ASUS je predstavio svoj prvi Lunar Lake laptop

Objavljeno prije 14 dana - Uredništvo

ASUS je predstavio svoj prvi Lunar Lake laptop

ASUS je predstavio svoj prvi Lunar Lake laptop

ASUS ExpertBook P5 P5404_01

ASUS je na Computex 2024 sajmu predstavio svoj prvi laptop s nadolazećom Intel Core Ultra (Lunar Lake) platformom. Pomalo iznenađujuće, riječ je o modelu iz ExpertBook serije namijenjene poslovnim korisnicima. U pitanju je ExpertBook P 5 (P5405), koji nam pruža uvid u neke od mogućnosti nove generacije Intel Core Ultra procesora. NPU dio je značajno unaprijeđen i sada pruža višestruko bolje performanse od prethodne generacije, točnije više od 45 TOPS-a, a cijela platforma preko 100 TOPS-a, što znači da ispunjava sve uvjete koje Microsoft postavlja kako bi se mogle koristiti napredne Windows AI funkcije.

ExpertBook P5 se odlikuje brojnim sigurnosnim rješenjima, ali i natprosječnom izdržljivošću koja se provjerava kroz rigorozne testove po vojnim standardima. Rezultat je trogodišnja garancija kojom se odlikuje ovaj model.

Više... Vaš Komentar Top
COMPUTEX 2024: Intel Lunar Lake potpuno će promijeniti dizajn AI prijenosnog računala

Objavljeno prije 14 dana

COMPUTEX 2024: Intel Lunar Lake potpuno će promijeniti dizajn AI prijenosnog računala

Lunar_Lake (1)

Suočen s prijetnjom ARM čipova (AMD Ryzen AI 300 i Qualcomm Snapdragon X Elite) i mogućnošću AI računala, Intel predstavlja mobilni procesor Lunar Lake potpuno novog dizajna. Što je Intel prvo rekao u prezentaciji?

Lunar_Lake (2)

Lunar Lake je x86 izvedba koju nikada niste vidjeli, rekao je Rob Hallock, Intelov direktor marketinga, dodajući da je kompanija optimizirala svaki dio čipa kako bi se to ostvarilo.

Nakon ove samohvale, vrijeme je za nastavak teksta i neke detalje bitnih promjena.

CPU

Lunar_Lake (3) Lunar_Lake (4)

Prošlogodišnja serija procesora Meteor Lake koristila je dizajn s različitim jezgrama, uključujući one za visoke performanse (P), za energetsku učinkovitost (E), pa čak i 2 nove jezgre male snage (LP-E) smještene na zasebnom dijelu čipa, gdje su integrirane druge komponente.

Lunar_Lake (10)

Ovaj put Intel je uklonio LP-E jezgre u korist četiri visokoučinkovite P-jezgre arhitekture Lion Cove i do četiri nove Skymont energetski učinkovite E jezgre. Ne podržavajumultithreading, pa će moći pokretati do osam niti odjednom.

Lunar_Lake (12) Lunar_Lake (11)

Što se tiče klasičnih performansi, Lion Cove jezgre obećavaju povećanje IPC-a za 14%, a E-jezgre s Skymont arhitekturom 38%. Zanimljivo je da će, kao rezultat toga, Skymont E-jezgre biti nešto više od P-jezgri Raptor Cove (iz stolnih procesora Raptor Lake) na istoj frekvenciji.

Lunar_Lake (5) Lunar_Lake (6)

U Lion Coveu, inženjeri Intela implementirali su prilično velike inovacije. Jedinica za predviđanje prijelaza nove jezgre je 8 puta veća od prethodne arhitekture, propusnost iz L2 u predmemoriju s uputama se utrostručila, a propusnost za dohvaćanje uputa udvostručila se sa 64 na 128 bajtova po ciklusu i predmemorija mikrooperacija povećala se u volumenu i brzini.

Lunar_Lake (7)

Ovdje treba još spomenuti da uz promjene Thread Directora, većinu vremena zadaci se izvršavaju na Skymont E jezgrama jezgrama, tako da će biti značajnih ušteda u potrošnji, bez gubitka performansi u njima. Jezgre također imaju promjene u načinu na koji izvršavaju upute, poput povećanja reda uputa za 12,5 %.

