AMD želi osvojiti tržište prijenosnih računala s Ryzen 4000 APU-ima

Datum objave 17.03.2020 - Sanja Ledinek

AMD želi osvojiti tržište prijenosnih računala s Ryzen 4000 APU-ima

AMD želi osvojiti tržište prijenosnih računala s Ryzen 4000 APU-ima

amd_ryzen_400u_1

AMD Ryzen 4000 mobilni hibridni procesori (APU-i), predstavljeni su na samom početku godine. Ali tek  sada je otkriveno više detalja.

AMD Ryzen 4000 procesori napravljjeni su u TSMC-ovom 7-nanometarskom proizvodnom procesu, imaju 9,8 milijardi tranzistora, a dimenzija su 25 x 25 x 1,38 mm.  Kombiniraju x86 procesorske jezgre  Zen 2 arhitekture i Vega integriranu grafiku. Preostali SoC blokovi također su optimizirani za mobilno tržište, uključujući Infinity Fabric, funkcionalni blok napajanja itd. Čipove odlikuju dva memorijska kontrolera. Svaki kontroler može podržati 1 × 64 za DDR4 ili 2 × 32 koristeći virtualne kanale za LPDDR4x.

amd_ryzen_400u_2

Novi proizvodi dolaze u dvije serije: Ryzen 4000U za ultra tanka notebook prijenosna računala i troše 15W te Ryzen 4000H  namijenjena gamingu i za kreatore sadržaja.

U U liniji bit će dostupno pet procesora:

 • Ryzen 3 4300U: 4- jezgreni čip na 2,7 GHz (3,7 GHz u Boost-u) sa 6 MB predmemorije
 • Ryzen 5 4500U: 6- jezgreni čip na 2,3 GHz (4 GHz u Boost-u) s 11 MB predmemorije
 • Ryzen 5 4600U : 6- jezgreni čip na 2,1 GHz (4 GHz u Boost-u) s 11 MB predmemorije
 • Ryzen 7 4700U : 8- jezgreni  čip na 2 GHz (4,1 GHz u Boost-u) s 12 MB predmemorije
 • Ryzen 7 4800U: 8- jezgreni čip na 1,8 GHz (4,2 GHz u Boost-u) s 12 MB predmemorije

U H liniji bit će dostupna tri procesora :

 • Ryzen 5 4600H : 6- jezgreni na 3 GHz (4 GHz u Boost-u) s 11 MB predmemorije i TDP od 45 W.
 • Ryzen 7 4800H: 8-jezgreni   na 2,9 GHz (4,2 GHz u Boost-u) s 12 MB predmemorije i TDP od 45 W.
 • Ryzen 9 4900HS: 8 -jezgreni   na 3 GHz (4,3 GHz u Boost-u) i TDP od 35 W.

Tvrtka također priprema Pro seriju za profesionalce i najzahtjevnije korisnike. Svakako treba spomenuti da neki od modela podržavaju SMT multithreading tehnologiju. Integrirana grafika uključuje od 5 do 8 računalnih jedinica, tj. do 512 stream procesora.

amd_ryzen_400u_3

Ako sumnjate da su ugrađene Radeon Graphics performanse  Ryzen Mobile 4000 nedovoljne, AMD je uveo SmartShift tehnologiju za poboljšanje performansi CPU-a ili GPU-a ako je hlađenje prijenosnog računala dovoljno. U biti, SmartShift je inteligentni mehanizam raspodjele TDP-a. Kad je računalno radno opterećenje CPU-a veliko, TDP margina GPU-a može se distribuirati na CPU kako bi se postigle bolje performanse i obrnuto.

amd_ryzen_400u_4

Zanimljiv mehanizam je i STAPM, koji omogućava najveći mogući vremenski raspored u bilo kojem trenutku. Ovo je, između ostalog, moguće zahvaljujući korištenju više telemetrijskih mehanizama za praćenje vremena i temperature modula. To djeluje  sa STT v2 modulom, koji kontrolira temperature i omogućava optimalno povećanje radnih parametara CPU-a i GPU-a ako je potrebno.

