EPYC procesor osvaja svijet superkompjutera

Datum objave 22.11.2019 - Uredništvo

EPYC procesor osvaja svijet superkompjutera

EPYC procesor osvaja svijet superkompjutera

FRONTIER

Od najave ovog ljeta da će AMD-ovi procesori EPYC pokretati najbrže superračunalo na planeti – Frontier, kojeg bi Cray trebao isporučiti američkom Ministarstvu energetike 2021. godine, velike znanstvene institucije širom svijeta počinju usvajati AMD-ovo rješenje brzinom koja nadilazi čak i najoptimističnija očekivanja.

ARCHER2

Britanski ekvivalent Frontiera je ARCHER2, najbrže superračunalo u Velikoj Britaniji. Njegova će snaga dostići očekivanih 28 PFLOPS-a, a sastojat će se od 11,696 procesora AMD-ove druge generacije EPYC-a s ukupno 748,544 “Zen2″ jezgara takta 2,2 GHz.

Kao u slučaju Frontier-a, ARCHER2 će izraditi CRAY na temelju njihove najnovije Shasta platforme, koja pruža učinkovitost i veliki količinu procesora u vrlo tankoj Blade šasiji, u kojoj su procesori hlađeni tekućinom. Cray i AMD uložili su veliki napor u stvaranje optimiziranog softverskog sloja – „Cray Programming Environment“ (CPE), koji uključuje optimizirane prevoditelje, biblioteke i rutine koje EPYC procesori izvode s najboljim performansama. Naravno, ova superračunala rade pod posebnom distribucijom Linuxa.

Shasta

Još jedna velika britanska nacionalna institucija – Atomic Weapons Establishment (AWE) najavila je da će kupiti novo superračunalo od Craya, također bazirano na drugoj generaciji procesora AMD EPYC. Učinkovitost ove instalacije iznosit će 7,42 PetaFLOPS, a koristit će i platformu “Shasta” sa svim svojim optimizacijama i energetskom učinkovitošću. Naziv novog superračunala AWE zasnovanog na AMD EPYC procesorima je “Vulcan” i koristit će 5000 AMD EPYC procesora s 32 jezgre.

Nakon američkih i britanskih nacionalnih institucija, jedna velika francuska institucija također će u svoju infrastrukturu ugraditi superračunala koja se temelje na AMD EPYC procesorima druge generacije. Météo France – Francuski državni meteorološki servis kupit će dva superračunala iz Atosa. Ova će superračunala koristiti drugu platformu – BullSequana XH2000, koja koristi i izravno tekuće hlađenje AMD EPYC procesora. Očekivani učinak iznosi više od 10 PFLOPS-a, a glavna svrha bit će simulacija klimatskih promjena, oceana i atmosfere. Ugovorena cijena cijelog projekta je 40 milijuna eura, bez poreza.

NEC

U toj velikoj utrci superračunala koja se događa ove godine, i Njemačka ne želi zaostajati, pa će Njemački zrakoplovni centar (DLR) instalirati superračunalo sa 4.600 AMD EPYC procesora. Superračunalo će izraditi japanska tvrtka NEC, a u ovom slučaju EPYC procesori će se vodeno hladiti kroz posebno rješenje koje su zajednički razvili NEC, CoolIT i Gigabyte, čija je ideja da se rashladno sredstvo kasnije može ponovo koristiti u druge svrhe. Učinkovitost je bila ključna ideja ovog projekta vrijednog 20 milijuna dolara.

Baš kao i velike istraživačke institucije u javnom sektoru, akademska zajednica prepoznala je vrijednost koju pružaju AMD EPYC procesori, tako je i američko sveučilište Indiana naručulo superračunalo od Craya, čija bi učinkovitost trebala biti oko 6 PFLOPS, s nižim troškovima od 10 milijuna dolara! Big Red 200, koji je naziv ovog sveučilišnog superračunala, upotrijebit će drugu generaciju AMD EPYC procesora unutar Crayjeve “Shasta platforme”.