Lunar_Lake (8) Lunar_Lake (9)

Memorija

Uz Intel Lunar Lake, prijenosna računala više neće imati uklonjivi RAM ili lemljeni na matičnoj ploči kao prije. Bit će dio paketa s kapacitetima od 16 ili 32 GB (LPDDR5X) pri 8500 MHz. Koliko je to mudro rješenje, pokazat će vrijeme.

GPU

U prostoru GPU-a ovog procesora bit će do osam Xe2 jezgri s novom arhitekturom Battlemage, koja će se kasnije pojaviti u diskretnim grafičkim karticama tvrtke. U središtu narativa bila je tvrdnja da će arhitektura Xe2 pružiti bolju kompatibilnost s gotovim igrama i bolju učinkovitost.

U novoj arhitekturi redizajnirana je jezgra druge generacije Intel Xe. Sada ima osam 512-bitnih vektorskih procesora (XVE) i osam 2048-bitnih Xe Matrix Extension (XMX) procesora. Dakle, jezgra je sposobna izvesti osam 512-bitnih množenja u XVE ciklusu po satu, kao i 2048 FP16 operacija ili 4096 8-bitnih cjelobrojnih operacija u XMX-u. Također sadrži novu jedinicu za praćenje zraka.

Tvrtka kaže da Xe2 s jedinicama za praćenje zraka u stvarnom vremenu i proširenjima (XMX) za umjetnu inteligenciju (67 TOPS-a) pruža 1,5 puta više grafičkih performansi od Meteor Lakea (prema 3DMark Time Spy), što je dvostruko više performansi od prethodne generacije.

Istodobno, grafički mehanizam Lunar Lakea pružit će podršku za tri zaslona, uključujući HDMI 2.1 (do 8K60 HDR 10-bitni), DisplayPort 2.1 (do tri 4K60 zaslona) i novo eDP 1.5 sučelje, koje će igraćim prijenosnim računalima omogućiti korištenje monitora od 360 Hz s rezolucijom od 1440p.

Još jedno poboljšanje odnosi se na podršku za video kodeke, uključujući AV1 hardversko kodiranje i dekodiranje, te dekodiranje naprednog VVC kodeka (H.266), što je vrlo važno, posebno za smanjenje potrošnje energije.

Intelovi procesori ne trebaju veliku količinu L3 predmemorije

Intel pokrenuo novu aplikaciju za izravnu vezu između dva računala

Intel zahtijeva implementaciju tvorničkog profila na svim LGA1700 pločama

Lunar_Lake (13)

Može li Lunar Lake zadovoljiti Microsoftov standard AI računala ?

Da, može. Intel kaže da GPU može pružiti performanse umjetne inteligencije do 67 TOPS-a, dok novi NPU hardver na matičnoj ploči ima maksimalne performanse od 48 TOPS-a, koje će se koristiti u Copilot+ sustavu Windows 11.

Lunar_Lake (14)

Dostupnost

Lunar Lake procesori bit će dostupni negdje u trećem tromjesečju ove godine. Intel se hvali da će niz prijenosnih računala opremljenih ovim procesorima biti predstavljen kasnije ove godine, s više od 80 različitih dizajna od 20 partnera. Osim toga, MSI će koristiti Lunar Lake procesore kao platformu za ručnu igraću konzolu.

Na web stranici AnandTech možete pronaći dubinsku analizu promjena u arhitekturi, ako vas to zanima.

Više... Vaš Komentar Top
Qualcomm objavio rezultate benchmarka Snapdragon X Elite NPU-a

Objavljeno prije 15 dana

Qualcomm objavio rezultate benchmarka Snapdragon X Elite NPU-a

Qualcomm objavio rezultate benchmarka Snapdragon X Elite NPU-a (1)

Qualcomm je objavio rezultate benchmarka za Snapdragon X Elite NPU (Neural Processing Unit) model X1E-80-100. UL Procyon AI test pokazao je izvrsnu ocjenu od 1787 bodova, daleko nadmašujući konkurente M3 s 898 bodova i Ultra 7 155H s 480 bodova.