AMD napominje da su njegova nova rješenja jednaka Intelovoj konkurentnoj ponudi.  Primjerice, u  pogledu performansi, Ryzen 7 4800H je 33,6% ispred sličnog Intel Core i9-9880H s potrošnjom energije od 45 vata.

amd_ryzen_400u_5

U  pogledu energetske učinkovitosti, Ryzen 4000  imaju  poboljšani algoritam za brzo i precizno upravljanje frekvencijama. Za inteligentno upravljanje potrošnjom energije koriste se brojne tehnologije, dizajnirane tako da pronađu optimalnu ravnotežu između brzine i trajanja baterije uređaja.

Osim toga  AMD je usko surađivao, između ostalog i s Microsoftom i Googleom, kako bi njihovi operativni sustavi najbolje iskoristili specifičnosti novih sustava, radeći na njima što je moguće stabilnije i  učinkovitije.

Prva prijenosna računala s procesorima serije AMD Ryzen 4000 trebala bi se pojaviti prije kraja ovog mjeseca. Općenito, AMD očekuje da će 2020. godine postojati  oko 170 modela prijenosnih računala temeljenih na Renoiru.  Neka Acer, ASUS, HP, Lenovo, Samsung računala već su dostupna za predbilježbu .

Više... Vaš Komentar Top
Pojačano opterećenje sustava AAI@EduHr

Datum objave 16.03.2020

Pojačano opterećenje sustava AAI@EduHr

srce_logo

Vezano uz informacije o povećanim opterećenjima sustava AAI@EduHr objavljujemo sljedeće priopćenje.

Središnje komponente sustava AAI@EduHr pod izuzetno su visokim opterećenjem od petka prelaskom, na online održavanje nastave. Uz to predviđeno pojačano opterećenje, sustav AAI@EduHr je istovremeno izložen i ozbiljnim kibernetičkim napadima (DDoS), kakav je bio i jutros. U trenutku eskalacije tih napada usporava se rad sustava te on postaje nedostupan većini korisnika. Takvih eskalacija je bilo desetak samo u proteklih 48 sati.

Zaštita od vanjskih DDoS napada za sve servise Srca primarno je na razini CARNET-ove mreže i Srce nema posebne sustave adekvatnog kapaciteta isključivo za takvu namjenu. Suradnja timova Srca i CARNET-a je, vezano uz ovu problematiku, maksimalna i zajedno poduzimamo sve da osiguramo stabilan rad sustava. Srce poduzima i sve dodatne/sekundarne mjere zaštite sustava.

U nedjelju je sustav obavio 697.908 autentikacija, od čega je 612.462 bilo uspješnih a ostale su bile neuspješne, poglavito zbog krivo upisanih oznaka ili lozinki. Godišnji dnevni prosjek autentikacija je cca 106.000 dnevno. Dodatno naglašavamo da relativno veliki broj neuspješnih autentikacija također utječe na dojam o kapacitetu sustava.

Više... Vaš Komentar Top
Proljetna promocija: Windows 10 Pro za 8,78 € i Office 2019 Pro za 30,29 €

Datum objave 14.03.2020

Proljetna promocija: Windows 10 Pro za 8,78 € i Office 2019 Pro za 30,29 €

mmorc_march_13th_2020

MMORC donosi specijalnu proljetnu promociju za sve koji su u potrazi za Microsoftovim softverom.

Windows 10 Pro (8,78 €) operativni sustav je najboljiza small businesses upotrebu ili korisnike koji trebaju povećanu funkcionalnost. Licenca vrijedi za jedno računalo, trajna je i autorizirana, a proces kupovine je iznimno jednostavan.

Iz MMORC-a podsjećaju na specijalan kod, tj. kupon uz kojeg će te dobiti čak 37% popusta, a on glasi PCF37. Iskoristite ga za dodatan popust!