EPYC2

Sveučilište u Stuttgartu ili njegov superračunalni centar (HLRS) instalirali su superračunalo zasnovano na 10.000 AMD EPYC procesora druge generacije, ukupnih performansi od 24 PFLOPS. “Hawk” je namijenjen istraživanju najnovijih znanstvenih problema u industrijskoj primjeni. Trošak kompletne instalacije superračunala do puštanja u pogon trebao bi iznositi oko 38 milijuna eura.

Posljednje u nizu superračunala koje su prestižna svjetska sveučilišta uvela je Expanse, kalifornijskog sveučilišta u San Diegu. Superračunalni centar u San Diegu (SDSC) dobio je potporu u iznosu od 10 milijuna dolara za stvaranje superračunala od 5 PetaFLOPS-a. Ovo je udvostručenje performansi koje SDSC trenutno posjeduje. Ovo superračunalo sa sjedištem na EPYC-u izgradit će Dell EMC, a instalacija će postati dio američke Nacionalne akademske XSEDE inicijative.

Više... Vaš Komentar Top
Centaurov novi x86 procesor dolazi s AI koprocesorom

Datum objave 20.11.2019

Centaurov novi x86 procesor dolazi s AI koprocesorom

 Centaur-CHA_WM

Tajvanski je Centaur (u vlasništvu VIA Technoplogiesa), dao naslutiti kako će uskoro na tržište izbaciti svoj novi x86 procesor nakon dugo vremena, te kako će isti imati AI koprocesor. Navodno je riječ o 8-jezgrenom procesoru s ring arhitekturom sabirnice koja radi na 2.5 GHz. Podržava AVX-512 i četverokanalnu DDR4 memoriju brzine 3.200 MHz. Napravljen je od strane TSMC-a u 16 nm proizvodnom procesu, te ima površinu od oko 195 milimetara kvadratnih. Procesor podržava BFloat16, a uskoro će i VNNI instrukcije, a AI koprocesor je širine čak 4.096 bajta (32.768 bita). Semmiacurate donosi priču i više detalja o proizvodu, pa svakako skoknite na njihove stranice.

Više... Vaš Komentar Top
CORSAIR iCUE LS100 Smart Lighting Strips

Datum objave 19.11.2019

CORSAIR iCUE LS100 Smart Lighting Strips

corsair_icue_ls100

Corsair je predstavio novo desktop ambijentalno osvjetljenje u obliku iCUE LS100 Smart Lighting traka. U ponudi je Starter kit i dva kita za ekspanziju osvjetljenja, pa tako sada uz svjetleće komponente Corsair nudi i osvjetljenje ambijenta za sve gamere koji vole blještavilo.

corsair_icue_ls100_2

Starter kit uključujew dvije 450mm i dvije 250mm svjetleće trake, s ukupno 84 ARGB LED-ica, zajedno s eksternim USB kontrolerom, DC adapterom, i svim potrebnim kabelima. Starter kit je dostupan odmah, a cijena će biti poznata kroz nekoliko dana.

Više... Vaš Komentar Top
ADATA SSD SC685

Datum objave 19.11.2019

ADATA SSD SC685

ADATA SC685

Kompaktnih dimenzija i tanak, vanjski SSD ADATA SC685 jedan je od manjih diskova na tržištu. No, usprkos skromnoj veličini prikladnoj za prenošenje, on je velik kapacitetom i prenijet će i sigurnosno kopirati podatke za tili čas. Masa modela SC685 iznosi svega 35 g te je sa svojih 9,5 mm tanak kao kakav pametni telefon. Zahvaljujući dimenzijama nalik na karticu, on može lako stati u svaki stražnji džep hlača ili torbu te tako jamči laku mobilnost. Usprkos prenosivim dimenzijama, SC685 je do 6,6 puta brži od uobičajenog vanjskog tvrdog diska, pa korisnici mogu uživati u iznimno brzom prijenosu podataka i sigurnosnom kopiranju. Uz takve performanse korisnici mogu prenijeti 4K film veličine 10 GB za samo 20 sekundi. SC685 dolazi u kapacitetima 250 GB, 500 GB, 1 TB ili 2 TB i zadovoljava potrebe različitih korisnika. Uz to, korisnici mogu mirne duše uživati u svom SSD-u SC685 znajući da ga prati trogodišnje jamstvo.

