rocket Lake processors
 • AVX accelerated 64-bit benchmarks for Zhaoxin KaiXian KX-6000 CPU
 • SSE4 optimized 64-bit benchmarks for Intel Lakefield SoC
 • Further optimized SHA3-512 cryptographic hash benchmark
 • Improvements for AMD A520 and B550 chipset based motherboards
 • SteelSeries Apex 7 TKL and Apex Pro TKL OLED display support
 • OpenCL 3.0 support
 • NZXT Kraken X53, X63, X73, Z63, Z73 sensor support
 • Enhanced support for LGA-1200 motherboards
 • Preliminary support for Intel Alder Lake CPU
 • GPU details for AMD Radeon Pro W5500
 • GPU details for nVIDIA GeForce MX450, GeForce RTX 3000 Series
 • Fixed handling of per-core HyperThreading (Intel Comet Lake-S)
Više... Vaš Komentar Top
ThinkPad X1 Fold 5G : redefinira oblik alata za produktivnost

Datum objave 26.10.2020

ThinkPad X1 Fold 5G : redefinira oblik alata za produktivnost

thinkpad_x1_fold_5g_1 thinkpad_x1_fold_5g_2

Preklopni zasloni su u fokusu podjednako proizvođača mobitela i računala. Među njima je poznata tvrtka Lenovo. Ove su godine objavili svoj prvi mobilni telefon s preklopnim zaslonom Motorola Blade 5G i predstavili ThinkPad X1 Fold , prijenosno računalo s preklopnim zaslonom.

Budući da je ThinkPad X1 Fold proizvod prve generacije, izgleda drugačije od konvencionalnih proizvoda. Mjeri 158,2 × 236 × 27,8 mm dok je preklopljen i do 299,4 mm,  kada se koristi primjerice kao tablet. Za razliku od mobilnih telefona s preklopnim ekranom, performanse i dijelovi prijenosnih računala složeniji su i ne mogu biti lagani. Službeni podatak je da teži 999 grama i time ne ulazim u skup i najlakših Lenovo ThinkPad proizvoda.

Opremljen je s 13,3-inčnim 2K POLED zaslonom rezolucije 2.048 × 1.536 piksela u formatu 4: 3 , koji se može pripremiti i koristiti kao prijenosno računalo. Zaslon pokriva prostor u boji DCI-P3 do 95 posto. Osim toga dva zaslona mogu se odvojeno koristiti za različite aplikacije.

Lenovo je razvio ovaj višefunkcionalni uređaj čiji je radio više od četiri godine i primijenio 50 jedinstvenih patenata. U biti tražili su kvalitetno rješenje mehanizma za preklop i optimalni dizajn kućišta u kojem se taj zglob uklanja. Ovdje treba imati umu da proizvod robne marke ThinkPad bude povezan s velikom pouzdanošću i trajnošću. Primjerice, ako bi se zaslon razbio, to bi degradiralo marku, pa je trebalo doista uložiti puno truda u izradu sklopivog zaslona koji je robustan poput bilo kojeg drugog prijenosnog računala bez preklopnog zaslona. Sada tvrtka tvrdi da mehanizam može izdvojiti više od 30.000 puta otvaranja / zatvaranja, što se tiče izgleda, što se jako sviđa.

Što je s tipkovnicom? Ona se prikazuje u donjem dijelu ekrana. Ako biste radije koristili klasičnu tipkovnicu, Bluetooth vezom se može povezati eksterna.

Kako se može koristiti u presavijenom i rasklopljenom stanju, ima različite načine interakcije. Lenovo Mode Switcher omogućuje korisnicima prebacivanje između zajedničkih interakcija s podijeljenim zaslonima s jednim ključem i dvoslojnih interakcija. Lenovo Voice također omogućava glasovno upravljanje nekim funkcijama, prijevodima i titlovima u stvarnom vremenu.

