AMD kupuje Xilinx za 35 milijardi dolara

Datum objave 28.10.2020 - Sanja Ledinek

AMD kupuje Xilinx za 35 milijardi dolara

AMD kupuje Xilinx za 35 milijardi dolara

AMD kupuje Xilinx

AMD je odlučio kupiti 74 % Xilinxa po cijeni od 35 milijardi američkih dolara. To je nakon transakcije ATI-ja iz 2006. godine, kada je AMD iskeširao 5,4 milijarde američkih dolara, doista “nebeska” cijena. Iako je ova akvizicija Xilinxa iznenadila vanjski svijet, to je prilično lako razumjeti  i nema sumnje da je dobar posao.

Xilinx je tvrtka koja se bavi izradom određenih vrsta poluvodiča koji se nazivaju FPGA ili Field Programmable Gate Array. Inače imaju dugu povijest suradnje s AMD-om, primjerice oko komponenti dubokog učenja EPYC procesora. Zahvaljujući svom vodećem položaju na određenim tržištima, bruto profitna marža Xilinxa bila je puno veća od AMD-ove, dok trenutna tržišna vrijednost iznosi približno 28 milijardi američkih dolara.

U službenom priopćenju  navodi se sljedeće:

Akvizicija će stvoriti vodeću računalnu tvrtku visokih performansi, značajno povećavajući veličinu AMD-ovog portfelja proizvoda i bazu kupaca na nekoliko rastućih tržišta gdje je Xilinx etablirani lider. AMD će staviti na raspolaganje svoje tehnologije i iskustvo na polju softvera, Xilinx svoja znanja na polju FPGA i šire. Integracija Xilinxa donijet će nekoliko koristi AMD-u, koji je nedavno napravio neka važna otkrića za evoluciju 7-nm procesa. Preuzeta tvrtka predstavlja dodatno oružje protiv glavnih suparnika u svijetu “procesnih jedinica” poput Intela, na strani procesora u čijem je vlasništvu  više od deset godina FPGA odjel,  ili NVIDIA na strani GPU-a (koja je nedavno najavila veliko širenje kupnjom Arm-a).

Čvršća integracija između CPU-a i FPGA-a za AI operacije mogla bi učiniti EPYC obitelj procesora u podatkovnom centru još privlačnijom. Uz to, akvizicija bi mogla pomoći AMD-u da uđe u druge sektore poput automobila, zrakoplovstva, IoT-a, podatkovnog centra i HPC-a , gdje je Xilinx odavno prisutan.

Sada glavnu riječ imaju dioničari i regulatorna tijela pozvana da odobre financijsku transakciju. Međutim, moglo bi biti napeto oko regulatornih odobrenja u SAD-u i u Kini, zbog poznatog trgovinskog rata koji se vodi. Ipak, očekuje se da će se akvizicija zaključiti do kraja 2021. godine.  Do tog datuma dvije će tvrtke i dalje djelovati kao zasebne i neovisne cjeline.

Više... Vaš Komentar Top
Podsjetnik na predstavljanje Radeon RX 6000 grafičkih kartica

Datum objave 28.10.2020

Podsjetnik na predstavljanje Radeon RX 6000 grafičkih kartica

Podsjetnik na predszavljanje MD-Radeon-RX-6000-Big-Navi-

Danas započinje novo poglavlje za AMD Radeon grafičke kartice. Kao što ste možda načuli, bit će predstavljena Radeon RX 6000 – najsnažnija serija AMD grafičkih kartica ikad.

AMD je prije dvije i pol godine rekao da će lansirati vrhunsku grafičku karticu “Big Navi”, i napokon ćemo vidjeti Big Navi. Možete pratiti prijenos uživo ako se uključite u 16:00 na amd.com/en/events/gaming-2020 ili AMD Youtube kanalu. Dr. Lisa Su, korporativni potpredsjednik i generalni direktor Scott Herkelman, i viša direktorica Laura Smith, provesti će gledatelje kroz ključne aspekte novog hardvera i performansi.

AMD je prethodno službeno na svoj Twitter izbacio prvu fotografiju proizvoda grafičke kartice serije Radeon RX 6000.  Fotografije koje pruža AMD pokazuju da je Radeon RX 6000 očito velika grafička kartica. Ne samo da su joj potrebna tri ventilatora za odvođenje topline, već za napajanje koriste i dva 8-polna PCIe konektora.