Qualcomm objavio rezultate benchmarka Snapdragon X Elite NPU-a (2)

Osim visokih performansi, Snapdragon X Elite NPU se ističe i u energetskoj učinkovitosti. Potroši 22% manje energije od M3 i 31% manje od Ultra 7 155H. To znači da je energetska učinkovitost 2,6 puta bolja od M3 i 5,4 puta od Ultra 7. Qualcomm je također demonstrirao superiornost u GIMP + Stable Diffusion 1.5 sirovim performansama, s NPU brzinom koja je 3 puta brža od Core Ultra 7 155H.

Qualcomm Snapdragon X Elite i Plus u 8 verzija

Qualcomm Snapdragon X Elite: neovisna arhitektura 12 jezgri i podrška za Windows 12 API

Snapdragon X Elite mini računalo – moćan razvojni komplet za programere

Qualcomm objavio rezultate benchmarka Snapdragon X Elite NPU-a (4) Qualcomm objavio rezultate benchmarka Snapdragon X Elite NPU-a (3)

Ova poboljšanja performansi čine Snapdragon X Elite NPU privlačnom opcijom za korisnike koji se bave zadacima s velikim opterećenjem kao što su obrada fotografija, strojno učenje i korištenje umjetne inteligencije.

Više... Vaš Komentar Top
Najnovija ljestvica pet najboljih svjetskih preglednika

Objavljeno prije 15 dana

Najnovija ljestvica pet najboljih svjetskih preglednika

Najnovija ljestvica pet najboljih svjetskih preglednika

Podaci statističke agencije StatCounter iz svibnja 2024. godine pokazuju da Googleov preglednik Chrome i dalje dominira globalnom ljestvicom preglednika, s tržišnim udjelom od 64,87 %. Međutim, u posljednja tri mjeseca zabilježeno je blago smanjenje udjela.

Microsoftov Edge postiže rekordni tržišni udio od svog lansiranja 2020. godine. Trenutno se nalazi na drugom mjestu s udjelom od 13,14% i bilježi kontinuirani rast. Zahvaljujući ažuriranju i poboljšanjima optimizacije u posljednjih nekoliko mjeseci, Edge privlači sve više korisnika. Nedavna nadogradnja okvira za pokretanje Edge preglednika na WebUI 2.0 dovela je do značajnog poboljšanja brzine. Korisničko sučelje Edgea sada radi 42% brže nego prije. Za uređaje s manje od 8 GB RAM-a ili bez SSD diska, poboljšanje brzine može biti čak 76%. Microsoft osim toga najavljuje dodatna poboljšanja odziva različitih funkcija preglednika u narednim mjesecima, uključujući povijest, preuzimanja i novčanike.

Windows 10 se vraća na 70 % tržišta računala

Nove značajke Microsoft Edgea

Što se tiče Appleovog Safarija, on je na trećem mjestu s tržišnim udjelom od 8,79 %, Mozilla Firefox (6,64 %) i Opera (3,23 %) zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto.

Više... Vaš Komentar Top
CPU Cortex-X925 i GPU Immortalis G925 – nova arhitektura za sljedeću generaciju pametnih telefona

Objavljeno prije 15 dana

CPU Cortex-X925 i GPU Immortalis G925 - nova arhitektura za sljedeću generaciju pametnih telefona

CPU Cortex-X925 i GPU Immortalis G925   nova arhitektura za sljedeću generaciju pametnih telefona

Arm je predstavio Cortex-X CPU jezgre (s novim imenovanjem serije) i grafičke Immortalis jedinice, temeljene na Armv9.2 skupu uputa, s ciljem da se distancira od konkurentskih GPU-ova.

Cortex-X925 visokih performansi

Poboljšanja performansi Cortex-X925

Cortex-X925 može postići radni takt do 3,8 GHz, povećavajući ukupne računalne performanse za 36%, a AI računalstva za 41%. S do 3 MB L2 predmemorije, performanse radnog opterećenja umjetne inteligencije poboljšane su za 41% (mjereno s “vrijeme do tokena”), računalna snaga umjetne inteligencije za 46% i energetska učinkovitost za 35%.

arm_CPU_925 klaster

Prema Armu, jednojezgrene performanse Cortex-X925 su 36 % bolje od Cortex-X4 u Geekbench 6 mjerilu, a performanse pregledavanja weba su do 60 % bolje u testovima poput Speedometer 2.1.