Uz kupon kod PCF37 cijene su sljedeće:

Uz kupon kod PCF54 nabavite sljedeće proizvode snižene 54%:

Uz kupon kod PCF59 nabavite sljedeće proizvode snižene 59%:

PCF37 kod vrijedi za dodatnih 37% popusta i na sljedeće proizvode:

Windows:

Office:

Project:

Visio:

Bundle:

Windows server:

Igre:

Naposlijetku, MMORC.COM podržava plaćanje putem PayPal-a, koje vam može biti refundirano bilo kada, ako imate neki problem s kupovinom preko MMORC.COM servisa, a ako imate bilo kakvih pitanja i nedoumica oko MMORC proizvoda i usluga kontaktirajte ih na sljedeću email adresu: support@mmorc.com

(sponzorirani post)

Više... Vaš Komentar Top
Ponuda poslova s posao.hr

Datum objave 13.03.2020

Ponuda poslova s posao.hr

posao_hr

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Philips zapošljava Consumer Operations Specialist-a (m/ž) u Zagrebu. Rok prijave je 29.3. Potrebna je viša stručna sprema, dvije do tri godine relevantnog iskustva u korisničkoj službi, sposobnost odgovaranja na korisničke prigovore i zahtjeve, odlična usmena i pismena komunikacija, dobre organizacijske vještine. Potrebno je napredno korištenje MS Office-a i dobro znanje engleskog jezika. Prijavite se.

NetVision traži sistem inženjera/ projektanta sigurnosnih mrežnih rješenja (m/ž). Mjesto rada je Zagreb. Prijave su otvorene do 30.3. Posao se sastoji od planiranja, organizacije i izvođenja poslova implementacije mrežnih uređaja. Očekuje se viša ili visoka stručna sprema tehničkog smjera, otvorenost i spremnost na učenje, sposobnost analitičkog razmišljanja i rješavanja problema. Prijavite se na linku.

ING Österreich zapošljava agile Java Developer-a (m/ž) u Beču, Austrija. Rok prijave je 20.3. Potrebna je visoka edukacija s fokusom na računalnu znanost, računalnu informatiku, softwerski inženjering i ostalo. Traži se i profesionalno iskustvo kao software developer (m/ž), znanje o Java-i i profesionalno razumijevanje arhitekture i dizajna. Potražite detalje ovog posla i prijavite se.

VuMedi traži novo radno osoblje u Zagrebu: General Manager (m/ž), Business Development Coordinator (m/ž), Sales Development Coordinator (m/ž), Customer Success Coordinator (m/ž), Content Coordinator (m/ž). Za poslove je potrebno napredno poznavanje rada na računalu, aktivno služenje engleskim jezikom u govoru i pismu i relevantno radno iskustvo. Aplicirajte najkasnije do 20.3.

House of Jobs za potrebe klijenta zapošljava Delivery Manager-e (m/ž) u Zagrebu. Traži se više izvršitelja. Rok prijave je 19.3. Prijaviti se mogu kandidati koji imaju EU državljanstvo, a traži se petogodišnje iskustvo u sličnim poslovima u ICT industriji te trogodišnje iskustvo u vođenju projekata. Poželjan je project management certifikat. Očekuje se izvrsno poznavanje Microsoft Cloud tehnologija i servisa, izražene komunikacijske vještine, izvrsno znanje engleskog jezika i vozačka dozvola B kategorije. Aplicirajte ovdje.

Abc Tech traže senior programera (m/ž) u Varaždinu i Zagrebu. Prijavite se najkasnije do 9.4. Poželjno je poznavanje web tehnologija, Java EE tehnologija, SQL programskog jezika, relacijskih baza podataka i ostalo. Posao se sastoji od izrade novih i nadogradnje postojećih programskih rješenja za digitalno bankarstvo i ostalo. Prijavite se.

Elen Automatika d.o.o. zapošljava na poziciji programski inženjer  (m/ž) u Zagrebu. Glavni zadaci su izrada kontrolnih programa za automatsko upravljanje procesima, puštanje u pogon i optimiranje procesa. Potrebno je iskustvo u programiranju i poznavanje stranih jezika (engleski i njemački jezik). Nužna su povremena putovanja u inozemstvo. Rok prijave je 22.3. Prijavite se putem linka.

AA Euro Croatia d.o.o. zapošljava na poziciji Data Center Design Manager (m/ž) u Parizu, Francuska te Planner (m/ž) u gradu Lulea u Švedskoj. Potrebno je poznavanje engleskog jezika i relevantno iskustvo. Rok prijave je 7.4. Aplicirajte na linku.