Više... Vaš Komentar Top
Poznate specifikacije GeForce RTX 3060 Ti kartice

Datum objave 28.10.2020

Poznate specifikacije GeForce RTX 3060 Ti kartice

GeForce RTX 3060 Ti Spec

Početak prodaje NVIDIA GeForce RTX 3070 je pred vratima, ali već je potvrđeno postojanje još jednog modela – GeForce RTX 3060 Ti u GPU-Z-ovim podacima.

Nvidia GeForce RTX 3060 Ti grafička kartica ulazi u srednji/high-end segment. Koristi čip od 4864 CUDA jezgre i 80 ROP-ova. Opremljena je s 8 GB GDDR6 14Gbps memorije koja komunicira preko 256-bitne sabirnice. Ima osnovni takt od 1,410 MHz s boostom na 1,665 MHz (vjerojatno u referentnoj verziji), što je sve za računalnu snagu koja bi trebala biti oko 16,2 TFLOPS (Shader Performance).

RTX 3060 Ti na GPU-Z

Izvor: Techpowerup.com

NVIDIA još nije potvrdila GeForce RTX 3060 Ti, no prema glasinama pridružit joj će se i GeForce RTX 3070 Ti, koji je već u razvoju. Za RTX 3060 Ti se očekuje cijena manja od 400 dolara, dok u Kini košta oko 378 eura. Očekuje se da će ova grafička kartica biti vrlo popularna među potrošačima.

Više... Vaš Komentar Top
AIDA64 v6.30

Datum objave 27.10.2020

AIDA64 v6.30

aida64logo

FinalWire je objavio dostupnost nove verzije svog AIDA64 softvera u sve četiri dostupne verzije, sa Extreme i Business edicijama. Novosti uključuju:

 • AVX-512 accelerated benchmarks for Intel Tiger Lake and Rocket Lake processors
 • AVX accelerated 64-bit benchmarks for Zhaoxin KaiXian KX-6000 CPU
 • SSE4 optimized 64-bit benchmarks for Intel Lakefield SoC
 • Further optimized SHA3-512 cryptographic hash benchmark
 • Improvements for AMD A520 and B550 chipset based motherboards
 • SteelSeries Apex 7 TKL and Apex Pro TKL OLED display support
 • OpenCL 3.0 support
 • NZXT Kraken X53, X63, X73, Z63, Z73 sensor support
 • Enhanced support for LGA-1200 motherboards
 • Preliminary support for Intel Alder Lake CPU
 • GPU details for AMD Radeon Pro W5500
 • GPU details for nVIDIA GeForce MX450, GeForce RTX 3000 Series
 • Fixed handling of per-core HyperThreading (Intel Comet Lake-S)
Više... Vaš Komentar Top
ThinkPad X1 Fold 5G : redefinira oblik alata za produktivnost

Datum objave 26.10.2020

ThinkPad X1 Fold 5G : redefinira oblik alata za produktivnost

thinkpad_x1_fold_5g_1 thinkpad_x1_fold_5g_2

Preklopni zasloni su u fokusu podjednako proizvođača mobitela i računala. Među njima je poznata tvrtka Lenovo. Ove su godine objavili svoj prvi mobilni telefon s preklopnim zaslonom Motorola Blade 5G i predstavili ThinkPad X1 Fold , prijenosno računalo s preklopnim zaslonom.

Budući da je ThinkPad X1 Fold proizvod prve generacije, izgleda drugačije od konvencionalnih proizvoda. Mjeri 158,2 × 236 × 27,8 mm dok je preklopljen i do 299,4 mm,  kada se koristi primjerice kao tablet. Za razliku od mobilnih telefona s preklopnim ekranom, performanse i dijelovi prijenosnih računala složeniji su i ne mogu biti lagani. Službeni podatak je da teži 999 grama i time ne ulazim u skup i najlakših Lenovo ThinkPad proizvoda.

Opremljen je s 13,3-inčnim 2K POLED zaslonom rezolucije 2.048 × 1.536 piksela u formatu 4: 3 , koji se može pripremiti i koristiti kao prijenosno računalo. Zaslon pokriva prostor u boji DCI-P3 do 95 posto. Osim toga dva zaslona mogu se odvojeno koristiti za različite aplikacije.

