Dolazi i GeForce RTX 3080 s 20 GB memorije

Datum objave 21.09.2020 - Sanja Ledinek

Dolazi i GeForce RTX 3080 s 20 GB memorije

Dolazi i GeForce RTX 3080 s 20 GB memorije

videocardz_rtx3080

Prije nekog vremena na webu su se pojavile glasine da GeForce RTX 3080 (Ampere) dolazi u dvije inačice. Osim s 10 GB, bit će dostupna i s 20 GB DDR6X memorije. Izgleda da je ova glasina točna, budući je prošli tjedan neizravno potvrđena od strane Gigabytea.

U službenim dokumentima, grafička kartica GeForce RTX 3080, lansirana prošli tjedan pojavljuje se pod oznakom GeForce RTX 3080 10 GB, dok RTX 3090 postiže svojih 24 GB memorije postavljanjem dva ova čipa po 32-bitnom kanalu (čipovi s obje strane PCB-a). Postoji velika razlika u cijeni između RTX 3080 10 GB i RTX 3090, i NVIDIA bi mogla popuniti razliku varijantom RTX 3080 od 20 GB. Osim toga svjesni su da bi AMD mogao pokušati iskoristiti veći VRAM kapacitet kao veliku marketinšku točku za svoju RDNA 2 liniju, zbog čega NVIDIA želi ponuditi vlastite veće VRAM ponude.

videocardz_rtx3080_spec

Da je ova pretpostavka točna, potvrđuje ekipa sa web portala  Videocardza, koji su svojim “orlovim očima” uočili popis još neobjavljenih  grafičkih  kartica na web stranici Gigabyte’s Watch Dogs Legion,  kao dio NVIDIA GeForce RTX 30 serije.  Popis uključuje nekoliko varijanti. Sve ih ujedinjuje prisutnost slova “S” u kodu modela, što vjerojatno ukazuje na njihovu pripadnost na liniju GeForce RTX Super.

 • Gigabyte GeForce RTX 3080 (SUPER / Ti) AORUS Master 20 GB ( GV-308SAORUS M-20GD )
 • Gigabyte GeForce RTX 3080 Gaming OC 20 GB ( GV-308GAMING OC-20GD )
 • Gigabyte GeForce RTX 3070 (SUPER / Ti) AORUS Master 16 GB ( GV-307SAORUS M-16GD )
 • Gigabyte GeForce RTX 3070 (SUPER / Ti) Gaming OC 16 GB ( GV-3070SGAMING OC-16GD )
 • Gigabyte GeForce RTX 3060 (SUPER / Ti) Eagle OC 8 GB ( GV-3060SEAGLE OC-8GD )

Službena prezentacija GeForce RTX 3080 20GB trebala bi se održati za mjesec i pol dana.

Više... Vaš Komentar Top
TSMC-ova 5nm proizvodnja u potpunosti je rezervirana. Apple ima najveći udio

Datum objave 21.09.2020

TSMC-ova 5nm proizvodnja u potpunosti je rezervirana. Apple ima najveći udio

apple_a14_5nm

Kao što znate, TSCM, jedan od najvećih proizvođača čipova na tržištu sa sjedištem u Tajvanu, više ne prihvaća   narudžbe od Huaweija.  Ali se sigurno ne mogu žaliti na nedostatak kupaca. Veći im je problem kako   zadovoljiti  potražnju, jer su samo Appleove narudžbe popunile gotovo sav proivodni kapacitet na 5-nanometarskoj tehnologiji.

Prema izvorima u industriji, Appleove narudžbe  u potpunosti će  okupirati 5-nm procesni kapaciteti ove godine kako bi zadovoljili narudžbe A14 procesora za nadolazeću seriju  iPhone 12 i upravo predstavljen novi iPad Air.

Osim toga, TSCM započinje u četvrtom tromjesečju masovnu proizvodnju prvog Appleovog samostalno razvijenog Mac procesora A14X  temeljenog na ARM arhitekturi. Time će se procesni kapacitet i narudžbe nastaviti povećavati. Tako da se nešto i promijeni u korist Huaweia, kineska kompanija bi bila na priličnom čekanju.   Također saznajemo da im je prinos od 7-nm procesa stabilan jer se ubrzano proizvodi  SoC-a za PS5 PlayStation 5.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft otvara novi razvojni centar u Tampereu u Finskoj

Datum objave 21.09.2020

Microsoft otvara novi razvojni centar u Tampereu u Finskoj

SurfaceFamily-3

Nakon što je Microsoft napustio Tampere u Finskoj, 2016. godine, ponovno vraćaju urede. Tim od do 30 stručnjaka raditi na razvoju hardvera za liniju uređaja Surface. Fokusirat će se na Surface opremu, odnosno dizajniranje rješenja za fotoaparate, elektroniku i tehnologiju bežičnih uređaja.