Digitalni klik d.o.o. zapošljava Frontend Developera (m/ž) i Mid/ Senior .NET developera (m/ž). Mjesto rada je Zagreb. Prijave su otvorene do 18.3. Poslodavac nudi bonuse, parkirno mjesto, brojne beneficije. Aplicirajte putem linka.

zooplus Polska Sp. z o.o. traži Online Marketing Specialista (SEO, SEM) – Croatian Speaker (m/ž). Lokacije rada su Beč, Austrija i Krakov, Poljska. Prijave su otvorene do 22.3. Potrebno je dvogodišnje radno iskustvo, mogućnost za interpretiranjem podataka i raznih trendova, odlične komunikacijske vještine. Iskustvo u e – commerce-u donosi prednost. Potražite više i aplicirajte.

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Seasonic Connect Gold

Datum objave 13.03.2020

Seasonic Connect Gold

seasonic_connect_1

Seasonic je predstavio seriju Connect 80 Plus Gold certificiranih napajanja, uz koje dolazi organizator kabela. Organizator kabela se može instalirati sa stražnje strane matične ploče, za kućište ga drži magnet, a na njega se onda spajaju svi ostali priloženi kabeli u ovisnosti o potrebi.

seasonic_connect_2

Prvo napajanje iz serije nosi naziv SSR-750FA, dolazi sa svom silom zaštita (OPP, OVP, UVP, OCP, OTP i SCP), ima jedan 12V vod maksimalne struje 62 A, 135-milimetarski ventilator za hlađenje i jamstvo od deset godina.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft srušio Necurs botnet mrežu s više od 9 milijuna računala

Datum objave 12.03.2020

Microsoft srušio Necurs botnet mrežu s više od 9 milijuna računala

Microsoft_srusio_Necurs_1

Microsoft je u suradnji s međunarodnom policijom i brojnim tehnološkim partnerima iz 35 zemalja uspješno poremetio i onemogućio jednu od najvećih botnet mreža – Necurs, koja je već uspjela zaraziti oko devet milijuna računala širom svijeta.

Necurs je prvi puta uočen još od 2012. godine. Od tada Microsoftovi sigurnosni stručnjaci i   partneri poput BitSighta, promatraju, prate i analiziraju ovu botnet mrežu pokušavajući  onemogućiti kriminalce da ne mogu upotrebljavati ključne elemente infrastrukture za provođenje cyber napada. Nakon osam godina, izgleda da su uspjeli srušiti Necurs botnet  nakon što su uspješno razbili algoritam za generiranje domena (DGA) implementiran od strane zlonamjernog softvera. DGA je u osnovi tehnika nepredvidivog generiranja novih imena domena u pravilnim intervalima, pomažući autorima zlonamjernog softvera da kontinuirano mijenjaju lokaciju C&C poslužitelja i održavaju nesmetanu digitalnu komunikaciju sa zaraženim računalima.

Osim toga otkrili su da je jedno računalo, dio botneta, poslalo 3,8 milijuna zlonamjernih  poruka  u 58 dana i detektirali da bi se moglo generirati više od 6 milijuna virusnih novih domena u sljedeće dvije godine.

Microsoft_srusio_Necurs_2

Ove ključne informacije prenijete su pružateljima internetskih usluga i agencijama za upravljanje imenima domena širom svijeta kako bi blokirali takve web stranice, sprečavajući ih da postanu dio botnet mreže. Također je Microsoft uz pomoć sudskog naloga preuzeo Necursove postojeće američke domene i stekao kontrolu nad američkom infrastrukturom koja se koristi za distribuciju zlonamjernog softvera i zarazu računala žrtava.

Sigurnosni stručnjaci pretpostavljaju da iza Necurs botnet mreže stoje ruski hakeri i koriste  zaražena računala za distribuciju zlonamjernog softvera, ransomwarea, obavljanje prijevara, krađe identiteta, DDoS napada na druga računala itd. Ali dio infrastrukture i iznajmljuju  drugim cyber-kriminalcima.