Lenovo je razvio ovaj višefunkcionalni uređaj čiji je radio više od četiri godine i primijenio 50 jedinstvenih patenata. U biti tražili su kvalitetno rješenje mehanizma za preklop i optimalni dizajn kućišta u kojem se taj zglob uklanja. Ovdje treba imati umu da proizvod robne marke ThinkPad bude povezan s velikom pouzdanošću i trajnošću. Primjerice, ako bi se zaslon razbio, to bi degradiralo marku, pa je trebalo doista uložiti puno truda u izradu sklopivog zaslona koji je robustan poput bilo kojeg drugog prijenosnog računala bez preklopnog zaslona. Sada tvrtka tvrdi da mehanizam može izdvojiti više od 30.000 puta otvaranja / zatvaranja, što se tiče izgleda, što se jako sviđa.

Što je s tipkovnicom? Ona se prikazuje u donjem dijelu ekrana. Ako biste radije koristili klasičnu tipkovnicu, Bluetooth vezom se može povezati eksterna.

Kako se može koristiti u presavijenom i rasklopljenom stanju, ima različite načine interakcije. Lenovo Mode Switcher omogućuje korisnicima prebacivanje između zajedničkih interakcija s podijeljenim zaslonima s jednim ključem i dvoslojnih interakcija. Lenovo Voice također omogućava glasovno upravljanje nekim funkcijama, prijevodima i titlovima u stvarnom vremenu.

thinkpad_x1_fold_5g_3 thinkpad_x1_fold_5g_4

Performanse

ThinkPad X1 Fold koristi Intel Core i5-L16G7 procesor s 5 jezgara i 5 niti na taktu 1,4 GHz do 3 GHz s Turbo Boost opcijom. Integrirana UHD grafika je Gen11. Procesor je kompatibilan s 8 GB LPDDR4X radne memorije na 4.267 MHz i do 1TB PCIe M.2 SSD. Rashladni sustav distribuira toplinu koja se generira iz unutarnjih komponenata kako bi se stvorila idealna temperatura tijekom cijelog procesa. Nudi i utor za SIM karticu za povezivanje i na 5G mreže, Wi-Fi 6 i Bluetooth 5. Za zvuk ima četiri mikrofona i sustav zvučnika s oznakom Atmos.
Trajanje baterija je pristojno. Prema proizvođaču oko 10,4 sata za reprodukciju videozapisa i blizu 8 sati rada, poput komunikacija e-pošte i rada s uredskim dokumentima.

Cijena

Iako sve ove specifikacije zvuče sjajno, cijena je znatno viša od mnogih drugih prijenosnih računala na tržištu. Počinje od 2.500 dolara na sve do 3.100 dolara. ThinkPad X1 Fold 5G standardno dolazi s mini tipkovnicom i digitalnim olovkom. Sada samo treba vidjeti kako će tržište reagirati i koliko je onih koji su spremni platiti nemalu traženu cijenu. Punu specifikaciju pogledajte na web stranicama Lenova.

Više... Vaš Komentar Top
Intel – 14nm tehnologija nastavit će dominirati čipovima sljedeće godine

Datum objave 26.10.2020

Intel - 14nm tehnologija nastavit će dominirati čipovima sljedeće godine

Intel_PR_2019_Slip_1

Prema tromjesečnom izvještaju, Intelov uspjeh u masovnoj proizvodnji 10nm proizvoda izrazio se povećanjem količine proizvodnje za 30 postotnih bodova.

Ali, usprkos ovim rezultatima Intel planira nastaviti značajnu proizvodnju čipova u 14-nanometarskoj tehnologiji i iduće godine. Čak pripremaju nove proizvode među kojima je potrošački procesor Rocket Lake s Willow Cove arhitekturom računalnih jezgri prilagođenih specifičnostima 14-nm tehnologije. Sukladno tome, Intelovi proizvodni troškovi pozitivno utječu na takvu “dugovječnost” što je u sve konkurentnijem okruženju ovo je važno.

U svom obraćanju investitorima, šef Intela priznao je da se sukob s AMD-om intenzivirao u drugoj polovici godine, ali ne u cijeni, već u strukturi asortimana proizvoda. Očito, u ovom kontekstu, predstavnici Intela podrazumijevaju slabu poziciju tvrtke u segmentu procesora s malim brojem jezgri, koji su sada traženi u mobilnom sektoru zbog povećane potražnje za jeftinim prijenosnicima. Međutim, nisu mogli isporučiti više ovih procesora jer su proizvodne mogućnosti bile ograničene. Ipak, u ovom tržišnom segmentu, Intel očekuje povratak nekih izgubljenih pozicija prije kraja ove godine.

Više... Vaš Komentar Top
Panasonic Lumix BGH1

Datum objave 23.10.2020

Panasonic Lumix BGH1

LUMIX BGH1

Panasonic predstavlja prvu digitalnu kameru s jednim objektivom i bez zrcala s „box“ kućištem iz serije LUMIX ove robne marke – DC-BGH1.