Cortex-A725 i Cortex-A520 CPU

arm_osvjezeni_korteks-A520

Cortex-A725 CPU uravnotežuje snagu i performanse. Koristi novu 3 nm litografiju kako bi povećao svoju snagu po vatu za 35% ili smanjio potrošnju energije za 25 % u usporedbi s Cortex-A720. Cortex-A520 CPU je također redizajniran za novi litografski proces koji osigurava smanjenje potrošnje energije za 15%.

Poboljšanja performansi Cortex-X925

Immortalis-G925, Mali-G625 i Mali-G725

Immortalis G925

Prema Arm-u, Immortalis G925 je najuspješniji i najučinkovitiji GPU ikada napravljen od strane tvrtke. Temelji se na petoj generaciji Arm arhitekture u četrnaest jezgrenoj konfiguraciji, iako se može konfigurirati s do dvadeset i četiri jezgre u odnosu na šesnaest na Immortalis-G720. U usporedbi s prethodnom generacijom, performanse grafičkih aplikacija poboljšane su za 37% (17% je zbog povećanja jezgri), praćenja zraka za 52%, AI i radna opterećenja strojnog učenja za 34%, dok je istovremeno potrošnja nergije smanjena za čak 30% u određenim igrama.

Poboljšanja performansi i energetske učinkovitosti Cortex-A725

Arm razvija Cortex-X5 novu generaciju jezgre

Arm se udružuje s NVIDIA, Qualcommom, Microsoftom, Metom, Intelom i AMD-om za promicanje razvoja AI aplikacija

ARM promijenio politiku autorizacije: Qualcomm je protiv, MediaTek u opasnosti, a Apple i Samsung nije briga

Mali-G625, Mali-G725

Mali-G625 je namijenjen uređajima s dizajnom između jedne i pet jezgri, dok se Mali-G725 može konfigurirati s šest do devet jezgri.

Vrijedno je napomenuti da novi Arm dizajn također ubrzava računalne performanse kroz KleidiAI softverski vođen okvir umjetne inteligencije, povećavajući ukupne performanse zaključka za 59 %, što može zadovoljiti potražnju za češćim radnim opterećenjima AI računalstva na strani uređaja u budućnosti.

Više... Vaš Komentar Top
COMPUTEX 2024: MediaTek predstavlja Pentonic 800 za flagship 4K pametne televizore i monitore

Objavljeno prije 15 dana

COMPUTEX 2024: MediaTek predstavlja Pentonic 800 za flagship 4K pametne televizore i monitore

MediaTek predstavlja Pentonic 800 za vrhunske 4K pametne televizore i monitore

Na COMPUTEX-u 2024., MediaTek je predstavio Pentonic 800 procesor za širok raspon 4K televizora i monitora. Ovaj čip unapređuje uređaje tehnologijama umjetne inteligencije, uključujući AI-Super Resolution 3.0, AI-Contrast 2.0, AI-Picture Quality Scene Recognition 2.0+ i AI-Picture Quality Object Recognition 2.5+. Tehnologije poput AI-SR pružaju poboljšanu super rezoluciju slike, dok AI prepoznaje i poboljšava kontrast scene i/ili objekata.

Pentonic 800 podržava promjenjivu brzinu osvježenja zaslona do 165 Hz (VRR do 4K2K) za optimizirano iskustvo igranja. Također podržava popularne kodeke kao što su HEVC, AV1, AVS3 High Profile i VVC (H.266) za visokokvalitetnu reprodukciju 4K videozapisa.

MediaTek predstavlja Pentonic 800 za vrhunske 4K pametne televizore i monitore_1

MediaTek Dimensity 7300 i Dimensity 7300X: 4nm i NPU APU 655 za srednju klasu

MediaTeku se sviđa Intelov 18A (1,8 nm) proces

Čip integrira Bluetooth tehnologiju, a proizvođači originalne opreme (OEM) imaju fleksibilnost u dodavanju rješenja za Filogic Wi-Fi povezivanje kako bi se osigurala pouzdana brza veza s niskom latencijom.