thinkpad_x1_fold_5g_3 thinkpad_x1_fold_5g_4

Performanse

ThinkPad X1 Fold koristi Intel Core i5-L16G7 procesor s 5 jezgara i 5 niti na taktu 1,4 GHz do 3 GHz s Turbo Boost opcijom. Integrirana UHD grafika je Gen11. Procesor je kompatibilan s 8 GB LPDDR4X radne memorije na 4.267 MHz i do 1TB PCIe M.2 SSD. Rashladni sustav distribuira toplinu koja se generira iz unutarnjih komponenata kako bi se stvorila idealna temperatura tijekom cijelog procesa. Nudi i utor za SIM karticu za povezivanje i na 5G mreže, Wi-Fi 6 i Bluetooth 5. Za zvuk ima četiri mikrofona i sustav zvučnika s oznakom Atmos.
Trajanje baterija je pristojno. Prema proizvođaču oko 10,4 sata za reprodukciju videozapisa i blizu 8 sati rada, poput komunikacija e-pošte i rada s uredskim dokumentima.

Cijena

Iako sve ove specifikacije zvuče sjajno, cijena je znatno viša od mnogih drugih prijenosnih računala na tržištu. Počinje od 2.500 dolara na sve do 3.100 dolara. ThinkPad X1 Fold 5G standardno dolazi s mini tipkovnicom i digitalnim olovkom. Sada samo treba vidjeti kako će tržište reagirati i koliko je onih koji su spremni platiti nemalu traženu cijenu. Punu specifikaciju pogledajte na web stranicama Lenova.

Više... Vaš Komentar Top
Intel – 14nm tehnologija nastavit će dominirati čipovima sljedeće godine

Datum objave 26.10.2020

Intel - 14nm tehnologija nastavit će dominirati čipovima sljedeće godine

Intel_PR_2019_Slip_1

Prema tromjesečnom izvještaju, Intelov uspjeh u masovnoj proizvodnji 10nm proizvoda izrazio se povećanjem količine proizvodnje za 30 postotnih bodova.

Ali, usprkos ovim rezultatima Intel planira nastaviti značajnu proizvodnju čipova u 14-nanometarskoj tehnologiji i iduće godine. Čak pripremaju nove proizvode među kojima je potrošački procesor Rocket Lake s Willow Cove arhitekturom računalnih jezgri prilagođenih specifičnostima 14-nm tehnologije. Sukladno tome, Intelovi proizvodni troškovi pozitivno utječu na takvu “dugovječnost” što je u sve konkurentnijem okruženju ovo je važno.

U svom obraćanju investitorima, šef Intela priznao je da se sukob s AMD-om intenzivirao u drugoj polovici godine, ali ne u cijeni, već u strukturi asortimana proizvoda. Očito, u ovom kontekstu, predstavnici Intela podrazumijevaju slabu poziciju tvrtke u segmentu procesora s malim brojem jezgri, koji su sada traženi u mobilnom sektoru zbog povećane potražnje za jeftinim prijenosnicima. Međutim, nisu mogli isporučiti više ovih procesora jer su proizvodne mogućnosti bile ograničene. Ipak, u ovom tržišnom segmentu, Intel očekuje povratak nekih izgubljenih pozicija prije kraja ove godine.

Više... Vaš Komentar Top
Panasonic Lumix BGH1

Datum objave 23.10.2020

Panasonic Lumix BGH1

LUMIX BGH1

Panasonic predstavlja prvu digitalnu kameru s jednim objektivom i bez zrcala s „box“ kućištem iz serije LUMIX ove robne marke – DC-BGH1.

Novi LUMIX BGH1 utemeljen je na standardu Micro Four Thirds System i koristi sve prednosti velike prenosivosti i bogate ponude zamjenjivih objektiva te utjelovljuje sve tehnologije koje je Panasonic ikad osmislio kroz razvoj profesionalnih filmskih kamera, kamkordera i serije LUMIX GH. U okruženju sve češćih prilika za streaming pored uobičajenog emitiranja Panasonic je osmislio LUMIX BGH1 – kameru koja se lako koristi i nudi veliku proširivost uz kontrolu više kamera. Podrazumijeva različite načine upotrebe: snimanja dronovima, daljinsku kontrolu preko IP-a, streaming uživo i slično.