Novi LUMIX BGH1 utemeljen je na standardu Micro Four Thirds System i koristi sve prednosti velike prenosivosti i bogate ponude zamjenjivih objektiva te utjelovljuje sve tehnologije koje je Panasonic ikad osmislio kroz razvoj profesionalnih filmskih kamera, kamkordera i serije LUMIX GH. U okruženju sve češćih prilika za streaming pored uobičajenog emitiranja Panasonic je osmislio LUMIX BGH1 – kameru koja se lako koristi i nudi veliku proširivost uz kontrolu više kamera. Podrazumijeva različite načine upotrebe: snimanja dronovima, daljinsku kontrolu preko IP-a, streaming uživo i slično.

Novi LUMIX BGH1 ima 10,2-megapikselni Live MOS senzor s tehnologijom Dual Native ISO i modulom Venus. Dual Native ISO tehnologija je koja premošćuje dva sklopa zasebnih nativnih ISO-a koji se koriste u modelima Panasonic Varicam za profesionalce. Uobičajeno je da se kod jednog nativnog ISO slikovnog senzora šum povećava s porastom osjetljivosti. No, slikovni senzor u sustavu Dual Native ISO svodi generiranje šuma na minimum odabirom optimalnog sklopa za upotrebu u skladu s osjetljivošću prije obrade. Rezultat je snimanje uz maksimalnu visoku osjetljivost ISO 51200.

LUMIX BGH1 omogućuje interno snimanje videozapisa u formatu 4:2:0 i razlučivosti 10 bita C4K/4K 60p / 50p. Kamera snima videozapis s posebnom gama-krivuljom kompatibilnom sa standardom ITU-R BT.2100, a sada među stilovima fotografiranja možete odabrati i Hybrid Log Gamma (HLG). Dostupan je i način snimanja malom brzinom C4K/4K HEVC/H.265 za HLG.

Unaprijed je instaliran V-Log L s logaritamskom karakteristikom s 13 stupnjeva širokog dinamičkog raspona. Moguć je i 4K 4:2:2 10-bitni izlazni signal preko HDMI-ja.

VFR (Variable Frame Rate, promjenjiva brzina prikaza) korisnicima omogućuje da snimaju ubrzane / usporene videozapise u razlučivosti C4K/4K (60 sličica/s, maksimalno 2,5x sporije u 24p) i FHD (240 sličica/s, maksimalno 10x sporije u 24p)*. Minimalna brzina prikaza za videozapise brzog kretanja jest 2 sličice/s.

LUMIX BGH1 sadrži i naprednu tehnologiju dubinskog učenja koja prepoznaje određene subjekte – ljude i životinje koje se brzo kreću, uključujući one iz rodova pasa, mačaka i ptica. Kad se radi o ljudima, osim prepoznavanja očiju, tehnologija prepoznavanja u stvarnom vremenu zasebno prepoznaje i lice, tijelo i glavu te omogućuje još preciznije fokusiranje. Fotoaparat nastavlja pratiti osobu subjekta čak i ako se on/ona brzo kreće, okreće leđa fotoaparatu, naginje glavu ili se pak udaljava od fotoaparata.

LUMIX BGH1 ima novu strukturu za disipaciju topline koja omogućuje neograničeno snimanje videozapisa. Okvir tijela načinjen je od slitine aluminija i magnezija kako bi se postigli trajnost i mala masa. BGH1 kompaktna je i lagana kamera s „box“ kućištem i podrškom za tehnologiju Power over Ethernet+ (PoE+), koja se lako fizički i električno instalira. Dostupna je kontrola maksimalno 12 kompleta kamera LUMIX BGH1*1 uz korištenje Panasonicova softvera za PC LUMIX Tether for Multicam*². S budućim ažuriranjima programske podrške doći će podrška za žični streaming preko IP-a (RTP/RTSP).

Osim priključka USB 3.1 Type-C, tu su i priključci 3G-SDI i HDMI Type-A koji se mogu koristiti istovremeno za izlaz. Tu su i funkcije GenLock IN i Timecode IN/OUT koje omogućuju sinkronizirano snimanje videozapisa iz više kutova radi izgradnje skalabilnog sustava s vanjskim monitorima te fiksnim i zakretnim držačima drugih proizvođača. LUMIX BGH1 opremljen je dvama utorima za kartice SD Card za pričuvnu snimku ili štafetno snimanje.