Više... Vaš Komentar Top
Kioxia predstavila SSD s hladnjakom

Objavljeno prije 15 dana

Kioxia predstavila SSD s hladnjakom

kioxia_ssd_heatsink

Kioxia je danas je najavila svoje prve SSD-ove koji imaju hladnjak za poboljšanu disipaciju topline. Dizajniran posebno za PC i PlayStation 5 s M.2 konektorom, KIOXIA EXCERIA s hladnjakom može se jednostavno instalirati takav kakav jest. Dostupan u kapacitetima od 1024 GB, 2048 GB, 4096 GB i nudi napredne mogućnosti rasipanja topline za sustave za igranje kojima je potrebno dodatno hlađenje tijekom intenzivnih sesija igranja.

S novom generacijom PCIe 4.0 sučelja, KIOXIA EXCERIA s hladnjakom pruža ugodno iskustvo igranja. Razine se učitavaju brže uz performanse sekvencijalnog čitanja do 6.200 MB/s i brže preuzimaju nove naslove s performansama sekvencijalnog pisanja do 4900 MB/s.

Uzbuđeni smo što igračima možemo ponuditi SSD visokih performansi s integriranim hladnjakom“, izjavio je Jamie Stitt, generalni direktor B2C prodaje i marketinga, KIOXIA Europe GmbH. “To omogućuje igračima da u potpunosti maksimiziraju mogućnosti svog osobnog računala ili PlayStationa 5, a istovremeno osiguravaju njihov sustav ostaje hladan i održava energetsku učinkovitost.

Očekuje se da će serija KIOXIA EXCERIA s hladnjakom SSD biti dostupna u drugoj polovici 2024.

Više... Vaš Komentar Top
Vraćanje u prošlost: Microsoft otvorio izvorni kod MS-DOS-a 4.0

Objavljeno prije 16 dana

Vraćanje u prošlost: Microsoft otvorio izvorni kod MS-DOS-a 4.0

Vraćanje u prošlost  Microsoft otvorio izvorni kod MS-DOS-a 4.0

Godine 2014., Microsoft je započeo s otvaranjem izvornog koda za svoje rane programe, učinivši verzije 1.25 i 2.0 MS-DOS-a dostupnima javnosti putem Muzeja povijesti računala. Prije toga su slijedili Word (za Windows 1.1a), GW-BASIC (izvorno iz 1983.) i Windows File Manager (prvi put predstavljen u Windows 3.0 početkom 1990-ih).

Nedugo je učinio još jedan značajan korak u očuvanju računalne povijesti otvaranjem izvornog koda za MS-DOS 4.0. Ovaj operativni sustav, predstavljen 1988. godine u suradnji s IBM-om bio je poznat po podršci za FAT16 particije tvrdog diska veće od 32 MB te dodatku MS-DOS Shella. S druge strane, trošio je značajnu količinu RAM-a – 92 KB u vremenu kada je RAM bio oskudan resurs. Ovo otvaranje izvornog koda predstavlja dragocjen resurs za one koji se zanimaju za povijest računalstva i razvoj operativnih sustava. Omogućuje im da detaljnije prouče funkcionalnost MS-DOS-a 4.0, te da ga eventualno modificiraju i poboljšaju.

MS-DOS-a 4.0 sada je dostupan na GitHubu pod MIT licencom.  Osim samog izvornog koda  repozitorij sadrži i neobjavljene multitasking DOS beta binarne arhive, ibmbio.com resurse i datoteke povezane s multitaskingom.  Zainteresirani  tech entuzijasti i profesionalci mogu instalirati i pokrenuti MS-DOS 4.0 izravno na originalnom IBM PC XT računalu, novijim Pentiumu te unutar PCem i 86box emulatora.

Više... Vaš Komentar Top
Broj GPU jezgri u novom iPad Airu se smanjio!

Objavljeno prije 16 dana

Broj GPU jezgri u novom iPad Airu se smanjio!