Više... Vaš Komentar Top
OneSeasonic inicijativa

Datum objave 18.11.2019

OneSeasonic inicijativa

oneseasonic_1

Nedavno je Seasonic započeo proces obnavljanja cijele svoje linije proizvoda i jačanja svog korporativnog identiteta. Transparentnost je vodeća u fazi postupnog ukidanja starijih modela, dok je OneSeasonic proces novim proizvodnim linijama obnovio vanjski izgled i pravilno pozicioniranje unutar svojih obitelji.

Iako ne postoje značajne tehničke promjene koje bi izravno utjecale na rad proizvoda, nove izmjene imaju za cilj smanjiti zabunu oko Seasonicove linije proizvoda među potrošačima i olakšati podršku našim partnerima.

oneseasonic_2

OneSeasonic proces ima za cilj ojačati i učvrstiti poziciju Seasonica kao vodećeg na tržištu u segmentu napajanja, gdje kupci očigledno imaju koristi od jasne sheme imenovanja, uniformiranog dizajna ambalaže i izgleda proizvoda, dok uživaju u sezonskim performansama proizvoda na koje su navikli.

Promjene u okviru OneSeasonic procesa uključuju:

  • Unificirani nazivi serija
  • Novi EAN proizvoda
  • Unificirani dizajn – pakiranje, PSU kućišta, označavanje
  • Unaprijeđena količina kabela
  • Poboljšana dokumantacija i dodaci
Više... Vaš Komentar Top
Canon Creative Park

Datum objave 18.11.2019

Canon Creative Park

canon_creative_park

Canon je predstavio novu aplikaciju Creative Park, koja je sveobuhvatno rješenje koje nudi preuzimanje i ispis raznih predložaka na dodir gumba. Uz tu je besplatnu aplikaciju (za iOS i Android) moguće koristiti na stotine zabavnih i šarenih predložaka dizajna, a korisnici mogu jednostavno svojim dizajnima dati personalizirani „štih“ izravno na pametnim telefonima. Aplikacija Creative Park evolucija je internetske web-platforme Creative Park koja je privukla više od 10 milijuna posjetitelja širom svijeta.

Uskoro će doći božićno vrijeme, a aplikacija Creative Park savršena je da obitelji testiraju svoje kreativne vještine – sve što treba napraviti je preuzeti predložak dizajna. Uz korištenje kompatibilnog pisača Canon PIXMA nude se predlošci za sve dobne skupine, bilo da se radi o božićnim ukrasima, personaliziranim čestitkama, kalendarima, okvirima za slike, životinjama ili 3D umjetničkim djelima. Aplikacija obuhvaća i edukativne sadržaje namijenjene djeci vrtićke ili osnovnoškolske dobi.

Creative Park prate upute koje je jednostavno pratiti, pa je izrada rukotvorina laka i zabavna aktivnost za cijelu obitelj. Aplikacija omogućuje korisnicima i da personaliziraju svoje uratke tekstom i fotografijama. Bilo da se radi o personaliziranim pozivnicama na zabavu ili rođendanskim natpisima, nikad nije bilo lakše kreativne dizajne na papiru pretvoriti u stvarnost.

Aplikacija Creative Park dostupna je na 15 jezika, što omogućuje oslobađanje mašte brojnih korisnika. Da biste počeli s radom, jednostavno preuzmite tu besplatnu aplikaciju, upotrijebite ili stvorite Canon ID i jednostavno ispišite omiljene dizajne pomoću kompatibilnog pisača Canon PIXMA.

Više... Vaš Komentar Top
Galerija s Reboot InfoGamera 2019

Datum objave 15.11.2019

Galerija s Reboot InfoGamera 2019

infogamer_2019

Kao i svake godine u ovo vrijeme, prošetali smo halama Zagrebačkog velesajma uređenima u bojama Reboot InfoGamera. Ovogodišnji se InfoGamer održava 6 dana, na čak 21.000 kvadratnih metara, a očekuje se posjećenost od oko 85.000 ljudi. Mi vam donosimo galeriju fotografija uz na kraju neizbježnog PCEkspertovca Bubbu glavom i bradom na tronu svijetlećih tipkovnica (njegovih omiljenih).