Više... Vaš Komentar Top
Sljedeća generacija AMD EPYC procesora pokreće najmoćnije europsko i australsko superračunalo

Datum objave 23.10.2020

Sljedeća generacija AMD EPYC procesora pokreće najmoćnije europsko i australsko superračunalo

Chip Shot: 2nd Gen AMD EPYC™ processor (top)

Jedno od najsnažnijih superračunala na planeti – “LUMI”, pokrenut će se početkom sljedeće godine u Finskoj, u gradu Kajaan. Maksimalne performanse LUMI-a su fascinantnih 550 PFLOPS-a! Za usporedbu, trenutno najbrže superračunalo na planeti, japanski Fugaku, postiže 513 PFLOPS.

Ako bi se izvedba LUMI trebala predstaviti slikovito, trebalo bi zamisliti 1.500.000 prijenosnih računala povezanih za obavljanje jednog zadatka odjednom. Ako je prosječni laptop debel 2 centimetra, dolazimo do mentalne slike 30 kilometara visokog tornja za prijenosnik!

LUMI_map

LUMI je jedinstven po tome što predstavlja kolektivni angažman 10 europskih zemalja: Finske, Belgije, Češke, Danske, Estonije, Islanda, Norveške, Poljske, Švedske i Švicarske. S obzirom na masovnost cijelog projekta, uz deset zemalja članica konzorcija LUMI, zajednička inicijativa EuroHPC-a i drugih zemalja EU također ima udjela u financiranju.

Nakon što je najavljeni natječajni postupak uspješno završen, konzorcij LUMI proglasio je pobjednika i specifikacije cijelog sustava. Kao dobavljač odabran je HPE ili njihov nedavno kupljeni Cray Division.

Superračunalo CrayEX koje će HPE isporučiti temeljit će se na AMD EPYC procesorima druge generacije, kodnog naziva “Rim”, u kombinaciji s AMD Instinct GPU akceleratorima sljedeće generacije.

HPE Cray EX supercomputer_1

LUMI će biti jedno od najučinkovitijih superračunala ne samo u Europi već i u svijetu. LUMI će biti vodeno hlađeno superračunalo, a topla voda iz njegovog sustava osigurat će grijanje za 20 posto stanovništva u regiji Kainuu, gdje se nalazi njegov glavni grad Kajaana.

Ukupna investicija cjelokupnog projekta tijekom planiranog ciklusa korištenja bit će preko 200 milijuna EUR! Ovo ogromno ulaganje dodatna je potvrda predanosti Europe gospodarstvu novog doba – podatkovnom gospodarstvu i svemu onome što omogućuje i donosi.

Vodeći australski superračunarski centar – PSC (Pawsey Supercomputing Center) također je odabrao HPE-ovu superračunarsku platformu Cray EX, koja se oslanja na AMD-ove sljedeće generacije EPYC procesora i GPU akceleratora.

Performanse vodećeg australskog superračunala bit će respektabilnih 50 PFLOPS. 11 puta je slabiji od LUMI-ja, ali svejedno 30 puta brži od trenutnih australskih čelnika – “Magnusa” i “Galaxyja”! Da bismo ove brojke stavili u okvir ljudske percepcije, najlakše je zamisliti zadatke, na primjer, kozmologije ili kvantne fizike, za rješavanje kojih bi trebale godine, na postojećoj infrastrukturi. S novim AMD EPYC i Radeon Instinct akceleratorima ti bi izračuni bili gotovi u roku od nekoliko dana.

Vrijednost novog australskog nacionalnog superračunala iznosi 48 milijuna AUD, što je najveći dio državne potpore od 80 milijuna AUD, koja je namijenjena strateškom cilju uvođenja Australije u red superračunarskih nacija koje posjeduju PetaFLOPS strojeve.

Više... Vaš Komentar Top
Xiaomi predstavio Mi Power Bank 3 džepno izdanje, kapaciteta 10.000 mAh

Datum objave 23.10.2020

Xiaomi predstavio Mi Power Bank 3 džepno izdanje, kapaciteta 10.000 mAh

xiaomi-mi-power-bank-3-pocket-edition-1

Xiaomi je objavio Mi Power Bank 3 Pocket Edition, vanjsku bateriju. Vrhunac ovog modela je prilično kompaktna veličina, dovoljna za nošenje u džepu.

xiaomi-mi-power-bank-3-pocket-edition-2

Mi Power Bank 3 Pocket Edition, težak je samo 200 grama, a dimenzije su mu 90 x 63,9 x 24,4 mm. Ima kapacitet od 10 000 mAh, s podrškom za punjenja od 22,5 W, 18 W, 15 W, 12 W i 10 W ili čak s minimalnom snagom za punjenje slušalica.

xiaomi-mi-power-bank-3-pocket-edition-3

Opremljen je s dva USB A ulaza/izlaza, jednim USB priključkom tipa C i jednim MicroUSB ulazom. Svi portovi podržavaju maksimalni prag punjenja od 22 W (PD – isporuka energije).  U međuvremenu, Type-C ulaz se također može koristiti za punjenje baterije do 24 W snage.