Broj GPU jezgri u novom iPad Air se smanjio! (1)

Apple je u svibnju ove godine predstavio iPad Air i iPad Pro (2024). Međutim, prije nego što je novi iPad Air stigao na police trgovina, Apple je tiho promijenio specifikacije.

Broj GPU jezgri u novom iPad Air se smanjio! (2)

U prvobitnom priopćenju za javnost, Apple je istaknuo da M2 čip u iPad Airu ima 8-jezgreni CPU i 10-jezgreni GPU.

Broj GPU jezgri u novom iPad Air se smanjio! (3)

No, na službenoj web stranici s listom specifikacija, broj jezgri GPU-a je revidiran na 9. Ovo je intrigantno, s obzirom na to da M2 čip obično ima 8 ili 10 jezgri. Geekbench mjerenja Metal performansi potvrđuju da je 9-jezgrena konfiguracija konačna i točna.

13-inčni iPad Air dobio nisku ocjenu iFixita za popravljivost

Test – Apple iPad Air 64 GB 5th generation i Next One dodaci

Broj GPU jezgri u novom iPad Air se smanjio! (4)

Razlog za ovu promjenu još nije poznat i Apple se za sada nije izjasnio. Međutim, postoji mogućnost da je M2 čip u iPad Airu zapravo 10-jezgrena verzija, s onemogućenom jednom od GPU jezgri. Ovo se često radi kako bi se poboljšao prinos procesora, bez potrebe za bacanjem čipova s nefunkcionalnim jezgrama.

Više... Vaš Komentar Top
Koji je OS bolji izbor: Android ili iOS?

Objavljeno prije 16 dana

Koji je OS bolji izbor: Android ili iOS?

Koji je OS bolji izbor  Android ili iOS (1)

Na tržištu pametnih telefona, iOS i Android su bez sumnje dva diva, predstavljajući različite koncepte dizajna i tehnološki put. Koji je bolji? Idemo ih usporediti u nekoliko bitnih elemenata, ali na jednostavan i  lako razumljiv način.

Raznolikost uređaja i ekosustav

iOS je poznat po svom visoko integriranom ekosustavu. Za one koji već posjeduju iPhone, Mac, iPad ili Apple Watch, kompatibilnost je gotovo savršena. Povećava produktivnost i obogaćuje korisničko iskustvo, bilo korištenjem AirDropa za jednostavan prijenos datoteka ili sinkroniziranim pristupom svim uređajima putem iClouda. Nasuprot tome, Android ima slične značajke u nekim aspektima, međutim kompatibilnost između uređaja još uvijek nije tako besprijekorna i duboka kao kod iOS-a.

Ali snaga Androida leži u njegovoj raznolikosti uređaja. Nude se od niskobudžetnih do flagship modela kako bi zadovoljili potrebe različitih korisnika. Osim toga, otvorenost Android sustava ih čini prilagodljivijim prema željama i potrebama korisnika.

Koji je OS bolji izbor  Android ili iOS (2)

Sigurnost i kontrola privatnosti

Svaka nova iteracija iOS-a  povećava  kontrolu korisnika nad osobnim podacima s detaljnijim i transparentnijim dopuštenjima za aplikacije uz sam operativni sustav  dizajniran s jakom osnovnom sigurnošću.  Bitan potez u vrijeme kada je zaštita osobnih podataka postala glavna briga mnogih potrošača.  Također Apple ima niz robusnih sigurnosnih protokola za zaštitu korisničkih podataka na svojim uređajima. Među njima su end-to-end enkripcija za  iMessage i FaceTime, te poznata Face ID tehnologija. Ovdje moramo svakako dodati i  strog mehanizmima pregleda aplikacija.

S druge strane, Android se također stalno poboljšava u smislu privatnosti, ali sve u svemu, iOS i dalje ima prednost u tom segmentu.

