Apple redefinira umjetnu inteligenciju, i figurativno i doslovno

Datum objave 14.06.2024 - Apple redefinira umjetnu inteligenciju, i figurativno i doslovno

Apple redefinira umjetnu inteligenciju, i figurativno i doslovno

Apple redefinira umjetnu inteligenciju, i figurativno i doslovno

Apple AI (2)

Mnogi su prije WWDC-a 2024. tvrdili da Apple zaostaje u utrci za umjetnom inteligencijom, s čime se možemo složiti. Zar ne djeluje to u skladu s Appleovim uobičajenim pristupom? Sjetite se widgeta? Gledano iz perspektive Androida, Apple često polako implementira značajke ne gubeći pritom korisničku bazu i dotjera ih do savršenstva. To mu omogućuje da se uvijek predstavi posebnijim i iskoči od konkurencije. Ovaj put redefinira umjetnu inteligenciju, i figurativno i doslovno.

Appleova AI nije umjetna inteligencija, već Apple Inteligencija.

Apple AI (1)

Zapravo, promjena imena ima smisla. Apple se ne fokusira na ono što umjetna inteligencija može učiniti, već na to kako je korisnici doživljavaju. Sve do sada predstavljene i s AI povezane funkcije su intuitivne i jednostavne za korištenje. Apple Inteligencija može:

 • Razumjeti osobni kontekst u naredbama i suziti podatke u svakoj aplikaciji.
 • Dati pametne prijedloge za rad kako bi korisnici bili učinkovitiji.
 • Pozivati različite funkcije u raznim aplikacijama umjesto korisnika.
 • Pomoći u pisanju članaka ili ilustriranju itd.

Siri postaje pametnija, razumije kontekst i voli učiti

Korisnici sa Siri sada mogu komunicirati prirodnijim jezikom i kontekstom, ne samo glasom već i tipkanjem. Siri može pomoći u učenju zadataka kao što su zakazivanje e-pošte u aplikaciji Pošta ili prebacivanje na tamni način rada. Kako se Siri razvija, moći će sve više razumjeti korisnika i pojednostaviti i ubrzati procese svakodnevnih zadataka.

Zahtjevi za Appleovom umjetnom inteligencijom

Prema Appleovim uputama, umjetna inteligencija zahtijeva kombiniranu računalnu snagu CPU-a, GPU-a i NPU-a. Ova kombinacija je trenutno dostupna samo za procesore A17 Pro ili M1 i više.

To ne znači da iPhone 15 i modeli stariji od iPhonea 14 ne mogu koristiti funkcije umjetne inteligencije. Ti modeli mogu koristiti usluge trećih strana kao što je ChatGPT koji nudi OpenAI. Apple je potvrdio da je suradnja s OpenAI-jem tek početak njihovih napora u razvoju umjetne inteligencije. Planiraju surađivati i s drugim uslugama trećih strana, uključujući Google Gemini. Ovo otvaranje prema trećim stranama će korisnicima omogućiti da biraju modele umjetne inteligencije koji odgovaraju njihovim potrebama. Također će omogućiti prilagodbu sadržaja modela prema zakonima i propisima u različitim zemljama i regijama.

Privatnost u središtu umjetne inteligencije: Apple pokazuje put naprijed

Prema Appleovom dijagramu arhitekture, AI će se prvenstveno oslanjati na računalstvo na uređaju, a računalstvo u oblaku (Private Cloud Compute)  bit će potrebno samo kada ne bude dovoljno računalne snage.

Ovdje započinje  Secure Enclave, koja štiti ključne ključeve za šifriranje na poslužitelju baš kao i na korisnikovom iPhoneu, dok Secure Boot osigurava potpisivanje i provjeru OS-a koji radi na poslužitelju, baš kao u iOS-u. Trusted Execution Monitor osigurava pokretanje samo potpisanog i provjerenog koda, a potvrda omogućuje korisnikovom uređaju sigurnu provjeru identiteta i konfiguracije klastera Private Cloud Compute prije slanja zahtjeva. Apple neće koristiti podatke za naknadnu obuku niti će znati detalje sadržaja podataka. Također će se u procesu računanja usporediti uređaj koji je podnio zahtjev za suradničko računalstvo s uređajem na koji se šalju rezultati izračuna, kako bi se spriječilo curenje korisničkih podataka. Osim toga, kompanija naglašava da će se svi računalni podaci koristiti u deidentificiranom obliku, a iCloud Private Relay koristi istu mrežnu tehnologiju maskiranja IP-a za osiguranje privatnosti.

Zaštita privatnosti je uspostavljena i za korisnike koji koriste ChatGPT. Također su IP adrese skrivene, a podneseni zahtjevi nisu pohranjeni u OpenAI zapisima. Za korisnike koji se odluče povezati s postojećim OpenAI pretplatničkim računom, primjenjivat će se ChatGPT-ova pravila o korištenju podataka.