Novi LUMIX BGH1 ima 10,2-megapikselni Live MOS senzor s tehnologijom Dual Native ISO i modulom Venus. Dual Native ISO tehnologija je koja premošćuje dva sklopa zasebnih nativnih ISO-a koji se koriste u modelima Panasonic Varicam za profesionalce. Uobičajeno je da se kod jednog nativnog ISO slikovnog senzora šum povećava s porastom osjetljivosti. No, slikovni senzor u sustavu Dual Native ISO svodi generiranje šuma na minimum odabirom optimalnog sklopa za upotrebu u skladu s osjetljivošću prije obrade. Rezultat je snimanje uz maksimalnu visoku osjetljivost ISO 51200.

LUMIX BGH1 omogućuje interno snimanje videozapisa u formatu 4:2:0 i razlučivosti 10 bita C4K/4K 60p / 50p. Kamera snima videozapis s posebnom gama-krivuljom kompatibilnom sa standardom ITU-R BT.2100, a sada među stilovima fotografiranja možete odabrati i Hybrid Log Gamma (HLG). Dostupan je i način snimanja malom brzinom C4K/4K HEVC/H.265 za HLG.

Unaprijed je instaliran V-Log L s logaritamskom karakteristikom s 13 stupnjeva širokog dinamičkog raspona. Moguć je i 4K 4:2:2 10-bitni izlazni signal preko HDMI-ja.

VFR (Variable Frame Rate, promjenjiva brzina prikaza) korisnicima omogućuje da snimaju ubrzane / usporene videozapise u razlučivosti C4K/4K (60 sličica/s, maksimalno 2,5x sporije u 24p) i FHD (240 sličica/s, maksimalno 10x sporije u 24p)*. Minimalna brzina prikaza za videozapise brzog kretanja jest 2 sličice/s.

LUMIX BGH1 sadrži i naprednu tehnologiju dubinskog učenja koja prepoznaje određene subjekte – ljude i životinje koje se brzo kreću, uključujući one iz rodova pasa, mačaka i ptica. Kad se radi o ljudima, osim prepoznavanja očiju, tehnologija prepoznavanja u stvarnom vremenu zasebno prepoznaje i lice, tijelo i glavu te omogućuje još preciznije fokusiranje. Fotoaparat nastavlja pratiti osobu subjekta čak i ako se on/ona brzo kreće, okreće leđa fotoaparatu, naginje glavu ili se pak udaljava od fotoaparata.

LUMIX BGH1 ima novu strukturu za disipaciju topline koja omogućuje neograničeno snimanje videozapisa. Okvir tijela načinjen je od slitine aluminija i magnezija kako bi se postigli trajnost i mala masa. BGH1 kompaktna je i lagana kamera s „box“ kućištem i podrškom za tehnologiju Power over Ethernet+ (PoE+), koja se lako fizički i električno instalira. Dostupna je kontrola maksimalno 12 kompleta kamera LUMIX BGH1*1 uz korištenje Panasonicova softvera za PC LUMIX Tether for Multicam*². S budućim ažuriranjima programske podrške doći će podrška za žični streaming preko IP-a (RTP/RTSP).

Osim priključka USB 3.1 Type-C, tu su i priključci 3G-SDI i HDMI Type-A koji se mogu koristiti istovremeno za izlaz. Tu su i funkcije GenLock IN i Timecode IN/OUT koje omogućuju sinkronizirano snimanje videozapisa iz više kutova radi izgradnje skalabilnog sustava s vanjskim monitorima te fiksnim i zakretnim držačima drugih proizvođača. LUMIX BGH1 opremljen je dvama utorima za kartice SD Card za pričuvnu snimku ili štafetno snimanje.

Više... Vaš Komentar Top
Sljedeća generacija AMD EPYC procesora pokreće najmoćnije europsko i australsko superračunalo

Datum objave 23.10.2020

Sljedeća generacija AMD EPYC procesora pokreće najmoćnije europsko i australsko superračunalo

Chip Shot: 2nd Gen AMD EPYC™ processor (top)

Jedno od najsnažnijih superračunala na planeti – “LUMI”, pokrenut će se početkom sljedeće godine u Finskoj, u gradu Kajaan. Maksimalne performanse LUMI-a su fascinantnih 550 PFLOPS-a! Za usporedbu, trenutno najbrže superračunalo na planeti, japanski Fugaku, postiže 513 PFLOPS.