Prva trgovina iOS aplikacija treće strane, AltStore PAL, stigla je u Europu

Apple nudi korisne savjete u slučaju prelaska Android korisnika na iOS

Kupnja rabljenog Android mobitela: savjeti i trikovi za pametne kupce

6 razloga zašto mnogi žele Android mobitele umjesto iPhonea

Koji je OS bolji izbor  Android ili iOS (3)

Ažuriranja softvera

iOS općenito može pružiti pravovremena ažuriranja, ne samo u pogledu sigurnosnih nadogradnji, već i novih inačica sustava. Osmišljena su tako da budu jednostavna i dostupna, istodobno solidno kompatibilna s prethodnim verzijama hardvera kako bi mnogi korisnici brzo uživali u novim značajkama i time produžujući vijek zamijene za novi uređaj.  Osim navedenog, dosljednost u svim aplikacijama, zahvaljujući strogim smjernicama dizajna za razvojne programere, osigurava ujednačeno korisničko iskustvo. Tako se smanjuje vrijeme potrebno za prilagodbu prilikom prelaska s jedne aplikacije na drugu.

S druge strane, Android izdanja sustava obično se prvo uvode na vrhunske modele, a potom u valovima na ostale uređaje. To znači da mnogi korisnici čekaju gotovo godinu dana da prime ažuriranja između lansiranja glavnih nadogradnji sustava.

Performanse

Sa svakom novom generacijom, Apple nadmašuje sebe u smislu performansi aplikativnog procesora. To rezultira ugodnijim i učinkovitijim korisničkim iskustvom tijekom svakodnevne uporabe uređaja. Što se tiče Android svijeta, nažalost niti vrhunski modeli Qualcomm, Samsung i MediaTek čipova ne dostižu Apple.

Zaključak

Ukratko, za korisnike koji traže visoko integrirani ekosustav i izvrsne kontrole privatnosti, iOS je bez sumnje bolji izbor. Za korisnike koji traže raznolikost uređaja i visok stupanj prilagodljivosti, Android je privlačnija opcija. Konačni izbor trebao bi se temeljiti na stvarnim potrebama korisnika, osobnim prioritetime  i budžetu.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 5 minuta

EU želi imati pristup vašem Whatsappu

Objavljeno prije 16 minuta

Automobili

Objavljeno prije 28 minuta

A1 - ex B.net

Objavljeno prije 38 minuta

3D printeri

Objavljeno prije 1 sat

Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo

Novosti

Huawei lokalno predstavio FreeBuds 6i

Huawei najavljuje lansiranje FreeBuds 6i, najnoviji dodatak svojoj i-seriji slušalica. Ove slušalice donose visoku kvalitetu zvuka, dugotrajnu bateriju i inteligentno aktivno poništavanje buke. S ovim značajkama, slušalice FreeBuds 6i preds... Pročitaj više

Otkriveni detalji o suradnji OpenAI-ja i Applea: Što kažu Microsoft i Google?

Mjesecima su se širile glasine o pregovorima između Applea i OpenAI-ja o integraciji značajki umjetne inteligencije u iOS 18. Pregovori su uspješno zaključeni, a osnovna verzija ChatGPT-a integrirana je u Siri i nove alate za pisanje. Prema... Pročitaj više

Pravni spor oko intelektualnog vlasništva između Qualcomma i Arm-a: ozbiljan problem

Novi pravni spor između Qualcomma i Arm-a predstavlja ozbiljan problem za obje tvrtke, a posebno za proizvođače prijenosnih računala. Spor se usredotočuje na tehnologiju korištenu u Qualcommovom najnovijem Snapdragon X procesoru. Startup Nu... Pročitaj više

Poznati detalji Adreno X1 grafike Snapdragon X serije

Qualcomm je napokon objavio više informacija o Adreno X1 GPU-u integriranom u seriju procesore Snapdragon X. Adreno X1 je prva generacija integriranih grafičkih kartica (naknadni proizvodi će se zvati Adreno X2, X3...) koje je Qualcomm diza... Pročitaj više

iOS 18: Poboljšano upravljanje baterijom i optimizirano punjenje

S rastućom upotrebom mobilnih telefona, upravljanje baterijom i proces punjenja postaju sve važniji za korisnike. U svom najnovijem iOS 18 sustavu, Apple je uveo niz poboljšanja za optimizaciju baterije. Nakon što iOS 18 bude dostupan, u Po... Pročitaj više

Sve novosti