Surađivat će ​​s timom Devices iz Redmonda u SAD-u. Liisa Peltonen imenovana je izvršnom potpredsjednicom jedinice, a prethodno je radila u Intelovoj jedinici Tampere, kao viša potpredsjednica za razvoj kamera. Zanimljivo je, ova najava dolazi samo dva mjeseca nakon što je HMD Global proizvođač telefona Nokia, na istom mjestu otvorio novi centar za istraživanje i razvoj tvrtke u Tampereu.

Microsoft je deveta tehnološka tvrtka u četiri godine koja je osnovala novo mjesto za razvoj tehnologija za obradu slika u Tampereu. Nije iznenađujuće, budući da je vrlo aktivna suradnja između tvrtki i sveučilišta.

Više... Vaš Komentar Top
ChromeBook novo polje rasta poslovanja za MediaTek

Datum objave 21.09.2020

ChromeBook novo polje rasta poslovanja za MediaTek

Security_MeetChromeOS@2x

MediaTek se ne mora više brinuti zbog zabrane poslovanja s Huaweijem. Popunit će prazninu narudžbama čipova za Chromebook.

Otkako je Google pokrenuo Chromebook 2011. godine, posljednjih godina postupno se probio na tržište obrazovnih uređaja. Njegove su glavne značajke niska cijena, mala težina i jake mrežne mogućnosti. Istraživačka tvrtka TrendForce procjenjuje da se očekuje da će prodaja Chromebooka ove godine doseći 24,3 milijuna jedinica, što je 42,4% više u odnosu na prošlogodišnjih 17 milijuna jedinica. Jedan od razloga je COVID-19 epidemija koja je pokrenula učenje na daljinu i time veliku potražnju za Chromebookovima.

Budući je MediaTek u prošlosti usko surađivao s Googleom i po prvi puta ušao prije četiri godine na područje Chromebooka, nastavak suradnje između kompanija je sasvim očekivan. MediaTek za ove uređaje ima gotovo cjelovito rješenje. Ne samo CPU, već i procesore napajanja, AI računalna rješenja, Wi-Fi 6 i 5G module, itd.

Više... Vaš Komentar Top
PlayStation Plus Collection: popis PS4 igara dostupnih na PS5 bez dodatnih troškova

Datum objave 20.09.2020

PlayStation Plus Collection: popis PS4 igara dostupnih na PS5 bez dodatnih troškova

ps4_igre_za_ps5

Sony je najavio PlayStation Plus Collection , uslugu koja će pratiti konzolu nove generacije PS5, od trenutka njezina pojavljivanja na tržištu od 12. -20 studenog.

PlayStation Plus Collection usluga će biti uključena u pretplatu na PlayStation Plus bez dodatnih troškova. Omogućit će trenutni pristup popisu PlayStation 4 igara putem digitalnog preuzimanja . Svojevrsni je odgovor na Microsoft Game Pass. Popis igara s ključnim naslovima je sljedeći:

 • Resident Evil 7: BiohazardGod of War
 • Bloodborne
 • Monster Hunter World
 • Final Fantasy XV
 • Fallout 4
 • Mortal Kombat X
 • Uncharted 4: A Thief’s End
 • Ratchet and Clank
 • Days Gone
 • Until Dawn
 • Detroit: Become Human
 • Battlefield 1
 • Infamous Second Son
 • Batman: Arkham Knight
 • The Last Guardian
 • The Last of Us
 • Persona 5
 • Resident Evil 7: Biohazard
Više... Vaš Komentar Top
GeForce 456.38 WHQL upravljački program donosi podršku za RTX 3080 i RTX 3090 video kartice

Datum objave 20.09.2020

GeForce 456.38 WHQL upravljački program donosi podršku za RTX 3080 i RTX 3090 video kartice

geforce_456.38_1

Nvidia je objavila Game Ready GeForce 456.38 WHQL upravljački program čija je glavna inovacija podrška za grafičke kartice GeForce RTX 3080 i RTX 3090. Ovo izdanje sadrži optimizacije za Fortnite s RTX-om i DLSS-om na svim GeForce RTX GPU-ima.

geforce_456.38_2

Uz to, pruža optimalnu podršku za Halo 3: ODST i Mafia: The Definitive Edition. Također nudi se preuzimanje Microsoftovog DCH upravljačkog programa koji se odnosi na novi paket za Windows 10.