Ako bi se izvedba LUMI trebala predstaviti slikovito, trebalo bi zamisliti 1.500.000 prijenosnih računala povezanih za obavljanje jednog zadatka odjednom. Ako je prosječni laptop debel 2 centimetra, dolazimo do mentalne slike 30 kilometara visokog tornja za prijenosnik!

LUMI_map

LUMI je jedinstven po tome što predstavlja kolektivni angažman 10 europskih zemalja: Finske, Belgije, Češke, Danske, Estonije, Islanda, Norveške, Poljske, Švedske i Švicarske. S obzirom na masovnost cijelog projekta, uz deset zemalja članica konzorcija LUMI, zajednička inicijativa EuroHPC-a i drugih zemalja EU također ima udjela u financiranju.

Nakon što je najavljeni natječajni postupak uspješno završen, konzorcij LUMI proglasio je pobjednika i specifikacije cijelog sustava. Kao dobavljač odabran je HPE ili njihov nedavno kupljeni Cray Division.

Superračunalo CrayEX koje će HPE isporučiti temeljit će se na AMD EPYC procesorima druge generacije, kodnog naziva “Rim”, u kombinaciji s AMD Instinct GPU akceleratorima sljedeće generacije.

HPE Cray EX supercomputer_1

LUMI će biti jedno od najučinkovitijih superračunala ne samo u Europi već i u svijetu. LUMI će biti vodeno hlađeno superračunalo, a topla voda iz njegovog sustava osigurat će grijanje za 20 posto stanovništva u regiji Kainuu, gdje se nalazi njegov glavni grad Kajaana.

Ukupna investicija cjelokupnog projekta tijekom planiranog ciklusa korištenja bit će preko 200 milijuna EUR! Ovo ogromno ulaganje dodatna je potvrda predanosti Europe gospodarstvu novog doba – podatkovnom gospodarstvu i svemu onome što omogućuje i donosi.

Vodeći australski superračunarski centar – PSC (Pawsey Supercomputing Center) također je odabrao HPE-ovu superračunarsku platformu Cray EX, koja se oslanja na AMD-ove sljedeće generacije EPYC procesora i GPU akceleratora.

Performanse vodećeg australskog superračunala bit će respektabilnih 50 PFLOPS. 11 puta je slabiji od LUMI-ja, ali svejedno 30 puta brži od trenutnih australskih čelnika – “Magnusa” i “Galaxyja”! Da bismo ove brojke stavili u okvir ljudske percepcije, najlakše je zamisliti zadatke, na primjer, kozmologije ili kvantne fizike, za rješavanje kojih bi trebale godine, na postojećoj infrastrukturi. S novim AMD EPYC i Radeon Instinct akceleratorima ti bi izračuni bili gotovi u roku od nekoliko dana.

Vrijednost novog australskog nacionalnog superračunala iznosi 48 milijuna AUD, što je najveći dio državne potpore od 80 milijuna AUD, koja je namijenjena strateškom cilju uvođenja Australije u red superračunarskih nacija koje posjeduju PetaFLOPS strojeve.

Više... Vaš Komentar Top
Xiaomi predstavio Mi Power Bank 3 džepno izdanje, kapaciteta 10.000 mAh

Datum objave 23.10.2020

Xiaomi predstavio Mi Power Bank 3 džepno izdanje, kapaciteta 10.000 mAh

xiaomi-mi-power-bank-3-pocket-edition-1

Xiaomi je objavio Mi Power Bank 3 Pocket Edition, vanjsku bateriju. Vrhunac ovog modela je prilično kompaktna veličina, dovoljna za nošenje u džepu.