Appleove inovacije u umjetnoj inteligenciji: lokalni jezični modeli i prilagođeni AI čipovi

Apple pokrenuo novu web stranicu za korisnike

Apple AI (3)

Suradnja Applea i Googlea ostaje čvrsta

Appleova tehnologija Apple Inteligencija eksternalizirana je za korištenje Googleovog TPU akceleratora za predtrening, što ukazuje na to da Apple i Google blisko surađuju u području umjetne inteligencije. Također mogu koristiti usluge oblaka Google Cloud. Iza tehnologije Appleove Inteligencije zapravo stoji Googleov TPU za preliminarnu obuku. Prema relevantnim tehničkim dokumentima, osim korištenja Appleovih procesora i drugog hardvera s softverskim okvirom, inženjeri koriste i vlastite grafičke procesore u kombinaciji s Google TPU tenzorskim akceleratorima za ubrzanu obuku u ranoj fazi modela umjetne inteligencije. Međutim, u relevantnim dokumentima nisu objavljene specifikacije Googleovog TPU-a korištenog za obuku niti udio koji se koristi u cjelokupnom procesu oluke.

Razlog zbog kojeg Apple nije usvojio shemu ubrzanja GPU-a koju zagovaraju NVIDIA ili AMD pokazuje da, kada dođe vrijeme, planira prijeći na vlastite modele umjetne inteligencije kako bi smanjio prekomjernu ovisnost o drugima, osigurao resurse i istovremeno promovirao razvoj AI aplikacija koje su više u skladu s njegovom vizijom.

Apple Inteligencija i  dostupnost

Appleova Inteligencija bit će dostupna samo u beta obliku barem do druge polovice ove godine i samo na engleskom jeziku, a očekuje se da će više jezika biti dodano tek sljedeće godine. Do tada se mogu i mnoge funkcije ponovno prilagoditi.

Što se tiče AI halucinacija, za sve je odgovoran OpenAI :)

Više... Vaš Komentar Top
Snapdragon 6s Gen 3 je rebrendiran trogodišnji čip

Datum objave 14.06.2024

Snapdragon 6s Gen 3 je rebrendiran trogodišnji čip

Snapdragon 6s Gen 3 je rebrendiran trogodišnji čip

Posljednje predstavljena mobilna platforma srednje klase je Snapdragon 6s Gen 3, na 6nm procesu. Nevjerojatno je identičan Snapdragonu 695 koji je Qualcomm lansirao 2021. godine. Evo detalja.

Snapdragon 6s Gen 3 sadrži dvije Cortex-A78 jezgre koje rade na maksimalnoj frekvenciji do 2,3 GHz i 6 x Cortex-A55 na 1,8 GHz. GPU je Adreno 619. Kao i drugi “s” čipseti dolazi s AI motorom koji se može iskoristiti značajkama umjetne inteligencije na uređaju. To uključuje bolje snimke pri slabom osvjetljenju, glasovne asistente umjetne inteligencije, manju potrošnju energije za zvuk, glas i senzore te konačno, otkrivanje dalekog polja s više mikrofona i poništavanje jeke. Postoji podrška za razlučivost stražnje kamere do 108 MP i reprodukciju videozapisa od 1080p 60 fps, LPDDR4x pri 2133 MHz i UFS 2.2. memoriju i zaslone rezolucije do 120 Hz i FHD+.

Snapdragon 7+ Gen 3 snažna podrška za umjetnu inteligenciju u srednjem cjenovnom rangu mobilnih telefona

Snapdragon 782G mobilna platforma: detalji

Realmea 9 5G debitira sa Snapdragonom 695

Što se povezivosti tiče, Qualcomm sustav Fast Connect 6200 donosi Wi-Fi 4 i 5, a tu si Bluetooth 5.2, NFC i X51 5G modem.

Ovim detaljnim pogledom na specifikacije u stvarnost 6s Gen 3 ima lošije performanse od 6 Gen 1. Ova Qualcommova shema imenovanja je prilično zbunjujuća i donekle zavaravajuća.

Više... Vaš Komentar Top
Tri najčešće vrste online prijevara – Kako izbjeći zamke?

Datum objave 14.06.2024

Tri najčešće vrste online prijevara - Kako izbjeći zamke?

Tri najčešće vrste online prijevara – Kako izbjeći zamke

Postoji velik broj različitih vrsta online prijevara koje možda poznajete, a možda i ne, a stručnjaci za kibernetičku sigurnost upozoravaju na tri prilično aktivne ove godine. Koje su to vrste prijevara?

1. Phishing napadi

Phishing napadi provode se generičkom e-poštom ili SMS-om koji oponašaju velike tvrtke, banke ili e-trgovine. Cilj je navesti primatelja da podijeli svoje podatke o bankarskim aplikacijama, lozinke ili instalira zlonamjerni softver.

Ali su hakeri pokrenuli nešto modificiraniju metodu nazvanu Spear phishing. Također se izvodi s namjerom krađe identiteta, financijskih prijevara, špijunaže ili krađe povjerljivih podataka kako bi ih preprodali zainteresiranim stranama. Ono što spear phishing prijevare čini tako uspješnim je to što napadači provode opsežna istraživanja na ciljanim metama. Pretražuju internet i profile društvenih medija u potrazi za telefonskim brojevima, poslovnim kontaktima, posjećenim lokacijama, tvrtkama u kojima rade, gdje kupuju online i tako dalje, kako bi pronašli što više detalja o potencijalnoj žrtvi. Koristeći ove pronađene i vjerodostojne informacije u Phishing napadima, žrtva postaje manje oprezna i teško da će izbjeći prijevaru.