Podsjetimo, napadači su koristili Necurs za distribuciju svih vrsta zloćudnog softvera, poput zlonamjernog bankarskog GameOver Zeusa, a koji je kriv za gubitak od 100 milijuna dolara. Isto tako u 2016. godini  Necurs je  bio odgovorna za više od 90% zlonamjernog softvera koji se  slao e-poštom i pronalazio žrtve u gotovo svim zemljama svijeta. Ali Necurs nije samo neželjeni program, već je modularni zlonamjerni softver koji uključuje glavni botnet modul, rootkit na razini korisnika i može dinamički učitavati druge module te omogućava operatorima da tijekom vremena mijenjaju način na koji rade.

U ovom trenutku nitko još nije siguran u potpunu učinkovitost Microsoftovog uništenja Necursa i hoće li se on vratiti. I dalje postoji bojazan da zombiji u internetskom svijetu mogu biti beskrajni.

Više... Vaš Komentar Top
AMD EPYC pokreće najmoćnije meteorološko superračunalo u Europi

Datum objave 11.03.2020

AMD EPYC pokreće najmoćnije meteorološko superračunalo u Europi

atos_une_nowat

Europski centar za kreiranje kratkoročnih meteoroloških predviđanja (ECMWF) odabrao je superračunalo Atos s AMD EPYC pogonom za novu instalaciju koja će tijekom rada sljedeće godine moći predvidjeti vremenske uvjete unutar radijusa od 10 kilometara s visokom preciznošću i pouzdanošću što do sada nije bilo moguće.

Athos BullSequana XH2000 superračunalo pokreću AMD-ovi procesori EPYC 7742, koji sa svoje 64 “Zen2″ jezgre pružaju visoke performanse i energetsku učinkovitost neusporedivu s bilo kojim drugim rješenjem na tržištu. Novo superračunalo bit će instalirano ove godine u podatkovnom centru ECMWF u Bologni, s ukupnim ulaganjem od 80 milijuna eura!

Atos Corporation globalni je lider u digitalnoj transformaciji, s godišnjim prihodom od 11 milijardi eura i preko 110.000 zaposlenih u 73 zemlje. Atos je broj jedan u Europi kada su u pitanju usluge u oblaku, kibernetička sigurnost i superračunala.

Više... Vaš Komentar Top
Vivo službeno objavio NEX 3S 5G sa zaslonom poput slapa

Datum objave 11.03.2020

Vivo službeno objavio NEX 3S 5G sa zaslonom poput slapa

vivo Nex 3S (5G) 1

Vivo NEX serija od prve generacije 2018. godine, pokazuje trenutnu dizajnersku i tehnološku  snagu tvrtke.  Upravo predstavljen Vivo NEX 3S, po tom pitanju se ne razlikuje. Kao i mnogi proizvodi sa “S” kao sufiksom, i ovaj put su prisutna poboljšanja u osnovi na prethodni model. Što je sve nadograđeno, a što je ostalo isto, pročitajte u nastavku.

Vivo NEX 3S poput prethodnika koristi 6,89 inčni  zaslon u obliku slapa bočne zakrivljenosti   blizu 90° s omjerom od 99,6% u odnosu na tijelo. Rezolucije je  2.256 × 1.080 piksela.   Minimalna svjetlina je 1.9 nita, najveća 800 nita. Podržava HDR10 + i pokriva 100% P3 gamu boja. Odlikuje ga SRE (Sunshine Readable Enhancement) funkcija za optimizaciju kvalitete prilaza na suncu. Dio zaslona je skener otisak prsta, kao što je i kod drugih flagshipa u posljednje vrijeme.