geforce_456.38_3

Uz to, Nvidia je riješila niz problema viđenih u prethodnim izdanjima paketa upravljačkih programa. Među njima su:

 • Niska brzina kadrova u Batman Arkham Knightu (i ostalim igrama PhysX) kada je omogućeno hardverski ubrzano planiranje GPU-a
 • povremeni pad broja sličica u Call of Duty: Modern Warfare s tragom zraka
 • iskrivljene teksture i treperenje u Horizon Zero Dawn The Complete Edition
 • razni problemi s visokim dinamičkim rasponom (HDR) kada se koristi madVR s MPC-HC
 • Minecraft Java izdanje se sruši kada XSplit Broadcaster radi u pozadini
 • Zaslon se ne otkriva kada je povezan na Thunderbolt 3 priključak na prijenosnom računalu HP Spectre x360 15t-df100
 • problemi s reprodukcijom YouTube videozapisa na sekundarnom zaslonu tijekom reprodukcije na glavnom zaslonu prijenosnog računala
 • “Padovi” Marvelovih Osvetnika na Nvidia Pascal video karticama nakon prebacivanja između prozora kombinacijom Alt + Tab
 • Paket upravljačkih programa GeForce 456.38 WHQL možete preuzeti sa službenog web mjesta Nvidia ili pomoću programa GeForce Experience
 • GeForce Game Ready 456.38 WHQL
 • GeForce Game Ready 456.38 WHQL driver for Windows 10 64-bit

Dokumentaciju za najnovije izdanje možete pronaći ovdje.

Više... Vaš Komentar Top
ARM CORTEX-X1 jezgre dolaze u vodeće Exynos i Snapdragon čipsete

Datum objave 20.09.2020

ARM CORTEX-X1 jezgre dolaze u vodeće Exynos i Snapdragon čipsete

cortex_x1_1

U svibnju je ARM predstavio Cortex-A78. nasljednika najmoćnije jezgre pronađene u ovogodišnjim vodećim čipsetima Nova jezgra ne samo da obećava snažno povećanje performansi, već i značajno energetsku učinkovitost.

Međutim, zanimljivija je moćna Cortex-X1 jezgre koja će se naći u nadolazećim vodećim aplikativnim procesorima Exynos za Samsung Galaxy S21 seriju i Qualcomm Snapdragon 867 mobilnoj platformi koja će pogoniti mnogobrojne top modele mobitela u 2021. godini. Ova dva čipseta dijelit će istu postavku jezgre 1 + 3 + 4.

cortex_x1_2

 

Možemo očekivati ​​da je najjača jednostruka jezgra Cortex-X1, sljedeće 3 jezgre bit će Cortex-A78, a posljednje 4 jezgre ostaju Cortex-A55 za uštedu energije.

U usporedbi s Cortex-A78, propusnost u Cortex-X1 dekodiranja povećana je za 25 posto na 5 uputa dekodiranih po ciklusu. Štoviše, protok MOP predmemorije povećan je za 33 posto na 8 MOPs po ciklusu. Napokon, na veličinama predmemorije, Cortex-X1 podržava 64 kB L1 i do 1 MB L2 predmemorije. Klaster DynamIQ također je nadograđen tako da sada podržava 8 MB L3 za vrhunske performanse. Ovaj veći L3 može koristiti i Cortex-A78 kada se koristi zajedno s Cortex-X1.

cortex_x1_3

Nadalje, Cortex-X1 nudi dvostruka poboljšanja performansi strojnog učenja (ML) u odnosu na Cortex-A77 . Isto tako Cortex-X1 pruža brže, jednostavnije korisničko iskustvo, brže vrijeme učitavanja aplikacija i poboljšanu odzivnost na pomicanje web stranica. Veliko podizanje ML-a omogućuje naprednija iskustva temeljena na AI i ML.

Više... Vaš Komentar Top
Kupite originalni ključ za doživotnu aktivaciju Windowsa 10 za vaš novi gaming PC za samo 12.45€ 

Datum objave 19.09.2020

Kupite originalni ključ za doživotnu aktivaciju Windowsa 10 za vaš novi gaming PC za samo 12.45€ 

BOBKeys.com za sve ima ponudu koja se ne propušta. Nude originalne doživotne aktivacijske ključeve za Windowse 10 Professional i Home po cijenama od 12,45 € i 11,83 € uz korištenje jedinstvenog PK25 koda.