Postoji mnoštvo mjera koje tvrtke mogu primijeniti za prevenciju spear phishinga. Iako te mjere neće u potpunosti iskorijeniti prijetnju ovih napada, nude dodatne slojeve sigurnosti koji će smanjiti vjerojatnost da se dogode.

Što možete učiniti za zaštitu?

 • Provjerite adresu pošiljatelja i domenu. Budite oprezni na male promjene poput “amaz0n.com” umjesto “amazon.com”.
 • Ako ste u nedoumici o izvoru poruke, kontaktirajte pošiljatelja telefonom.
 • Umjesto klikanja na poveznice u poruci, ručno unesite adresu u novi prozor web preglednika.
 • Ako ne možete li otkriti je li riječ o lažnoj stranici, postoji kontrolna stranica na kojoj možete provjeriti sigurnost stranice. Možete je pronaći na ovoj poveznici. https://www.scamadviser.com/

2.   Screen Overlay Attack/  Clickjacking ili prekrivanje zaslona

Vjerovali ili ne, hakeri mogu napasti zaslon vašeg pametnog telefona ili računala  u kojem zlonamjerna aplikacija otvara aktivni prozor nad legitimnim programom.  Ovaj nelegitimni sloj oponaša izgled i funkcionalnost autentičnog zaslona, obmanjujući korisnika da vjeruje da komunicira s legitimnom aplikacijom. Primjerice, zlonamjerni sloj može oponašati zaslon za prijavu, potičući korisnika da unese osjetljive podatke poput korisničkih imena i lozinki. Ali korisnici zapravo unose te detalje u lažni zaslon prekrivanja, koji napadač zatim snima. Takve tehnike unosnog prikupljanja podatak obično koriste cyber kriminalci kako bi kompromitirali mobilno bankarstvo, fintech, e-novčanike, aplikacije za kriptovalute ili vas registrirali na neku skupu uslugu. Napad se prvenstveno usredotočuje na hvatanje korisničkih unosa, a ne na izazivanje neželjenih klikova ili dozvola.

Za ovaj napad kriminalci koriste naizgled bezopasne aplikacije kao što su igre, uslužni alat ili čak antivirusni softver, u kojima je sakriven zlonamjerni kôd.  Kada korisnik prvi put instalira i otvori aplikaciju, od njega se traže različita dopuštenja. Jedna od njih može biti dopuštenje za “privlačenje drugih aplikacija” ili slično, što korisnik može nesvjesno odobriti, ne shvaćajući implikaciju. Nakon što se dozvole dodaju, zlonamjerna aplikacija sada se izvodi u pozadini, nadzirući aktivnost na uređaju. Programiran je da otkrije kada se pokrene ciljana aplikacija, poput aplikacije za bankarstvo ili društvene medije.  Android uređaji najosjetljiviji su na ovu vrstu napada jer sve aplikacije preuzete s Google Playa prema zadanim postavkama imaju SYSTEM_ALERT_WINDOW dopuštenje.

3. Quishing
Prijevara korištenjem QR kodova postaje sve popularnija. U ovom obliku napada, hakeri koriste QR kodove za preusmjeravanje žrtava na lažne web stranice za prijavu, gdje mogu prikupiti osobne podatke ili naplatiti neke usluge bez znanja žrtve. QR kodovi se ponekad šalju e-poštom, a ponekad se postavljaju na javna mjesta. Zato opreza pri korištenju QR kodova iz nepoznatih izvora nikada dosta.

Koje lozinke su dovoljno snažne da ih hakeri ne mogu lako provaliti?

Hakeri ukrali Tesla automobil s pametnim telefonom

Državni hakeri zloupotrebljavaju alate umjetne inteligencije za kibernetičke napade, ali ne i za generiranje cijelih napada

Dodatne preporuke

 • Ne vjerujte ponudama koje su previše dobre da bi bile istinite, super povoljnim cijenama u e-trgovinama ili čudnim e-porukama
 • Prije online kupovine provjerite recenzije trgovca ili se savjetujte se s nekim tko je već kupovao kod tog trgovca.
 • Provjerite internetske trgovine na besplatnom servisu iffy.cert.hr.
 • Ograničite količinu osobnih podataka koje dijelite online.
 • Provjerite postavite privatnosti na društvenim medijima i postavite ih na najviše razine

Online prijevare su sve učestaliji problem, ali uz informiranost i oprez možete se zaštititi. Implementiranjem navedenih savjeta možete značajno smanjiti rizik od postajanja žrtve online prijevare.

Više... Vaš Komentar Top
HONOR predstavio novu HONOR 200 seriju

Datum objave 14.06.2024

HONOR predstavio novu HONOR 200 seriju

HONOR 200 Standard

HONOR je predstavio HONOR 200 seriju pametnih telefona na europskom događaju na prestižnom Longchamp hipodromu u Parizu. Na događaju s više od 800 predstavnika medija i partnera iz cijele Europe, gosti su imali priliku proslaviti predstavljanje nove serije HONOR 200 i iskusiti njezine mogućnosti kroz interaktivne zone i pop-up portretne studije osigurane od strane Studija Harcourt.