Na bočnim stranama nema tipke na koje je većina navikla. Koriste se virtualne, osjetljive na pritisak, skrivene na prednjoj strani kako bi se osiguralo uključivanje / isključivanje rada, zaključavanje zaslona i podešavanje glasnoće. Još jedna zanimljivost ovog modela je što se  bočni dio zaslona može pretvoriti u dodatne  (L/D) gumbe  u igrama  kako bi se olakšala provedba operacija s četiri prsta. Osim toga uz linearni motor X-osi i tlačni senzor gumbi pružaju bogatiji vibracijski učinak za igranje.

vivo Nex 3S (5G) 2

Sa stražnje strane ima kamere u klasteru kružnog dizajna. Specifikacije kamera su sljedeće:

 • Glavna: 64 MP (Samsung GW1), F1.8, EIS
 • Dodatna: 13 MP, telefoto objektiv, F2.46, podržava 2x optičko zumiranje i do 20x digitalno zumiranje
 • Širokokutna (120°): 13 MP, F2.2

A gdje je prednja kamera? NEX 3S koristi za prednju 16 MP ( F2.09) kameru te konstrukciju   podizanja mehaničke strukture. Ova kamera podržava funkcije kao što su otključavanje lica i AI beauty selfie.

Sa stajališta hardverske konfiguracije, NEX 3S opremljen je Qualcomm Snapdragon  865  mobilnom platformom s Adreno 650 GPU. Kako bi u potpunosti zadovoljio potrebe  zahtjevnijih korisnika, opremljen je s 8 ili 12 GB  radne LPDDR5 memorije i 256/512 GB UFS 3.1 fleš memorije. Uz to, za  poboljšanje performansi brzine ovih memorija proizvođač je dodao   TurboWrite i HPB tehnologije. Ima i Snapdragon AI engine pete generacije, koristi Hexagon 698 DSP i Spectra 480 ISP.

Potpuno je opremljen svim komunikacijskim modulima što uključuje Qualcomm X55 čip   koji pruža podršku za dual-mode 5G mreže,  NFC, dual Wi-Fi 6 i BT velike snage koji može poboljšati performanse signala. Ugrađena baterija je nominalnog kapaciteta 4.500 mAh, a podržava vivo Super FlashCharge brzo punjenje snage 44 W.

Uređaj  dolazi s Androidom 10 (Funtouch OS 10) inačicom sustava. Bit će dostupan u crnoj, plavoj i crvenoj boji.  Vivo NEX 3S 5G prodavat će se  Kini od 14. ožujka, a cijene (pretvorene u američke dolare) bit će sljedeće:

 • Vivo NEX 3S 5G 8/256 GB – 720 USD
 • Vivo NEX 3S 5G 12/512 GB – 762 USD

Očekuje se da bi potom uređaj u nekom kraćem vremenu mogao biti dostupan u Europi.

Više... Vaš Komentar Top
OnePlus prima ideje od korisnika za poboljšanje Oxygen OS-a

Datum objave 10.03.2020

OnePlus prima ideje od korisnika za poboljšanje Oxygen OS-a

One Plus

OnePlus traži inspiraciju od korisnika za razvoj Oxygen OS-a. U tu svrhu pokrenuli su inicijativu u obliku nagradnog natječaja pod nazivom IDEAS. Trajat  će do 30. travnja 2020. godine.

Za  objavljivanje prijedloga potrebno je imati OnePlus korisnički račun i ispuniti  obrazac na engleskom jeziku koji omogućuje odabir oznake za ideju, unos naslova i opis detalja. Osim toga svi zainteresirani OnePlus forumaši mogu komentirati nečiju ideju ili pokazati svoju podršku glasajući za onu koja im se sviđa.

OnePlus će svaka dva tjedna (ukupno 4 kruga ) autore pet najpopularnijih ideja prema broju lajkova nagraditi s 1.000 kredita zajednice, prilagođenom značkom i slušalicama OnePlus Bullets Wireless 2.  Uz to, svaki dan novo objavljene ideje dobivaju svaka 20 kredita zajednice.

Ako odabrana ideja bude dovoljno zanimljiva za usvajanje softverskom timu za istraživanje i razvoj tvrtke bit će implementirana u OxygenOS 11 temeljen na Androidu 11. Također autori ideja dobivaju odgovarajuće nagrade. Primjerice, VIP ulaznice za  predstavljanje OnePlus 8T modela uz plaćene troškove putovanja i jednodnevni smještaj. Potpuni popis pobjednika bit će otkriven početkom svibnja.