Licence Windowsa mogu biti vrlo skupe pa je tu shop BOBKeys.com koji ih nudi po svima povoljnim cijenama, a svi znamo koje su prednosti legalnosti i posjedovanja trajnih licenci. U ovoj ponudi Windows 10 Professional možete nabaviti po još povoljnijoj cijeni ako uzmete licencu za dva PC-a, tada će vas to koštati 19,20 €. Uz Windowse, oni nude i drugi popularni kao što je Office 2019 nužan za uredski rad, ali i kućnu upotrebu. Kućna je upotreba posebno naglašena tijekom ove COVID-19 pandemije kada sve više ljudi radii z vlastitih domova.

bobkeys_sep_2020_1

Ako imate bilo kakvih problema s novom ili postojećom narudžbom, pošaljite e-mail na service@bobkeys.com i pomoć će biti trenutačna.

(sponzorirani članak, PCEkspert se odriče odgovornosti)

Više... Vaš Komentar Top
Jonsbo V9 je MicroATX kompaktno kućište ravnog oblika

Datum objave 19.09.2020

Jonsbo V9 je MicroATX kompaktno kućište ravnog oblika

Jonsbo_V9_1

Jonsbo je proširio svoj asortiman računalnih kućišta, modelom oznake V9, na temelju kojeg možete izgraditi igraću stanicu u malom faktor obliku. Novitet ima dimenzije 165 × 337 × 317 mm i masu 2,7 kg.

Jonsbo V9 kućište je uglavnom izrađeno od aluminija i ima jednostavan izgled bez dodatnog ukrasa. Dolazi u dvije opcije boja: crnoj i srebrnoj. Prednja strana, koja naglašava dizajn, ima samo prekidač za napajanje u donjem središtu.

Jonsbo_V9_2

Bočna stijenka izrađena je od kaljenog stakla, dok je gornji dio perforiran za poticanje cirkulacije zraka. S desne strane nalaze se priključci za slušalice i mikrofon, kao i dva USB 3.0 porta.

Osvrnemo li se na hlađenja, ima 2 × 120 mm ventilatora na vrhu kao i dva isto takva na dnu i i jedan od 90 mm na stražnjoj strani.

Jonsbo_V9_3

 

Dostupna su četiri PCI utora za kartice za proširenje. Sustav može biti opremljen jednim pogonom od 3,5 “ili 2,5″. Moguća je ugradnja SFX / SFX-L jedinice napajanja dužine do 170 mm. Na strani kompatibilnosti, visina procesorskog hladnjaka ne smije prelaziti 133 mm , dok će grafička kartica biti ograničena na 290 mm duljine.

Više... Vaš Komentar Top
GoPro je objavio akcijsku kameru Hero 9 Black

Datum objave 19.09.2020

GoPro je objavio akcijsku kameru Hero 9 Black

gopro_hero9_black_1

Hero 9 Black akcijska kamera predstavlja najočitiju promjenu u proizvodnoj liniji posljednjih nekoliko godina.  Odlikuje je video visoke kvalitete, dobra vodonepropusnost i svestranost.

Veličina stražnjeg zaslona osjetljivog na dodir povećala se s 1,95 na 2,27 inča.  Vrijedno je prisjetiti se da je dodavanje drugog zaslona u boji LCD matrice sprijeda od 1,4 inča, također važna inovacija koja olakšava općenito snimanje kao i snimanje selfija. Omjer prikaza ovog prednjeg zaslona može se podesiti u izborniku. GoPro je također vratio uklonjivi prednji poklopac leće na Hero 9 Black.

gopro_hero9_black_2

S Hero 9 Black korisnici će moći snimiti fotografije s CMOS senzorom od 23,6 MP. Što se tiče videozapisa, prvi put se pruža 5K videozapis od 30 sličica u sekundi. Ova vrsta video performansi ujedno je i najviša razina trenutačnih proizvoda sportskih kamera potrošačke kvalitete. Osim toga, kao i prethodni model ima mogućnost snimanja videozapisa u 4K 60fps ili 1080p 240fps. Kamera je sposobna za snimanje RAW slika i reprodukciju videozapisa uživo u rezoluciji 1080p. Kamera podržava novu Hyper Smooth 3.0 stabilizaciju slike i značajku zaključavanja horizonta koja održava video stabilnim, čak i kada ju rotirate za 360 stupnjeva.