U središnjem dijelu prezentacije predstavljeno je partnerstvo sa Studiom Harcourt, legendarnom pariškom kućom za portretnu fotografiju, kojeg je nedavno najavio izvršni direktor HONOR-a George Zhao. Pokazujući HONOR-ovu nepokolebljivu predanost inovacijama, HONOR-ov proizvodni tim blisko je surađivao s Harcourtovim stručnim fotografima kako bi analizirali tisuće fotografija i zajednički razvili HONOR AI Portrait Engine (HONOR AI sistem za portrete).

Serija HONOR 200 koristi naprednu tehnologiju umjetne inteligencije za prepoznavanje nijansi svjetla i sjene, omogućujući korisnicima snimanje detaljnih portreta čak i u izazovnim uvjetima osvjetljenja. S glavnom portretnom kamerom od 50 MP i telefoto kamerom od 50 MP, HONOR 200 Pro donosi visoku kvalitetu portreta, potpomognutu HONOR AI sistemom za portrete (AI Portrait Engine). Suradnja s poznatim  pariškim portretnim studijem osigurava korisnicima jasne i prepoznatljive portrete, kombinirajući klasičnu kvalitetu Studija Harcourt s naprednim tehnologijama HONOR-a. Trostruka 50 MP portretna kamera s nadograđenim HONOR RAW Domain algoritmom osigurava dobro uravnotežene portrete u svim uvjetima.

Između ostaloga, predstavljen je i HONOR MagicBook Pro 16 (verzija s integriranim grafikama) koji se može pohvaliti zadivljujućim 16-inčnim HONOR FullView zaslonom visoke rezolucije od 3072 x 1920. Certificiran od strane TÜV Rheinland za performanse s niskom plavom svjetlošću i bez treperenja, također uključuje način rada za e-knjige i tehnologiju dinamičkog zatamnjenja za smanjenje naprezanja očiju. Pokreće ga Intel Core Ultra 5 procesoro i Intel Arc grafika, HONOR MagicBook Pro 16 nudi High-powered i Smart načine rada za ravnotežu između performansi i potrošnje energije.

Predstavljajući elegantan dizajn inspiriran prirodom, HONOR 200 Pro bit će dostupan u Hrvatskoj u dvije boje: crnoj i mjesečevo bijeloj  po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 799 €, dok će HONOR 200 biti dostupan u smaragdnoj zelenoj i crnoj boji po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 649 €. HONOR 200 Lite će biti dostupan u ponoćno crnoj i tirkiznoj boji po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 329 €.

U razdoblju pretprodaje koja traje od 13. do 30. lipnja 2024. godine ili do isteka zaliha, uz kupnju HONOR 200 ili HONOR 200 Pro pametnog telefona kod HONOR prodajnih partnera, korisnici na poklon dobivaju čak četiri poklona: HONOR Choice Bleutooth prijenosni zvučnik, HONOR Choice Watch, HONOR 100 W SuperCharge punjač te 100€ popusta na kupovinu uređaja.

Više... Vaš Komentar Top
Pojačajte očev PC s doživotnom licencom Officea 2021 Pro za samo 27,25€

Datum objave 13.06.2024

Pojačajte očev PC s doživotnom licencom Officea 2021 Pro za samo 27,25€

Zapeli ste na poklonu za Očev dan koji će vaš otac zapravo koristiti iz dana u dan? Ako je vaš otac nedavno dobio novo prijenosno računalo ili neko vrijeme nije nadogradio svoje alate za produktivnost, ovaj Microsoftov paket mogao bi biti idealna ideja za dar. Licence za MS softver su snižene za Godeal24 rasprodaju Očevog dana. Microsoft Office 2021 Pro dolazi sa svim najnovijim značajkama u svojim sastavnim aplikacijama. Na akciji je 27.25€. Morate platiti samo jednom i dobiti trajni pristup Office aplikacijama. Kupite više ključnih paketa kao što je Office 2021 Professional Plus 5 PC od 17,25 €/kom. Najnovije značajke sustava Office 2021 uključuju ažuriranja estetike i korisničkog sučelja svakog programa u skladu s novim ‘Windows Fluent Designom’, zajedno s novim značajkama suradnje, koautorstva i sinkronizacije između uređaja, plus poboljšanu AI podršku, sigurnost i kompatibilnost s različitim uređajima i operativnim sustavima. Pripremite svoje računalo s Windows 11 Professional prije nabave Office 2021 Pro. Windows 11 Pro na ovoj promociji košta 13,25 €. Poklonite praktičan dar po odličnoj cijeni za Dan očeva. Ako imate bilo kakvih problema, obratite se našoj službi za korisnike 24/7 za besplatnu pomoć.

240603-720p-gd24-€

Podignite produktivnost po niskoj cijeni! Vremenski ograničena ponuda!

Ne zadovoljavajte se običnim – prihvatite nevjerojatno s Windowsima 11 Pro!

Nabavite svoj povoljan paket proizvoda danas! (kupon kod “SGO62″)

Do 50% popusta na još Windows i Office verzija! (kupon kod “SGO50″)

Fantastična prodaja od koje će vam se vilica objestiti! Nevjerojatno dobar posao!