Eto, ako želite imate priliku uključiti se i možda riješiti nešto što ste uočili kao problem u OxygenOS-u ili kao grešku. Cijeli popis ideja, a kojih je u samo nekoliko dana prikupljeno više od 400, i dodatne detalje uvjeta natječaja možete pronaći na službenom postu foruma OnePlus Ideas.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft mijenja sustav certifikacije: povlači MCSA, MCSD i MCSE

Datum objave 09.03.2020

Microsoft mijenja sustav certifikacije: povlači MCSA, MCSD i MCSE

Microsoft certifikati_2020_1

Microsoft od 30. lipnja 2020. povlači određene obrazovne programe za certificiranje  i zasebne ispite za Windows Server 2019 i SQL Server 2019.

Prema službenoj objavi, Microsoft će prestati održavati ispite i izdavati Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA), Microsoft Certified Solutions Developer (MCSD) i Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE) certifikate.

Pojedinci i dalje mogu dobiti te potvrde, ali morat će položiti sve potrebne ispite prije nego što se povuku, savjetuje Microsoft. Oni koji su položili ili polože ispite do krajnjeg roka, primit će valjane potvrde koje će biti važeće dvije godine, odnosno najdulje do kraja lipnja 2022. godine.

Korporacija također ukida certifikaciju za Windows Server 2019 i SQL Server 2019.  I to je na neki način razumljivo jer šire svoju ponudu certifikata na rješenja u oblaku. Već su to i učinili u rujnu 2018. godine, kada su proširili portfelj certifikata za ukupno 34, na području Azure (Administrator, Developer, Solutions Architect, DevOps Engineer…), Modern Workplace i Business Applications.

Potpuni popis certifikata koji će biti poništeni od 30. lipnja izgleda ovako:

⦁    MCSA: BI Reporting
⦁    MCSA: Dynamics 365 for Operations
⦁    MCSA: SQL 2016 BI Development
⦁    MCSA: SQL 2016 Database Admin
⦁    MCSA: SQL 2016 Database Dev
⦁    MCSA: SQL Server 2012/2014
⦁    MCSA: Universal Windows Platform
⦁    MCSA: Web Applications
⦁    MCSA: Windows Server 2012
⦁    MCSA: Windows Server 2016
⦁    MCSD: App Builder
⦁    MCSE: Business Applications
⦁    MCSE: Core Infrastructure
⦁    MCSE: Data Management & Analytics
⦁    MCSE: Productivity

Exams Retiring on June 30, 2020:

⦁    70-333: Deploying Enterprise Voice with Skype for Business 2015
⦁    70-334: Core Solutions for Microsoft Skype for Business 2015
⦁    70-339: Managing Microsoft SharePoint Server 2016
⦁    70-345: Designing and Deploying Microsoft Exchange Server 2016
⦁    70-457: Developing Mobile Apps
⦁    70-410: Installing and Configuring Windows Server 2012
⦁    70-411: Administering Windows Server 2012
⦁    70-412: Configuring Advanced Windows Server 2012 Services
⦁    70-413: Designing and Implementing a Server Infrastructure
⦁    70-414: Implementing an Advanced Server Infrastructure
⦁    70-417: Upgrading Your Skills to MCSA Windows Server 2012
⦁    70-461: Querying Microsoft SQL Server 2012/2014
⦁    70-462: Administering Microsoft SQL Server 2012/2014 Databases
⦁    70-463: Implementing a Data Warehouse with Microsoft SQL Server 2012/2014
⦁    70-464: Developing Microsoft SQL Server 2012/2014 Databases
⦁    70-465: Designing Database Solutions for Microsoft SQL Server
⦁    70-466: Implementing Data Models and Reports with Microsoft SQL Server
⦁    70-467: Designing Business Intelligence Solutions with Microsoft SQL Server
⦁    70-480: Programming in HTML5 with JavaScript and CSS3
⦁    70-483: Programming in C#
⦁    70-486: Developing ASP.NET MVC Web Applications
⦁    70-487: Developing Microsoft Azure and Web Services
⦁    70-537: Configuring and Operating a Hybrid Cloud with Microsoft Azure Stack
⦁    70-705: Designing and Providing Microsoft Licensing Solutions to Large Organizations
⦁    70-740: Installation, Storage, and Compute with Windows Server 2016
⦁    70-741: Networking with Windows Server 2016
⦁    70-742: Identity with Windows Server 2016
⦁    70-743: Upgrading Your skills to MCSA: Windows Server 2016
⦁    70-744: Securing Windows Server 2016
⦁    70-745: Implementing a Software-Defined Datacenter
⦁    70-761: Querying Data with Transact-SQL
⦁    70-762: Developing SQL Databases
⦁    70-764: Administering a SQL Database Infrastructure
⦁    70-765: Provisioning SQL Databases
⦁    70-767: Implementing a Data Warehouse using SQL
⦁    70-768: Developing SQL Data Models
⦁    70-777: Implementing Microsoft Azure Cosmos DB Solutions
⦁    70-778: Analyzing and Visualizing Data with Microsoft Power BI
⦁    70-779: Analyzing and Visualizing Data with Microsoft Excel
⦁    MB2-716: Microsoft Dynamics 365 Customization and Configuration
⦁    MB6-894: Development, Extensions and Deployment for Microsoft Dynamics 365 Finance
⦁    MB6-897: Microsoft Dynamics 365 for Retail
⦁    MB6-898: Microsoft Dynamics 365 Human Resources