Funkcija snimanja HindSight

GoPro Hero 9 Black kamera dobila je i inovativnije značajke, poput “snimanja HindSight”, ” planirano snimanje” i “TimeWarp 3.0 mobile time-lapse”. Među njima, “snimanje prije snimanja” može snimiti 15 sekundi ili 30 sekundi prije pritiska video gumba. Ova je funkcija slična funkciji Pro Capture na Olympusovoj kameri. Ova se funkcija može koristiti za kompenzaciju kašnjenja vremena ljudske reakcije i same kamere, a može se koristiti i za bilježenje trenutaka koje je teško uhvatiti.

gopro_hero9_black_3

Planirano snimanje može se unaprijed postaviti kako bi GoPro Hero 9 Black mogao započeti snimanje u određeno doba dana, tako da može automatski snimati u određeno vrijeme bez ručnog aktiviranja. Funkcija se može primijeniti na snimanje izlaska sunca, sumraka, zvjezdanog neba i drugih situacija, tako da korisnici mogu snimiti trenutnu scensku situaciju čak i ako osobe nema.

Mobilna time-lapse funkcija TimeWarp 3.0 može stisnuti dugoročnu dinamiku u kratki videozapis, što je slično funkciji time-lapse fotografiranja. Razlika je u tome što je Hero 9 Black dodao funkciju “Speed ​​Ramp”, koja se može koristiti za snimanje. Omohućava prebacite se na brzinu u stvarnom vremenu u bilo kojem trenutku. Hero 9 Black također će snimati trenutni ambijentalni zvuk uz snimanje normalnom brzinom.

Ostale karakteristike i specifikacije

gopro_hero9_black_4

Izmjenjiva baterija kapaciteta je 1720 mAh, što je za 40 % više od Hero 8 Black.  Zbog rasta zaslona i baterija, Hero 9 Black postaje nešto veći i teži od svog prethodnika (158 grama vs 126 grama). Kao profesionalna akcijska kamera, Hero 9 omogućuje korisnicima da je koriste pod vodom na dubini do 10 m.

Kompatibilna je s više od 40 GoPro dodataka i modova, te setom dodatne opreme za povećanju vidnog polja i boljoj stabilizaciji slike pod nazivom Max Lens Mod. Cijena Max Lens Mooda je 99 dolara, a sam GoPro Hero 9 košta od 450 USD.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 14 minuta

RETRO Računala, Amiga, Commodore, Atari, ZX Spectrum

Objavljeno prije 21 minuta

ZTE ZXDSL 931VII (t-com)

Objavljeno prije 24 minute

Nvidia GeForce RTX 30X0 series (Ampere)

Objavljeno prije 25 minuta

Serije - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 29 minuta

Procjena: Samsung S10+

Novosti

Nabavite Windowse 10 za samo 7,35 € u jesenskoj rasprodaji na Godeal24.com

Microsoft je najavio da će Windows 11 službeno biti objavljen 5. listopada, a nadogradnja s Windows 10 na Windows 11 bit će besplatna. Stoga će za nadogradnju biti bitno imati 100% originalnu i izvornu licencu za Windows 10. Svjesni smo da... Pročitaj više

U Hrvatskoj otvorene rezervacije za iPhone 13 seriju. Poznate i cijene!

Jeste li odabrali model iPhone 13 koji želite kupiti? Ako se odmah predbilježite, primit će te ga u ruke već sljedećeg petka (24. rujna), kada stiže prva pošiljka. Ovogodišnja iPhone 13 serija, dolazi u nekoliko boja kućišta, ali plava bi m... Pročitaj više

RIP Sir Clive Sinclair

Karizmatični izumitelj Sir Clive Sinclair, najpoznatiji kao vlasnik engleske tvrtke Sinclair Research LTD, koja je razvila ZX 80 računalo, i dvije godine kasnije megapopularan ZX Spectrum, umro je u 81 godini nakon duge bolesti. Sir Clive S... Pročitaj više

Apple predstavio iPad 9. generacije

Apple je izdao iPad 9. generacije s istim dizajnom kao kod prethodnika. Ima 10,2-inčni zaslon rezolucije 2.160 × 1.620 piksela (264 ppi, maksimalne svjetline 500 nita), tipkom Touch ID Home i 8 MP stražnjom kamerom (F/2.4 , automatsko izošt... Pročitaj više

Apple Watch S7 - veći zakrivljen zaslon, brže punjenje i pet boja na izbor

Najavljeni Apple Watch Series 7 nema bombastičnu stopu ažuriranja,  koristi isti "t830" čip iz prethodne serije 6, ali poboljšanja ipak  ima. Apple Watch Series 7 zadržava tradicionalni oblik, ali više zaobljeniji i dimenzijama povećanim za... Pročitaj više

Sve novosti