Praktični računalni alat:

>>>Nabavite još alata

Kako platiti?

>Idite na stranicu za naplatu, nastavite kao gost (ili kreirajte račun), a zatim ispunite “Informacije o naplati”.

godeal24_narudzba_1

> Odaberite “CWALLETCO” u ovom koraku i kliknite Nastavi (Continue)

godeal24_narudzba_2

> Molimo potvrdite svoju narudžbu i klikinite Naruči (Place Order)

godeal_valentinovo_2024_1

> Tada će vas prebaciti na ovu stranicu gdje birate način plaćanja.

godeal_valentinovo_2024_2

> Na kraju, odaberite PayPal za izvršavanje naplate.

godeal_valentinovo_2024_3

Tko je Godeal24?

Kao što je navedeno, Godeal24 je globalni distributer računalnog softvera s vrlo agresivnom cjenovnom politikom. Dakle, bilo da ste slobodni kreator sadržaja ili vam je potreban softver za uređivanje videa i slika, ili želite ojačati sigurnost svog računala antivirusnim softverom, pozivamo vas da pogledate sve ponude Godeal24: sigurno ćete pronaći ono što želite traže. Na Godeal24 jamči se da je softver 100% autentičan. Stranica je 100% sigurna, a primitak ključa vrši se odmah putem e-pošte nakon plaćanja. Godeal24 obećava da nudi 24/7 profesionalnu tehničku podršku i doživotnu postprodajnu uslugu te da možete koristiti proizvod bez problema!

Kontaktirajte Godeal24: service@godeal24.com

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
iOS 18: Snimanje poziva na iPhonu, ali ne za sve

Datum objave 13.06.2024

iOS 18: Snimanje poziva na iPhonu, ali ne za sve

iOS 18 - snimanje poziva

iOS 18 donosi novu opciju – mogućnost snimanja poziva direktno na telefonu, bez da se mučimo s aplikacijama trećih strana.

Kada zovete nekoga, možete uključiti snimanje i druga osoba će dobiti obavijest da se razgovor snima. Neće biti baš u stilu “Ovaj razgovor se može snimati za unaprjeđenje kvalitete usluge”, ali hajde, bilo koja kombinacija bit će u skladu s Zakonom o zaštiti podataka koji kaže da je snimanje dozvoljeno uz pristanak druge strane. Nakon završetka poziva, umjetna inteligencija u aplikaciji Bilješke sažet će sadržaj razgovora, tako da možete lako pronaći važne informacije. Super stvar ako vam je do toga da ne zaboravite što ste pričali i da nema više ručnih bilješki tijekom slušanja kao u prošlosti.

Koji je OS bolji izbor: Android ili iOS?

ChatGPT dobiva službenu iOS aplikaciju – što očekivati?

Jedini problem je što u nekim zemljama Apple će ipak ograničiti ovu funkciju kako bi izbjegli probleme, upravo kao što čine proizvođači Android uređaja, usprkos legalitetu.

Više... Vaš Komentar Top
macOS 15 Sequoia – poboljšana sinergija iPhonea i Maca

Datum objave 13.06.2024

macOS 15 Sequoia - poboljšana sinergija iPhonea i Maca

macOS-15-Sequoia

Apple je predstavio macOS 15 Sequoia, nazvan po kalifornijskom Nacionalnom parku. Poboljšava iskustvo sinergije iPhonea i Maca i donosi značajke umjetne inteligencije koje su vrhunac WDDC-a 2024. Osim estetskih promjena, macOS 15 Sequoia nudi i nekoliko značajnih novosti:

Zrcaljenje iPhonea

macOS-15-Sequoia_Zrcaljenje iPhonea

Ova funkcija omogućuje korisnicima da zrcalce ekran iPhonea na prozoru macOS-a, dajući im pristup pametnom telefonu s računala. Mogu koristiti tipkovnicu, touchpad i miš Mac računala za interakciju s iPhonea, pregledavati obavijesti i odgovarati na njih te povlačiti i ispuštati datoteke između uređaja. iPhone ostaje zaključan i može preči u stanje mirovanja kako bi uštedio bateriju.

Aplikacija za lozinke

macOS-15-Sequoia_aplikacija_lozinke

Nova aplikacija za lozinke može pohraniti mnoštvo osjetljivih podataka, uključujući Wi-Fi lozinke, pristupne i kontrolne kodove, vjerodajnice i zajedničke lozinke za usluge. Dostupna je na svim Appleovim platformama i sinkronizira se putem iClouda.

Safari

macOS-15-Sequoia_safari

Preglednik Safari dobiva novu značajku isticanja ključnih informacija na web stranicama temeljenu na strojnom učenju. Također proširuje doživljaj načina za čitanje sa sažecima, tablicom sadržaja i poboljšanjima gledanja videozapisa. Dodan je i Viewer koji nudi niz mogućnosti vezanih uz upravljanje video materijalima na web mjestu.