Važno je napomenuti da certifikati Microsoft Office Specialist (MOS) i Microsoftov  tehnološki suradnik (MTA) još nisu pogođeni ovom inovacijom.

Microsoft certifikati_2020_2

Izgleda da su reakcije profesionalaca na Microsoftove najavljene izmjene u programu certifikacije uglavnom negativne, ako pogledate objave na službenom Twitter računu kompanije.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 34 minute

K: ddr3 4 gb ram

Objavljeno prije 35 minuta

Zanimljive stranice širom Interneta

Objavljeno prije 42 minute

vga, lga 1155 ili 1151 komponente, psu

Objavljeno prije 49 minuta

Preporuka sportske cipele, tenisice

Objavljeno prije 1 sat

Novi DVB-T2 sustav; info, oprema...

Novosti

Canon proširuje liniju pisača PIXMA G-Series MegaTank

Canon Europe proširuje svoju ponudu popularnih pisača PIXMA G-Series MegaTank dodatkom pet pisača s početka ponude s punjivim spremnikom tinte, namijenjenih malih tvrtkama, radu od kuće i učenicima/studentima. Među glavnim su značajkama mod... Pročitaj više

Apple ubrzava razvoj tražilice, razlog zapravo nije teško smisliti

Google je svojom tražilicom privukao pozornost američkog pravosudnog odjela sumnjom da zlorabi monopolistički položaj i guši konkurenciju. Budući Apple i Googleom usko surađuju po pitanju tražilice, očito ekipa iz Cupertina ne može mirno sj... Pročitaj više

Toshiba predstavila MG08-D seriju tvrdih diskova poslovne klase

Toshiba MG08-D novi 3,5-inčni tvrdi diskovi dizajnirani su za  upotrebu na poslužiteljima za male i srednje tvrtke, rješavajući probleme pohrane, analize i arhiviranja podataka. Dolaze u kapacitetima od 4 - 8 TB. Diskovi kapaciteta od 4 TB... Pročitaj više

Check Point: napad ransomwarea naglo porastao u posljednja tri mjeseca

Najnovije istraživanje tvrtke Check Point istaknulo je da tvrtke na globalnoj razini doživljavaju novu rundu napada na ransomware. U usporedbi s prvom polovicom 2020., prosječni dnevni broj napada na ransomware u posljednja tri mjeseca pove... Pročitaj više

Kingston HyperX Pulsefire Haste je ultra lagani igraći miš

Pod svojim HyperX gaming brendom, Kingston je objavio novi gaming miš težak 59 grama, odnosno 80 grama s kabelom. HyperX Pulsefire Haste koristi otvorenu saćastu strukturu u području stražnje strane, na dnu i na unutarnjim krajevima glavnih... Pročitaj više

Sve novosti