I na kraju, ali ne najmanje važno, ova vanjska baterija izrađena je od polikarbonata i akrilonitril butadien stirena. Dolazi u samo jednoj bijeloj boji. Mi Power Bank 3 Pocket Edition u Kini košta oko 15 dolara. Očekuje se dostupnost i na drugim tržištima.

Više... Vaš Komentar Top
Novi čipseti Snapdragon 400 serije imat će 5G povezivost

Datum objave 23.10.2020

Novi čipseti Snapdragon 400 serije imat će 5G povezivost

5g_generic_1

Qualcomm je najavio da će 5G mrežna tehnologija biti ugrađena u mobilne čipsete serije Snapdragon 400.

Očekuje se da će Xiaomi, Motorola, OPPO, Vivo, modeli pametnih telefona pogonjeni ovim sustavom na čipu biti predstavljeni u prvom tromjesečju sljedeće godine. Ova najava ukazuje da Qualcomm želi ubrzati popularizaciju 5G povezanih mobilnih telefona i omogućiti većem broju ljudi da kupe prikladne 5G uređaje.

5g_generic_2

Vjeruju da će isporuka 5G povezanih mobilnih telefona u 2022. godini porasti na 750 milijuna, a broj 5G povezanih usluga premašiti milijardu 2023. godine. Isto tako tvrtka očekuje se da će do 2025. godine više od 3 milijarde ljudi koristiti 5G mrežne usluge, odnosno oko 45% globalnog internetskog prometa.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Mining Svaštara - BEZ TROLANJA!

Objavljeno prije 2 minute

Vijesti i novosti o Intel procesorima i čipsetima

Objavljeno prije 7 minuta

Procjena: SFF komp

Objavljeno prije 9 minuta

Koji mobitel kupiti? - 2. dio

Objavljeno prije 12 minuta

Garancije, povrat novca, zamjena robe...

Novosti

Gigabyte lansira AORUS Gen4 7000s

Gigabyte je najavio novu generaciju PCIe 4.0 SSD modela "AORUS Gen4 7000s ", koji prvi put koristi Phisonov kontroler PS5018-E18 druge generacije. Phison E18 je 8-kanalni kontroler proizveden TSMC-ovim 12nm postupkom. Svojom višejezgrenom a... Pročitaj više

TSMC planira proizvodnju 3-nanometarskih čipova za iPhone 2023. godine

Prema DigiTimesu, Appleov čip A15 u iPhoneu 2021. držat će se 5-nanometarskog postupka, ali prijeći će na TSMC poboljšani "5nm +" koji će se kombinirati s većom snagom i energetskom učinkovitosti za poboljšanje trajanja baterije. Modeli iPh... Pročitaj više

Ubuntu 21.04 proširuje opseg faznih ažuriranja verzija sustava

Verzije Ubuntu za računala imaju godinama faznu strategiju ažuriranja, a sada će s dodatkom APT-a poslužitelja Ubuntu i druge verzije prema zadanim postavkama također koristiti fazna ažuriranja. Da budemo precizniji, izdanjem Ubuntu 21.04 o... Pročitaj više

Tko ima najmoćniji 5-nm SoC za mobitele?

Službenim izdanjem Exynosa 2100, još imamo tri SoC-a koja će vladati 2021. To su Snapdragon 888, Apple A14 Bionic i Huawei Kirin 9000.  Vidljivo je da su sva četiri procesora slična po tome što svi koriste 5-nm postupak. Pa koji je najmoćni... Pročitaj više

Kingston najavio plan lansiranja NVMe SSD uređaja

Kingston je spreman da i ove godine održi svoju lidersku poziciju na SSD tržištu, s novim U.2 NVMe diskovima namijenjenim kupcima i data centrima. Nova ponuda uključuje i prve PCIe NVMe Gen 4.0 SSD uređaje, kao i eksterni USB 3.2 SSD: Ghost... Pročitaj više

Sve novosti