Ostale značajke

macOS-1513 (1)

Ostale nove značajke sustava macOS 15 uključuju ažuriranu aplikaciju Kalkulator s poviješću izračuna i izrazima, kombinirani prikaz događaja i zadataka u aplikaciji Kalendar, mogućnost stvaranja prilagođenih pješačkih ruta na Apple kartama, personalizirani prostorni zvuk u igrama s podrškom za AirPods Pro 2 slušalice i u video dijelu FaceTimea dodana je funkcija uklanjanja pozadine.

macOS-15-Sequoia_karte macOS-15-Sequoia_bilješke

macOS-15-Sequoia_igre

Konačno, kao i u Windows sustavu, moguće je povući prozor do ruba ili kuta ekrana da se automatski prilagodi njegova veličina i položaj.

macOS-15-Sequoia_¸1

Dostupnost

macOS 15 Sequoia bit će dostupan u jesen 2024. godine. Beta verzija za programere aplikacija već je dostupna, a javna verzija za široko testiranje bit će dostupna u srpnju. Novi operativni sustav moći će se instalirati na sve sustave s čipovima serije Apple M, kao i na brojna računala s Intelovim čipovima.

Kompatibilni modeli Mac računala:

 • iMac 2019 i noviji
 • Mac Studio 2022 i noviji
 • Mac mini 2018 i noviji
 • Mac Pro 2019 i noviji
 • iMac Pro 2017 i noviji
 • MacBook Air 2020 i noviji
 • MacBook Pro 2018 i noviji

Veze za preuzimanje instalacijskog programa za MacOS Sequoia 15 : čista instalacija   /  nadogradnja 

Više... Vaš Komentar Top
S iPadOS 18 Apple nastoji učiniti uređaje još svestranijim alatom nego što već jesu

Datum objave 13.06.2024

S iPadOS 18 Apple nastoji učiniti uređaje još svestranijim alatom nego što već jesu

S_iPad_18_naslovnica

iPadOS 18 nudi niz značajnih poboljšanja  i nove funkcije koje će korisnicima učiniti ugodniji rad s ovim uređajem.  Donosi blokiranje i skrivanje aplikacija, pa čak i mogućnost odabira kontakata s kojima se mogu dijeliti. Apple je također naznačio da je uparivanje Bluetooth uređaja poboljšano radi veće privatnosti.  Evo što još znamo o sustavu.

S_iPad_18_1

iPadOS 18 donosi dugo očekivanu personalizaciju početnog zaslona koja uključuje promijene redoslijeda i lokacije ikona aplikacija i Widgeta, prilagodbu njihovog izgleda i veličina, a kontrolni centar  (dostupan potezom od gornjeg desnog kuta zaslona) je redizajniran kako bi bio intuitivniji i omogućio prisutnost aplikacija trećih strana. Slično dodavanju widgeta na početni zaslon, kontrole se mogu slobodno dodavati ili uklanjati iz galerije i postavljati ih na koliko god stranica korisnik želi.
Nova traka s karticama sada lebdi iznad sadržaja aplikacije i nadopunjuje bočnu traku.  Može se promijeniti redoslijed ili dodati druge kartice s bočne trake radi još veće prilagodbe.

S_iPad_18_Kalkulator

Potpuno odsustvo bilo koje vrste nativnog kalkulatora često je bila tema šala.  Sada napokon stiže aplikacija kalkulator za matematičke izračune.

S_iPad_18_Kalkulator_1

U potpunosti je prilagođena većim zaslonima i podržava Apple Pencil ulaz za rješavanje rukom pisanih jednadžbi. Aplikacija uključuje napredne značajke, kao što su povijest i konverzije jedinica i rješavanje istih funkcija kao i znanstveni kalkulator. Korisnik može čak dodijeliti varijable, koristiti ih u jednadžbama i grafikonima, a zatim ih prilagoditi  da bi se vidjeli kako utječu na rezultate.  Postoji nova značajka grafikona koja omogućuje pisanje ili upisivanje jednadžbe i umetanje grafikona jednostavnim dodirom.

Ova aplikacija podržava i potpuno novu značajku pod nazivom Math Notes (matematičke bilješke).  Moći će se upisati ili napisati matematičke problemi i odmah ih riješiti vlastitim rukopisom. Uz sve to oslanja se na novu funkcionalnost pretvorbe jedinica.

S_iPad_18_Poruke

S druge strane, Poruke  sada podržavaju oblikovanje teksta, kao što su precrtano i podcrtano, animirane tekstualne efekte i mogućnost programiranja poruka, čineći razgovore punim nijansi i emocija.

Bilješke postaju pametnije i imat će dodatnu značajku – Pametnu skriptu. Ova značajka koristi strojno učenje za rekonstrukciju rukopisa. Ako dođe do pogrešno napisanog teksta, AI će ispraviti korisnika. Osim toga, kada korisnik piše rukom i želi zalijepiti dio teksta, AI će automatski promijeniti font u rukom pisani stil kako bi se sinkronizirao s paragrafima “rukom pisano, ali uređeno umjetnom inteligencijom”.

S_iPad_18_fotografije

Aplikacija Fotografije poboljšana je pojednostavljenim prikazom, novim zbirkama i prikazom vrtuljka koji ističe korisnikove omiljene trenutke. To nas podsjeća na Google fotografije.