xiaomi-mi-power-bank-3-pocket-edition-2

Mi Power Bank 3 Pocket Edition, težak je samo 200 grama, a dimenzije su mu 90 x 63,9 x 24,4 mm. Ima kapacitet od 10 000 mAh, s podrškom za punjenja od 22,5 W, 18 W, 15 W, 12 W i 10 W ili čak s minimalnom snagom za punjenje slušalica.

xiaomi-mi-power-bank-3-pocket-edition-3

Opremljen je s dva USB A ulaza/izlaza, jednim USB priključkom tipa C i jednim MicroUSB ulazom. Svi portovi podržavaju maksimalni prag punjenja od 22 W (PD – isporuka energije).  U međuvremenu, Type-C ulaz se također može koristiti za punjenje baterije do 24 W snage.

I na kraju, ali ne najmanje važno, ova vanjska baterija izrađena je od polikarbonata i akrilonitril butadien stirena. Dolazi u samo jednoj bijeloj boji. Mi Power Bank 3 Pocket Edition u Kini košta oko 15 dolara. Očekuje se dostupnost i na drugim tržištima.

Više... Vaš Komentar Top
Novi čipseti Snapdragon 400 serije imat će 5G povezivost

Datum objave 23.10.2020

Novi čipseti Snapdragon 400 serije imat će 5G povezivost

5g_generic_1

Qualcomm je najavio da će 5G mrežna tehnologija biti ugrađena u mobilne čipsete serije Snapdragon 400.

Očekuje se da će Xiaomi, Motorola, OPPO, Vivo, modeli pametnih telefona pogonjeni ovim sustavom na čipu biti predstavljeni u prvom tromjesečju sljedeće godine. Ova najava ukazuje da Qualcomm želi ubrzati popularizaciju 5G povezanih mobilnih telefona i omogućiti većem broju ljudi da kupe prikladne 5G uređaje.

5g_generic_2

Vjeruju da će isporuka 5G povezanih mobilnih telefona u 2022. godini porasti na 750 milijuna, a broj 5G povezanih usluga premašiti milijardu 2023. godine. Isto tako tvrtka očekuje se da će do 2025. godine više od 3 milijarde ljudi koristiti 5G mrežne usluge, odnosno oko 45% globalnog internetskog prometa.

Više... Vaš Komentar Top
Huawei je sankcioniran, OPPO je iskoristio priliku da ugrabi tržište!

Datum objave 22.10.2020

Huawei je sankcioniran, OPPO je iskoristio priliku da ugrabi tržište!

Huawei je sankcioniran, OPPO je

OPPO, proizvođač pametnih telefona iz sastava BBK Electronics, velikog kineskog konglomerata koji također posjeduje OnePlus i Realme, koristi američke sankcije protiv Huaweija, kako bi proširio svoj tržišni udjel pametnih telefona u Europi. Cilj mu je trenutnih 3 % tržišnog udjela povećati na 15 % u roku od 2- 3 godine.

Do kraja 2021 planira povećati svoj tržišni udio na najmanje 5%. Nedugo je OPPO potpisao kupoprodajni ugovor s Deutsche Telekomom, a osim u Njemačkoj, svoje 5G pametne telefone prodavati će u Nizozemskoj i Poljskoj. Procjenjuje se da je potpisivanje gore navedenih kupoprodajnih ugovora, dobar put ka ostvarivanju zacrtanog cilja.

Prema Counterpointu, Samsung je trenutno vodeći proizvođač s tržišnim udjelom od 35 %, a slijedi ga Apple sa 17%.

Više... Vaš Komentar Top
SK Hynix kupuje Intelov odjel NAND i SSD memorije i uređaje

Datum objave 22.10.2020

SK Hynix kupuje Intelov odjel NAND i SSD memorije i uređaje

SK Hynix kupuje Intelov odjel NAND i SSD memorije i uređaje

Intel će prodati svoj SSD i NAND memorijski posao, uključujući intelektualno vlasništvo, zaposlenike i tvornicu Dalian u Kini, SK Hynixu za 9 milijardi dolara.

SK Hynix i Intel nastojat će dobiti potrebna vladina odobrenja, koja se očekuju krajem 2021. Prodaja će se odvijati u fazama, s početnom uplatom od 7 milijardi američkih dolara, a konačna uplata bit će 2025. godine kada akvizicija bude dovršena.