IMG_0140 IMG_0141

IMG_0143 IMG_0144

IMG_0147 IMG_0148

IMG_0149 IMG_0152

IMG_0153 IMG_0154

IMG_0155 IMG_0157

IMG_0158 IMG_0159

IMG_0160 IMG_0161

IMG_0162 IMG_0163

IMG_0164 IMG_0165

IMG_0166 IMG_0167

IMG_0170 IMG_0172

IMG_0174 IMG_0176

IMG_0177 IMG_0178

IMG_0179 IMG_0182

Više... Vaš Komentar Top
Kingstonov novi DC450R enterprise SSD

Datum objave 12.11.2019

Kingstonov novi DC450R enterprise SSD

DC450R

Kingston Digital Europe Co LLP, ogranak tvrtke Kingston Technology Company, Inc. za flash memoriju, počeo je s isporukom novog Data Center 450R (DC450R) Enterprise SSD diska. Ovaj 6Gbps SATA SSD visokih performansi sa 3D TLC NAND tehnologijom je dizajniran za upotrebu fokusiranu na visoke performanse pri čitanju podataka.

Kingstonov DC450R je dizajniran za radno okruženje koje zahtijeva pouzdanost 24/7, kao što je na primjer upotreba u mrežama za isporuku sadržaja (CDN), EDGE računalne aplikacije i širok spektar drugih softverski definiranih skladišnih arhitektura.

DC450R dostupan je u kapacitetima od 480GB, 960GB, 1.92TB, 3.84TB, a također dolazi i uz limitirano petogodišnje jamstvo, besplatnu tehničku podršku i poznatu Kingston pouzdanost.

Više... Vaš Komentar Top
Nova Chromax serija iz Noctue

Datum objave 12.11.2019

Nova Chromax serija iz Noctue

noctua_chromax_fans_2019

Noctua je danas predstavila nove dodatke u svojoj Chromax liniji crnih ventilatora za hlađenje. Nove verzije chromax.black.swap ventilatora NF-A20, NF-A12x15, NF-A9, NF-A9x14 i NF-A8, kao i odgovarajuće anti-vibracijske jastučiće NA-SAVP5 i NA-SAVP6 sada kupcima daju mogućnost usklađivanja boja sa Noctinim 200 mm, slim 120 mm, 92 mm, slim 92 mm i 80 mm ventilatorima s individualnim dizajnom i popularnim shemama boja kao što su sve crna, crna i bijela ili pak crna i crvena boje.

Nova izdanja chromax.black.swap modela NF-A20 PWM, NF-A12x15 PWM, NF-A9 PWM, NF-A9x14 HS-PWM i NF-A8 PWM kombiniraju tiho hlađenje s atraktivnim potpuno crnim dizajnom i paletom crvenih, bijelih, plavih, zelenih, žutih i crnih antivibracijskih jastučića koji omogućuju prilagođavanje.

Dok je crni 20 cm NF-A20 idealan za tiho hlađenje velikih tower kućišta, ostali novi modeli chromax više su orijentirani na kompaktne, prostorno ograničene izvedbe kućišta. A sada su dostupni u crnoj boji. NF-A9 i NF-A8 su provjereni premium izbor kada je riječ o ventilatorima dimenzija kućišta 92 x 25 i 80 x 25. NF-A9 je dobar izbor za kompaktne CPU hladnjake poput NH-U9S ili NH-D9L, a tanki NF-A12x15 od 12 cm kao i tanki NF-A9x14 od 9 cm prilagođeni su upotrebi na nisko-profilnim hladnjacima s gornjim protokom poput NH-L12S ili NH-L9.