Broj GPU jezgri u novom iPad Airu se smanjio!

13-inčni iPad Air dobio nisku ocjenu iFixita za popravljivost

iPadOS otvara trgovine aplikacija trećih strana

Safari nije zaboravljen i integrirat će strojno učenje kako bi istaknuo ključne informacije o web stranicama, poput sažetaka, detalja o lokaciji i multimedijskih pregleda, između ostalog. Također će biti zanimljivo vidjeti mogu li značajke umjetne inteligencije koje je tvrtka detaljno opisala uistinu poboljšati iPad iskustvo.

iPadOS 18 dostupan je kao besplatno ažuriranje za sljedeće kompatibilne modele iPada:

 • iPad Pro (M4)
 • iPad Pro 12,9″ (treće generacije i noviji)
 • iPad Pro 11″ (prve generacije i noviji)
 • iPad Air (M2)
 • iPad Air (treće generacije i noviji)
 • iPad (sedme generacije i noviji)
 • iPad mini (pete generacije i noviji)
Više... Vaš Komentar Top
Samsung Memory održao summit u Zagrebu i predstavio promjene na tržištu memorije

Datum objave 12.06.2024

Samsung Memory održao summit u Zagrebu i predstavio promjene na tržištu memorije

Samsung Memory Business Summit_1

Samsung Memory jučer je održao summit u Hotelu Esplanade i predstavio najnovije podatke o globalnom tržištu memorije, s posebnim osvrtom na Hrvatsku i Sloveniju. Na konferenciji su bili prisutni i najveći distributeri hardvera u regiji i primili su nagrade za svoj doprinos razvoju tržišta memorije.

 • Nove 1TB microSD kartice bit će dostupne na hrvatskom i slovenskom tržištu u trećem kvartalu 2024. godine
 • U Hrvatskoj i Sloveniji 2024. godine, udio NVMe diskova u Samsungovoj prodaji NVMe i SATA diskova premašio je 50%
 • Memorijske kartice postaju sve relevantnije – potrošači biraju kartice s većim kapacitetom, a hardver pronalazi nove primjene u različitim uređajima (npr. dronovi, akcijske i sigurnosne kamere).

Samsung Memory Business Summit_Maciej Kamiński

Hrvatska i Slovenija važna su tržišta u Srednjoistočnoj Europi. Primjećujemo da sve više potrošača zanimaju moderni NVMe diskovi, koji su puno brži od starijih, SATA diskova. U 2024. godini, u Hrvatskoj je na svakih 100 prodanih diskova iz obje kategorije, bilo 55 diskova iz najnovije generacije. Naš fokus nije samo na SSD diskovima. MicroSD kartice pronalaze nove primjene u sve većem broju uređaja, kao što su dronovi ili akcijske kamere. Veliko mi je zadovoljstvo najaviti da ćemo u trećem kvartalu uvesti dvije nove kartice, obje s kapacitetom od 1 TB“, rekao je Maciej Kamiński, voditelj Samsung Memory za Poljsku i CEE.

Samsung Memory Business Summit_4

U trećem kvartalu 2024. godine, 1 TB microSD EVO Plus i PRO Plus bit će dostupne u trgovinama u Hrvatskoj i Sloveniji. Nove kartice će sadržavati osam slojeva osme generacije 1-terabit (Tb) V-NAND unutar microSD formata, ostvarujući paket visokog kapaciteta koji je nekad bio moguć samo u SSD-ovima. Nova 1TB microSD kartica prolazi najrigoroznije industrijske testove i nudi pouzdanu upotrebu čak i u izazovnim uvjetima, s karakteristikama poput zaštite od vode, ekstremnih temperatura, otpornosti na padove, zaštite od ogrebotina, kao i zaštite od X-zraka i magnetske zaštite.

Samsung Memory Business Summit_Samsung Memory tim

Samsung je predstavio i svoja predviđanja za tržište memorijskih kartica. Kao rezultat sve veće upotrebe dronova, akcijskih i digitalnih sigurnosnih kamera koje snimaju slike sve više kvalitete, do 2026. godine njihova prodaja će nastaviti rasti i za dvije godine doseći će 44 milijuna komada godišnje.

 

Više... Vaš Komentar Top
Windows Recall: Noćna mora za privatnost!

Datum objave 10.06.2024

Windows Recall: Noćna mora za privatnost!

Windows Recall Noćna mora za privatnost

Microsoftova značajka Windows Recall (Sjećanje) izazvala je zabrinutost sigurnosnih stručnjaka još prije nego što je postala dostupna na Copilot+ računalima.

Recall omogućuje Windows sustavu da snima snimke zaslona aktivnog prozora svakih pet sekundi, koristeći OCR (optičko prepoznavanje znakova) i zatim sadržaj različitih interakcija korisnika pohranjuje u lokalnu SQLite bazu podataka unutar mape AppData. Cilj je olakšati korisnicima pretraživanje povijesti aktivnosti rada na računalu, bilo pomicanjem kroz arhivu snimaka ili tekstualnim upitom sustavu umjetne inteligencije. Prema Microsoftu, obrada Sjećanja vrši se lokalno na uređaju pomoću namjenskog NPU-a, a baza podataka šifrirana je pomoću značajke BitLocker.