Intel će u međuvremenu nastaviti proizvoditi NAND čipove i SSD-ove u svojim pogonima. Uz to, marka Optane Memory ostat će pod nadzorom tvrtke, jer je njezina proizvodnja u rukama Microna, a ne samog Intela. Planiraju ulagati u dugoročne prioritete rasta, uključujući umjetnu inteligenciju, 5G umrežavanje itd. Osim toga, Intel i SK Hynix surađivat će kako bi osigurali nesmetan prijelaz za kupce, dobavljače i zaposlenike. Nakon kupnje SK Hynix bit će nakon Samsunga, drugi svjetski proizvođač NAND memorija .

Više... Vaš Komentar Top
ANKER 20W PowerPort III Nano punjač stvoren za iPhone 12

Datum objave 22.10.2020

ANKER 20W PowerPort III Nano punjač stvoren za iPhone 12

ANKER 20W PowerPort

ANKER, poznati nam proizvođač perifernih uređaja za punjenje, najavio je novi punjač od 20 W PowerPort III. Nano, jednake veličine kao Appleov originalni punjač od 5 W.

Omogućuje jedan USB Type-C izlaz i podržava izlaznu snagu od 20 W koja udovoljava specifikaciji USB Power Delivery. Istodobno, može pružiti više standarda punjenja putem ANKER Power IQ 3.0 tehnologije , uključujući standard od 20 W koji podržava Appleov iPhone 12. Također može napuniti 50 posto baterije iPhone 12 za 30 minuta. Kao što znate, iPhone 12 serija iz razloga zaštite okoliša više nema punjač, ​​ali još uvijek ima liniju USB Type-C Lightning.

U prodaji se očekuje krajem studenog.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Kupovina preko mailboxde.com

Objavljeno prije 7 minuta

Molim za savjet - Tele2 je ukrao promet

Objavljeno prije 14 minuta

P: Fujitsu konfa

Objavljeno prije 15 minuta

Revolut

Objavljeno prije 16 minuta

P: 1150 komponente

Novosti

ASRock predstavlja matične ploče Taichi Razer X570 / B550

ASRock je najavio novo partnerstvo s Razerom u razvoju ASRock Taichi Razer Edition linije matičnih ploča s integriranim Chroma RGB osvjetljenjem kojim se može upravljati uz Razer Synapse 3. ASRock Taichi Razer Edition bit će dostupne s dvij... Pročitaj više

3DMark dodaje novu funkciju za procjenu stvarnog FPS-a igre

U potpunosti je obnovljeno 3DMark sučelje alata za testiranje performansi grafičkih kartica. Donosi prikaz više informacija i novu funkciju za procjenu stvarnog FPS-a za igre. U novom sučelju korisnici mogu vidjeti ne samo vlastite rezultat... Pročitaj više

Windowsi 10 za samo 4,03 €, a Office 2016 Pro za 22,11 €

Kako bi dostojno proslavili Black Friday, u u2key.com shopu, koji ionako ima najniže cijene Microsoftovih proizvoda, licenci (što uključuje i Windows 10), pripemili su još jednu promociju s odličnim cijenama. Ovaj shop omogućava nabavku pra... Pročitaj više

XPG SPECTRIX D50 Xtreme overclockiran na 5400 MT/s

ADATA Technology objavio je da je njihov XPG laboratorij za overclockiranje (XPG Overclocking Lab, XOCL) postavio RGB DDR4 memorijski modul SPECTRIX D50 Xtreme na frekvenciju od 5400 MT/s. Taj je rezultat postignut s matičnom pločom GIGABYT... Pročitaj više

Realme želi raznolikost - pametni telefoni dobit će ovalnu stražnju kameru

Realme se trenutno smatra najbrže rastućim proizvođačem pametnih telefona. Isporučili su 50 milijuna uređaja u nešto više od dvije godine od svog osnutka. Međutim, dizajn Realme pametnih telefona nije njihova najjača strana. Većina modela i... Pročitaj više

Sve novosti