Kao dosadašnja linija 120 i 140 mm chromax ventilatora,  i nove chromax.black.swap verzije NF-A20, NF-A9 i NF-A8 sadrže zamjenske silikonske antivibracijske jastučiće za prilagodbu boja. Dolaze po četiri bijela, crvena, plava, zelena i žuta, kao i 8 crnih jastučića. Dodatni setovi NA-AVP6 (za NF-A20) i NA-AVP5 (za NF-A9 i NF-A8) jastučića za opremanje obje strane u jednoj boji mogu se kupiti zasebno. Nasuprot tome, dva tanka modela, NF-A12x15 i NF-A9x14, imaju samolijepljive jastučiće i uključuju po osam od svake boje tako da obje strane ventilatora mogu biti opremljene bilo kojom bojom. Za daljnju prilagodbu, odvojeno je dostupan širok raspon dodataka poput obojenih kabela i antivibracijskih nosača.

Kao i do sada, entilatori chromax.black.swap su bazirani  na Noctininom pouzdanom SSO2 ovješenju, s više od 150 000 sati MTTF-a i 6-godišnjim jamstvom proizvođača.

Više... Vaš Komentar Top
Reboot Infogamer 2019.

Datum objave 08.11.2019

Reboot Infogamer 2019.

infogamer_2016

Ovogodišnje osmo po redu izdanje jednog od najvećih gaming sajmova i festivala u svijetu odvijati će se kroz šest dana na rekordnih 21.000 m2 izlagačkog prostora u osam dvorana Zagrebačkog Velesajma i privući će više od 100 tisuća posjetitelja iz cijele Europe! Kroz svih šest dana trajanja sajma očekuje nas najbogatije i najatraktivnije izdanje sajma do sada s fokusom na najveće nove svjetske gaming blockbustere, predstavljanje preko 100 indie game developera iz cijele Europe, najnoviji gaming hardver, spektakularni esports turniri, tradicionalni ogromni dnevni giveawayi te nikad brojniji gaming merchandise i hardver storeovi. Osim toga sajam će posjetiti najveće regionalne gaming YouTube i Twitch zvijezde te svojim stage pojavljivanjima doprinjeti zabavi koja nikad ne prestaje!

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 16 minuta

Windows 10 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti...

Objavljeno prije 18 minuta

A1 - ex B.net

Objavljeno prije 29 minuta

Hobby alati - akcije, recenzije, iskustva...

Objavljeno prije 31 minuta

Epic Games

Objavljeno prije 34 minute

Automobili

Novosti

YouTube povećava broj oglasa u videozapisima

Google je na službenom blogu najavio nova pravila za prikazivanje oglasa u YouTube videozapisima. Stupit će na snagu od 27. srpnja 2020. Prema zadanim YouTube postavkama, svi videozapisi u trajanju osam minuta ili više, bit će prekidani ogl... Pročitaj više

MediaTek će preplaviti tržište 5G pametnih telefona

  MediaTek platforme dobivaju sve više na popularnosti, a prihodi kompanije iz lipnja dosegli su novi maksimum u gotovo četiri godine. Iza tako izvrsnih financijskih podataka MediaTeka, Huawei je definitivno dao svoj prvi i najveći dop... Pročitaj više

Učite iz sigurnosti vlastitog doma

 Sustav obrazovanja, kako formalnog tako i neformalnog, prošlih je mjeseci doživio velike promjene. Održavanje nastave u uobičajenim uvjetima postalo je nemoguće, a učenje i poučavanje gotovo u potpunosti su preneseni u online okruženje. Ve... Pročitaj više

Canon predstavio fotoaparate EOS R5 i EOS R6

Canon je predstavio EOS R5 i EOS R6 – dva nova napredna fotoaparata punog kadra bez zrcala u ponudi sustava EOS R utemeljenog na priključku budućnosti RF. EOS R5 kao pravi uređaj profesionalne razine nudi fotografije razlučivosti 45 megapik... Pročitaj više

Intel otkrio detalje o Thunderbolta 4

  Intel je  otkrio sve  detalje o Thunderbolt 4, sljedećoj generaciji  rješenja za povezivanje kablova s računalima i periferijom.  Uglavnom poboljšava kompatibilnost, pouzdanost i sigurnost. Thunderbolt 4 sučelje je kompatibilno s USB4, Di... Pročitaj više

Sve novosti