Međutim, otkrivene su brojne sigurnosne praznine u ovoj implementaciji. Baza podataka Recalla u Windows 11 lako je dostupna zlonamjernim programima. Vektorski indeks ostaje nešifriran i bilo koja aplikacija ili skripta mu može pristupiti. Snimke zaslona pohranjuju se bez datotečnog nastavka, a mogu se lako otvoriti i pregledati u svakom web pregledniku ili uređivaču slika. I ne samo to. Poznati kibernetički stručnjak Kevin Beaumont na svom blogu spominje da drugi korisnik na istom računalu može pristupiti bazi podataka SQLite, pregledati sirove podatke i lako ih zloupotrijebiti bez administratorskih prava.

Također, etički haker Alex Hagenah dizajnirao je alat TotalRecall koji dokazuje da je krađa korisničkih informacija jednostavna i otvara vrata za kibernetičke napade. Njegov program može pronaći bazu podataka Recalla, kopirati kompromitirajuće snimke zaslona i analizirati sve osobne podatke s nekoliko klikova.

Windows Recall Noćna mora za privatnost

Što Microsoft nudi korisnicima s Copilot + PC uređajima i Windows sustavom?

Microsoft Copilot+ PC: nova era za korisnike Windows računala

Microsoftov odgovor

Microsoft je do sada bio jako tiho o zabrinutostima sigurnosnih stručnjaka i analitičara, ali su oni postali sve glasniji u traženju zaštitnih mjera. Smatraju da se u ovom slučaju povjerljivost osobnih podataka previše žrtvuje na oltaru tehnološkog napretka. Konačno se Microsoft oglasio i najavio da su uveli nekoliko promjena u implementaciju i sigurnost Recalla:

 • Značajka će biti onemogućena prema zadanim postavkama, a korisnici dobivaju izbor uključivanja ili isključivanja  tijekom početnog postupka postavljanja novog Copilot Plus računala.
 • Dodan je još jedan sloj sigurnosti za zaštitu vektorskog indeksa Recalla – Windows Hello Enhanced Sign-in Security (ESS).
 • Za pregledavanje povijesti aktivnosti u vremenskoj traci i dešifriranje baze podataka potrebna je provjera autentičnosti korisnika s pomoću Windows Hello (prepoznavanje lica, otiska prsta ili PIN kôd)
 • Recall neće dijeliti snimke s drugim korisnicima prijavljenim na isti uređaj, a šifriranje po korisniku osigurava da čak ni administratori ne mogu vidjeti snimke drugih korisnika.
 • Informacije neće ići u oblak i Microsoft ih neće koristiti za obuku svojih modela umjetne inteligencije.

Sve ove promjene, kao zaštitne mjere, stupaju na snagu prije nego što se prva Copilot+ računala isporuče 18. lipnja. Unatoč promjenama, rizici i dalje postoje Mnogi korisnici računala nikada ne mijenjaju zadane postavke, zbog čega rizici za korisničke podatke i dalje čine se većim od potencijalnih prednosti Recalla.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 sata

Pametni satovi

Objavljeno prije 3 sata

Elden Ring

Objavljeno prije 4 sata

Automobili

Objavljeno prije 4 sata

Filmovi - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 4 sata

ARM

Novosti

Huawei tuži MediaTek zbog kršenja patenata

Huawei je nedavno podnio tužbu protiv MediaTeka na kineskom okružnom sudu zbog kršenja patenata na 3G, 4G i 5G tehnologije povezivanja, što je privuklo pažnju industrije. Navodi se da je MediaTek u proizvodnji svojih modema za čipove pametn... Pročitaj više

Microsoft i Apple napustili su upravni odbor OpenAI-ja: strah od regulatora

Microsoft je poslao pismo upravi OpenAI-ja u kojem je odbio daljnje sudjelovanje u upravnom odboru kao promatrač, piše Financial Times. Apple, koji je na konferenciji WWDC 2024 u lipnju najavio implementaciju chatbota ChatGPT u svoje uređaj... Pročitaj više

Mali mode GPT-4o mini službeno lansiran

Tvrtke s velikim jezičnim modelima ne samo da bi trebale nastaviti promicati inteligentno poboljšanje velikih modela u skladu sa Zakonom o skaliranju, već i ovladati sposobnošću smanjenja modela kako bi obuhvatili više korisnika i scenarija... Pročitaj više

Skyline: Dizajn inspiriran legendarnom Nokijom N9

HMD je predstavio pametni telefon Skyline s dizajnom inspiriranim legendarnom Nokijom N9 i operativnim sustavom MeeGo. Pametni telefon HMD Skyline ima 6,55-inčni pOLED zaslon rezolucije 2400 × 1080 piksela u omjeru 20:9, frekvencije osvježa... Pročitaj više

Windows, macOS ili Linux? Koji je najbolji OS za tebe?

Odabir računala neizbježno donosi i dilemu o odabiru operativnog sustava (OS) pa ćemo probati proći kroz prednosti i mane najpopularnijih operativnih sustava. Široko korišteni Windows Windows, operativni sustav tvrtke Microsoft, nudi široku... Pročitaj više

Sve novosti